Titel overzichtspagina

De keuze van ... Theater Rotterdam

De keuze van... Theater Rotterdam

In De keuze van nemen Rotterdammers tijdelijk het werk over van de bibliothecaris. Zij delen hun tips, ideeën of inspiratiebronnen, hebben bijvoorbeeld veel kennis en expertise op een bepaald gebied of zijn op hun vakgebied een voorbeeld voor anderen. Als gastcollectioneur geven ze boekentips waarmee de collectie van Bibliotheek Rotterdam wordt aangevuld. Elke Rotterdammer kan meedenken. 

Dit keer de keuze van Gino van Weenen, programmeur bij Theater Rotterdam. Hij vroeg, in het kader van Boek op de planken, Rotterdamse makers naar hun inspiratie. Dat resulteerde in een bijzondere collectie van dertig titels, die je vindt in de Centrale Bibliotheek én bij Theater Rotterdam. We spraken hem over de link tussen boek en voorstelling.  

Boek op de planken 

Boeken en verhalen vormen vaak inspiratie voor theatermakers. Met Boek op de planken komen boek en creatie bij elkaar. Rotterdamse makers stellen een collectie samen van boeken die de inspiratie vormden voor het maken van hun voorstelling. In persoonlijke notities in het boek van Bibliotheek Rotterdam lees je hoe het de maker inspireerde of hoe de auteur de boekbewerking heeft ervaren. De voorstellingen zie je in Theater Rotterdam, de boeken zijn van Bibliotheek Rotterdam en vind je in de foyer van TR Schouwburg en in de Centrale Bibliotheek. 

Interview Gino van Weenen 

Gino van Weenen, programmeur bij Theater Rotterdam, vroeg Rotterdamse makers naar hun inspiratie. We spraken hem over de link tussen de boeken en de voorstellingen.

Gino, jaarlijks worden veel boeken bewerkt tot theatervoorstellingen. Waarom denk je dat makers zich nog zo vaak laten inspireren door boeken?

G: Boeken zijn de tastbare versie van het verhaal dat wij elkaar elke dag vertellen. In een tijd waarin de wereld meer en meer digitaal aan het worden is grijpen makers terug naar een bron. Veel van de boeken zijn tijdloos of zijn juist een noodzaak.

In de kast staan boeken die direct gelinkt zijn aan voorstellingen (boekbewerkingen), maar er staan ook boeken die zijn gekozen door makers van Theater Rotterdam die niet direct zijn bewerkt tot een voorstelling. Waarom passen deze twee selecties goed bij elkaar?

G: De keuze voor deze boeken hebben we bewust gemaakt, om te laten zien waar de voorstellingen vandaan komen. Die zitten veelal in de hoofden van de makers maar ook die hoofden hebben voeding nodig. Als makers je laten zien waar de ideeën vandaan komen, tillen zij het gordijn een klein beetje op. Je kunt je zo een beter beeld vormen van wat er allemaal voor nodig is om te komen tot dat wat je op de planken ziet. Met het samenbrengen van deze twee selecties sla je dus een brug tussen het begin en het einde van het proces.

Jij hebt de makers persoonlijk naar hun keuze gevraagd. Wat viel je op in hun reacties en welk boek vond je het meest verassend?

G: Elke maker heeft zo zijn eigen achtergrond en expertise, dat zie je ook goed terug in de selectie van de boeken. Maar dat Alida Dors toch veel teruggrijpt op de theorieën vond ik verrassend. Ik vind zelf de diversiteit van de boeken die de makers aandragen zó bijzonder. Er is niet een boek dat opvalt, maar juist de breedte ervan.

Wat is de toegevoegde waarde van de aanwezigheid van de bibliotheekboeken in Theater Rotterdam en de nagesprekken?

