Titel overzichtspagina

Gi-ga-groene e-books

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groene e-books

Door Judith Pietersma, specialist media jeugd en Aarti Bajnath, specialist digitale collectie

Van 5 tot en met 16 oktober gaan we lekker naar buiten op avontuur in de natuur, want de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-Ga-Groen!

Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden. Veel van deze boek kun je lezen of lenen in de bibliotheek. Maar wist je dat je online ook veel natuurboeken kan vinden? Wij gingen op zoek en selecteerden ze voor je.

De online bibliotheek 

Als je lid bent van de bibliotheek kan je e-books en luisterboeken in de online bibliotheek. Als jeugdlid mag je elke drie weken maximaal 10 e-books en 10 luisterboeken lenen. Je kunt ze lezen of luisteren via de online Bibliotheek-app die je gratis op je telefoon of tablet installeert.

E-books voor 6-8 jaar

  • Britt bij de bijen door Britt van Marsenille en Katrien Vanderlinden

    Wist jij dat een bij ruikt met haar voelsprieten? En weet je wat het verschil is tussen bijen en wespen? Hoe leven bijen en hoe maken ze honing? Welke bloemen vinden ze lekker? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe kan jij bijen redden? Bijen zorgen er namelijk voor dat wij lekker kunnen eten: meer dan de helft van wat op ons bord ligt, hebben we aan hen te danken. Dat er wereldwijd volledige bijenvolken sterven, is dan ook een groot probleem.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Het jaar rond door Evelien van Dort en Danielle Schothorst

    Lucas en Noor wonen met hun ouders, oma en hond Roska aan de rand van een dorp vlak bij de rivier. Samen beleven ze grote en kleine avonturen. Zo krijgt Noor een rode fiets voor haar verjaardag, en gaan ze op bezoek bij de pasgeboren lammetjes. In het boek ga je het jaar door, en komen alle feestdagen aan bod: Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Kerstmis, Pasen en nog veel meer.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • De wind in de wilgen door Kenneth Grahame en Ernest H. Shepard

    Het is lente. Aan de oever van de rivier genieten Mol en Rat van het zorgeloze leven. Ze picknicken, maken tochtjes in Rats roeiboot, en Rat vertelt Mol alles over de wijde wereld. Bijvoorbeeld over het Wilde Woud, waar gevaarlijke dieren wonen, over Das, die nooit bezoek wil, en over de rijke Pad, die in het mooiste en grootste huis in de omtrek woont.
    Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Het dikke vaderlandse dierenboek door Marianne Busser en Ron Schroder

    Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over alle wilde dieren die je in Nederland en België kan vinden. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een mannetjeshaas een rammelaar heet? Of dat de baby's van een zwangere hermelijn pas na 300 dagen in haar buik beginnen te groeien?

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Het dikke dierenboek door Marianne Busser en Ron Schröder

    Wist je dat de tong van een giraf zo lang is dat hij ermee in zijn oren kan peuteren? Wist je dat een ijsbeer antislippoten heeft? En wist je dat een gorilla enorm kan smullen van zijn eigen poep? Wist je dat een jachtluipaard wanneer hij heel hard rent het állersnelste roofdier is dat men op aarde kent. Kangoeroes die vechten met elkaar van tijd tot tijd en ze houden met z'n tweetjes dan een echte bokswedstrijd.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Het dikke kriebelbeestjesboek door Marianne Busser en Ron Schröder

    Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over insecten en andere kleine kriebelbeestjes. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een huisvlieg proeft met zijn pootjes? Of dat een hommel zichzelf warm kan bibberen als hij het koud heeft?
    Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Overal en ergens..., door Arend van Dam

    Overal en ergens... reist door de twaalf provincies en vertelt over alles wat ons land zo bijzonder maakt: de duinen, de dijken, de sluizen, de havens, de polders en de bollenvelden.
    Voorlezen vanaf ca. 7 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Hoog in de hut door Vivian den Hollander

    Sem stuurt Fien een brief. 'Kom je naar me toe?' schrijft hij. 'Ik ben in de tuin.' Fien gaat er gauw heen. Waar zou Sem zijn? Ze ziet hem in een boomhut en ze klimt langs een touw naar hem toe. Maar dan breekt het touw. Wie helpt hen uit de hut? Vanaf ca. 6 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

     

Voor 9 - 12 jaar

  • Stem op de okapi door Edward van de Vendel

    Is de okapi ook jouw lievelingsdier? Lees over de zonnestrepen op zijn billen en over een wonderlijk okapi-geluid. Met weetjes, gedichtjes, een interview met een okapiverzorger en veel kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Van honingbij tot hagelslag door Joël Broekaert

    Verrassend boek over ons eten en hoe het groeit, met bijzondere illustraties. Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • De grote paddenstoelengids voor onderweg door Ewald Gerhardt

    De grote paddenstoelengids van Ewald Gerhardt is even compleet als compact. Je vindt in dit boek ruim 1000 soorten paddenstoelen beschreven en met foto afgebeeld, en er worden daarnaast nog eens 200 soorten kort vermeld. Inclusief alle benodigde informatie over kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • De vogel top 100 van Nico de Haan en Elwin van der Kolk

    In de stad, op het platteland, in het bos en langs het water kun je veel vogels spotten. Sommige herken je meteen, andere lijken op elkaar. Met deze gids leer je 120 vogels kennen die je in ons land tegen kunt komen. Wie dit boek gelezen heeft, mag zichzelf dus zeker een vogelkenner noemen! Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Een bomvolle boomhut door Paul van Loon

    Bundeling van drie verhalen over Daniël en zijn zus Suzina, die midden in de dierentuin een geheime boomhut hebben, de Leeuwenkuil. Vanuit hun boomhut lossen ze mysterieuze inbraken en diefstallen op - maar kunnen ze er ook een prinses ontvangen?
    Vanaf ca. 9 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • De gevaarlijke tocht door Dirk Nielandt en Marjolein Pottie

    Gies bouwt graag kampen en weet alles van de natuur. Tijdens de zomer gaat hij op kamp. Samen met andere kinderen leeft hij een hele week in de natuur. Ze slapen er in zelf gemaakte tenten en gaan op trektocht. Maar dat gaat helemaal fout: een onweersbui, de leider die zijn been breekt, de groep die verdwaalt... Wat nu?
    Vanaf ca. 8 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen.

  • Zij de cobra? Wij de adder! Geert-Jan Roebers

    Wist je dat er ook in Nederland coole dieren in de natuur te zien zijn? Vergelijk het konijn maar eens met het stokstaartje in het zuiden van Afrika en de vos met de coyote in Noord-Amerika. Op deze manier worden dertien diersoorten met elkaar vergeleken. Met leuke weetjes, kleurenfoto's en tekeningen.
    Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Tim de kleine boswachter door Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch en Emanuel Wiemans

    Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

    Je kunt dit e-book hier lenen.

  • Het zonnige zomerboek

    In deze heerlijke dikke bundel vind je vrolijke voorleesverhalen over het vieren van de zomer. Over zeemeerminnen op het strand, bootje varen in je eigen woonkamer, met een olifant op fietsvakantie gaan, uit de hand gelopen watergevechten en ijsjes om van te smullen.

    Je kunt dit e-book hier lenen.

  • Kidsweek feiten en fabels door Lotte Stegeman

    Wist je dat er vogels zijn die niet kunnen vliegen? En dat er dieren zijn die een zomerslaap houden? Lees allerlei weetjes en fabels over dieren uit de hele wereld. Met records, quizjes of iets een feit of fabel is en moppen.
    Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Bibi's doodgewone dierenboek door Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel

    Aan sommige dieren ben je zo gewend dat je niet meer de moeite neemt te zien hoe ongewoon ze zijn. Maar als je nou eens even stil zou blijven staan, een minuut of wat, dan ontdekte je dat er onder sommige schubben, vachtjes, velletjes, veren en dekschilden ware schatten verborgen zitten. De teek een schat? Ja, zelfs die.
    Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Onze toekomst is nu! door C. Hecking, C. Schönberger en I. Sokolowski

    Wees een held, red de wereld! Hoe dan? In dit boek laat Greta Thunberg zien hoe zij dat aanpakt. Greta is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden, was ze helemaal alleen. Greta's verhaal laat zien dat iedereen kan helpen. En daarvoor hoef je je echt niet in allerlei ingewikkelde bochten te wringen. Kijk maar bij de tips in dit boek, dan zie je hoe snel je al een verschil kunt maken. Dus doe mee, want ook jij bent belangrijk in de strijd om onze planeet te redden!
    Vanaf ca 10 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen

  • Hé aardbewoner! door Marc ter Horst

    Wat doen die inktvissen hoog in de bergen? Waarom maakt iedereen zich zo druk over klimaatverandering? Reis mee naar woestijnen en regenwouden en ontdek hoe de aarde is ontstaan en zich heeft ontwikkeld. Met speelse kleurenillustraties en hardkartonnen omslag.
    Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

    Je kunt dit e-book hier lenen.

Meer lezen

Lees verder

Leestips Internationale Vrouwendag

Leestips Internationale Vrouwendag

Door: Sarah van Vuuren

Dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Op die dag vieren we de successen van de vrouw, wordt er bewustwording gecreëerd om vooroordelen tegen te gaan en zetten we ons in voor gendergelijkheid. 

Dit jaar heeft de organisatie van International Women’s Day gekozen voor het thema #BreakTheBias. Ze roept hiermee op tot het vieren van de verschillen tussen mensen. Want een diverse en inclusieve wereld waar iedereen gelijke kansen heeft, dat willen we toch allemaal?

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag kozen we 10 boeken. Verhalen over het doorbreken van aangeleerde rolpatronen, over het gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam in de medische wetenschap, levensverhalen en meer. 

Lezen

  • Ongetemd leven van Glennon Doyle

    Autobiografisch zelfhulpboek waarin de auteur beschrijft hoe je als vrouw je leven in eigen hand kunt nemen.

    Read more

  • Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool

    Analyse van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en hoe te komen tot meer diversiteit en inclusie.

    Read more

  • Damn, Honey van Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

    Feministisch pamflet over hardnekkige genderrollen en de ongelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, met een oproep en adviezen aan vrouwen om zich daaraan te ontworstelen.

    Read more

  • Krabben van Daan Borrel & Milou Deelen

    Twee vrouwelijke journalisten onderzoeken waarom vrouwen elkaar zo hard veroordelen in plaats van solidair met elkaar te zijn.

    Read more

  • Women don't owe you pretty van Florence Given

    Adviezen van de feministische Britse influencer aan vrouwen gericht op persoonlijke groei door bewustwording van de eigen handelingen en gedachten.

    Read more

  • Onzichtbare vrouwen van Caroline Criado Perez

    Wetenschappelijke analyse van de datagenderkloof, het verschil tussen mannen en vrouwen dat bij wetenschappelijk onderzoek op allerlei gebieden niet aan het daglicht treedt.

    Read more

  • Feminist fataal van Dorien van Linge

    Waarom is seksuele voorlichting vooral bangmakerij? Waarom zijn mensen met een witte huidskleur bevoorrecht? De auteur (ik-persoon) gaat in op het feminisme en racisme, maar ook op thema's als eetstoornissen, je lichaam en gender.

