Media Ukkie Dagen: samen spelen op het web

Ieder jaar rond het begin van de lente zijn ze er weer, de Media Ukkie Dagen. Een landelijke campagne om ouders te informeren over het mediagebruik van jonge kinderen.

Omdat we niet naar je toe kunnen komen, doen we het dit jaar anders. Je kunt de campagne gewoon online volgen. Via de website Media Ukkie Dagen én via deze blog van Bibliotheek Rotterdam. Je krijgt dagelijks tips en advies die je helpen bij opvoeden met media.

Wat zijn media eigenlijk?

Veel mensen denken bij media aan digitale media, zoals een laptop, smartphone of tablet. Of aan apps, games en de online krant. Eigenlijk aan alles waar je een oplader en wifi voor nodig hebt. Er zijn echter ook media die in de vorige eeuw(en) al bestonden, zoals boeken, papieren kranten en tijdschriften, dvd’s, grammofoonplaten.

Bij media en mediagebruik gaat het over alle media, met draad en zonder draad.

Voor jonge kinderen zijn deze media niet nieuw, niet oud, maar gewoon. Ze bladeren in een boek, verscheuren een tijdschrift, spelen een spelletje op jouw telefoon en kijken filmpjes op de tablet. De Media Ukkie Dagen gaan over al deze media, dus media in de breedste zin van het woord: papier en digitaal, online en offline.

Samen spelen op het web

Het zijn ongewone tijden en in veel gezinnen wordt er meer gebruik gemaakt van media. Als  ouder werk je misschien thuis en zit je regelmatig achter je laptop, veel kinderen die op de basisschool zitten krijgen online les of digitaal huiswerk. Maar ook de jongsten zijn meer met schermen bezig. Gewoon, omdat jij dan even rustig met een collega kunt bellen of omdat je rustig een huishoudelijke taak kunt verrichten.

De komende dagen krijg je tips en adviezen die handig zijn in deze bijzondere tijd, maar ook voor later, als alles weer normaal is.
Morgen de tweede blog. Deze gaat over mediagebruik van kinderen in tijden van corona.

• Ben je actief op Facebook? kijk dan eens op de Faceboekgroep Slimme baby’s Rotterdam. Heb je een vraag? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.