Titel overzichtspagina

Beeldschermtijd en gezondheid

Beeldschermtijd en gezondheid

Door Judith Pietersma

In tijden van corona zijn we veel meer online. We werken thuis, houden onze sociale media bij, kijken tv, bingewatchen series, spelen spelletjes en games, we appen, chatten, zoomen...

Ook onze kinderen brengen meer tijd achter een beeldscherm door. Ze werken thuis voor school, maken huiswerk, en net als wij zijn ze bezig met sociale media, netflixen, spelletjes spelen, gamen, appen, chatten, tiktokken...

Uit onderzoek blijkt dat ouders in coronatijd minder streng zijn dan in normale tijden. Om uiteenlopende redenen, maar vooral omdat de digitale strijd nu niet alleen in het weekeinde, maar iedere dag van de week plaatsvindt. Juist nu de schermtijd groeit, is het tijd om zelf of samen met je kinderen te kijken naar jullie gezondheid. 

Ogen

Het veelvuldig gebruik van schermen verhoogt de kans op bijziendheid bij kinderen, ook bekend als myopie. Een bril helpt, maar nog beter is om het te voorkomen door de 20-20-2-regel te gebruiken. Na 20 minuten (van dichtbij) op schermen kijken voor school of plezier, laat je je kind 20 seconden ver weg kijken. En daarnaast laat je je kind 2 uur per dag buiten spelen in het buitenlicht. Regelmatig ver weg kijken en veel daglicht, ook wanneer het bewolkt is of regent, zorgt voor het vrijkomen van dopamine in het netvlies en daarmee voor een gezonde groei van het kinderoog.

Tips van het Oogfonds

Om je te helpen, startte het Oogfonds  een sms-actie met tips voor ouders om de ogen van hun kind(eren) gezond te houden tijdens #blijfthuis én in de toekomst. Door ‘scherm’ naar 4333 te sms'en ontvangen ouders vijf dagen gratis tips voor gezonde kinderogen. 

Lichaam

Je herkent het vast wel: je hebt lang achter een beeldscherm gezeten en je rug of schouders zitten vast. Tijd voor een pauze. En als je opstaat kraken je botten.  Door naar je lichaam te luisteren  voorkom je gezondheidsproblemen. Op mediawijsheid.nl  staan tips over het voorkomen van klachten van lijf en leden, maar ook over verslaving, appen op de fiets en hoe je juist gezonder kan leven met behulp van media.

Voor nu

Ga lekker naar buiten én zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Werk je veel achter een beeldscherm, maak dan gebruik van Bas (Beter achter je schermen) En kies ervoor om op een verveelmoment iets creatiefs te gaan doen in plaats van Instagram te checken.

Voor kinderen

Ook kinderen kunnen last krijgen van hun lichaam. Maak daarom met elkaar afspraken over pauzes, momenten met en zonder schermen en help ze om een balans te vinden tussen aan en uit. Laat ze aan de slag gaan met de pagina App-nek, swipeduim of gamebochel van HoeZoMediawijs.nl een startpunt om kinderen beter te leren omgaan met internet en (sociale) media.

Meer blogs over Media en technologie

Lees verder

Media Ukkie Dagen: Veiligheid voorop

Media Ukkie Dagen: veiligheid voorop

Door Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

Media zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaa. Vooral als je samen leest, samen kijkt, samen speelt, samen doet, samen praat en samen geniet. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat veel ouders zich toch afvragen of ze hun kind alleen kunnen laten met een tablet of laptop. Het antwoord is heel eenvoudig: eigenlijk kun je zelf het beste bepalen of je je kind alleen kunt laten met tablet of laptop. Maar er zijn wel wat handige tips.

Tip 1: Blijf in de buurt

Laat je kind in dezelfde ruimte waar jij bent op een tablet of laptop spelen of kijken. Zet het geluid hard genoeg zodat je mee kunt luisteren. Zo kun je een oogje en oortje in het zeil houden. En je kunt horen en zien hoe je kind reageert. Als de schermtijd voorbij is, kun je vragen wat je kind van het filmpje of spelletje vond, of waarom het zo moest lachen.

Tip 2: Maak gebruik van kindersloten

In een eerdere blog gaf ik al wat tips over kindersloten: voor je televisie, je computer of laptop en je tablet of telefoon. Heb je behoefte aan meer informatie over ouderlijk toezicht? Lees dan het uitgebreide artikel op vpngids.nl over VPN’s, online privacy en cybersecurity.

Tip 3:

Op mediawijsheid.nl krijg je informatie over veilig en slim gebruik maken van (digitale) media. Per thema laten ze zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.