    Read more

  • Nice girls don't get the corner office van Lois Frankel

    Adviezen voor vrouwen die willen groeien in hun werk.

    Read more

  • Geef nooit op van Bernardine Evaristo

    Persoonlijk verslag van de Booker Prize-winnares over de elementen die de basis hebben gelegd voor haar loopbaan.

    Read more

  • Meisjes en wetenschap van Rachel Ignotofsky

    Vijftig portretten van internationaal bekende vrouwelijke wetenschappers vanaf de Griekse oudheid tot nu. Het betreft o.a. Jane Goodall, Marie Curie, Hedy Lamarr en Sylvia Earle.

    Read more

Doe zelf een suggestie

Wil jij meer lezen over dit onderwerp, mis je nog een boek in onze collectie en is het niet te vinden in de catalogus? Geef het dan door via dit formulier. We kijken dan of het boek beschikbaar is en of we het kunnen toevoegen aan de collectie. 

Meer lezen

Lees verder

Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Zomer, vakantie... zomervakantie
Tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Door Judith Pietersma specialist media

Het is zomer…

Tijd om vrij te zijn en vakantie te vieren… ver weg ergens in een buitenland of juist heel dicht bij op Balkonia.

Tijd om buiten naar buiten te gaan… naar het strand, met je voeten in het hete zand of de koele zee. Of verkoeling zoeken in een bos of on eentuin of park om de hoek.

Tijd om te doen waar je zin in hebt...  misschien kun je wel wat ideeën gebruiken? Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Heb jij leuke ideeën of een gouden tip, stuur ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet lees je ze in deze blog terug.

Fijne zomer!

Vervelen

Zo overleef je de schoolvakanties van Verity Davidson

Best fijn… niks doen… lekker voor je uit staren. Je gewoon een beetje vervelen. Mocht je daar niet goed tegen kunnen dan is dit je redding. een boek vol activiteiten voor binnen en buiten voor kinderen van 5 tot 16. Je kunt het boek kopen bij je plaatselijke boekhandel of gewoon lenen in de bieb. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of niet bij jou in de buurt aanwezig? Gewoon reserveren!

Vind je het wel fijn om heerlijk voor je uit te staren, zet dan eens een luisterboek op. Als je lid bent van de bieb kun je ze gratis lenen bij de online bibliotheek. Of stel een lijst samen met fijne muziek en droom lekker weg.


Sterrenkijken

Sterrenkijken van Gerard Janssen

Ben je op een plek met weinig lichtvervuiling, kijk dan eens, als het donker is, naar boven en verbaas je over de sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig waar je naar kijkt, leen dan het boek Sterrenkijken van Gerard Janssen. In dit boek ontdek je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel. Sterrenkijken is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

Wat ook leuk is? Een app voor je tablet of telefoon downloaden. Er zijn in
de appstore verschillende apps te stervinden, maar de gratis app SkyView® heeft
een extraatje. Hij gebruikt de camera van de tablet of smartphone Als je naar de hemel kijkt krijg je ook de informatie van de app. . Zo zie je waar de Grote Beer is. Of het ruimtestation ISS.
Google Play of de App store.

Read more


Koken

Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in één door Marjolein de Vlaam

Maak een wereldreis in de keuken en kom op plekken waar je nog nooit geweest bent.  Lees de verhalen en ontdek dingen over landen. Maar met verhalen en weetjes alléén kom je er niet. Je moet ook het eten uit de landen proeven. Nasi goreng uit Indonesië, risotto uit Italië en couscous uit Marokko. In het receptenschrift staan 30 recepten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.  Het boek is voor kinderen van 4 -12 jaar en hun ouders. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren! Bij het boek horen naast het receptenschrift twee paspoorten en landenstickers. Wil je die zelf hebben, koop dan het boek bij je plaatselijke boekhandel.

24Volgend chef Hugo Kennis horen ook kinderen in de keuken! Op het televisiekanaal 24Kitchen neemt hij in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!


Hutten bouwen

Huttenbouwen van Gerard Janssen

Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In het boek Huttenbouwen vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Met uitleg van sjorringen , knopen en over zagen en timmeren en het gereedschap dat je nodig hebt. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. Huttenbouwen is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

waanzinnige boomhutEn als je eigen hut dan klaar is, lees dan alle delen van De waanzinnige boomhut...



Op avontuur

Expeditie natuur van Sarah Devos

en je gek op buiten zijn of kom je moeilijk uit je stoel? In allebei de gevallen is Expeditie Natuur echt een boek voor jou! Een boek met 52 (nu ja 51, want eentje moet je zelf verzinnen) speurtochten om buiten zijn nog leuker te maken. Bijvoorbeeld; de Jakkiebakkietocht, noteer alle vieze dingen die je ziet op straat en daar niet horen of ga op Kriebeldiertjessafarie.Vind je niet alles  terug in de natuur? Geen probleem, zolang je maar even buiten bent geweest. Er zijn wel een paar dingen die je niet mag doen: zeuren, punten of cijfers geven en de natuur beschadigen. Zo blijft het voor iedereen leuk. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar. Het boek is gloednieuw en alleen te leen in de Centrale Bibliotheek. Gewoon reserveren dus. Kun je niet zo lang wachten, koop het boek dan bij je plaatselijke boekhandel.


In de bibliotheek

Vakantiepaspoort en Vakantielezen

Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. In veel vestigingen wordt voorgelezen. Er is wekelijks iets te doen in Maakplaats010.

Heb je een vakantiepaspoort? Kom naar de bibliotheek bij jou in de buurt, los het letterraadsel op en verdien een stempel voor in je Jeugdvakantie Paspoort! Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee met Vakantielezen en reis mee door Rotterdam. Al lezend kom je langs de Erasmusbrug, de Markthal, Rotterdam The Hague Airport, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de Bibliotheek. Welke sportieve, griezelige en sprookjes avonturen maak jij allemaal mee? Meer weten? Kijk op onze website.


Nog zestig dingen om te doen

Als je alles hebt gedaan, of je wilt toch iets anders? Download en print dan de lijst met 60 (!) activiteiten voor jong en oud uit, samengesteld door Manon en Denise van Mediasmarties.

 


Wij wensen jullie een fijne vakantie vol sterren, hutten, recepten, avonturen en andere leuke dingen!

Meer lezen

Lees verder

Gi-ga-groene boomhutten

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groene boomhutten

Door Judith Pietersma, specialist media jeugd en Aarti Bajnath, specialist digitale collectie

Het kinderboekenweekgeschenk 2022 is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. Je kent ze misschien wel van de boeken over de waanzinnige boomhut. Heb je deze allemaal al gelezen? Hieronder vind je nog veel meer over boomhutten.

Tips 6-9 jaar

Tips 9-12 jaar

Tips voor ouders

Lezen 6-9 jaar

  • De boomhut door Manon Sikkel

    Sep woont in een boomhut. Zijn mama woont in een huis. Zijn papa soms bij Sep en soms bij mama.
    Sep mist hem dan wel. Vanaf 6 jaar.
    Serie: Veilig leren lezen. Kern 6, Zonnetjes

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

  • Heel veel hutten door Bette Westera

    Heb jij wel eens een hut gebouwd? Er zijn veel soorten hutten. Hutten om in te wonen of in te spelen. Hutten van sneeuw en hutten van hout. Vanaf 6,5 jaar.
    Serie: Lijn 3. Biebboekjes

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.

  • Hoog in de hut door Vivian den Hollander

    Sem stuurt Fien een brief. 'Kom je naar me toe?' schrijft hij. 'Ik ben in de tuin.' Fien gaat er gauw heen. Waar zou Sem zijn? Ze ziet hem in een boomhut en ze klimt langs een touw naar hem toe. Maar dan breekt het touw. Wie helpt hen uit de hut?

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Luisteren 6-9 jaar

  • De boomhut van Zin in Zappelin

    Lin de poes heeft een prachtig plekje gevonden om een middagslaapje te doen. Hoog in de boom doet ze een dutje tussen de takjes, het lijkt wel een boomhut! Maar was dit plekje wel vrij?

    Luister hier naar deze podcast

  • Tim de kleine boswachter door Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch en Emanuel Wiemans

    Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

    Je kunt het luisterboek hier lenen

Kijken 6-9 jaar

Hoe bouw je een hut in het bos van Schooltv

Als je een hut wilt bouwen in het bos, heb je sterke takken nodig en een hoop bladeren. Maar hoe bouw je precies een stevige hut die wind- en waterdicht is?

Je kunt het filmpje hier bekijken.

Doen 6-9 jaar

Fun Forest Rotterdam in het Kralingse Bos

In het Kralingse Bos, tussen de hoge bomen, vind je een klimpark met wel acht verschillende parcoursen. Vanuit de bomen heb je een prachtig uitzicht over de Kralingse plas.

Meer informatie over kosten en openingstijden vind je hier.


Leesboeken 9 - 12 jaar

  • Een bomvolle boomhut door Paul van Loon

    Suzina en Daniël hebben een boomhut, de Leeuwenkuil, in dierentuin Durvers Zoo. Daar is hun vader directeur. Ze gaan diep in de nacht op leeuwenjacht, hebben zelfs een baby-gorilla aan tafel. Ze hoeven zich echt niet te vervelen!

    Drie verhalen over Daniël en zijn zus Suzina, die midden in de dierentuin een geheime boomhut hebben, de Leeuwenkuil. Vanuit hun boomhut lossen ze mysterieuze inbraken en diefstallen op - maar kunnen ze er ook een prinses ontvangen?
    Zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren. Of leen hier het e-book.

  • Meneer de Zwerver door Iris Boter

    Thijs, Anne en Sietse bouwen een boomhut. Die wordt ook gebruikt door een zwerver. Ze willen hem helpen en nemen hem zelfs mee naar huis.
    Vanaf ca. 10 jaar.

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.

Informatieve boeken 9 - 12 jaar

  • Huttenbouwen door Gerard Janssen

    Een eigen hut hebben is heerlijk. Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In dit boek vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Laat het avontuur beginnen!

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

  • Hutten bouwen door Jo Schofield en Fiona Danks

    Je kunt allerlei hutten bouwen: boshutten, hutten van afval, hutten in een haag, fantasiehutten, iglo's, een trampolinehut, een verhalenvertelhut, de bladerhut, de kartontent! Heb je ooit geweten dat je zoveel verschillende hutten, ook van afval, kunt bouwen?
    Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

  • Het huttenboek voor jonge klussers door Susanne Roos

    Wil je zelf een hut bouwen? Lees hoe je dat doet, van het verzamelen van materiaal tot het (veilig) timmeren ervan. Met bouw- en klustips. Vanaf 7 jaar, zelfstandig vanaf 11 jaar.

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren

Luisteren 9 - 12 jaar

Bibi's doodgewone dierenboek door Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel

Aan sommige dieren ben je zo gewend dat je niet meer de moeite neemt te zien hoe ongewoon ze zijn. Maar als je nou eens even stil zou blijven staan, een minuut of wat, dan ontdekte je dat er onder sommige schubben, vachtjes, velletjes, veren en dekschilden ware schatten verborgen zitten. De teek een schat? Ja, zelfs die.
Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Een luisterboek kun je hier lenen.

