Hoe vind je de ideale baan?

Hoe vind je de ideale baan?

Zo! Je diploma (bijna) op zak en nu op zoek naar een baan. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk voorbereid bent als je gaat solliciteren? De bibliotheek helpt je op weg.

Natuurlijk wist je al dat de bibliotheek een fijne plek is om te studeren. Maar ook als je op zoek bent naar een baan kun je hier terecht. Bijvoorbeeld als je zonder afleiding wilt nadenken over hoe je die baan gaat vinden. Of in alle rust een solliciatiebrief wilt schrijven. 

Wat wil ik?

Dit is een belangrijke vraag om goed over na te denken voordat je gaat solliciteren. Wat voor functies passen bij je opleiding? Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Bij wat voor bedrijf wil je werken? Wil je voor jezelf beginnen? Hoeveel uur wil je werken en wanneer? Als je dit al (voor een deel) op papier hebt staan, maakt het je zoektocht naar een nieuwe baan iets makkelijker.
Maar ook als je het allemaal nog niet zo goed weet; dat is niet erg. Bekijk vacatures en onthoud ze als ze je aanspreken. Leg ze naast elkaar en kijk of je een rode draad kunt ontdekken. Je kunt dan gerichter zoeken. En heb geduld. Vaak kom je er in de loop van de tijd achter waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Of waar je minder goed in bent en waar je nog wat mee moet oefenen.

Wie ben ik

Vacatures

Bedrijven zoeken op steeds meer verschillende manieren naar geschikte kandidaten. Het gaat echt niet meer alleen via een officiële sollicitatieprocedure. Wie weet kun je na je bijbaan of stage-opdracht bij datzelfde leuke bedrijf blijven. Of misschien werkt je buurvrouw of oom bij een interessante organisatie en is daar een vacature. Laat je netwerk weten dat je een baan zoekt; zij kunnen je helpen! Ook zijn er tegenwoordig veel apps en websites die de zoektocht naar een baan makkelijker kunnen maken. Ik zeg nadrukkelijk ‘kunnen’, want soms zie je door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel verschillende vacaturebanken zijn. Sommige zijn gericht op een bepaald vakgebied of branche zoals techniek, zorg, cultuur, horeca of retail. Andere geven een overzicht van allerlei verschillende vacatures. Bij de zoekcriteria kun je vaak aangeven dat je een starter bent zodat je vacatures ziet die voor jou geschikt kunnen zijn. Kies een aantal apps of websites waarvan jij denkt dat ze jou gaan helpen in jouw zoektocht, en kijk regelmatig of er nieuwe vacatures geplaatst zijn. Dat is fijner dan dat je voor je gevoel alles bij moet houden. Je kunt ook altijd nog voor jezelf gaan werken!

Interviwe

Yes, je mag op gesprek!

Dankzij de vacaturebank of je buurvrouw ben je een te gekke vacature tegengekomen. De sollicitatiebrief is de deur uit en je wordt gebeld dat je op gesprek mag. Maar nu? Wist je dat je bij de bibliotheek boeken met sollicitatietips kunt vinden? Deze zorgen ervoor dat je zo goed mogelijk voorbereid op gesprek gaat. 

Blijven leren

Tijdens je studie heb je veel inhoudelijke kennis opgedaan die je in je werk kunt gebruiken. Maar je bent natuurlijk nooit uitgeleerd. Soms kom je er in je werk achter dat het handig is om ook andere vaardigheden te trainen. Denk aan zakelijk communiceren, sociale vaardighedenschrijfvaardigheid of spelling. Ook hiermee helpt de bibliotheek je op weg. Bekijk ook onze blog waarin we je tips geven om gefocust en productief te studeren.