Lekker buiten spelen moet. Het doet je ogen goed!

In de eerste lockdown schreef ik een blog over de invloed van corona op onze ogen, in het bijzonder die van onze (jonge) kinderen. Het schermgebruik van kinderen nam enorm toe zowel door de online lessen, als door de soepelheid van ouders. Kinderen mochten langer met een scherm spelen dan voor de coronapandemie. Er zat wel een keerzijde aan deze toename van beeldschermgebruik. De vrees bestond dat het veelvuldig gebruik van schermen de kans op bijziendheid bij kinderen, ook bekend als myopie, zou verhogen.

En nu, bijna een jaar later, blijkt deze vrees helaas waarheid te zijn geworden. Onderzoekers van het Erasmus MC plaatsten een oproep in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Ophthalmology om ‘quarantaine bijziendheid’ bij kinderen tegen te gaan door hen extra vaak buiten te laten spelen tijdens de lockdown.

Blijf thuis en werk thuis

Door de pandemie en de daarbij behorende maatregelen zijn we meer en vaker thuis. Op de website Amazingerasmusmc.nl vertelt oogarts prof. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC, dat ze nu al ziet dat bepaalde coronamaatregelen invloed hebben op de ogen van kinderen. Voor Klaver is het op zich geen verrassing. Uit het uitgebreide Generation R onderzoek onder kinderen blijkt dat kinderen die weinig buiten spelen en veel spelen met beeldschermen een verhoogde kans hebben op bijziendheid.
Uit Chinese onderzoeken blijkt dat de groei van bijziendheid na de lockdown van januari tot mei 2020 enorm was toegenomen.

Bril

Een bril met min-sterke lijkt de oplossing en is dat ook. Maar bijziendheid kan op latere leeftijd voor problemen zorgen die met een bril niet meer op te lossen zijn zoals slechtziendheid of glaucoom. En in sommige gevallen leidt bijziendheid tot netvliesproblemen met blindheid tot gevolg.

Buiten spelen

Uiteraard zijn de Covid-19 maatregelen nog steeds erg belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen. Toch roept oogarts Caroline Klaver ouders op op hun scherm turen en dat ze lekker blijven buiten spelen.’ Klaver roept ook leerkrachten, overheden en zorgprofessionals op erop toe te zien dat kinderen worden aangemoedigd om meer buiten te spelen. ‘Dagelijks twee uren buiten spelen moet gangbaar zijn en laat kinderen, zodra het weer kan, ook buiten sporten!’ Dit zal helpen om een nieuwe golf van ‘quarantaine bijziendheid’ te voorkomen, is haar overtuiging.

Meer lezen over dit onderwerp?

Kijk eens op de website van het Oogfonds. Of lees meer over 20-20-2 regel |  Na 20 minuten op schermen kijken, 20 seconden ver weg kijken en 2 uur per dag buiten spelen in het buitenlicht.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.