Kijken 9 - 12 jaar

  • De Boomhut Do it Yourself (DIY)

    Heb jij altijd al van een boomhut in je tuin gedroomd? Maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? In de Boomhut Do it Yourself (DIY) legt boomhutbouwer Peer je stap voor stap uit hoe jij de vetste boomhut bouwt! Hij helpt je met schetsen op schaal zodat jouw boomhut er precies zo uit komt te zien als in je fantasie. Hij helpt je met het stoerste materiaal te kiezen, met zagen en timmeren en natuurlijk met het in elkaar zetten van de boomhut. Dus pak je hamer en je zaag, druk op play en in 8 weken heb jij je eigen boomhut!

    Je kunt het serie hier bekijken.


  • Kan Klaas voor één dag boomhuttenbouwer zijn? Klaas kan alles

    Klaas is voor 1 dagje boomhuttenbouwer. Het lijkt een jongensdroom, maar een boomhuttenbouwer is een echt beroep. Rob van der Wulp is de eerste die als officiële boomhuttenbouwer in Nederland aan de slag ging. Een cursus in Amerika heeft hem dat geleerd. Al gauw komt Klaas erachter dat het niet alleen een heel tof beroep is, maar ook heel zwaar.

    Je kunt de aflevering van Klaas kan alles hier bekijken.


  • De Boomhutbattle

    Samen met hun ouders bouwen kinderen in een week tijd een hele gave boomhut in de achtertuin die beoordeeld wordt door dé boomhutexpert van Nederland: Peer Meijs. En het is flink aanpakken, want de deadline is krap en het moet wel een hut zijn waarin goed gespeeld kan worden! Presentatrice Anne Appelo zoekt de families regelmatig op om te horen hoe het gaat.

    Je kunt het serie hier bekijken.

Doen 9 - 12 jaar

Fun Forest Rotterdam in het Kralingse Bos

In het Kralingse Bos, tussen de hoge bomen, vind je een klimpark met wel acht verschillende parcoursen. Vanuit de bomen heb je een prachtig uitzicht over de Kralingse plas.

Meer informatie over kosten en openingstijden vind je hier.

Boeken voor ouders

  • De denkbeeldige vriend van Stephen Chbosky

    Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt erheen en één snelweg eruit. Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd maar niet onveranderd. Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn. Algauw raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven -- een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als het strijdtoneel.

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.


  • Timmer je eigen hut, kippenren, konijnenhok of kattenpaleis en meer... door Jan-Willem van der Male

    Alle projecten in dit boek zijn variaties op de hut, waarvan de bouw tot in detail besproken wordt volgens een aantal handige stappen. Dit bouwplan bestrijkt, samen met een introductie van materialen, technieken en veiligheid, het eerste gedeelte van het boek. In het tweede gedeelte komen de varianten aan bod: van boomhut tot zolderhut en van kippenhok tot insectenhotel. Hoewel de auteur dan weer een erg jonge doelgroep aanspreekt (in het hoofdstuk over hutavonturen), dan weer een doelgroep van jong-volwassenen of volwassenen die kinderen begeleiden bij het bouwen van hutten, richt hij zich altijd tot de absolute beginner. Deze krijgt grondige uitleg over de meest basale vaardigheden, zoals zagen, schroeven en boren. Deze uitleg is volledig en helder, maar het opnemen van meer illustraties had woorden gespaard en de duidelijkheid nog vergroot. Inspirerend boek met een net iets minder inspirerende, sobere vormgeving..

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.


  • Zo bouw je boomhutten en speelhuizen door David Stiles

    In dit unieke boek vind je originele en eenvoudige boomhutten en speelhuisjes die met weinig geld in redelijk korte tijd gebouwd kunnen worden. De uitvoerige, stapsgewijze beschrijvingen, duidelijke illustraties en ontwerpen en de handige materiaallijstjes helpen je meteen een eind op weg. Meer inspiratie voor je eigen ontwerp vind je bovendien in een aparte fotokatern met zelfgemaakte boomhutten en speelhuisjes. Kortom, het ideale boek voor handige en creatieve (groot)ouders!

    Kijk hier waar je het boek kunt lenen of om te reserveren.

Meer lezen

Lees verder

Leestips oorlog Oekraïne

Leestips oorlog Oekraïne

Door: Sarah van Vuuren en Aarti Bajnath

De Russische invasie van Oekraïne heeft wereldwijd tot een grote schok geleid. Wat onvoorstelbaar leek, is afgelopen donderdag 24 februari toch gebeurd en het leed dat de bevolking van Oekraïne treft houdt velen dag en nacht bezig. Hoe kon het na jaren van vrede ineens oorlog zijn? Waarom valt Poetin Oekraïne aan? En wat is Poetin voor een man?

Wil je beter inzicht krijgen in dit conflict of meer achtergrondinformatie lezen? We zetten leestips voor je op een rij, non-fictie en fictieboeken over onder meer Oekraïne, Rusland, de vroegere Sovjet-Unie en hun (oud-)leiders. Maar ook over propaganda, corruptie, intimidatie en een autoritaire regering. Blijf je graag op de hoogte van betrouwbaar internationaal nieuws? In de bibliotheek heb je gratis toegang tot vele (inter)nationale kranten en tijdschriften zowel op papier als digitaal.

Lezen (non-fictie)

  • We moeten het even over Poetin hebben van Mark Galeotti

    Portret van de Russische president met een analyse van zijn politiek.

     

  • De man zonder gezicht van Masha Gessen

    Journalistiek, kritisch verslag van Rusland onder het bewind van Poetin, gekenmerkt door intimidatie en corruptie.

  • Tussen twee vuren van Joshua Yaffa

    Levensverhalen van maatschappelijk actieve Russen die voor dilemma's kwamen te staan van verzet of aanpassing in een autoritair geregeerde samenleving.

  • Holodomor van Patti Gomme

    Stalin's genocide in Oekraïne 1931-1933.

  • Niemandsland van Jan Hunin

    Verslag van een Belgische journalist van zijn reis door de separatistenrepublieken Donetzk en Loegansk (afgescheiden van Oekraïne), met aandacht voor de rol van Rusland.

  • De toekomst is de geschiedenis van Masha Gessen

    Overzicht van de recente Russische geschiedenis aan de hand van de levens van zeven Russische burgers.

  • Grensland van Marc Jansen

    Een geschiedenis van Oekraïne.

  • De Ontgoocheling van Marie-Thérèse Ter Haar

    Analyse van de achtergronden en gevolgen van propagandistische berichtgeving in Rusland en het westen, met name in de Verenigde Staten.


Lezen (fictie)

  • Vorosjylovhrad:
    terug naar de woeste velden in Oost-Oekraïne van Serhi Zjadan

    Wanneer een jongeman teruggaat naar zijn geboortestad in Oekraïne om de verdwijning van zijn broer te onderzoeken, belandt hij in een chaotisch land en beleeft surrealistische avonturen.

     

  • Poubelle van Pieter Waterdrinker

    Poubelle is een panoramisch, meeslepend roman over het conflict in Oekraïne en het huidige Europa.

  • Aleksandra van Lisa Weeda

    Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

  • De wereld is niet stuk te krijgen van Maxim Osipov

    Verhalen over mensen die door ingrijpende gebeurtenissen – verraad, maatschappelijke commotie, ziekte of dood – grote veranderingen ondergaan.

  • Kinderen van Brezjnev van Sana Valiulin

    Kinderen die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw opgroeiden in de Sovjet-Unie komen na het uiteenvallen van het land terecht in het kapitalistische Rusland, waar uitsluitend het recht van de sterkste heerst.

  • Niets is waar en alles is mogelijk van Peter Pomerantsev

    Wanneer de Britse schrijver en producent Peter Pomerantsev in de zinderende wereld van de Russische televisie duikt, krijgt hij toegang tot alle corrupte hoeken en gaten van een land dat politiek en ethisch in een gapend gat lijkt te zijn verdwenen.


  • Kranten en tijdschriften

    Als bibliotheek vinden we het belangrijk dat Rotterdammers bewust en kritisch kunnen deelnemen aan de samenleving. Hierbij is het belangrijk dat je toegang hebt tot voldoende bronnen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de wereld. Daarom heb je in de bibliotheek toegang tot diverse nieuwsbronnen waar je gratis gebruik van kunt maken. Zo kun je in de bibliotheken o.a. de kranten AD, NRC, Volkskrant, Parool, Trouw en de tijdschriften Vrij Nederland, HP de Tijd, Elsevier en International New York Time fysiek raadplegen. 

    Read more

  • Digitaal nieuws

    Ook heb je in de bibliotheek toegang tot Pressreader: een online databank met duizenden kranten en tijdschriften uit meer dan 100 landen en in 60 verschillende talen. Denk aan The Guardian, The Washington Post en El Pais. Pressreader kun je thuis ook gebruiken, alleen is het hiervoor nodig om 1x in de 7 dagen contact te maken met het wifi-netwerk van de bibliotheek. Hoe dat werkt lees je hier: Pressreader.

    Read more

  • Mis je een titel?

    Zijn er boeken over dit onderwerp die je mist in deze lijst of in de catalogus van de bibliotheek? Geef ze dan door via dit formulier. We kijken dan of het boek beschikbaar is en of we het kunnen toevoegen aan de collectie.

Meer lezen

Lees verder

Kinderboeken voor volwassenen

Kinderboeken voor grote mensen

Ida van der Linden

Wat bof ik toch dat mijn werk ook mijn hobby is! Om op de hoogte te blijven moet ik natuurlijk heel veel kinderboeken lezen. Om mij heen merk ik dat andere volwassenen nooit kinderboeken lezen. Heel soms is er een kinderboek dat wel door volwassenen gelezen wordt. Zo verbaasde ik me enorm over de Harry Potter-rage twintig jaar geleden. Stond er opeens een zakenman vol in pak in zijn lunchpauze aan mijn balie om Harry Potter te reserveren. Enkele jaren geleden was Lampje opeens een hit onder volwassenen. Juist nu is kinderboeken lezen een heerlijke afwisseling! 

Er wordt soms zelfs neerbuigend gedaan over de kwaliteit van literatuur voor kinderen. Zo’n kinderboek schud je toch zo uit je mouw. Iemand die het daar zeker niet mee eens is, is Katherine Rundell. Zij schreef het boekje Waarom je kinderboeken moet lezen zelfs al ben je oud en wijs. Daarin stelt zij dat fictie voor kinderen zo gedestilleerd moet worden dat het op zijn best hoop, honger, vreugde en angst in zijn puurste, oorspronkelijkste vorm weergeeft. Kinderen hebben geen geduld voor slap geklets of schrijvers die blij zijn met zichzelf. Je trekt als kind vol verwondering door het onbekende land van het boek. Een echt mooi kinderboek geeft moed en troost.

Dus heb je behoefte aan een prachtig kinderboek om je helemaal aan over te leveren en deze ingewikkelde corona wereld even te vergeten? Wil je reizen naar verre streken, andere tijden en in je fantasie? Dan heb ik hier een aantal tips uit de recente jeugdliteratuur om mee te beginnen.

