Lezen | Kijken | Luisteren | Doen
Weer naar school

Mijn schooltijd ligt ver achter me. Ik zat nog op de lagere school, leerde lezen met aap, noot, mies en in de klas zaten we twee aan twee, achter elkaar, in rijen. Tussen de middag ging ik naar huis om een boterhammetje te eten en om vier uur zat mijn moeder thuis klaar met een kopje thee.
Mijn moeder kwam me zelden halen. Ik huppelde alleen naar huis door de stad in wederopbouw. Ik groette iedere dag Zadkine, keek in de bouwput van de metro en als ik thuis kwam was er geen middagtelevisie. 

Maar toen ik naar de middelbare school ging heette het eerste jaar gewoon de brugklas en uiteindelijk haalde ik, met mijn hakken over de sloot, mijn havodiploma.

En, ieder jaar, als de nieuwe schoolspullen in de winkels liggen, komt dat gevoel weer terug. Die eerste dag naar school… met in je tas een nieuwe agenda, een etui met een vierkleurenpen en je boeken strak gekaft.

Dat het komende schooljaar er anders uit zal zien, dat bewijzen de laatste maanden van het afgelopen schooljaar. Les op afstand, elkaar lang niet zien, afstand houden van je leerkracht. Voor iedereen die terug verlangt naar gewoon, maakte ik de 'Weer naar school'-lijst met hele beroemde juffen, meesters en leerlingen. Niet alleen boeken om te lezen, maar ook films om te kijken, of een museum om te bezoeken.

Meester Kikker van Paul van Loon met tekeningen Hugo van Look

Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Op een dag vertelt meester Frans de kinderen zijn supergeheim. ‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’ Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…
Paul van Loon de schrijver van Meester Kikker is ook bekend door zijn boeken over de Griezelbus en over Dolfje Weerwolfje.

LEZEN
Meester Kikker het boek 
LUISTEREN
Meester Kikker het luisterboek

Meester Kikker filmKIJKEN
Meester Kikker de film
Je kunt de film ook op Netflix zien.
Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer.

Superjuffie! door Janneke Schotveld met illustraties van Annet Schaap

Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Als er een dier in nood is, verandert ze namelijk in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden. Juf Josje probeert haar gave te verbergen voor de kinderen op haar nieuwe school, maar dat lukt niet lang. Gelukkig beloven ze niets te vertellen tegen de strenge directeur. Want het kan natuurlijk niet, een juf die halverwege een dictee zomaar wegvliegt. Samen verzinnen ze steeds allerlei uitvluchten als juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de Stadsdierentuin. Lukt het Superjuffie en de kinderen om de dierentuin van de ondergang te redden?

LEZEN
Superjuffie! het boek
Superjuffie! dyslexie uitgave Speciaal voor kinderen die lezen lastig vinden is er de
Andere Superjuffie delen:

LUISTEREN
Van bijna alle titels kun je ook een luisterboek op daisy rom lenen. Deze kun je afluisteren op een zogenaamde daisy-speler. Heb je die niet dan kun je op de website van het Makkelijk lezen Plein ontdekken, hoe je dan toch naar Superjuffie! kunt luisteren.

KIJKEN
Helaas hebben we niet de DVD in de bibliotheek. Jammer, maar je kunt de film wel op Netflix bekijken of de dvd kopen. Nieuwsgierig, bekijk hier de trailer van de film.
Superjuffie heeft ook een eigen website. Met een oud dagboek van Superjuffie en veel gestelde vragen, Je vindt de pagina op de website van Janneke Schotveld, de schrijver van het boek. Superjuffie heeft zelfs haar eigen Facebookpagina.

DOEN
Ben je een echte fan van Superjuffie dan kun je urensuperjuffie spelen met Het grote Superjuffie doeboek. Het is een boek vol verhalen, puzzels, spelletjes, tekenworkshops, recepten, knutselopdrachten, quizjes, en allerlei weetjes en feitjes over Superjuffie, zodat je nog meer van haar komt te weten en jezelf een echte Superjuffie-kenner mag noemen!  Je kunt Het grote Superjuffie doeboek helaas niet in de bibliotheek lenen dus als je het wilt hebben, moet je het kopen. Er zijn twee delen. Het grote Superjuffie doeboek en Het nieuwe grote Superjuffie doeboek

Mees Kees van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas

Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar

Mees Kees is stagiair, dus hij weet nog niet goed wat een meester allemaal moet doen.
Maar gelukkig heeft hij een klas vol experts! De kinderen leren hem dat je bij Nieuws uit de Natuur best naar Spiderman mag kijken, want een spin is ook natuur. En het is veel handiger om de sommen even over te schrijven als één iemand ze al gemaakt heeft.
Over Mees Kees zijn tien delen én twee omnibussen verschenen. Daarnaast zijn er over de populaire stagiair en zijn klas een aantal films, een televisieserie én een televisiequiz gemaakt.

LEZEN
Mees Kees bestaat uit 10 delen:

 1. Een pittig klasje
 2. Op de kast
 3. De rekenrap
 4. Op kamp
 5. De sponsorloop
 6. In de gloria kinderboekenweekgeschenk
 7. Gaat verhuizen
 8. Bloedjelink
 9. Op de planken
 10. Hoppa!