G: De fysiek gevulde boekenkast is voor mij een herinnering en tegelijkertijd een voorbode. Zie het als een geheugensteun voor de voorstellingen. Zo kun je altijd terugkomen bij wat er al geschreven is. De meerwaarde, vind ik, is dat je altijd weer kan teruggrijpen op dat wat daar staat. De kracht van het geschreven woord is dat het definitief is. Het nagesprek in Theater Rotterdam is de vertaling van dat wat je net gezien hebt. Het volbrengen van die cirkel is denk de uiteindelijke meerwaarde van het hele project.

Naar welk boek en welke voorstelling kijk je zelf het meest uit?

G: De kasten in de foyer en in de bibliotheek maken mij hongerig. Ik heb een aantal boeken al gelezen maar lang niet alles. Ik ga mij denk ik eerst laven aan het boek De Jaren van Annie Ernaux, de meest recente Nobelprijswinnaar. Op de planken kijk ik erg uit naar Travis, naar de tekst van Lorraine Hansberry. Van deze tekst maakt Theater Rotterdam in 2022 een bijzondere voorstelling met Nederlands toptalent.

  • De jaren

    Annie Ernaux

    Beschrijving van het leven in Frankrijk tussen 1945 en het eerste decennium van de 21ste eeuw. Nobelprijswinnaar.

    Naar de catalogus

  • A raisin in the sun

    Lorraine Hansberry

    Een arme familie in Chicago krijgt de kans om hun onderkomen in de sloppenwijk te verruilen voor een huis in een nette woonwijk.

    Naar de catalogus

  • Verdriet is het ding met veren

    Max Porter

    Twee broertjes en hun vader vinden, na de dood van hun moeder en echtgenoot, bij hun rouwverwerking steun bij de kraai Crow uit de gedichten van Ted Hughes.

    Naar de catalogus

  • Fritzi

    F. Harmsen van Beek

    Bundel met 22 lichtvoetige, speelse gedichten vol eenzaamheid, melancholie en ironie.

    Naar de catalogus

  • Een jihad van liefde

    Mohamed El Bachiri

    Overdenkingen in proza en poëzie van een Belgisch-Marokkaanse man die zijn echtgenote verloor bij de aanslag in Brussel in maart 2016.

    Naar de catalogus

  • Oriëntalisme

    Edward W. Said

    De aard en de geschiedenis van de houding van de Westerse cultuur ten aanzien van de Oosterse cultuur.

    Bij de voorstelling: All the perfumes of Arabia

    Naar de catalogus

  • De bananengeneratie

    Pete Wu

    Ervaringen van jonge Chinese Nederlanders met vooroordelen en discriminatie, terwijl ze door culturele verschillen van hun ouders vervreemden.

    Naar de catalogus

  • Laura H

    Thomas Rueb

    Lees hoe Laura (1995) een meisje uit Zoetermeer met haar man naar het kalifaat van IS ging, daar spijt van kreeg en als een van de weinigen wist terug te keren naar Nederland. Vanaf ca. 15 jaar.

    Naar de catalogus

  • Kapot Hard

    Freek van Kraaikamp

    Biografie van Drokz, de artiestenaam van Richard Koek.

    Naar de catalogus

  • Het achtste leven

    Nino Haratischwili

    Het leven van zes generaties van een familie in Georgië.

    Naar de catalogus

Ook in de gastcollectie van Theater Rotterdam:

Franny & Zooey van J.D. Salinger, Het jaar van magisch denken van Joan Didion, Wij slaven van Suriname, van Anton de Kom, De Vegetariër van Han Kang, De Avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld en meer! Je vindt de Boek op de planken-kast op de vierde etage in de Centrale Bibliotheek, bij de collectie over Toneel en Dans.

Korting

Een voorstelling uit de serie Boek op de planken bij Theater Rotterdam bekijken? Bibliotheekleden krijgen 5 euro korting op vertoon van hun bibliotheekpas aan de kassa in Theater Rotterdam of online met de code boekenplank.

Wat is jouw keuze?