Wil je zelf een vraag stellen aan een deskundige? Ga dan naar Mediaopvoeding.nl. Kijk wel eerst of je vraag al door iemand anders is gesteld. Je kunt zoeken op leeftijd of onderwerp.

Meer Media Ukkie Dagen

Lees verder

Media Ukkie Dagen: schermtijd

Media Ukkie Dagen: schermtijd

Geschreven door Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

Regelmatig krijg ik van ouders de vraag: 'Hoe lang mag mijn kind achter een beeldscherm?' Ik stel bijna altijd de wedervraag: 'Wat vind u zelf een goede tijd?' Als ouder ben je namelijk dé juiste persoon om de schermtijd van je kind te bepalen.

Om je te helpen kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

Baby

Er zijn experts die zeggen: tot 2 jaar liever geen schermtijd. Voor baby’s zijn horen, kijken en voelen de belangrijkste zintuigen en die ontwikkelen zich het beste in de echte wereld. Maar schermen zijn wel aantrekkelijk voor baby’s. De felle kleuren, de beweging en het geluid trekken meteen de aandacht. Ze leren er alleen niets van. Het leidt alleen maar af en van een televisie die lang aanstaat kan een baby overprikkeld raken.

Eigenlijk is het gebruiken van een beeldscherm te vergelijken met een boekje. Je doet het samen en het duurt niet heel erg lang. Leg je het boekje in de box, dan zal een baby niet de plaatjes bekijken, maar het gebruiken als bijtring of speelgoed. Voor media geldt eigenlijk hetzelfde als voor een boek: doe het samen, praat er bij en doe het niet te lang. En doe het  bewust. Laat je baby nooit alleen met een beeldscherm, dus zet de televisie uit als de baby in de woonkamer is.

Mediaopvoeding.nl adviseert om maximaal vijf minuten per dag samen televisie te kijken en een paar keer per week samen met een scherm te spelen.

Peuter

Peuters vinden televisie altijd leuk. Vooral reclames zijn populair. Reclames zijn namelijk korte verhaaltjes van 30 seconde met een kop, een romp en een staart. De spanningsboog van peuters is kort; meestal maar een paar minuten tot maximaal een kwartier. Toch kunnen peuters makkelijk langer dan een kwartier naar een tablet of telefoon kijken.  Ze raken na een tijdje in een soort trance en het lijkt alsof ze kijken, maar in werkelijkheid staren ze doelloos naar het scherm. Door het geluid, de kleuren en de beweging is de kans groot dat ze overprikkeld raken.

Laat je je peuter alleen kijken, spreek dan altijd een tijd af van 10 minuten. Voor peuters is tijd een ingewikkeld begrip. Gebruik daarom een eierwekker of een timer als hulpmiddel. Als de bel gaat, is het tijd voor iets anders. Zo voorkom je dat je peuter niet zonder scherm kan. Alleen kan, maar samen is nog leuker. Napraten over iets waar jullie samen naar gekeken hebben, maakt het plezier groter en langer.

Mediaopvoeding.nl adviseert voor de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar vijf à tien minuten per keer en maximaal 30 minuten per dag.

Kleuter

'Om te voorkomen dat kinderen oogproblemen krijgen, zouden ouders de 20-20-2 regel moeten instellen', zegt onderzoeker bij het Erasmus MC Jan Roelof Polling bijna 2 jaar geleden in De Telgraaf (5 juni 2018). 'Wij hanteren de 20-20-2 regel. Dat betekent dat een kind na twintig minuten achter een scherm of een boek een pauze moet inlassen waarbij het kind minstens 20 meter in de verte kijkt en ontspant. De 2 staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat buitenlicht goed is voor het oog”.
In een interview met de NOS scherpt Polling de 20-20-2 regel zelfs nog iets aan: na 20 minuten beeldscherm, minstens 2 minuten 20 meter ver weg kijken. En 2 uur buiten spelen per dag.

Het advies van mediaopvoeding.nl voor kleuters is tien à vijftien minuten per keer achter een scherm en maximaal 1 uur per dag. Verdeel de media over de dag. Dus liever vier keer een kwartier, dan in één keer een uur.

Conclusie

Ga met jonge kinderen bewust met schermen om. Hou het kort, wissel het af en doe het vooral samen. En wil jij geen schermen? Dat is ook goed. Zonder schermen ontwikkelen kinderen zich even goed, misschien wel beter.

Meer lezen?

