• Home
  • Rotterdamse jeugdboeken

Van Kruimeltje tot Ketelbinkie
Rotterdamse jeugdboeken 1900 - 1965

Hoe zag het Rotterdam van Kruimeltje en Ketelbinkie eruit? Tijdens de expo 'Van Kruimeltje tot Ketelbinkie' geven 140 échte Rotterdamse jeugdboeken een uiteenlopend beeld van het leven in de Maasstad in de eerste helft van de 20e eeuw. Van het leven op  straat en het zware en slecht betaalde werk in de havens tot religie en de positie van vrouwen.

Tijdens de tentoonstelling, van 19 november 2021 tot en met 9 jan 2022, staan er wekelijks gratis activiteiten op het programma. Loop mee met een tour door de makers zelf, luister naar minicolleges of laat je voorlezen uit één van de Rotterdamse jeugdboeken.

Feest! Op zaterdag 20 november opent de expositie in de centrale bibliotheek. Zien we je daar? 

Minicolleges 'Schatten uit de kluis'

In de tentoonstellingsperiode brengt conservator John Tholen iedere donderdagochtend de jeugdliteratuur tot leven. Aan de hand van eeuwenoude objecten uit de kluis laat hij zien dat de ontwikkeling van jeugdliteratuur sterk verbonden is met maatschappelijke veranderingen.

Meer activiteiten

Luisterboek Live!

meerdere data en locaties

Wie zegt dat voorlezen alleen voor kinderen is? Iedere dinsdagochtend lezen we fragmenten voor uit oude jeugdboeken die zich afspelen in onze havenstad in de eerste helft van de 20e eeuw. 

Tour door de expo

meerdere data en locaties

Benieuwd naar de verhalen van de makers van de tentoonstelling? Walter en Dick, twee van de vier vrienden die de expositie hebben samengesteld, begeleiden je door de tentoonstelling.

'Vroeger was alles beter!'

za 18 december | 13:00 - 14:00 uur

De meiden van Chicks And The City maken een speciale podcastaflevering waarin jong en oud samen met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s uit de expositie.

Bibliotheekcollege

di 21 december | 19:30 - 20:30 uur | gratis

In de jaren rond 1910 leefde een groot deel van de Rotterdammers in armoede, soms schrijnende armoede. In dit bibliotheekcollege kijken we naar de oorzaken en gevolgen hiervan.

Boekverfilmingen (6+)

meerdere data en locaties

In de kerstvakantie geniet je van vier leuke en spannende films voor kinderen. We gaan terug in de tijd met twee Rotterdamse straatschoffies. Ga lekker onderuit en geniet!

Expo's in vestigingen

meerdere data en locaties

Neem ook een kijkje op de vestigingen Ommoord, Delfshaven en Zuidplein. Hier vind mini-exposities over een boek dat zich afspeelt in die wijk.

Van Kruimeltje tot Ketelbinkie

Makers van de tentoonstelling

Deze tentoonstelling is gemaakt door WeRK. WeRK bestaat uit de vier vrienden Dick Venema (1948), Frits van Engeldorp Gastelaars (1946), Rob Bogers (1946) en Walter Gerritsen van der Hoop (1947). Ze groeiden allemaal op in Rotterdam en leerden elkaar kennen in hun studententijd in de jaren ’60 in Leiden. Deze expositie toont een deel van de verzameling van WeRK.

Alle 140 titels én meer informatie staat in de digitale publicatie die de werkgroep maakte: Rotterdamse jeugdboeken 1900-1965. Download de publicatie hier.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.