De collectie van Biblitoheek Rotterdam maken we graag voor en mét Rotterdammers. Mis je een boek in de bibliotheek? Laat het ons weten via het formulier. We kijken dan of we het boek kunnen toevoegen. Samen bouwen we de collectie!

U heeft geen naam ingevuld.
Er is geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
 

Lees verder

De keuze van... Maya Blom, Stichting Nieuw Thuis Rotterdam

De keuze van... Maya Blom, Stichting Nieuw Thuis Rotterdam

In De keuze van nemen Rotterdammers tijdelijk het werk over van de bibliothecaris. Zij delen hun tips, ideeën of inspiratiebronnen, hebben bijvoorbeeld veel kennis en expertise op een bepaald gebied of zijn op hun vakgebied een voorbeeld voor anderen. Als gastcollectioneur geven ze boekentips waarmee de collectie van Bibliotheek Rotterdam wordt aangevuld. Elke Rotterdammer kan meedenken. 

Maya Blom begon in 1982 als taalvrijwilliger in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid en werkt nu als docent NT1 en NT2. Ze heeft lesgegeven aan alle niveaus, aan mensen met een andere moedertaal, maar ook mensen met Nederlands als eerste taal die de taal beter willen leren.

Bij gebrek aan lesmateriaal werkten we destijds met boekjes van mijn moeder die lesgaf op een basisschool. Turkse mannen kregen na een lange werkdag Nederlandse les met boekjes uit groep 3. inmiddels Er is sindsdien een hoop veranderd!

Genieten van lezen

Als je wilt dat mensen gaan lezen moet lezen in de eerste plaats leuk zijn. Het is dus goed om aantrekkelijke boeken aan te bieden over aansprekende onderwerpen, met illustraties, in een passend lettertype en van een passende omvang. Lezen en leeskilometers maken is belangrijk voor het automatiseren en het verhogen van het leestempo. En dat is nodig om lezen leuk te vinden. Want als je teveel bezig bent met de techniek van het lezen, kom je niet toe aan begrijpen en kun je ook niet genieten van een verhaal.

Mensen met een andere moedertaal bouwen hun woordenschat op door te lezen. In veel van de boeken op de Lees- en Schrijfafdeling in de bibliotheek staat een woordenlijst achterin de boekjes met uitleg van de moeilijke woorden. Er zijn inmiddels allerlei soorten boeken op verschillende niveaus beschikbaar voor mensen die leren lezen. Zwakke lezers hebben wel vaak een extra duwtje nodig om te beginnen met lezen.

Leestips

Steeds meer uitgevers geven leestips op hun website die heel bruikbaar zijn als je bijvoorbeeld een leeskring of leesgroep begeleidt. Een aantal tips geldt eigenlijk altijd:

  • Lees een verhaal eerst zelf voor terwijl de lezers zachtjes kunnen meelezen. (Ze begrijpen het verhaal dan doordat het op tempo wordt voorgelezen);
  • Geef vooraf uitleg van een paar moeilijke woorden (door bijvoorbeeld een woordspin te maken);
  • Geef geen beurten in hardop lezen.

Meer tips zijn te vinden bij de stichting Lezen en Schrijven of bij de bibliotheek.

 

De keuze van Maya Blom

  • Een dag met Fatima Tas

    Alexandra Das

    Dit is een bijzonder boek want er staan geen woorden in. Het is een beeldverhaal waarbij een beginner een eigen verhaal maakt. Je kunt het verhaal mondeling ‘vertellen’ maar je kunt ook woorden en zinnetjes bij de foto’s zetten. Later kun je dan weer samen lezen, je eigen boek schrijven en lezen dus. Het is heel geschikt voor een begeleider om samen met een klein groepje het verhaal te vertellen.