PS voorlezen aan een kind mag natuurlijk ook!

Lampje van Annet Schaap

Sprookjesachtig verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter. Zo beeldend geschreven, zo’n andere wereld en tegelijk zo herkenbaar. Ik raad jullie ook aan de luisterversie te proberen, want de schrijfster Annet Schaap leest haar eigen boek zo goed voor!

Read more

Lepelsnijder van Marjolijn Hof

Janis woont met de oude Frid op een berg, ver weg van de bewoonde wereld. Wanneer Frid niet terugkeert van een ruiltocht voor eten gaat Janis naar hem op zoek, voor het eerst de berg af.

Read more

Feo en de wolven van Katherine Rendell

Een dapper meisje dat met wolven leeft in een koud en onherbergzaam Rusland. Steek de kachel aan en ga lekker lezen.

Read more

Ons kasteel aan zee van Lucy Strange

Twee meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in een vuurtoren aan de Engelse kust komen er alleen voor te staan. Zo’n spannend verhaal dat ik aan het ontbijt alweer zat te lezen.

Read more

Het mysterieuze horloge van Davide Morosinotto

Vier kinderen in het zuiden van de Verenigde Staten in 1904. Allemaal met een ander karakter en andere achtergronden. Maar samen op een missie in deze echte road novel.

Read more

Het werkstuk van Simon van der Geest

Eva weet wat het “biologische” onderwerp wordt voor haar werkstuk: haar vader die ze nooit ontmoet heeft. Daarvoor moet ze afreizen naar de binnenlanden van Suriname. Ik ben daar nooit geweest maar zag het helemaal voor me.

Read more

De veger van Jonathan Auxier

Dickens-achtig verhaal over een arm weesmeisje dat als schoorsteenvegertje bij een gemene man in dienst is. Bijzondere mix van historisch verhaal in het 19e-eeuwse Engeland en heel veel fantasie.

Read more

Adres onbekend van Susin Nielsen

Felix is dakloos en leeft met zijn moeder in een bestelbusje. Hij doet er alles aan om dat verborgen te houden omdat hij zich rot schaamt. Klinkt als een probleemboek maar met zoveel humor en gevoel geschreven dat je er toch vrolijk van wordt.

Read more

Het verlangen van de prins van Marco Kunst

Lode komt op een schip terecht waar hij nooit meer af kan komen. Alle bemanningsleden zijn in de macht van een mysterieuze prins en lijden onder zijn woede-uitbarstingen. Om moedeloos van te worden. Ik zag opeens allemaal verwijzingen naar deze moeilijke tijd. Natuurlijk gaat Lode met zijn vrienden op zoek naar een uitweg.

Read more

Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken

Heel ontroerend boek over een Belgisch meisje dat met haar gezin moet vluchten in de Eerste Wereldoorlog. De taal is zo puur dat het recht naar je hart gaat en nog lang onder je vel blijft zitten.

Read more

Meer lezen

Lees verder

Gi-ga-groen kijken, luisteren, doen

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen, kijken, luisteren en doen

Door Judith Pietersma, specialist media jeugd en Aarti Bajnath, specialist digitale collectie

De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen! In bomen klimmen, diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen, picknicken in het park, vogels spotten of een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen.

Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden, maar ook leuke podcasts om te luisteren, filmpjes om te kijken en heel veel leuke dingen om te doen. Dus hier vind je geen boeken, maar dingen om te kijken, te luisteren en te doen.  En natuurlijk  hebben we ook leestips voor je verzameld, zowel digitaal als fysiek. Bekijk ze hier:  

Kijken 6-8 jaar

  • Beestenbrigade

    In dit vrolijke, inspirerende en educatieve tv-programma voor én met kleuters staat dierenwelzijn en het zorgen voor dieren en natuur centraal. Boswachter Tim trekt het land in om de natuur een handje te helpen.

    Je kunt de serie hier bekijken

  • 1 Minuutje Natuur

    Animatiefilmpjes waarin kinderen in 1 minuut vertellen over hun beleving van de natuur.

    Je kunt de serie hier bekijken.

Kijken 9-12 jaar

  • Boswachter

    Lisa volgt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten van Landgoed De Braak in Groningen. Ze maken samen een paddenpoel schoon en snoeien struiken. En we zien de binnentuin van het Martiniziekenhuis.

    Bekijk de aflevering van het Klokhuis hier.

  • Nationaal Park De Biesbosch

    Janouk gaat met de kano op expeditie in de Biesbosch. Boswachter Thomas neemt haar mee naar een beverburcht. Ze overnachten in een tentje in een verwilderd bos en gaan ze op zoek naar de zeearend.

    Bekijk de aflevering van het Klokhuis hier.

  • National Geographic Junior Nederland

    Het kanaal om alles te leren over de wereld, onze planeet en dieren. Een veelal terugkerend thema is het milieu. Er staan ook quizzen op die je ook met het hele gezin kunt spelen en soms ontdekken kijkers de wereld aan de hand van grappige video's zoals racen tegen een kameel. Door mee te kijken leer je als ouder ook nog eens nieuwe dingen!

    Bekijk hier het kanaal van National Geographic Junior op YouTube.

Luisteren

  • Brul | Dé podcast uit de dierentuin

    In deze podcast geeft DierenPark Amersfoort je een kijkje in de wereld van de dieren en de dierverzorgers. Leuk voor dierenliefhebbers van alle leeftijden!

    Luister hier naar deze podcast.

  • Stokstaartjes | podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap

    Ga je mee op ontdekkingsreis miljoenen jaren terug in de tijd? De eerste serie van Stokstaartjes - dé wetenschapspodcast voor en door kinderen - gaat over dinosaurussen. In vier afleveringen stellen zes kinderen acht vragen over dino's. En met die vragen zijn we op onderzoek uit gegaan. We spreken professor Anne Schulp, paleontoloog van museum Naturalis, we gaan naar een reptielenopvang, naar een kippenboerderij én naar Teylers museum, waar we een wel heel bijzonder fossiel bestuderen.

    Luister hier naar deze podcast.

Doen

  • Kralingse bos

    Er is zoveel te doen en beleven in het Kralingse Bos! Je kan heerlijk wandelen, naar de kinderboerderij of het hertenkamp, wil je klimmen of klauteren dan kan dat in een van de vele bomen of speeltuintjes. Loop langs het strand op het strandbad en kijk op grote hoogte uit over de Plas in de uitkijktoren of ga in het Bos op zoek naar kastanjes. De heemtuin moet je gezien hebben, een heel bijzonder stukje natuur met vlonders over het water en als je daar toch in de buurt bent, misschien kan je vissen spotten bij de vistrappen.

    Meer weten? Kijk op de website van het Kralingse Bos.

  • Trompenburg Tuinen & Arboretum

    Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen. Bij de balie van het entreegebouw kun je een bijzondere doe-tocht kopen. Door middel van spannende verhalen via QR-codes, foto's en leuke opdrachten wordt je door de tuin meegenomen in een stukje geschiedenis van Trompenburg. Voor de jongste bezoekers is er een zoekplaat, waarmee ze in de tuin op zoek kunnen gaan naar de meest iconische planten en dieren.
    Tijdens schoolvakanties en feestdagen zijn er geregeld extra kinderactiviteiten.

    Meer weten? Kijk op de website van Trompenburg.

  • Eiland van Brienenoord

    Het eiland van Brienenoord is een natuureiland met bos, grasvlakten, open water en poelen. Het mooiste stukje ligt pal onder de Brienenoordbrug: de getijdengeul waar bij eb en vloed het water door zandplaten in- en uitstroomt. Bij een tocht over het eiland kom je Schotse Hooglanders tegen. Ze zijn tam, je kunt er gewoon langs lopen, maar voeder ze niet.
    Met kinderen bezoek je de avontuurlijke natuurspeeltuin De Blije Bij.
    Of Buitenplaats Brienenoord, een denk-, werk-, maak- en speelplek voor alle leeftijden

    Meer weten? Kijk op de website van Buitenplaats Brienenoord.

     

  • Belevenisboerderij Schieveen

    Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

    Meer weten? Kijk hier.

  • Natuurspeeltuinen Rotterdam

    Avontuurlijk buiten spelen in Rotterdam! In Rotterdam zijn drie Natuurspeeltuinen.

    • Natuurspeeltuin Terbregge
      In deze groene speelplek in de wijk Nieuw-Terbregge kunnen de kinderen volop spelen, rennen en met takken hutten bouwen. Op zondag zijn er regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud.
      Meer weten? Kijk hier.

    • De Speeldernis
      Midden in Rotterdam Noord ligt De Speeldernis, een van de eerste natuurspeeltuinen van de regio. Een avontuurlijk terrein vol bomen, takken, riet, water en zand waar de kids volop kunnen spelen. Ook is er een kampvuurplaatsen een kiosk en staat er een tipi op het terrein.
      Meer weten? Kijk hier
    • De Blije Bij - Eiland van Brienenoord
      Onder de van Brienenoordbrug vind je een bijzonder natuurgebied, met Schotse Hooglanders én uitzicht op de skyline van Rotterdam. Kids kunnen hier hun energie kwijt in natuurspeeltuin De Blije Bij met boomstammen, rivierzand en wilgentakken. Ook is er een klimrek, bijenhotel, nestschommel en een wilgentunnel. De ingang is via de volkstuinvereniging.
      Meer weten? Kijk hier.

En verder...

  • Natuurmonumenten

    OERRR brengt je naar plekken waar je avonturen beleeft. Waar je de natuur ruikt, voelt en proeft. We noemen dat Speelnatuur. Op deze pagina vind je een overzicht van alle Speelnatuur van OERRR en andere speelplekken bij de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

    Meer weten? Kijk hier.


  • Help de dieren als Rangers van het Wereld Natuur Fonds

    Wil jij ook weten hoe we de koala's in Australië kunnen beschermen? Of hoe al dat plastic in de zee terecht komt? Enne… hoe hard rent een cheetah eigenlijk? En wil je graag iets doen voor het klimaat, bedreigde wilde dieren en de natuur? Word dan een echte Ranger! Zo help je de aarde, met alle wilde dieren en prachtige natuur, te beschermen.

    Meer weten? Kijk hier.


  • App Los in ’t bos

    Naar buiten allemaal, want Los in ‘t bos is een app die je buiten speelt op een smartphone. De app maakt gebruikt van augmented reality waarmee een virtuele laag op de werkelijkheid wordt gezet. Je ziet dus wel waar je bent, maar in je scherm verschijnt ook het spel.

    Meer weten? Kijk hier.


  • App Vossenstreken

    Buitenbaas Robin neemt je met de app Vossenstreken mee de Brabantse natuur in. Ga samen op pad en krijg onderweg opdrachten waarmee je badges kunt verdienen. Kies één van de diverse Vossenstrekenroutes en maak vervolgens een keuze uit thema’s als Bosbewoners, Klauteren en Klimmen, Kriebelende Kruipers en meer. De app is continu in ontwikkeling. Check de website www.vossenstrekenapp.com voor meer informatie en nieuwe routes.

