Media Ukkie Dagen: Wat zijn geschikte media voor jouw kinderen?

In de blog Meekijken gewenst? schreef ik dat je op de websites van KijkwijzerPegi en Mediasmarties kunt opzoeken welke media geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Door met je kind te praten over wat hij of zij leuk vindt en waarom, ontdek je welke media bij de interesse, belevingswereld en ontwikkeling van je kind passen.

Baby en dreumes

Tot ongeveer 2 jaar hoeven boeken, tv-programma’s, websites  en apps niet ‘educatief’ te zijn. Belangrijke zintuigen zoals horen, kijken en voelen, ontwikkelen baby’s en dreumesen in de echte wereld. Door naar jou te luisteren en je stem te herkennen, door om zich heen te kijken en speelgoed te herkennen en door alles in zijn/haar mond te stoppen, zoals een bijtring, aarde, speelgoed en boekjes. Toch zijn schermen aantrekkelijk voor baby’s. De kleuren, de beweging en het geluid trekken altijd de aandacht. Ze leren er alleen niet echt iets van.

Waar ze wel iets van leren is, als je samen met je kind praat, zingt en beweegt. Als je daar media bij gebruikt. zijn de media niet het doel, maar het middel om samen plezier te hebben.
Boeken, films, websites, tv-programma’s en spelletjes voor heel jonge kinderen herken je aan: zwart-witte of primaire kleuren, simpele, eenvoudige illustraties en beelden, het langzame tempo en zachte geluiden.

Tips voor baby’s

Peuter

De meeste peuters vinden televisiekijken en spelen met jouw telefoon of een tablet erg leuk. Geschikte filmpjes voor peuters zijn kort, rustig, met weinig beweging op de achtergrond. Ze gaan over dagelijkse dingen, zijn vrolijk, niet eng en bevatten leuke geluiden, muziek of liedjes.

Tips voor peuters

Kleuter

Voor kleuters is een spelletje spelen op een tablet of televisie kijken lekker makkelijk en leuk. Een boek lezen is ook leuk, maar ze hebben vaak wat meer hulp bij nodig bij het kiezen.

Tips voor kleuters

• Blijf in ieder geval voorlezen. Bijna alle kinderen vinden dat fijn en het is goed voor hun taalontwikkeling.
  • Tips voor boeken zijn er genoeg op de website van Mediasmarties of de Jeugdbibliotheek.nl. Om e-books te lenen moet je kind lid zijn van de bibliotheek. Kijk op de website van jouw bibliotheek of dat nu ook online kan. Lid worden is tot 18 jaar gratis.
  • Je kunt nu geen boeken lenen, maar wel kopen bij je plaatselijke boekhandel.  De meeste boekenwinkels bezorgen de boeken thuis.
  • Gebruik de voorleesverhalen van De Voorleeshoek of de prentenboeken van Bereslim

Dit was de laatste Media Ukkie Dagen blog. Je kunt alle blogs hier teruglezen.