Vlog bezoek Feijenoord online

Vlog bezoek Feijenoord online

Gepubliceerd op 20 juli 2021

Op zaterdag 26 juni was het zo ver: stadsdichter Anne Vegter bezocht samen met haar compagnon Xandra Nibbeling de eerste bibliotheekvestiging in een reeks van 21 bezoeken. Ze spraken verschillende mensen in de wijk én er werd een dichtregel aangebracht, speciaal geschreven voor Feijenoord.

Welk humeur heeft deze straat?

Bekijk hieronder de eerste vlog en zie hoe poëzie kan aanzetten tot mooie gesprekken.

 

Lees meer: Vlog bezoek Feijenoord online

Tourschema Anne Vegter langs alle vestigingen Bibliotheek Rotterdam

Tourschema Anne Vegter

Gepubliceerd op

Stadsdichter Anne Vegter tourt in 2021 en 2022 langs alle vestigingen van Bibliotheek Rotterdam om Rotterdammers een stem te geven. 

Met 21 vestigingen verspreid over de stad, vormen de bezoekers van de bibliotheek een goede vertegenwoordiging van de bewoners van de stad. Via hen wordt de stad die zij beleven zichtbaar. Per vestiging krijgt een raam een dichtregel. Te beginnen met de eerste dichtregel op de locatie in Feijenoord”, legt Anne uit.

Bekijk hieronder het tourschema voor 2021 en 2022. Houd er rekening mee dat dit later nog kan wijzigen.

2021

2022

Meer lezen over de stadsdichter

Lees meer: Tourschema Anne Vegter langs alle vestigingen Bibliotheek Rotterdam

Bruggedicht Dean Bowen nu te bezichtigen op Beukelsbrug

Bruggedicht Dean Bowen nu te bezichtigen op Beukelsbrug

Gepubliceerd op

Dean Bowen (stadsdichter 2019-2020) heeft een bruggedicht geschreven welke te bezichtigen is op de onderdoorgang van de Beukelsbrug aan de Spangense kade.

Stichting de Zoek naar Schittering is het initiatief open/dicht_bruggedichten begonnen in 2017. De ambitie is om over de Delfshavense Schie een lint van bruggedichten te realiseren. Onder, op, of nabij liefst tot 10 bruggen worden gedichten van Rotterdamse dichters aangebracht die tijdens het wachten en wandelen leesbaar zijn voor wandelaars, fietsers en automobilisten.

Het eerste bruggedicht is te zien op de Mathenesserbrug met een bruggedicht van Daniël Dee in een ontwerp van Bart Oppenheimer. De Parkhavenbrug werd uitgerust met een gedicht van Ester Naomi Perquin in ontwerp van Monice Janson. Het derde bruggedicht is dus van de hand van Dean Bowen.

De visuele interpretatie van het gedicht van is ontworpen en uitgevoerd door het Rotterdams kunstenaarsduo Bier en Brood. Het ontwerp heeft de omgeving en transformatie als uitgangspunt en is “een ode aan de stad”.

 

.broodkruim

we laten achter om vooruit gestuwd te worden
ontwaren nieuwe versies van onszelf achter de onrust van een horizon

grondstof om de afstand die wij werden te dichten

wat overblijft is de lach, een doffe herinnering
een echo in de krommingen van een eclectische bouwzucht

ik beloof je dit:

wat ik liefheb, breek ik in tweeën om het met je te delen,
maar ik wacht niet

wat ik achterlaat stuwt mij voorwaarts
met de heimwee naar een toekomst die ik nog niet thuis kan noemen.

Dean Bowen

Bowen zegt over zijn gedicht .broodkruim:

"Het gedicht is een inversie van het idee dat alles wat we achterlaten om te groeien als mens, als een spoor van broodkruimels achter ons ligt als ware het een route om terug te vinden wie we eens waren. Iedere stap vooruit erodeert de versie van onszelf die we voorheen als onszelf herkende, maar dit zou niet een rouwig proces moeten zijn. Feitelijk roept het gedicht op om de potentie van hetgeen dat in het verschiet ligt te herkennen of erkennen als wie we aan het worden zijn. Daarbij in acht nemend dat er in ons de behoefte schuilt dat pad niet in ons eentje te bewandelen, maar met zij die wij koesteren en liefhebben. Wetende dat lang niet alle relaties duurzaam genoeg zullen zijn om deze weg te overleven."