    Meer weten? Kijk hier.


  • Wandelen

    Met de app Troovie maak je een eigen wandelspeurtocht  in de omgeving.
    Zin in meer actie? Met de App Perfect Earth Animal kun je naast een wandeling ook nieuwe dierkaarten verzamelen

    Op zoek naar meer wandeltips? Op de website van kidsproof vind je een overzicht van uitjes in de natuur. Verder staan er op de website van Natuurstad acht bijzondere kinderboerderijen en veertien inspirerende (school)tuinen die je samen kunt bezoeken. Hier leer je samen van alles over de natuur, het milieu en duurzaamheid.

Meer lezen

Lees verder

Voorlezen voor alle leeftijden

Voorlezen voor alle leeftijden

Door Ida van der Linden

Van 26 januari tot en met 5 februari is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen richt Bibliotheek Rotterdam zich vooral op de doelgroep 0-6 jaar, want daar begint het voorlezen mee. Maar voorlezen kan je aan alle leeftijden. Wie vindt het nou niet heerlijk om achterover te leunen en te genieten van een mooi verhaal?

Bij gebrek aan kinderen hebben mijn man en ik al heel lang de traditie elkaar voor het slapen een verhaal uit een kinderboek voor te lezen. Zo samen de dag afsluiten met het liefst een grappig verhaal is iets heel kostbaars geworden. Mocht je ook willen beginnen met dit ritueel of heb je wèl kinderen of een klas om voor te lezen, dan volgen hieronder wat favorieten van mijn man en mij.

  • Hier zijn Ari en Loek van Yvonne de Vries

    Ari, haar moeder en Loek en zijn vader vormen een nieuw samengesteld gezin. Maar dat is zeker niet het zware thema van dit boek. Het staat vol met herkenbare, ondeugende verhalen uit het leven van twee kleuters. Jip en Janneke zijn leuk maar Ari en Loek zijn net zo leuk en meer van deze tijd!

    Het boek in de catalogus

  • Jippie!: een humeurig sprookje van Sanne Roosenboom

    We volgen deze serie over Super die in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk en blij is. Dat mag dan heel fijn klinken, maar op den duur wordt het heel erg irritant. Vooral als je zoals Super de enige bent met een ochtendhumeur. Gelukkig ontmoet ze Max die uit Grom komt waar iedereen altijd chagrijnig is, behalve Max dan. Elk deel komen er vaste elementen en personen terug en toch blijft het verrassen. Ook als e-boek te leen.

    Het boek in de catalogus

  • De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld

    Niet voor niets vertellen we elkaar al eeuwen sprookjes. Janneke Schotveld laat zien hoe je binnen de fantasie van de sprookjes ook actuele zaken aan de orde kan brengen zonder dat het morele lesjes worden. Inmiddels zijn er nog twee bundels uit Het kattenmannetje en De eekhoorn legt een ei. En vergeet de spin-off Avonturen van de dappere ridster niet. Ook te leen als e-boek.

    Het boek in de catalogus

  • De koning van de flat van Marieke Smithuis

    Van deze schrijfster hebben we eerder al de boeken over Lotte en Roos gelezen, zeker ook een aanrader. Dit boek bevat levensechte verhalen over de jongens Boele en Moes. Zij beschrijft zo goed hoe ze praten en met elkaar omgaan dat je ze helemaal voor je ziet. Ze halen kattenkwaad uit die soms echt op het randje is maar in hun hart zijn het goede jongens. Dierenliefde, diversiteit en vriendschap zijn steeds terugkomende thema’s. Ook te leen als luisterboek.

    Het boek in de catalogus

  • Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen

    Eigenlijk zijn alle verhalen van Toon Tellegen goed voorleesmateriaal voor volwassenen. Soms diep filosofisch, soms een beetje vreemd en soms hilarisch. In bijna elk verhaal van Tellegen komt een bijzonder, mooi woord voor, let daar maar eens op. In deze bundel staan verhalen die ook voor kinderen heel geschikt zijn.

    Het boek in de catalogus

  • Koning Eddie en de kwade keizer van Andy Riley

    Vaak zijn graphic novel-achtige boeken lastig om voor te lezen. De lol zit hem meer in de tekeningen dan in de tekst. Bij de boeken over koning Eddie heb je daar geen last van. Over een jongen die koning is en een kwade keizer die de macht wil grijpen. Al meerdere delen in deze serie beschikbaar.

    Het boek in de catalogus

  • Het vogeltje en andere Armeense sprookjes van Hovhannes Tumanyan

    De schrijver blijkt in Armenië heel beroemd te zijn, zoals bij ons Grimm en Andersen. De sprookjes zijn dan ook super goed, helemaal zoals sprookjes moeten zijn. Met elementen die steeds terugkomen, humor en dieperliggende gedachtes. Lesmateriaal om het leven beter te begrijpen met altijd weer een onverwachte twist.

    Het boek in de catalogus

  • Wandert, de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde van Yvonne Jagtenberg

    Gegarandeerd een aantal keren de slappe lach bij dit heerlijke boek over de jeugd van de vader van Yvonne Jagtenberg. Uit de familieverhalen maakte ze een eigen verhaal over Wandert die graag artiest wilde worden. In deze aflevering van de GVP vertelt ze zelf hoe ze dat deed en leest ze een stukje voor. Zeker weten dat je het dan meteen ook wilt lezen. Ook als luisterboek te leen.

    Het boek in de catalogus

  • Ik leer je liedjes van verlangen van Bette Westera en Sylvia Weve

    De gedichten in dit boek zijn eigenlijk korte verhaaltjes. Maar dan met rijm en een ritme dat het natuurlijk nog lekkerder laat voorlezen. Onze favoriet is het slaaplied voor kleine konijnen. Dat ze niet moeten dromen van de jager maar van graven en gangetjes. Zo lief en grappig met de illustraties van Sylvia Weve. Je ziet de rillende konijntjes in bed helemaal voor je.

    Het boek in de catalogus

  • Jij bent mijn vriend van Rindert Kromhout

    Verhalen over de vrienden Bil en Wil (en Bril, Schil, Gril, Kwil en Gil). Stuk voor stuk humoristische verhalen met een filosofische inslag. Zet je aan het denken over delen, kunst, vriendschap en voorlezen. Door de fijne taal en de vele bizarre dialogen erg leuk om voor te lezen.

    Het boek in de catalogus

  • Groot Biegel Sprookjesboek van Paul Biegel en Charlotte Dematons

    Tot slot het boek van de meesterverteller waar we nu in bezig zijn. Elk verhaal heeft een heel eigen sfeer. Volop fantasie en sprookjeselementen en toch ook met herkenbare menselijke trekjes. De vloeiende taal doet het hem, hij speelt er mee alsof het vanzelf gaat. Zoals over het hobbelpaard dat overdag van hout is maar ’s nachts “van paard”. Er zitten wel wat bekende verhalen in maar met nieuwe illustraties van Charlotte Dematons en een leeslint is het echt een hebben-boek.

    Ook te leen als luisterboek en e-boek.

    Het boek in de catalogus

Meer lezen

Lees verder

Praten met de baby in je buik

Praten met de baby in je buik

Door de BoekStartcoaches Özlem Cetin en Karin Buik

Voorlezen aan je baby is super leuk en heel goed voor de ontwikkeling van je kind, we hebben het al vaak gezegd, maar: wist je dat als je tijdens je zwangerschap begint met praten, liedjes zingen en voorlezen aan en voor de baby in je buik, je de taalontwikkeling al enorm stimuleert?

De baby in je buik kan de stem van zijn of haar moeder al heel snel horen en herkent haar uit duizenden. Als je 24 weken zwanger bent, dan is je kindje zelfs actief naar je aan het luisteren! Als je je hier bewust van bent kun je er een beetje mee gaan spelen door te praten, liedjes te zingen en/of kleine rijmpjes of verhaaltjes voor te lezen. Erg leuk om te doen, want je zult merken dat je baby op je stem reageert. Als je dezelfde liedjes en verhaaltjes vaak herhaalt, is het zelfs zo dat als de baby eenmaal geboren is, hij of zij deze zal herkennen en deze ook het liefst zal horen. Hoe bijzonder is dat!

Een heel fijne bijkomstigheid is dat je kind op deze manier al gewend raakt om actief te luisteren. En mocht het zo zijn dat het later, als het geboren is, wat huilerig is of prikkelbaar, dan zal het luisteren naar hetzelfde liedje, rijmpje of verhaaltje hem of haar rustiger maken. Juist door de herkenning en het fijne gevoel dat daarbij hoort.

Praten, zingen en voorlezen tijdens je zwangerschap: daarmee prikkel je de taalontwikkeling van de baby in je buik, je kunt het taalknopje dan dus al aanzetten. Wat een goede start voor jouw kind!

Boekentips

Hieronder vind je onze boekentips. Leuk om uit voor te lezen/zingen. Tijdens en ná de zwangerschap.  

  • Rijmpjes

    Negen gedichtjes en bewegingsspelletjes over vooral baby's, die de taalontwikkeling stimuleren. Interactieve hardkartonnen uitgave met kleurenillustraties. 

    Read more

  • Kleertjes uit, pyjamaatjes aan

    Verhalenbundel met ruim veertig verhalen, versjes en liedjes voor baby's en peuters. Met veel kleurenillustraties. 

In Holland staat een huis

Teksten van twintig bekende, soms iets aangepast of met variaties, kinderliedjes als Hokie Pokie, Duimelot en In Holland staat een huis. Met liedjes op cd, tips voor bewegen en grappige kleurenillustraties.

Read more

Bijt-ie in je bil!

Teksten van de 25 populairste liedjes in kinderdagverblijven. Met gestileerde tekeningen in wit en oranje. Met cd, waarop de liedjes worden (voor)gezongen.

Read more

Lees verder

Libris Literatuurprijs 2022

Mariken Heitman winnaar Libris Literatuur Prijs 2022

Mariken Heitman heeft met haar roman Wormmaan de Libris Literatuur Prijs 2022 gewonnen. Dit maakte de jury op 9 mei bekend. De jury, met als voorzitter onze burgemeester Ahmed Aboutaleb, over de winnende roman:

Wormmaan is een verbluffend rijke ideeënroman die lijkt te draaien rond de gedachte dat de mensheid blind is voor de eigen vormingskracht. We geloven dat er een natuurlijke orde is en laten ons daardoor leiden, maar we vergeten dat we die orde zelf hebben aangebracht. Anders gezegd: ook de biologische groentes die wij als natuurlijk zien, zijn het resultaat van negenduizend jaar menselijk ingrijpen. Als we dat voor onze erwten kunnen inzien, waarom is dat voor gender dan zo moeilijk?

Lees hier het volledige juryrapport.

Over Mariken Heitman

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. Ze geeft les op een middelbare landbouwschool en publiceerde eerder fictie op 'deFusie'. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut 'De wateraap', dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar roman 'Wormmaan' is augustus 2021 verschenen.