Meer lezen over hoe je kunt omgaan met het mediagebruik van je kinderen? Deze handige bronnen helpen je op weg:

Lees verder

Online maakaanbod

Online tips van Maakplaats010

Als maker en creatieveling ben je hoogstwaarschijnlijk al online gaan kijken naar interessante maaktechnieken. Wij van Maakplaats010 hebben dat ook gedaan en hebben voor jou hieronder vijf handige links naar online maakaanbod verzameld. Veel succes met het verder ontwikkelen van jouw maakskills!

 • Tip 1: Word de baas op het internet!

  Wie is de baas op internet? Is dat Google? Of de overheid? Of ben jij het? Via het internet staan we in contact met de hele wereld. Mag iedereen alles van je weten? Wat deel je met wie? Het internet is vrij onzichtbaar: We hebben bijna overal een internetverbinding en merken niet wanneer we online zijn. Zijn we altijd online? Waar begint het internet? En waar eindigt het? Welke informatie laat je achter? Wat mag er van jou bewaard worden? Je leert dat heel veel opgeslagen wordt, met een nader te bepalen doel. Heel veel om over na te denken dus. Download de lessen gratis.

  Read more

 • Tip 2: Maak je eigen game!

  Heb jij altijd al je eigen computergame willen maken? Met deze Gamestudio kun je snel en makkelijk games bouwen! Naast jouw eigen game kun je ook andere spellen openen en helemaal naar jouw smaak aanpassen en zelfs extra levels inbouwen. Laat je inspireren door de korte tutorial filmpjes en ga vervolgens zelf aan de slag. Veel succes!

  Read more

 • Tip 3: Lekker samen klooien

  Zelf maken geeft een heel goed gevoel. Op een zelfgemaakte kast ben je trotser dan op een gekochte. En zelf je band plakken geeft meer voldoening dan het laten doen. Van maken word je handig, gelukkig en trots. Iets leren maken is spannend, want het is soms moeilijk.

  Soms is het lastig om als ouder de tijd en aandacht te vinden om echt samen met je kind iets te maken of ondernemen. Bij lekker samen klooien vertellen we over onze ervaringen met samen creatief zijn. Wanneer lukt het, wanneer niet? En waar kun je op letten? We hopen dat jullie er wat aan hebben.

  Read more

 • Tip 4: Thuisopdrachten van FutureNL

  Alle digikanjers opgelet! FutureNL staat boordevol met proefjes en opdrachten voor onder-, midden- en bovenbouw en zelfs voor de middelbare school. Genoeg materiaal dus om de komende dagen slimmer door te komen. Alle lessen zijn gratis te downloaden. 

  Read more

 • Tip 5: Onderzoek je omgeving met SmartKidsLab

  Met het SmartKidsLab kun je water, geluid, lucht, aarde en licht onderzoeken met zelfgemaakte meetinstrumenten. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Waarom is zwemwater geen drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat?

  Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen om het te verbeteren. Hoe werkt het? Kies wat je wilt gaan onderzoeken., maak een meter en ga aan de slag!

  Read more

Lees verder

Media Ukkie Dagen: Samen of alleen?

Media Ukkie Dagen: samen of alleen?

Door Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

Jaarlijks onderzoekt Netwerk Mediawijsheid het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. Uit het laatste onderzoek blijkt dat (slechts?) de helft van de ouders regelmatig mee kijkt met hun kind en minder dan de helft regelmatig een leuke website of app uitkiest met hun kind. Ik ben van het glas is half vol. Want iets is beter dan niets. Maar uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen alleen van beeldschermen leren als ze geholpen worden door hun ouders. Is mijn glas nu ineens half leeg?

Welnee. Ik geef hieronder gewoon een aantal tips voor de ouders waarvan het glas nog half leeg is.

Tip 1: Samen genieten

Het thema van deze Media Ukkie Dagen is Boek, site, app: samen spelen op het web. Dus lees samen, kijk samen, speel samen, doe samen, praat samen en geniet samen.

Samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media geeft plezier, maar vergroot ook veiligheid. Het is goed om je dit te realiseren en een actieve houding aan te nemen. Juist nu.

Tip 2: Actief begeleiden

Praat met je kind over wat het kind speelt, ziet en leest. Stel vragen, wees belangstellend en geïnteresseerd.

Zoek op Mediasmarties leuke, geschikte filmpjes, apps en boeken die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt. En het hoeven er geen tientallen te zijn. Twee of drie apps zijn meer dan genoeg. Herhaling is namelijk het toverwoord op deze leeftijd. Voor ouders minder leuk, maar voor je kind een feest van herkenning.  En je kind ontdekt steeds meer.

