Stadsgedicht Vergeten Bombardement

Middenin de Tweede Wereldoorlog, op 31 maart 1943, verwoestte een bombardement ‘per ongeluk’ het leven van duizenden mensen. Dit bombardement op Rotterdam-West staat ook bekend als het Vergeten Bombardement. Stadsdichter Dean Bowen schreef voor de herdenking een stadsgedicht.

Het Vergeten Bombardement

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. We vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Op 31 maart staan we echter stil bij een verschrikkelijke gebeurtenis die tijdens deze Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden: het Vergeten Bombardement. Na het bombardement van14 mei 1940 is dit het hevigste bombardement op Rotterdam. Op 31 maart 1943 vielen er door een fout bommen op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Door het slechte weer en inschattingsfouten bombardeerden Amerikaanse bommenwerpers niet het doelwit scheepswerf Wilton-Fijenoord, maar duizenden huizen.

Residu

In de voorbereiding van het schrijven van het gedicht heeft Dean mogen spreken met Nico Sannes en Jan de Grauw, die allebei het Vergeten Bombardement overleefd hebben overleefd. Lees het stadsgedicht Residu op de pagina van de stadsdichter.

De herdenking die jaarlijks plaatsvindt in Park 1943 is in verband met de maatregelen tegen het coronavirus geannuleerd. Dean zou zijn gedicht daar hebben voorgedragen.