    Naar de catalogus

  • Nelson Mandela, niets is onmogelijk

    Frances Ridley (A2)

    Dit is een heel aantrekkelijk boek voor mensen die houden van een informatieve boeken. Er staan veel illustraties en foto’s in die helpen om het verhaal te begrijpen. Achterin het boek staat een woordenlijst. Er staan waarschijnlijk veel nieuwe of onbekende woorden in. Als begeleider kun je dit boek het beste samen met een groepje lezen. Een interessant onderwerp om na afloop van het lezen samen over door te praten.

    Naar de catalogus

  • Hanna’s verjaardag

    Gull Akerblom (A1)

    De boeken van de Leesstraat bestaan uit korte verhalen. Hanna’s verjaardag is makkelijk te lezen. Het gaat over een herkenbaar en wat zwaarder onderwerp, eenzaamheid. Hanna neemt het heft in eigen hand en maakt haar eigen keuze. Het boek eindigt hoopvol en het nodigt uit om met elkaar te lezen en de keuzes die zij maakt samen te bespreken.

    Naar de catalogus

  • Paul en Paula

    Nina de zwart (A0-A1)

    Een Spaanse vrouw (Paula) ontmoet een Nederlandse man (Paul). Ze maken van alles mee met elkaar en voelen aan het eind van het boek ‘vlinders’. Allerlei dagelijkse Nederlandse zaken (fietsen, stroopwafels, voetbal kijken en op vakantie naar Spanje) komen voorbij. Er staan vragen en illustraties in het boek met af en toe uitleg erbij, wat het goed begrijpelijk maakt. Het boekje past bij de methode TaalCompleet, maar kan ook los van de methode worden gelezen.

    Naar de catalogus

  • Mijn naam is Anne & Anne frank, haar leven

    in makkelijke taal, bewerkt door Marian Hoefnagel (A2)

    ‘Mijn naam is Anne’ gaat over Anne Frank en is in makkelijke taal geschreven, op A2 niveau. Het onderwerp maakt vaak veel los bij deelnemers. Het is goed om daar van te voren bij stil te staan. Soms herbeleven mensen de oorlog waarvoor zij zelf zijn gevlucht. Het boek bestaat uit haar dagboekbrieven. We kruipen in de huid van dit 13-jarige Joodse meisje en lezen wat haar bezig houdt. ‘Anne frank, haar leven’ is ook op A2 niveau herschreven, vanuit het perspectief van de verteller.

    Naar de catalogus

  • Sterke vrouwen overal

    Goedele Liekens (A2)

    Een Vlaams boek, met af en toe Vlaamse uitdrukkingen, maar die staan het begrip niet in de weg. Het boek gaat over de gruwelijke dingen die vrouwen soms meemaken in oorlogen. Maar het gaat ook over de enorme veerkracht van vrouwen. Goedele Liekens heeft door haar werk voor de VN vele vrouwen in de wereld gesproken en hun verhalen opgetekend in dit boek. Op de website van de uitgever, ‘Wablieft’, vind je een prachtige collectie met lestips.

    Naar de catalogus

  • Welkom in Nederland!

    Wine Baljet (A2)

    In dit boek vertellen migranten waarom en hoe ze naar Nederland zijn gekomen. Het gaat over mensen in en buiten Europa. Het is goed leesbaar en het zal herkenbaar zijn voor veel lezers. Het geeft inzicht in de dingen waar nieuwe Nederlanders tegenaan lopen en welke oplossingen ze kiezen. Het is ook mooi om te lezen hoe ze Nederland omarmen en vrede hebben met de keuzes die ze maken.

    Naar de catalogus

  • Verhalen uit Oost- Europa

    naverteld door Sandra van der Steege ( A2/ B1)

    In dit boek worden zes volksverhalen uit Oost-Europese landen verteld in makkelijke taal. Verhalen vol vuurspuwende draken, duivels, trotse koningen en mooie prinsessen. De fabels en sprookjes zitten vol moraal: ‘wie niet sterk is moet slim zijn’ en ‘je krijgt de beloning die je verdient’ bijvoorbeeld.