Romans van Heitman

Shortlist Libris Literatuur Prijs 2022

Lees verder

Rotterdamse kookboeken

Koken met opgestroopte mouwen
Rotterdamse kookboeken voor in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom

Door Judith Pietersma, specialist media en onderwijs (en hobbykok)

KookboekDecember staat voor de deur. Tijd om na te denken over leuke cadeau. Om te geven of te krijgen. Mij maak je blij met een boek of boekenbon, maar nog blijer word ik van een kookboek. Nog leuker, een echt Rotterdams kookboek met typisch Rotterdamse gerechten zoals een broodje koeientiet, krotenmosterd, het bekende bakkie pleur of de Rotterdamse harde fluit. Maar Rotterdam is ook een stad met meer dan 175 nationaliteiten. Ook recepten uit andere landen worden zo typisch Rotterdams. Haal je ingredienten niet bij de supermarkt, maar bij een van de Rotterdamse culinaire hotspots die een bezoek meer dan waard zijn. Dus, mouwen opstropen en de keuken in, of je wandelschoenen aan en op culinair onderzoek uit.

  • De geheimen van Mangiare

    Van de Italiaanse keuken kunnen we in Nederland geen genoeg krijgen. Eten zonder fratsen, we love it! Mangiare, dat twee populaire restaurants telt in het centrum van Rotterdam, bundelde ruim 80 eigen recepten in een oogverblindend kookboek: De geheimen van Mangiare Rotterdam.

    De geheimen van Mangiare Rotterdam is allesbehalve het zoveelste Italiaanse kookboek. La cucina Italiana geldt dan misschien als basis maar aan elk gerecht is een eigen draai gegeven. Aggy Kan, eigenaresse van Mangiare: ”Je zult in Italië niet zo heel snel chiliolie bij je ravioli aantreffen op het bord.”

    • Kijk hier waar je het boek kunt lenen of koop het bij de boekhandel in de buurt.

     

    Read more

  • Smaak van Rotterdam

    Aan de hand van inspirerende verhalen van Rotterdammers in hart en nieren, zoals bijvoorbeeld Shirma Rouse, Tymon de Laat en Sabine Biesheuvel, geven we jou in Smaak van Rotterdam een kijkje in onze keuken, de keuken van Terry Priem in dit geval. Samen met deze topchef zijn wij aan de slag gegaan met het maken van dit (kook)boek met daarin 41 lokale gerechten van de deelnemende landen aan het Songfestival. We zouden echter onszelf niet zijn als we de gerechten geen Rotterdamse twist zouden geven. Ervaar de gerechten en de rest van dit boek als onze smaak. De smaak van Rotterdam, de stad die met zoveel talen, gezichten en meer dan 175 nationaliteiten is uitgegroeid tot een echte wereldstad.

    • Kijk hier waar je het boek kunt lenen of koop het bij de boekhandel in de buurt.
    • Ook vertaald in het Engels

     

    Read more

  • Job en Perry Een klootzak-proof kookboek door Job Pattinasarany en Perry de Man

    Job Pattinasarany en Perry de Man zijn bekende gezichten voor mensen die naar de kookzender 24-kitchen kijken. Ze hebben daar een succesvol kookprogramma waar ze op hun eigen no-nonsens manier voor iedereen maakbare gerechten maken. Het klootzak-proof kookboek is een gevolg van hun kookactiviteiten. Samen staan ze al een aantal jaren in een restaurant in Rotterdam en hun 'geen woorden maar daden' mentaliteit zien we door het hele boek terug. Dat er in Rotterdam veel nationaliteiten samen wonen en eten maakt dat we veel verschillende keukens terugzien. Het boek sluit af met een lijst van (culinaire) zaken in Rotterdam die een bezoek waard zijn.
    Bekijk de Rotterdamse koks Job Pattinasarany en Perry de Man bij op1
    Job Pattinasarany en Perry de Man op 24Kitchen

    • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen of koop het bij de boekhandel in de buurt.   

    Read more

  • Kookboek van Rotterdam door Karen Groeneveld

    Rotterdammers zijn geen mietjes. Niet dan, ja toch? Haagse bluf? Vergeet het maar. Utrechtse theerandjes? Dacht het niet. En van de manier waarop ze in 020 haring eten, moeten Rotterdammers echt niets weten. Het is niet vreemd dus dat de Kapsalon alleen maar in Rotterdam kon ontstaat. Of dat de uierboord (aka ‘broodje koeientiet’) nog alleen daar wordt gegeten. Maar we kennen ook nog het bloedbroodje, het Rotterdammertje (worstje), krotenmosterd, het bekende bakkie pleur en de Rotterdamse harde fluit. En nog veel meer lekkernijen uit Rotterdam en omgeving. Het Kookboek van Rotterdam is een nostalgisch geïllustreerd boek met recepten en verhalen uit het Rotterdamse. Eerder verschenen in deze reeks kookboeken over Amsterdam (ook in het Engels), Utrecht en Den Haag.

    • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen.

    Read more

  • Stadskookboek Rotterdam door Wim de Jong en Frank van Dijl

    Verliefd op haar hoogbouw. Op haar schitterende rivier. Verliefd op al die leuke, onopgesmukte Rotterdammers die er wonen. En natuurlijk op al die bijzondere restaurants, eethuisjes, lunchzaken en foodfestivals die de stad tegenwoordig rijk is. Vrijwel elke week komt er wel weer eentje bij. Niet voor niks bestempelen buitenlandse media als CNN, BBC en The New York Times Rotterdam als de nieuwe internationale hotspot.
    In het Stadskookboek Rotterdam nemen foodjournalisten Wim de Jong en Frank van Dijl je mee hun lievelingsstad in. Ontdek in hun kielzog de buurtjes en adressen die ertoe doen. Maak kennis met de spraakmakende chefs die Rotterdam haar eigenzinnige culinaire smoel bezorgen. En leer van echte Rotterdammers koken op z'n Rotterdams. Stoer, spannend, hartstochtelijk en easy als de Rotterdammers zelf.

    • Bekijk hier waar je de 1e druk van het boek kunt lenen.
    • Bekijk hier waar je de 2e druk van het boek kunt lenen.

    Read more

  • Rotterdams Straatvoer door Erik van Loo

    Erik van Loo, meester-kok en eigenaar van 2 sterren Restaurant Parkheuvel, struint Rotterdam af op zoek naar straatvoer. Met in zijn kielzog z’n vaste fotograaf Robbert So Kiem Hwat. In dit boek geeft de stad haar geheimen prijs. En de tweesterrenchef zijn recepten, als antwoord op het Rotterdamse straatvoer. Een inspiratieboek om je vingers bij af te likken.

    • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen.

    Read more

  • Rotterdams kookboek door Linda Roodenburg

    De vernieuwde, vijfde editie van het Rotterdams Kookboek, het culinaire standaardwerk voor álle Nederlanders. Iedereen eet pasta, rijst en aardappels. Turkse pizza is net zo populair als patatje oorlog en de kapsalon is alom bekend als origineel Rotterdamse caloriebom. Maar er zijn veel meer ingrediënten en gerechten die níet iedereen kent. Wat zijn dat voor knollen in de bakken voor de Surinaamse toko's? Wat ruiken we toch in Afrikaanse winkels? Wie eten er varkensoren en harde kippen? Wat zijn paradijskorrels, hoeveel afrodisiacum zit er in ras-el-hanout en werkt dat ook? Wat eten Eritreërs - waar ligt Eritrea eigenlijk? - en wat vieren ze al honderden jaren op 11 september? Voor het antwoord op deze en vele andere vragen ging Linda Roodenburg op zoek naar koks en kokkinen uit verschillende culturen die in hun eigen omgeving geroemd worden om hun kookkunst. Ze beschrijft hun levens en verhalen, de winkels waar ze boodschappen doen en ze noteerde de recepten van hun favoriete gerechten. Samen met fotograaf Carel van Hees volgde ze hen voor, tijdens en na een bijzondere maaltijd voor familie en vrienden.

    • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen.

    Read more

Meer lezen

Lees verder

Weer naar school: lezen, kijken, luisteren en doen

Lezen | Kijken | Luisteren | Doen
Weer naar school

Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

Mijn schooltijd ligt ver achter me. Ik zat nog op de lagere school, leerde lezen met aap, noot, mies en in de klas zaten we twee aan twee, achter elkaar, in rijen. Tussen de middag ging ik naar huis om een boterhammetje te eten en om vier uur zat mijn moeder thuis klaar met een kopje thee.
Mijn moeder kwam me zelden halen. Ik huppelde alleen naar huis door de stad in wederopbouw. Ik groette iedere dag Zadkine, keek in de bouwput van de metro en als ik thuis kwam was er geen middagtelevisie. 

Maar toen ik naar de middelbare school ging heette het eerste jaar gewoon de brugklas en uiteindelijk haalde ik, met mijn hakken over de sloot, mijn havodiploma.

En, ieder jaar, als de nieuwe schoolspullen in de winkels liggen, komt dat gevoel weer terug. Die eerste dag naar school… met in je tas een nieuwe agenda, een etui met een vierkleurenpen en je boeken strak gekaft.

Dat het komende schooljaar er anders uit zal zien, dat bewijzen de laatste maanden van het afgelopen schooljaar. Les op afstand, elkaar lang niet zien, afstand houden van je leerkracht. Voor iedereen die terug verlangt naar gewoon, maakte ik de 'Weer naar school'-lijst met hele beroemde juffen, meesters en leerlingen. Niet alleen boeken om te lezen, maar ook films om te kijken, of een museum om te bezoeken.

  • Meester Kikker van Paul van Loon met tekeningen Hugo van Look

    Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

    Op een dag vertelt meester Frans de kinderen zijn supergeheim. ‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’ Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…
    Paul van Loon de schrijver van Meester Kikker is ook bekend door zijn boeken over de Griezelbus en over Dolfje Weerwolfje.

    LEZEN
    Meester Kikker het boek 
    LUISTEREN
    Meester Kikker het luisterboek

    Meester Kikker filmKIJKEN
    Meester Kikker de film
    Je kunt de film ook op Netflix zien.
    Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer.

    Read more

  • Superjuffie! door Janneke Schotveld met illustraties van Annet Schaap

    Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

    Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Als er een dier in nood is, verandert ze namelijk in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden. Juf Josje probeert haar gave te verbergen voor de kinderen op haar nieuwe school, maar dat lukt niet lang. Gelukkig beloven ze niets te vertellen tegen de strenge directeur. Want het kan natuurlijk niet, een juf die halverwege een dictee zomaar wegvliegt. Samen verzinnen ze steeds allerlei uitvluchten als juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de Stadsdierentuin. Lukt het Superjuffie en de kinderen om de dierentuin van de ondergang te redden?

    LEZEN
    Superjuffie! het boek
    Superjuffie! dyslexie uitgave Speciaal voor kinderen die lezen lastig vinden is er de
    Andere Superjuffie delen:

    LUISTEREN
    Van bijna alle titels kun je ook een luisterboek op daisy rom lenen. Deze kun je afluisteren op een zogenaamde daisy-speler. Heb je die niet dan kun je op de website van het Makkelijk lezen Plein ontdekken, hoe je dan toch naar Superjuffie! kunt luisteren.