Buiten de lijntjes Mees Kees als stripboek

LUISTEREN
Een pittig klasje als luisterboek

KIJKEN
Mees Kees de serie te zien op Zapp
Mees Kees de quiz
Helaas, de dvd’s van de films zijn niet te lenen. Die moet je kopen of bekijken op Netflix. Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer

DOEN
Ga naar de Mees Kees website en kleur, puzzel of maak: 
Kleurplaat
Moppen en raadsels
Woordzoeker
Zelf maken
Kruiswoordpuzzel
Of gebruik de Boekbesprekingspakket Mees Kees Hoppa

Meester Jaap door Jacques Vriens met illustraties van Annet Schaap

Om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar maar ook erg leuk om voor te lezen

Meester Jaap is de allerleukste meester van Nederland. In zijn klas is het nooit saai: hij deelt spekkies uit, haalt een kip in de klas en begint een appelmoesfabriek. Maar ook bij minder leuke dingen probeert meester Jaap op zijn manier te helpen. Meester Jaap zorgt er ook voor dat er niet gepest wordt en dat de kinderen respect hebben voor elkaars achtergrond.

LEZEN
Meester Jaap de bundel
Als losse delen zijn de volgende titels nog beschikbaar:

'Meester Jaap doet het weer' en 'Meester Jaap gaat nooit verloren' kun je helaas niet meer lenen.
Als je lid bent van de bibliotheek kun je wel alle titels als e-book lezen

LUISTEREN
Jacques Vriens leest Meester Jaap voorgelezen door Jacques Vriens zelf.

KIJKEN EN LUISTEREN
Op YouTube staat een playlist met 25 verschillende Meester Jaap voorgelezen door Jacques Vriens.

Matilda door Roald Dahl met tekeningen van Quentin Blake vertaald door Huberte Vriesendorp

Vanaf ca. 10 jaar

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.
Matilda is een kinderboek van schrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Matilda werd succesvol verfilmd door en met Danny DeVito.

LEZEN
Matilda het boek

LUISTEREN
Matilda als luisterboek

KIJKEN
Matilda de film

DOEN
Matilda als bladmuziek
Voor echte diehard fans is de website van Roald Dahl een aanrader

Kees de jongen van Theo Thijssen (1879-1943)  

Theo Thijssen was onderwijzer, politicus en schrijver. Zijn bekendste boeken zijn naast Kees de jongen het in dagboekvorm geschreven tweeluik 'Schoolland 'en De gelukkige klas.

Kees Bakels is een jongen die eind 19e eeuw opgroeit in Amsterdam als zoon van een schoenverkoper. Het boek beschrijft de lagereschooltijd van Kees, zijn eerste liefde (voor Rosa Overbeek) en zijn vriendschappen. Hij is ogenschijnlijk een gewone jongen aan het begin van de puberteit, al ziet hij zichzelf, zoals het hoort, als bijzonder. Die bijzonderheid uit zich vooralsnog echter vooral in zijn levendige fantasie. Over hoe alles zou kunnen gaan 'als'.

Beroemd is de De zwembadpas, een speciale manier van lopen die Thijssen beschrijft in Kees de jongen. Het gaat hierbij om een manier om je snel te kunnen verplaatsen. Daarbij is het de kunst om te lopen alsof je voorover valt, terwijl je met je armen heen en weer zwaait. De zwembadpas is een begrip geworden in de Nederlandse literatuur. Het wordt weleens gebruikt in gedichten, zo heeft Freek de Jonge er een liedtekst over geschreven, waar Boudewijn de Groot muziek voor componeerde en het ook opnam.

LEZEN
Kees de jongen het boek
Kees de jongen Literatuur voor beginners geschreven door Marian Hoefnagel Kees de jongen
Kees de jongen strip van Dick Matena

KIJKEN
Kees de Jongen de film

LUISTEREN
Kees de Jongen 17 liedjes uit de rockmusical

DOEN
Een bezoek aan het Theo Thijssen museum
museumEerste Leliedwarsstraat 16
1015 TA Amsterdam
Tel. 020-420 71 19
Openingstijden
Vanaf 1 augustus 2020: Donderdag en zondag van 12:00 - 17:00 (max. 3 personen)
Vrijdag en zaterdag op afspraak (max. 3 personen):
Toegang * 
Volwassenen €3
Kinderen €2
Wandelingen €7,50
* Tijdens de coronapandemie graag ter plekke overmaken via internet bankieren, of (bij het maken van een afspraak) van te voren overmaken.

 

De Luizenmoeder - een televisieserie van avro tros

De Luizenmoeder is een comedyserie met als toneel één van de meest herkenbare arena’s van Nederland: de dwaze wereld van de basisschool. Deze satire richt zich vooral op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. 
Basisschool Klimop in Dokkum is het strijdtoneel voor Hannah - gespeeld door Jennifer Hoffman - en dochter Fleur om een frisse start te maken na een scheiding. Hannah probeert zich staande te houden in de absurdistische wereld van hangouders, moedermaffia, overblijfregels, gezonde verjaardag traktaties en ouderparticipatie.
De serie speelt met stereotypen en vooroordelen. Met een vleugje ongemakkelijke humor worden thema’s zoals pesten en racisme aan de kaak gesteld.

KIJKEN
Seizoen 1 op dvd
Seizoen 2 op dvd
DOEN
Quiz Hoe goed ken jij De Luizenmoeder

100 dagen voor de klas - een documentaire van de vpro

Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Een portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Je kunt de serie hier terugkijken.

 

Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 390.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie.
Voor een bezoek aan het museum kun je op de website kaarten reserveren.

Openingstijden:

 • Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur
 • Op maandag zijn het museum en het museumcafé gesloten.
 • In de schoolvakanties (regio Midden) is het museum wél op maandag geopend (van 10.00 tot 17.00 uur). 
 • Het museum is gesloten op Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.