    Naar de catalogus

Wat is jouw keuze?

De collectie van Biblitoheek Rotterdam maken we graag voor en mét Rotterdammers. Mis je een boek in de bibliotheek? Laat het ons weten via het formulier. We kijken dan of we het boek kunnen toevoegen. Samen bouwen we de collectie!

U heeft geen naam ingevuld.
Er is geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
 

Lees verder

De keuze van... Guerrilla Gardener Jenny

De keuze van... Guerrilla Gardener Jenny

In De keuze van kruipen Rotterdammers tijdelijk in de huid van de bibliothecaris. Zij delen hun tips, ideeën of inspiratiebronnen voor de collectie. Óf ze hebben veel kennis over een bepaald onderwerp of zijn op hun vakgebied een voorbeeld zijn voor anderen. Als gastcollectioneur geven ze boekentips waarmee de collectie van Bibliotheek Rotterdam wordt aangevuld. Elke Rotterdammer kan meedenken over de collectie. 

Cerian ‘Jenny’ van Gestel is bioloog met onder andere een achtergrond in communicatie. Na jaren voor diverse goede doelen te hebben gewerkt waar ze campagnes organiseerde, is ze nu aanjager bij Guerrilla Gardeners. Daar zet zij zich fulltime in om mensen te inspireren hun buurt groener te maken. Dit doet zij onder andere met haar boek Guerrilla Gardening waar je als lezer de basis leert om te tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin.

In het kader van de expo Rotterdam wordt groen! vroegen we Jenny als bioloog en expert in duurzaamheid om de collectie van de bibliotheek aan te vullen met haar eigen selectie boeken. Ze koos een twintigtal boeken over vergroening, tuinieren, duurzaam leven, de relatie van de mens met de natuur en klimaatverandering, waarvan er hieronder tien uitgelicht worden. 

De keuze van Jenny

  • Guerrilla gardening: handboek voor buurtvergroeners

    Cerian 'Jenny' van Gestel

    Jarenlang waren de website en social media van Guerilla Gardeners een bron van informatie voor iedereen die tips zocht om de omgeving te vergroenen. Toch bleef ik veel dezelfde vragen krijgen van mensen die niet goed wisten waar ze moesten beginnen. Dat inspireerde me om dit boek te schrijven; een stap voor stap handleiding voor het creëren van een groenere en natuurlijke leefomgeving.

    Naar de catalogus

  • Iedereen kan avontuurlijk tuinieren

    Katja Staring en Nienke Plantinga

    Dit is een ontzettend leuk en vlot geschreven boek met belangrijke tips over bijvoorbeeld tuinieren zonder het gebruik van gif. Er is een hoofdstuk gewijd aan de jaarkalender en hoe je in het tuinieren met de seizoenen kunt meebewegen. Het boek is met veel respect voor de natuur geschreven. Een heel praktisch boek met alle basisprincipes van tuinieren. 

    Naar de catalogus

  • Dit is een goede gids

    Marieke Eyskoot

    De auteur is een expert als het gaat om duurzaam leven. Deze gids is dan ook een handleiding voor duurzame kleding, verzorging, eten, wonen, werken, vrije tijd en nog meer. Er worden veel feiten genoemd en er wordt uitgelegd waarom bepaalde producten duurzamer zijn dan andere, inclusief de namen van duurzame merken. De gids is lekker praktisch en fijn omdat het gaat om producten die in ons dagelijks leven voorbijkomen.

    Naar de catalogus

  • Het zero waste project

    Jessie en Nicky Kroon

    Lijkt enigszins op Dit is een goede gids, behalve dat hier de nadruk wordt gelegd op één onderwerp: afval. De auteurs schrijven vanuit hun eigen ervaring hoe het is om te leven zonder afval. Ze delen hun successen en mislukkingen. Hoewel ze niet ontkennen dat zero waste gaan enorm lastig kan zijn, motiveren de persoonlijke anekdotes de lezer om het ook te proberen. 

