Het kinderboekenweekgeschenk 2022 is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. Je kent ze misschien wel van de boeken over de waanzinnige boomhut. Heb je deze allemaal al gelezen? Hieronder vind je nog veel meer over boomhutten.

Lezen 6-9 jaar

De boomhut door Manon Sikkel

Sep woont in een boomhut. Zijn mama woont in een huis. Zijn papa soms bij Sep en soms bij mama.
Sep mist hem dan wel. Vanaf 6 jaar.
Serie: Veilig leren lezen. Kern 6, Zonnetjes

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Heel veel hutten door Bette Westera

Heb jij wel eens een hut gebouwd? Er zijn veel soorten hutten. Hutten om in te wonen of in te spelen. Hutten van sneeuw en hutten van hout. Vanaf 6,5 jaar.
Serie: Lijn 3. Biebboekjes

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.

Hoog in de hut door Vivian den Hollander

Sem stuurt Fien een brief. 'Kom je naar me toe?' schrijft hij. 'Ik ben in de tuin.' Fien gaat er gauw heen. Waar zou Sem zijn? Ze ziet hem in een boomhut en ze klimt langs een touw naar hem toe. Maar dan breekt het touw. Wie helpt hen uit de hut?

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Luisteren 6-9 jaar

De boomhut van Zin in Zappelin

Lin de poes heeft een prachtig plekje gevonden om een middagslaapje te doen. Hoog in de boom doet ze een dutje tussen de takjes, het lijkt wel een boomhut! Maar was dit plekje wel vrij?

Luister hier naar deze podcast

Tim de kleine boswachter door Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch en Emanuel Wiemans

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Je kunt het luisterboek hier lenen

Kijken 6-9 jaar

Hoe bouw je een hut in het bos van Schooltv

Als je een hut wilt bouwen in het bos, heb je sterke takken nodig en een hoop bladeren. Maar hoe bouw je precies een stevige hut die wind- en waterdicht is?

Je kunt het filmpje hier bekijken.

Doen 6-9 jaar

Fun Forest Rotterdam in het Kralingse Bos

In het Kralingse Bos, tussen de hoge bomen, vind je een klimpark met wel acht verschillende parcoursen. Vanuit de bomen heb je een prachtig uitzicht over de Kralingse plas.

Meer informatie over kosten en openingstijden vind je hier.


Leesboeken 9 - 12 jaar

Een bomvolle boomhut door Paul van Loon

Suzina en Daniël hebben een boomhut, de Leeuwenkuil, in dierentuin Durvers Zoo. Daar is hun vader directeur. Ze gaan diep in de nacht op leeuwenjacht, hebben zelfs een baby-gorilla aan tafel. Ze hoeven zich echt niet te vervelen!

Drie verhalen over Daniël en zijn zus Suzina, die midden in de dierentuin een geheime boomhut hebben, de Leeuwenkuil. Vanuit hun boomhut lossen ze mysterieuze inbraken en diefstallen op - maar kunnen ze er ook een prinses ontvangen?
Zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren. Of leen hier het e-book.

Meneer de Zwerver door Iris Boter

Thijs, Anne en Sietse bouwen een boomhut. Die wordt ook gebruikt door een zwerver. Ze willen hem helpen en nemen hem zelfs mee naar huis.
Vanaf ca. 10 jaar.

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.

Informatieve boeken 9 - 12 jaar

Huttenbouwen door Gerard Janssen

Een eigen hut hebben is heerlijk. Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In dit boek vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Laat het avontuur beginnen!

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Hutten bouwen door Jo Schofield en Fiona Danks

Je kunt allerlei hutten bouwen: boshutten, hutten van afval, hutten in een haag, fantasiehutten, iglo's, een trampolinehut, een verhalenvertelhut, de bladerhut, de kartontent! Heb je ooit geweten dat je zoveel verschillende hutten, ook van afval, kunt bouwen?
Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Het huttenboek voor jonge klussers door Susanne Roos

Wil je zelf een hut bouwen? Lees hoe je dat doet, van het verzamelen van materiaal tot het (veilig) timmeren ervan. Met bouw- en klustips. Vanaf 7 jaar, zelfstandig vanaf 11 jaar.

