Bezoek aan Delfshaven geannuleerd

Bezoek aan Delfshaven geannuleerd

Gepubliceerd op

Het bezoek van stadsdichter Anne Vegter aan de wijk Delfshaven is helaas geannuleerd. Ze heeft namelijk een zware verkoudheid te pakken. Een nieuwe datum wordt later bekendgemaakt.

Heb je intussen behoefte aan wervelende zinnen en woorden? Lees dan vooral haar stadsgedichten of bekijk de vlogs van haar vorige bezoeken aan verschillende wijken in Rotterdam.

Lees meer: Bezoek aan Delfshaven geannuleerd

Vlog bezoek Rotterdam Centrum online

Vlog bezoek Rotterdam Centrum online

Gepubliceerd op

Op dinsdag 14 september stond de Centrale Bibliotheek op de planning. Deze keer kon Anne Vegter helaas niet mee vanwege een knieblessure. Daarom ging Xandra Nibbeling samen met Michelle Witvoet op bezoek bij de bibliotheek aan de Binnenrotte, in hartje Rotterdam. Ze spraken er met passanten en bewoners. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg:

We zijn de erfgenamen van een dorp

Wat eigenlijk over IJsselmonde gaat, maar op deze plek ook heel toepasselijk is, omdat precies op deze plek Rotterdam begon, als een kleine nederzetting bij de dam in de Rotte.

Ben je benieuwd wanneer Anne en Xandra bij jou langs komen? Kijk hier voor de actuele planning.

Bekijk hieronder de vlog en beluister hier de playlist.

Lees meer: Vlog bezoek Rotterdam Centrum online

Vlog bezoek IJsselmonde online

Vlog bezoek IJsselmonde online

Gepubliceerd op 11 juli 2021

Op zaterdag 10 juli gingen Anne en Xandra naar IJsselmonde. Ze vertellen over het gedicht dat Anne maakte naar aanleiding van de gesprekken die zij hadden in Feijenoord. De dichtregel die nu op Bibliotheek IJsselmonde staat is:

Als je van tas wilt ruilen

Ook de bewoners van IJsselmonde kregen het woord, waardoor Anne nieuwe inspiratie kreeg voor een gedicht over IJsselmonde. Dit gedicht wordt uitgedeeld op de volgende bibliotheekvestiging, de Centrale Bibliotheek.

Ben je benieuwd wanneer Anne en Xandra bij jou langs komen? Kijk hier voor de actuele planning.

Bekijk hieronder de vlog en beluister hier de playlist.

 

Lees meer: Vlog bezoek IJsselmonde online

De audiobundel van oud-stadsdichter Dean Bowen is uit

Dean dicht dwars door Rotterdam

Gepubliceerd op 3 augustus 2021

Oud-stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen heeft een audiobundel uitgebracht. De bundel bevat zeventien ingesproken gedichten die zijn gemaakt tijdens zijn periode als stadsdichter en geeft een terugblik op gebeurtenissen uit 2019 en 2020.

Tijdens zijn periode als stadsdichter zoekt Dean naar nieuwe vormen om zijn gedichten bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Hij is daarom verschillende samenwerkingen aangegaan om zijn gedichten audiovisueel te maken. Zo zijn drie van stadsgedichten op bijzondere wijze verbeeld in de inspirerende filmreeks ‘Tussen de zinnen in’. In zijn visuele drieluik aan herdenkingsgedichten biedt hij troost aan Rotterdammers. Tijdens de herdenking van 14 mei in 2019 combineerde hij poëzie met dans, door Amenti Collective te laten dansen op zijn voordracht. Op de planken van het Bibliotheektheater heeft Dean nog eens vijf stadsgedichten op beeld vastgelegd. Van film en geluid tot dans: Dean heeft ons laten zien dat poëzie meer is dan alleen woorden en je zelf de vorm bepaalt.

Thema’s 
Dean schreef onder andere over en voor het Rotterdamse nachtleven, het woonbeleid, het overlijden van Jules Deelder, Black Lives Matter en de Rotterdamse herdenkingen. Deze gedichten bieden niet alleen steun, maar ook inspiratie. Dean is namelijk niet bang om te dichten over de minder mooie kanten van de stad. Hij gaat ongemak of pijn niet uit de weg, maar benoemt deze juist. Hij heeft bijvoorbeeld een film gemaakt over het Rotterdamse woonbeleid en droeg zijn gedicht 'Nacht en leven' voor tijdens een bijeenkomst op het Stadhuisplein.

Lees hier alle gedichten die Dean schreef tijdens zijn stadsdichterschap.

Bedankt voor de mooie samenwerking in 2019 en 2020
Open Rotterdam, Rauwkost Collective, Amenti Collective, Mischa Mannot, Movements AV

Audiobundel

Toen Dean besloot een audiobundel te gaan maken was zijn stadsdichterschap compleet. Een bundel die beschikbaar is voor iedereen en overal beluisterd kan worden. Het geeft je inspiratie, andere inzichten en kan troost bieden.

Lees meer: De audiobundel van oud-stadsdichter Dean Bowen is uit

Vlog bezoek Feijenoord online

Vlog bezoek Feijenoord online

Gepubliceerd op 20 juli 2021

Op zaterdag 26 juni was het zo ver: stadsdichter Anne Vegter bezocht samen met haar compagnon Xandra Nibbeling de eerste bibliotheekvestiging in een reeks van 21 bezoeken. Ze spraken verschillende mensen in de wijk én er werd een dichtregel aangebracht, speciaal geschreven voor Feijenoord.

Welk humeur heeft deze straat?

Bekijk hieronder de eerste vlog en zie hoe poëzie kan aanzetten tot mooie gesprekken.

 

Lees meer: Vlog bezoek Feijenoord online

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.