    Naar de catalogus

  • Het bijenbalkon

    Caspar Janssen

    Een bijzonder mooi en motiverend boek. Veel mensen denken dat ze zonder tuin niet kunnen tuinieren. Janssen laat zien dat een groene omgeving ook gecreëerd kan worden op een balkon, door zijn balkon te transformeren naar bijenwalhalla. Hij beschrijft uitgebreid zijn zoektocht. Dit boek is daarmee minder een handleiding maar eerder een bron van inspiratie. 

    Naar de catalogus

  • De tuinjungle

    Dave Goulson

    Goulson is een bekende naam in de groene wereld met meerdere boeken op zijn naam. Hij is hoogleraar en gespecialiseerd in de hommel. Hij weet alles van tuinen en kan dit op een fijne vlotte manier overbrengen naar de lezer. Het boek is een prachtige combinatie van wetenschappelijke onderzoeken en persoonlijke verhalen – waarin hij schrijft over zijn leven en zijn tuin. 

    Naar de catalogus

  • De onderwereld van de tuin

    Romke van de Kaa

    Dit boek staat in de lijst omdat het inzicht geeft in wat nog maar weinig mensen weten. Wij zien de wereld van boven, maar onder de grond speelt zich ook van alles af. Insecten, bacteriën en schimmels vormen een basis van voeding voor al het plantenleven. Een gezonde wereld onder de grond draagt dus alles bij aan de natuur boven de grond. Juist nu is dit boek heel relevant omdat het laat zien waarom het zo belangrijk is om stikstof te verminderen. 

    Naar de catalogus

  • Het recht van de snelste

    Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet

    Dit boek geeft inzicht in een aantal aspecten waar we niet echt bij stilstaan. Waarom we het landschap hebben ingericht zoals het nu is en hoe dat ons leven beïnvloedt: verkeer, uitstoot en geluidsoverlast worden allemaal veroorzaakt door deze inrichting. Duurzaamheid is meer dan alleen klimaat, het gaat ook om een prettige leefomgeving. Een goede ruimtelijke ordening heeft veel invloed op hoe mensen prettig kunnen (samen)leven.

    Naar de catalogus

  • Borealis

    Marloes Morshuis

    In dit klimaatverhaal moeten kinderen zien te overleven in een kamp op de pool. Het is een avonturenverhaal waarin klimaatverandering een grote rol speelt. Dit boek is geschikt voor kinderen van 13 jaar en ouder en is een fijn avonturenverhaal dat tegelijkertijd de lezer aan het denken zet over klimaatverandering.

    Naar de catalogus

  • The ministry for the future

    Kim Stanley Robinson

    In dit klimaatverhaal moeten kinderen zien te overleven in een kamp op de pool. Het is een avonturenverhaal waarin klimaatverandering een grote rol speelt. Dit boek is geschikt voor kinderen van 13 jaar en ouder en is een fijn avonturenverhaal dat tegelijkertijd de lezer aan het denken zet over klimaatverandering.

    Naar de catalogus

Ook in de gastcollectie van Jenny:

Sapiens van Yuval Noah Harari, Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers, Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben, De oase van Simon Hureau, De eik was hier van Bibi Dumon Tak, Stadsflora van de Lage Landen van Ton Denters, Planten van hier van Henny Ketelaar, How to talk about climate change in a way that makes a difference van Rebecca Huntley en De verborgen impact van Babette Porcelijn.

Wat is jouw keuze?

De collectie van Bibliotheek Rotterdam maken we graag voor en mét Rotterdammers. Mis je een boek in de bibliotheek? Laat het ons weten via het formulier. We kijken dan of we het boek kunnen toevoegen. Samen bouwen we de collectie!

U heeft geen naam ingevuld.
Er is geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
 

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.