Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

In zijn eerste stadsgedicht van dit jaar, Exodus, reageert Dean Bowen kritisch op het woonbeleid dat wordt gevoerd in Rotterdam. Van Exodus is een korte film gemaakt, die in première gaat op 24 januari tijdens de RTM-dag van het IFFR.

Rotterdam is hip en happening. De ene na de andere achterbuurt transformeert in een wijk met koopwoningen, koffiezaken, galeries en bio-winkels. In Exodus (uittocht) beschrijft Dean de uittocht van de minderbedeelde medemens en een gedachtegoed dat deze medemens is vergeten. Rotterdam is divers en juist deze diversiteit maakt onze stad eigen. Als we vergeten voor hen op te komen, verliezen we onze stad, aldus stadsdichter Dean Bowen.

Exodus

Exodus werpt een kritische blik op de Rotterdamwet, een wet die het sinds 2006 mogelijk maakt om in specifieke wijken bewoners onder een bepaald inkomens- of opleidingsniveau te weigeren. Deze gentrificatie – de sociologische term voor de economische opwaardering van buurten die tenslotte leidt tot verdringing van mensen met lagere inkomens – is zo ver gevorderd dat de stad langzamerhand onherkenbaar wordt. Hij verwijt daarin niet alleen Rotterdam die haar inwoners vergat, maar legt ook blaam bij hemzelf, de inwoners van de stad en de kijker.

Première tijdens IFFR

Van het gedicht is een korte film gemaakt die onderdeel is van de serie Tussen de zinnen in; een poëtische dramareeks waarin de stadsgedichten van de Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen tot leven komen. Op 24 januari gaat de korte film Exodus op het IFFR in première tijdens de RTM-special: Rauwkost-Collective. Naast Exodus wordt ook 14.05 altijd een soort vooruit vertoond, de eerste korte film uit de serie. Tijdens beide filmvertoningen draagt Dean Bowen live voor. De toegang is gratis.

Vanaf 25 januari is Exodus ook op de zender van OPEN Rotterdam, online en in de Centrale Bibliotheek te zien.

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.