Spieter, spetter, spater, lezen over water

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om te lezen en voor te lezen. Over de zee, het strand, zwemmen en varen Specialist media en onderwijs Judith heeft drie lijsten voor je opgesteld. In deze blog vind je boeken over water. Geen zin om boeken te lezen? Kijk dan bij kijken en luisteren of leuke dingen doen.

Heb jij een gouden tip? Mail deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld. En…. veel plezier met water.

Boeken voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

Lekker Zwemmen van Kathleen Amant

Anna gaat zwemmen, samen met mama. Anna's kleertjes moeten uit, het badpak moet aan. Voor je het water in mag, moet je ook nog onder de douche. Maar dan….kan de waterpret beginnen! Een vrolijk boek over watergewenning en een kleine beetje bang… Vanaf ca. 2 jaar.

Meneer Brom gaat zwemmen van Kathleen Amant

Meneer Brom doet wat hij elke maandag doet: hij gaat zwemmen met Walvis, zijn goudvis. Maar Otter waarschuwt meneer Beer voor de Woeste Waterwobbel die op de bodem van de beek woont. Vanaf ca. 4 jaar.

Peppa gaat zwemmen

Varkentje Peppa gaat met haar vader en moeder en kleine broertje George naar het zwembad. Voor George is het de eerste keer, dus hij is nog een beetje bang. Maar als even later ook Kelly Konijn met haar moeder en broertje Karel in het water komen, hebben George en Karel al snel de grootste pret. Peppa en Kelly laten zien hoe goed zij al kunnen zwemmen. Gebaseerd op de animatieserie. Vanaf ca. 3 jaar.

Kikker en de warme dag van Max Velthuijs

Het is warm, het is vreselijk warm en het liefst gaan Varkentje, Eend en Kikker zwemmen. Behalve Haas... die gaat nooit in het water. En dan blijkt dat Haas bang is voor water. Kikker krijgt een superidee als hij hout ziet liggen. De vriendjes helpen hem over de angst heen. Vanaf ca. 4 jaar.

 

Naar zee! van Elisa van Spronsen

Sil is aan zee. Hij gaat op zoek naar een schat. Hij vindt hout en een net en een bot. Sil wil niet weg. Hij maakt een hut.  Wil jouw kleuter al zelf lezen? Dat kan in dit leuke samenleesboek. De rechterpagina's zijn woordpagina's die je kleuter zelf leest. De linkerpagina's zijn voorleespagina's. Jullie lezen samen wat Sil doet aan zee. Vanaf ca. 5 jaar.

 

Boeken voor kinderen van 6 tot 9 jaar

Aan zee van Annemarie Bon

Wat kun je zien aan zee? Wat doe jij op het strand? Weetjes over het strand en de zee met veel kleurenfoto's. Onderdeel van de serie Veilig leren lezen, kern 3. Vanaf 6 jaar.

Wat leeft er op het strand? van John-Paul Wilkins

Planten die vlak bij zee groeien, kunnen tegen harde wind en zout zeewater. Sommige stranddieren graven een holletje in het zand om in te wonen. Vogels hebben lange poten waarmee ze in het water kunnen staan.
Planten en dieren op het strand zijn goed aangepast aan het leven vlak bij zee. Vanaf ca. 8 jaar.

Schelpen van Holly Beaumont

Welke dieren hebben schelpen, waarvoor dienen ze en hoe veranderen ze als dieren ouder worden?
Negen vragen over schelpen van dieren worden beantwoord. Met veel grote kleurenfoto's en een quizvraag. Onderdeel van de serie Mijn eerste docu-boek. Vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.

Boeken voor kinderen vanaf 9 jaar

Het strandboek van Fiona Danks

Zoek een schat, maak een monster van drijfhout of laat stenen balanceren. Uitleg van 60 knutsel- en avontuurlijke ideeën, voor op het strand. Met veel kleurenfoto's. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 t/m 11 jaar.

Avontuur onder water in 80 spelletjes van Aleksandra Artymowska

Maak je klaar voor een avontuurlijke reis onder water. Het wordt een tocht vol doolhoven, zoekplaten en puzzels. Ga op zoek naar het anker van de duikboot, ontsnap uit de grot van de reuzeninktvis en vind de hond op het strand. Als het je lukt om 'onder water' de tachtig puzzels op te lossen, kun je de geheime schatkist van kapitein Nemo openen! Vanaf ca. 9 jaar.

Lampje van Annet Schaap

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Vanaf ca. 9 jaar.

Samen de boot in van Lisette Vos

Ga je mee op ontdekkingsreis? Gooi de trossen los! Of je nu op een motor- of zeilboot vaart, er valt altijd genoeg te doen en te ontdekken op het water. Van voorrangsregels tot een vaarroute uitzetten, van knopen leggen tot spannende experimenten uitvoeren. Ga aan de slag met de coole doe-opdrachten. En wil je weten of je een echte matroos bent? Maak dan de test achterin en haal je vaardiploma. Ahoy! Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Boeken voor kinderen vanaf 15 jaar

Sharon van Rouwendaal BRUUT door Natasja Weber

Lees over het leven en de harde weg naar succes van de Nederlandse profzwemster en olympisch kampioene Sharon van Rouwendaal. Sharon zwemt vanaf haar jonge tienerjaren negentig (!) kilometer per week. De ultieme beloning volgt in 2016 met de Olympische titel in Rio de Janeiro op de tien kilometer openwaterzwemmen. Vanaf ca. 15 jaar.

Boeken voor 18 jaar en ouder

Zvvem van Irma Kokx

In ZVVEM lees je (bijna) alles over leren zwemmen. Wil jij als ouder wel eens weten hoe zo'n zwemlestraject er nu echt uit ziet? Hoe bepaal je welke zwemschool voor jou én voor je kind het beste is? Hoe weet je of je kind al toe is aan zwemles? En wat motiveert kinderen nou echt? Antwoord op deze en veel meer vragen vind je in het mooie boek. Een zeer informatief boek voor ouders. En kinderen lezen en kijken mee! Voor hen is er onder andere een waterdierenalfabet, een waterwoordzoeker, weetjes over dolfijnen meer! Voor opvoeders van kinderen van ca. 0 t/m 12 jaar.

Marifoonberichten van Toine Heijmans

Marifoonberichten bestaat uit waargebeurde verhalen over verdwenen orka's, twijfelende mosselvissers en geheime eilanden – maar bovenal over het grenzeloze verlangen naar het water.

Klein Vaarbewijs I en II

De nieuwste editie van het populairste Vaarbewijsboek van Nederland. Hier vind je alle examenstof, gecombineerd met praktijkvoorbeelden, samenvattingen en oefenvragen – allemaal helder beschreven en met duidelijke illustraties. Met cd-rom.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.