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Luisteren 9 - 12 jaar

Bibi's doodgewone dierenboek door Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel

Aan sommige dieren ben je zo gewend dat je niet meer de moeite neemt te zien hoe ongewoon ze zijn. Maar als je nou eens even stil zou blijven staan, een minuut of wat, dan ontdekte je dat er onder sommige schubben, vachtjes, velletjes, veren en dekschilden ware schatten verborgen zitten. De teek een schat? Ja, zelfs die.
Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Een luisterboek kun je hier lenen.

Kijken 9 - 12 jaar

De Boomhut Do it Yourself (DIY)

Heb jij altijd al van een boomhut in je tuin gedroomd? Maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? In de Boomhut Do it Yourself (DIY) legt boomhutbouwer Peer je stap voor stap uit hoe jij de vetste boomhut bouwt! Hij helpt je met schetsen op schaal zodat jouw boomhut er precies zo uit komt te zien als in je fantasie. Hij helpt je met het stoerste materiaal te kiezen, met zagen en timmeren en natuurlijk met het in elkaar zetten van de boomhut. Dus pak je hamer en je zaag, druk op play en in 8 weken heb jij je eigen boomhut!

Je kunt het serie hier bekijken.


Kan Klaas voor één dag boomhuttenbouwer zijn? Klaas kan alles

Klaas is voor 1 dagje boomhuttenbouwer. Het lijkt een jongensdroom, maar een boomhuttenbouwer is een echt beroep. Rob van der Wulp is de eerste die als officiële boomhuttenbouwer in Nederland aan de slag ging. Een cursus in Amerika heeft hem dat geleerd. Al gauw komt Klaas erachter dat het niet alleen een heel tof beroep is, maar ook heel zwaar.

Je kunt de aflevering van Klaas kan alles hier bekijken.


De Boomhutbattle

Samen met hun ouders bouwen kinderen in een week tijd een hele gave boomhut in de achtertuin die beoordeeld wordt door dé boomhutexpert van Nederland: Peer Meijs. En het is flink aanpakken, want de deadline is krap en het moet wel een hut zijn waarin goed gespeeld kan worden! Presentatrice Anne Appelo zoekt de families regelmatig op om te horen hoe het gaat.

Je kunt het serie hier bekijken.

Doen 9 - 12 jaar

Fun Forest Rotterdam in het Kralingse Bos

In het Kralingse Bos, tussen de hoge bomen, vind je een klimpark met wel acht verschillende parcoursen. Vanuit de bomen heb je een prachtig uitzicht over de Kralingse plas.

Meer informatie over kosten en openingstijden vind je hier.

Boeken voor ouders

De denkbeeldige vriend van Stephen Chbosky

Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt erheen en één snelweg eruit. Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd maar niet onveranderd. Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn. Algauw raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven -- een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als het strijdtoneel.

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.


Timmer je eigen hut, kippenren, konijnenhok of kattenpaleis en meer... door Jan-Willem van der Male

Alle projecten in dit boek zijn variaties op de hut, waarvan de bouw tot in detail besproken wordt volgens een aantal handige stappen. Dit bouwplan bestrijkt, samen met een introductie van materialen, technieken en veiligheid, het eerste gedeelte van het boek. In het tweede gedeelte komen de varianten aan bod: van boomhut tot zolderhut en van kippenhok tot insectenhotel. Hoewel de auteur dan weer een erg jonge doelgroep aanspreekt (in het hoofdstuk over hutavonturen), dan weer een doelgroep van jong-volwassenen of volwassenen die kinderen begeleiden bij het bouwen van hutten, richt hij zich altijd tot de absolute beginner. Deze krijgt grondige uitleg over de meest basale vaardigheden, zoals zagen, schroeven en boren. Deze uitleg is volledig en helder, maar het opnemen van meer illustraties had woorden gespaard en de duidelijkheid nog vergroot. Inspirerend boek met een net iets minder inspirerende, sobere vormgeving..

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.


Zo bouw je boomhutten en speelhuizen door David Stiles

In dit unieke boek vind je originele en eenvoudige boomhutten en speelhuisjes die met weinig geld in redelijk korte tijd gebouwd kunnen worden. De uitvoerige, stapsgewijze beschrijvingen, duidelijke illustraties en ontwerpen en de handige materiaallijstjes helpen je meteen een eind op weg. Meer inspiratie voor je eigen ontwerp vind je bovendien in een aparte fotokatern met zelfgemaakte boomhutten en speelhuisjes. Kortom, het ideale boek voor handige en creatieve (groot)ouders!

Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.