    KIJKEN
    Helaas hebben we niet de DVD in de bibliotheek. Jammer, maar je kunt de film wel op Netflix bekijken of de dvd kopen. Nieuwsgierig, bekijk hier de trailer van de film.
    Superjuffie heeft ook een eigen website. Met een oud dagboek van Superjuffie en veel gestelde vragen, Je vindt de pagina op de website van Janneke Schotveld, de schrijver van het boek. Superjuffie heeft zelfs haar eigen Facebookpagina.

    DOEN
    Ben je een echte fan van Superjuffie dan kun je urensuperjuffie spelen met Het grote Superjuffie doeboek. Het is een boek vol verhalen, puzzels, spelletjes, tekenworkshops, recepten, knutselopdrachten, quizjes, en allerlei weetjes en feitjes over Superjuffie, zodat je nog meer van haar komt te weten en jezelf een echte Superjuffie-kenner mag noemen!  Je kunt Het grote Superjuffie doeboek helaas niet in de bibliotheek lenen dus als je het wilt hebben, moet je het kopen. Er zijn twee delen. Het grote Superjuffie doeboek en Het nieuwe grote Superjuffie doeboek

    Read more

  • Mees Kees van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas

    Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar

    Mees Kees is stagiair, dus hij weet nog niet goed wat een meester allemaal moet doen.
    Maar gelukkig heeft hij een klas vol experts! De kinderen leren hem dat je bij Nieuws uit de Natuur best naar Spiderman mag kijken, want een spin is ook natuur. En het is veel handiger om de sommen even over te schrijven als één iemand ze al gemaakt heeft.
    Over Mees Kees zijn tien delen én twee omnibussen verschenen. Daarnaast zijn er over de populaire stagiair en zijn klas een aantal films, een televisieserie én een televisiequiz gemaakt.

    LEZEN
    Mees Kees bestaat uit 10 delen:

    1. Een pittig klasje
    2. Op de kast
    3. De rekenrap
    4. Op kamp
    5. De sponsorloop
    6. In de gloria kinderboekenweekgeschenk
    7. Gaat verhuizen
    8. Bloedjelink
    9. Op de planken
    10. Hoppa!

    Buiten de lijntjes Mees Kees als stripboek

    LUISTEREN
    Een pittig klasje als luisterboek

    KIJKEN
    Mees Kees de serie te zien op Zapp
    Mees Kees de quiz
    Helaas, de dvd’s van de films zijn niet te lenen. Die moet je kopen of bekijken op Netflix. Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer

    DOEN
    Ga naar de Mees Kees website en kleur, puzzel of maak: 
    Kleurplaat
    Moppen en raadsels
    Woordzoeker
    Zelf maken
    Kruiswoordpuzzel
    Of gebruik de Boekbesprekingspakket Mees Kees Hoppa

    Read more

  • Meester Jaap door Jacques Vriens met illustraties van Annet Schaap

    Om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar maar ook erg leuk om voor te lezen

    Meester Jaap is de allerleukste meester van Nederland. In zijn klas is het nooit saai: hij deelt spekkies uit, haalt een kip in de klas en begint een appelmoesfabriek. Maar ook bij minder leuke dingen probeert meester Jaap op zijn manier te helpen. Meester Jaap zorgt er ook voor dat er niet gepest wordt en dat de kinderen respect hebben voor elkaars achtergrond.

    LEZEN
    Meester Jaap de bundel
    Als losse delen zijn de volgende titels nog beschikbaar:

    'Meester Jaap doet het weer' en 'Meester Jaap gaat nooit verloren' kun je helaas niet meer lenen.
    Als je lid bent van de bibliotheek kun je wel alle titels als e-book lezen

    LUISTEREN
    Jacques Vriens leest Meester Jaap voorgelezen door Jacques Vriens zelf.

    KIJKEN EN LUISTEREN
    Op YouTube staat een playlist met 25 verschillende Meester Jaap voorgelezen door Jacques Vriens.

    Read more

  • Matilda door Roald Dahl met tekeningen van Quentin Blake vertaald door Huberte Vriesendorp

    Vanaf ca. 10 jaar

    Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.
    Matilda is een kinderboek van schrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Matilda werd succesvol verfilmd door en met Danny DeVito.

    LEZEN
    Matilda het boek

    LUISTEREN
    Matilda als luisterboek

    KIJKEN
    Matilda de film

    DOEN
    Matilda als bladmuziek
    Voor echte diehard fans is de website van Roald Dahl een aanrader

    Read more

  • Kees de jongen van Theo Thijssen (1879-1943)  

    Theo Thijssen was onderwijzer, politicus en schrijver. Zijn bekendste boeken zijn naast Kees de jongen het in dagboekvorm geschreven tweeluik 'Schoolland 'en De gelukkige klas.

    Kees Bakels is een jongen die eind 19e eeuw opgroeit in Amsterdam als zoon van een schoenverkoper. Het boek beschrijft de lagereschooltijd van Kees, zijn eerste liefde (voor Rosa Overbeek) en zijn vriendschappen. Hij is ogenschijnlijk een gewone jongen aan het begin van de puberteit, al ziet hij zichzelf, zoals het hoort, als bijzonder. Die bijzonderheid uit zich vooralsnog echter vooral in zijn levendige fantasie. Over hoe alles zou kunnen gaan 'als'.

    Beroemd is de De zwembadpas, een speciale manier van lopen die Thijssen beschrijft in Kees de jongen. Het gaat hierbij om een manier om je snel te kunnen verplaatsen. Daarbij is het de kunst om te lopen alsof je voorover valt, terwijl je met je armen heen en weer zwaait. De zwembadpas is een begrip geworden in de Nederlandse literatuur. Het wordt weleens gebruikt in gedichten, zo heeft Freek de Jonge er een liedtekst over geschreven, waar Boudewijn de Groot muziek voor componeerde en het ook opnam.

    LEZEN
    Kees de jongen het boek
    Kees de jongen Literatuur voor beginners geschreven door Marian Hoefnagel Kees de jongen
    Kees de jongen strip van Dick Matena

    KIJKEN
    Kees de Jongen de film

    LUISTEREN
    Kees de Jongen 17 liedjes uit de rockmusical

    DOEN
    Een bezoek aan het Theo Thijssen museum
    museumEerste Leliedwarsstraat 16
    1015 TA Amsterdam
    Tel. 020-420 71 19
    Openingstijden
    Vanaf 1 augustus 2020: Donderdag en zondag van 12:00 - 17:00 (max. 3 personen)
    Vrijdag en zaterdag op afspraak (max. 3 personen):
    Toegang * 
    Volwassenen €3
    Kinderen €2
    Wandelingen €7,50
    * Tijdens de coronapandemie graag ter plekke overmaken via internet bankieren, of (bij het maken van een afspraak) van te voren overmaken.

     

  • De Luizenmoeder - een televisieserie van avro tros

    De Luizenmoeder is een comedyserie met als toneel één van de meest herkenbare arena’s van Nederland: de dwaze wereld van de basisschool. Deze satire richt zich vooral op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. 
    Basisschool Klimop in Dokkum is het strijdtoneel voor Hannah - gespeeld door Jennifer Hoffman - en dochter Fleur om een frisse start te maken na een scheiding. Hannah probeert zich staande te houden in de absurdistische wereld van hangouders, moedermaffia, overblijfregels, gezonde verjaardag traktaties en ouderparticipatie.
    De serie speelt met stereotypen en vooroordelen. Met een vleugje ongemakkelijke humor worden thema’s zoals pesten en racisme aan de kaak gesteld.

    KIJKEN
    Seizoen 1 op dvd
    Seizoen 2 op dvd
    DOEN
    Quiz Hoe goed ken jij De Luizenmoeder

  • 100 dagen voor de klas - een documentaire van de vpro

    Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Een portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Je kunt de serie hier terugkijken.

     

  • Nationaal Onderwijsmuseum

    Burgemeester de Raadtsingel 97
    3311 JG Dordrecht

    Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 390.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie.
    Voor een bezoek aan het museum kun je op de website kaarten reserveren.

    Openingstijden:

    • Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
    • Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur
    • Op maandag zijn het museum en het museumcafé gesloten.
    • In de schoolvakanties (regio Midden) is het museum wél op maandag geopend (van 10.00 tot 17.00 uur). 
    • Het museum is gesloten op Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag.

Meer lezen

Lees verder

Leestips Tweede Wereldoorlog

Leestips Tweede Wereldoorlog (voor kids)

Door Sarah van Vuuren en Aarti Bajnath

Op 4 en 5 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog en staan we stil bij vrijheid. 77 jaar geleden vierde Nederland de bevrijding. Hoe leg je kinderen uit wat de situatie was en dat vrede niet vanzelfsprekend is? Hieronder vind je zeven boekentips voor kinderen om de Tweede Wereldoorlog beter te begrijpen:

  • Anne Frank - Sveta Dorosheva

    Prentenboek over het leven van Anne Frank (1929-1945). Met zwart-wit kleurenillustraties en een enkele steunkleur en zwar-witfoto's. voor kinderen van 6 t/m 8 jaar.

    Read more

  • Kinderen met een ster - Martine Letterie

    Bijna dertig korte verhalen over zes jonge Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Voor kinderen van 6 t/m 9 jaar.

    Read more

  • Vergeet mij niet: Anne Frank’s vrienden en vriendinnen - Janny van der Molen

    Twaalf verhalen over jongens en meisjes die bevriend waren met Anne Frank. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

    Read more

  • Toen het oorlog was: 1939-1945 - Annemiek de Groot

    Wie waren bij de Tweede Wereldoorlog betrokken? Wat is een nazi? Heel veel vragen over de Tweede Wereldoorlog worden eenvoudig beantwoord. Voor kinderen van 10 t/m 12 jaar.

    Read more

  • Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog - Arend van Dam

    In tien verhalen vertellen bekende en minder bekende mensen over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

    Read more

  • Oorlog in inkt: dagboekverhalen - Annemarie van den Brink

    Hoe was het om in de Tweede Wereldoorlog het bombardement van Rotterdam mee te maken? Kinderen van 10 tot 18 vertellen erover in veertien verhalen, gebaseerd op dagboeken. Voor kinderen van 10 t/m 13 jaar.

    Read more

  • Het achterhuis (stripvorm) - Anne Frank

    Stripbewerking van het beroemde dagboek van het joodse meisje Anne Frank, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Voor kinderen vanaf 12 jaar.

    Read more

Meer lezen

Lees verder

Leestips Rotterdam Pride week

Leestips Rotterdam Pride

Door Aarti Bajnath en Sarah van Vuuren

Van 17 tot en met 26 september vindt Rotterdam Pride plaats. Bibliotheek Rotterdam neemt ook deel aan het stadsprogramma met twee activiteiten: op zaterdag 18 september vanaf 14.00 uur organiseert Chicks and the City een podcasttalkshow over transgenders en de reis naar hun transitie. Zondagmiddag 26 september om 16.00 uur organiseert GayRotterdam vanuit vestiging Zuidplein de (online) talkshow Voel jij je thuis in de gayscene? met onder meer Martijn Jas, die onlangs zijn boek Mooie Vrienden uitbracht.

