Poëzieweek

De Poëzieweek, van 27 januari tot 2 februari, staat dit jaar in teken van de natuur. Vanwege de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen fysieke activiteiten, maar op deze pagina hebben we wel allerlei poëtische tips voor je verzameld. Laat je inspireren!

Dichters dragen voor

Poetry International en Bibliotheek Rotterdam vroegen Rotterdamse dichters een gedicht binnen het thema te kiezen en voor te dragen vanuit huis. Voormalig stadsdichter Dean Bowen leest ‘Wildgroei’ en Rotterdams Kampioen Poetry Slam Angelika Geronymaki koos ‘Hittegolf.

Ramsey Nasr en het Poëziegeschenk

Deze Poëzieweek krijg je bij aankoop van € 12,50 aan poëzie de bundel Wij waren onder de betovering van Ramsey Nasr van je boekhandelaar cadeau.

In de bibliotheek kun je ook andere werken van Ramsey Nasr lenen.

Dichter op de stad

Onze eigen Rotterdamse stadsdichter kan natuurlijk niet ontbreken op deze pagina. Anne Vegter gaat in deze rol voor haat project Dichter op de stad op zoek naar het humeur van Rotterdam. Ze gaat in gesprek met stadsgenoten en geeft zo Rotterdammers een stem. Voor iedere bibliotheekvestiging schrijft ze een gedicht, geïnspireerd door de gesprekken die ze voert met wijkbewoners.

Poëziepodcasts

Alles van waarde is weerloos

"Alles van waarde is weerloos", de podcast waarin ik, Allard Amelink, op zoek ga naar de mooiste gedichten uit het Nederlands taalgebied. Dat doe ik door jou als luisteraar te vragen naar je favoriete gedicht. Zo bouwen we samen een canon van de mooiste poëzie.

De Poëziepodcast

De Poëziepodcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh met steun van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor. Elke maand één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders.

Playlist Natuur en poëzie

Naar aanleiding van de Poëzieweek 2022 biedt Muziekweb een Nederlandstalige playlist waar de natuur een rol in speelt. En bij natuur hebben we het dit keer niet over spectaculaire fenomenen als het Himalaya-gebergte, de Grand Canyon of grootse watervallen, maar juist over de alledaagse natuur die je dichtbij kunt vinden.

In poëzie gaat het om een kunstig spel met woorden. Bij liedteksten zijn zowel de tekst als de begeleidende muziek belangrijk. Sommige liedteksten kun je wel als poëzie beschouwen. De gekozen liedteksten variëren van spitsvondig en grappig tot bloemrijk, zintuiglijk en mysterieus. De natuurobservaties roepen bij mensen verschillende emoties en herinneringen op. Muziek heeft de kracht gevoelens van bijvoorbeeld nostalgie, wanhoop, vreugde en vrolijkheid voelbaar te maken voor de luisteraar.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.