 

Lees meer: Bruggedicht Dean Bowen nu te bezichtigen op Beukelsbrug

Stadsdichter bezoekt alle vestigingen Bibliotheek Rotterdam

Stadsdichter bezoekt alle vestigingen Bibliotheek Rotterdam

Gepubliceerd op 27 juni 2021

Stadsdichter Anne Vegter start op 26 juni met haar project Dichter op de stad om Rotterdammers een stem te geven. Op de Felyx scooter reist zij door de stad langs alle bibliotheekvestigingen. Daar gaat zij in gesprek met stadsgenoten en misschien wel met jou. Uit deze gesprekken ontstaan regels voor stadsgedichten. Kom je Anne tegen? Ga in gesprek en vertel jouw relatie met, en beleving van, de stad.

Gedicht in ontwikkeling verbindt de wijken

Met 21 vestigingen verspreid over de stad, vormen de bezoekers van de bibliotheek een goede vertegenwoordiging van de bewoners van de stad. Via hen wordt de stad die zij beleven zichtbaar. Per vestiging krijgt een raam een dichtregel. Te beginnen met de eerste dichtregel op de locatie in Feijenoord”, legt Anne uit.

In gesprek met Rotterdammers

Via gesprekken, poëzie, dagboekaantekeningen, fotografie en vlogs meet de Stadsdichter de temperatuur van haar stad en doet hiervan op haar eigen wijze verslag. Via gesprekken met talloze stadsbewoners, werkenden, jong, oud en divers van achtergrond wordt de beleefde stad voelbaar en zichtbaar. Verandering en vrijheid zijn thema’s waarover Anne het wil hebben. Hoe wordt dit ervaren in relatie tot de stad? Samen met haar compagnon Xandra Nibbeling leggen ze dit vast in woord en beeld. Op die manier proberen ze een stad zichtbaar te maken die je met het blote oog niet ziet. Dit raakt aan het poëtische deel en wordt vertaald naar poëzie, vlogs en een publicatie. Heb je Anne gemist? Kijk de vlogs anderhalve week later op een woensdag terug bij Open Rotterdam.

Lees meer: Stadsdichter bezoekt alle vestigingen Bibliotheek Rotterdam

Rotterdam herdenkt thuis met gedichten stadsdichter Anne Vegter

Rotterdam herdenkt thuis met gedichten stadsdichter Anne Vegter

Gepubliceerd op 15 mei 2021

De maand mei staat in het teken van herdenken en vrijheid. Rotterdam herdenkt dit jaar thuis, maar herdenken is thuis niet minder relevant.

Op 4 mei 2021 droeg stadsdichter Anne Vegter samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb een speciaal gedicht voor. Zij schreven dit gedicht samen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsituaties en vredesoperaties. In het bijzonder de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Niemand wordt geboren met een rugnummer” aldus, Anne Vegter.

Op 14 mei 2021 herdenkt Rotterdam dat de stad 81 jaar geleden werd gebombardeerd. Tijdens de herdenking draagt stadsdichter Anne Vegter haar derde stadsgedicht voor op Plein 1940. De herdenking is terug te kijken op Rijnmond.nl.

Midden op de dag vielen de bommen van het bombardement op meer dan 30.000 woningen en panden in Rotterdam-Centrum, Kralingen en Rotterdam-Noord. Dit heeft Rotterdam getekend zoals wij het nu kennen, een divers stadsaanzicht van oude en nieuwe gebouwen. In het gedicht verwoordt stadsdichter Anne Vegter de sfeer, het puin en de stad na het bombardement.

Wil jij meer weten over het bombardement? Loop de route en luister naar de verhalen via brandgrens.nl.

Lees meer: Rotterdam herdenkt thuis met gedichten stadsdichter Anne Vegter

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.