Streven naar een inclusieve stad

Tijdens de Rotterdam Pride wordt er gestreefd naar ruimte voor iedereen binnen de LHBTIQIA+- gemeenschap. De organisatie droomt van een inclusieve stad waarin iedereen zich welkom en thuis voelt, ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit, leeftijd, culturele achtergrond, religie, lichaamskleur of lichaamsvorm, en waar acceptatie en diversiteit de boventoon voert. 

Wij hebben een tiplijst samengesteld rond dit thema, zie hieronder. Veer leesplezier!

En nog een tip: in deze editie van 'De Boekenkast Van' staat de keuze van Dennis ‘Ma’MaQueen’ Bijleveld centraal, hij is, modeontwerper en dragqueen en ambassadeur van Rotterdam Pride.

Leestips

  • Gloei van Edward van den Vendel

    Paralympisch zwemkampioen Querijn is biseksueel en de gelovige Marijke heeft een vriendin. Ruim twintig jongeren (16 t/m 23) vertellen openhartig over hun geaardheid. Met gedichten en portrettekeningen.

    Read more

  • Het transgenderboek van Guy T'Sjoen

    In dit boek laten Guy T’Sjoen, Joz Motmans en Ilse Degryse met een rijke waaier aan getuigenissen zien dat er zoveel variaties op het thema zijn en dat iedereen voor zichzelf moet en kan invullen welk pad die bewandelt.

    Read more

  • Als je maar gelukkig bent van Jessica van Geel

    Twintig prominente Nederlandse lesbiennes, homo’s en biseksuelen vertellen wat er in hun ogen, in de 20 jaar nadat op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk in Nederland werd opengesteld voor homoseksuele en lesbische stellen, is veranderd.

    Read more

  • Mooie vrienden van Martijn Jas

    Pas tegen zijn dertigste komt Tobias eindelijk uit de kast, allerminst tot zijn genoegen. Hij haat de homoscene met zijn Gay Parades en darkrooms. Mooie vrienden is het tragikomische relaas van een zoektocht die nauwelijks verlossing biedt. Maar waarom zou je daar eigenlijk op uit zijn? Een debuutroman van Martijn Jas. 

    Read more

  • Habibi van Wim Peumans

    Op basis van diepgaand onderzoek brengt Wim Peumans tien openhartige en vaak ontroerende portretten van lgbt-moslims in België en Nederland. Uit de verhalen spreekt een strijd tussen twee werelden: de wereld van de ouders en die van lgbt’s.

    Read more

  • Confettiregen van Splinter Chabot

    Wobie groeit op in zijn eigen glitter- en confettiwereld. Naarmate hij ouder wordt, ontdekt hij dat hij anders is dan zijn broers. Hij valt op jongens. Hij beschrijft zijn worsteling daarmee, ondanks dat zijn ouders open en begripvol zijn. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

    Read more

  • Prinses Kevin van Michaël Escoffier

    Als de kinderen verkleed naar school mogen komen, wil Kevin een prinses zijn. Hij trekt een prachtige jurk aan en schoenen met hakken. Maar helaas vindt iedereen het maar gek: een jongen kan toch geen prinses zijn? Daar is Kevin het absoluut niet mee eens! Prentenboek met grappige, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf 5 jaar. 

    Read more

  • All boys aren't blue van George M. Johnson

    In een reeks persoonlijke essays onderzoekt de prominente journalist en LGBTQIA+-activist George M. Johnson zijn jeugd, adolescentie en universiteitsjaren in New Jersey en Virginia.

Meer lezen

Lees verder

Spieter, spetter, spater: doen!

Spieter, spetter, spater, dingen doen met water

Judith Pietersma, specialist media & media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om (voor) te lezen, een spannende film voor een regenachtig dag, een luisterboek voor onderweg en handige websites en apps voor op mijn telefoon.

De lijst werd langer en langer en langzaam ontstond het idee om mijn lijst met jullie te delen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de lijst in drieën gedeeld. In deze blog vind je leuke dingen om in, op en rond water te doen. Geen zin om dingen te doen?
Kijk dan bij de tips om te kijken en te luisteren en de tips om boeken te lezen.

Heb jij nog een leuke tip? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld.  En… veel plezier in, met en rond het water!

Leuke dingen doen met kinderen

  • Kids Marina

    Stap aan boord van een van de door een elektromotor aangestuurde modelboten en voel je een echte kapitein. Kinderen kunnen de boten helemaal zelf  besturen en voor € 15,- een kwartier in de Leuvenhaven rondvaren. Met de Rotterdampas mag je één keer gratis varen.
    Je moet wel reserveren. Stuur een whatsappbericht naar 06 81 80 67 09 met je achternaam, de datum en tijd.
    Kids Marina is in de vakanties iedere dag open van 11:00 uur - 18:00 uur. Geen vakantie? Dan zijn ze op zaterdag, zondag en op feestdagen open van 11:00 uur - 18:00 uur.

    Leuvehaven 1A
    3011 EA Rotterdam
    telefoon: 06 81 80 67 09

    Read more

  • Plaswijckpark

    Naast een grote speel- en dierentuin heeft Plaswijckpark ook een waterspeeltuin waar de kids heerlijk kunnen plonsen, spetteren en spelen. De grote waterton die om de zoveel tijd wordt leeggekiept maakt de waterspeelpret compleet! Ook kun je in het park waterfietsen en aan boord van een rondvaartboot stappen. Een bezoek aan het park is niet gratis, maar wel voor houders van een Jeugd Vakantiepaspoort of Rotterdampas.
    Wil je Plaswijckpark bezoeken, dan moet je altijd vooraf je ticket online reserveren. Kijk dan gelijk even bij de  meeneemlijst, de huisregels of bij de veelgestelde vragen zodat je tijdens je bezoek niet voor verrassingen komt te staan.

    Ringdijk 20
    3053 KS Rotterdam
    010- 4181836

    Read more

  • Recreatiepark Binnenmaas

    Spetteren in het kleuterbad, heerlijk plonzen van de duikplank, baantjes zwemmen of glijden van de verschillende glijbanen en bij mooi weer zonnebaden op de uitgestrekte ligweiden. Het is bij Openluchtzwembad Binnenmaas allemaal mogelijk.
    De baden zijn tot een aangename temperatuur van 22 ºC verwarmd.
    Geen zin meer om te zwemmen? Dan ga je toch gewoon naar de speeltuin of de kinderboerderij.
    Je kunt varen met elektrische bootjes, rijden op politiemotoren, in een formule-1 wagen toeren, lekker skelteren , botsen in één van de disco bootjes of een balletje slaan op onze 18-holes midgetgolfbaan met verschillende hindernissen.
    Een dagkaart voor de speeltuin of het park (zwembad + speeltuin) is niet gratis en moet je online reserveren. Toegang tot de kinderboerderij is wel gratis, zonder reserveren. Kijk hier voor de openingstijden en tarieven.inderen!

    Vrouwehuisjesweg 1
    3271 LX Mijnsheerenland
    Speeltuin en Openluchtzwembad: 0186-601858  (tijdens openingstijden)
    Kinderboerderij: 0186-603834 (tijdens openingstijden)

    Read more

  • Project 7 Cablepark

    In de Zevenhuizerplas bij Nesselande kun je waterskiën en wakeboarden aan de kabelskibaan! Val je, dan zwem je terug en probeer je het gewoon opnieuw. Kinderen tot en met15 jaar moet toestemming hebben van een volwassen begeleider. De tarieven zijn inclusief het gebruik van standaard waterski’s en een zwemvest.
    1,5 uur € 23,50
    3 uur € 34,00
    wetsuit €   5,00
    wakeboard € 10,00
    obstacle board € 20,00
    Als je wilt waterskiën en wakeboarden reserveer je online een ticket.

    Kosboulevard 35
    3059 XZ Rotterdam
    010 - 2600 110

    Read more

  • Zwemmen en strandjes van Kidsproof Rotterdam

    Website met leuke tips voor uitjes met kinderen in en om Rotterdam. Je kunt je keuze filteren op thema, leeftijd, binnen/buiten en locatie.  Ze hebben ruim dertig waterideeën. Je kunt kiezen uit zwembaden, stranden en strandjes, speeltuinen en (avonturen)parken voor eindeloos veel waterplezier en verkoeling. Op de website vind je uitgebreide informatie over je bestemming en een link naar de website.

    Read more

  • Ouders van nu

    Op de website van Ouders van nu tien waterspelletjes. Vooral fijn als de temperatuur oploopt en er geen zwembad in de buurt is. Trek je badpak of zwembroek maar aan, want je gaat nat worden met sponzentikkertje, waterballonnen meppen en waterestafette. Van ieder spelletje wordt uitgelegd hoe het moet, soms met een filmpje, en wat je er voor nodig hebt.

    Read more

  • Zwemmen en varen

  • Rotterdam Zwemt-app

    Wanneer kan ik vrij zwemmen, is het zwembad open met Pasen, welke activiteiten zijn er en wat kost het? De antwoorden op deze vragen vind je allemaal in de Rotterdam Zwemt-app; de app met àlle informatie over àlle zwembaden in Rotterdam.De Rotterdam Zwemt app is gratis en heeft handige informatie over de 15 Rotterdamse zwembaden. Zwemmen is leuk en er zit altijd wel een zwembad bij jou in de buurt.  Download de app in de App store of in de Google play store, kies je eigen zwembad en blijf op de hoogte van alles wat er in jouw zwembad afspeelt. Wil je informatie over een ander zwembad? Log dan uit en kies het andere bad. Vervolgens kun je tussen de baden switchen.
    Vergeet niet een ticket te reserveren voor je zwembad!

    Read more

  • Zwemwater-app

    Zwemmen in natuurwater, waar kun je zwemmen en is het schoon en veilig? Download deze app in de App store of in de Google play store en je hebt een overzicht van meer dan 800 buitenzwemplekken in Nederland. De app geeft informatie over de kwaliteit en de veiligheid van officiële buitenzwemplekken tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober). Alle gegevens van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat zijn verzameld op één plek. Zo beschikt je altijd over de meest actuele informatie. Via de zwemwaterkaart of de makkelijke zoekfunctie kun je meteen de kwaliteit en veiligheid checken van zwemwater bij jou in de buurt. Bovendien zie je meteen welke voorzieningen er op deze locatie aanwezig zijn.

    Read more

  • Vaarroutenetwerk

    Heb je een boot of er een gehuurd? Op de website Vaarroutenetwerk vind je een routeplanner en vaarroutes. Keuze genoeg.
    Of download de app in de App store of in de Google play store onder de naam Sloepennetwerk.

    Read more

  • Fietsen of wandelen langs het water?

    Dan kun je op de website van de ANWB terecht: 
    ANWB fietsroutes langs het water 
    ANWB wandelroutes langs het water

    Read more

  • Nog meer tips

    Rotterdam Tourist Information
    Op de website van Rotterdam Tourist information vind je alle leuke waterplekken in Rotterdam

    Dagje weg 
    Zin in een rondvaart in de buurt van Rotterdam? Kijk op de website van Dagjeweg.nl

    Read more

Meer lezen

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.