Tip 3: Beperken

Laat je je kind alleen met media, dan is het prettig als ze niet overal op kunnen klikken of zomaar kunnen swipen. Breng kindersloten aan, net als in de portiers van de auto. Dat geeft een veiliger gevoel als je even niet meekijkt. Een paar tips:

 • Gebruik YouTube Kids in plaats van YouTube en bepaal waar je kinderen naar kijken en hoe lang;
 • Stel een kinderslot in op je televisie en bepaal naar welke zenders je kinderen kunnen kijken. Op de website van Kijkwijzer staan alle providers met alle mogelijkheden van ouderlijk toezicht op televisie;
 • Stel ook ouderlijk toezicht in op de computer of laptop en blokkeer de toegang tot bepaalde websites of geef aan dat je kind alleen bepaalde websites kan bekijken. Op veiliginternetten.nl vind je uitleg over hoe dat te doen op je Windows- of Ios apparaat;
 • Met ouderlijk toezicht op de tablet zorg je dat kinderen bepaalde apps en functies niet kunnen gebruiken. Op cinekid.nl lees je hoe je dit kunt doen voor iPads & iPhones, Android- en Windows tablets.

Meer Media Ukkie Dagen

Lees verder

Media Ukkie Dagen: mediagebruik in tijden van Corona

Media Ukkie Dagen: mediagebruik in tijden van Corona

Door Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

Structuur is het toverwoord in deze bijzondere tijden. Veel basisscholen raden aan om samen met je kind(eren) een dagindeling te maken. Misschien hangt deze al bij jullie aan de koelkast?

Trouwens, ook voor volwassen thuiswerkers is structuur prettig. Voordat ik thuis mijn werkplek inricht aan de keukentafel, maak ik een ommetje en doe ik net alsof ik naar mijn werk ga. Maar ook voor baby’s, peuters en kleuters is het fijn om een vaste dagindeling te hebben. Als ze gewoonlijk naar de kinderopvang of school gaan, zijn ze gewend aan structuur. Maak dus ook voor hen een overzicht van wat jullie thuis doen en neem daarin ook  schermtijd op.

Verschilllende soorten schermtijd

Misschien hebben jullie thuis afspraken over het gebruik van tablet en smartphone of over gamen en televisietijd? Misschien was het tot nu toe helemaal niet nodig?
Het advies van opvoeddeskundigen is, om juist in deze schermrijke tijden, afspraken te maken. Ook met de allerkleinsten. Deze afspraken helpen je straks, wanneer alles weer normaal is, de schermtijd ook weer ‘op normaal’ te krijgen. Spreek bijvoorbeeld af, dat op de tijden dat je kinderen normaal naar school of kinderopvang gaan, er geen schermtijd is voor de lol.  

Het is handig om met de verschillende vormen van schermtijd rekening te houden en deze ook te benoemen:

 • schermtijd voor plezier (spelletjes en filmpjes)

 • schermtijd voor school (het maken van huiswerk)

 • schermtijd voor contact (met klasgenootjes, vrienden of familie)

 • schermtijd voor doen (om dingen te maken of leren, hobby's)

 • schermtijd voor beweging (bewegen met de Wii of YouTube-filmpjes)

En… maak ook afspraken hoe lang je kinderen met de tablet mogen spelen of televisie mogen kijken. Kondig tijdig aan dat het tijd is voor het laatste spelletje of filmpje. Of gebruik een eierwekker of de timer van je telefoon als hulpmiddel. Stem de schermtijd ook af met je eigen activiteiten, bijvoorbeeld als jij rustig moet werken of wilt koken.

Meer lezen?

Meer lezen over hoe je kunt omgaan met het mediagebruik van je kinderen? Bekijk dan eens de volgende tips:

 • Op de website van de Media Ukkie Dagen vind je tien handige tips om je op weg te helpen;

 • Nelleke Scherpbier helpt je op Mediawijzer.net met '5 dingen zien die opvoeders moeten weten over schermtijd'.

Lees verder

Media Ukkie Dagen: Wat zijn geschikte media voor jouw kinderen?

Media Ukkie Dagen: Wat zijn geschikte media voor jouw kinderen?

Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

In de blog Meekijken gewenst? schreef ik dat je op de websites van KijkwijzerPegi en Mediasmarties kunt opzoeken welke media geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Door met je kind te praten over wat hij of zij leuk vindt en waarom, ontdek je welke media bij de interesse, belevingswereld en ontwikkeling van je kind passen.

Baby en dreumes

Tot ongeveer 2 jaar hoeven boeken, tv-programma’s, websites  en apps niet ‘educatief’ te zijn. Belangrijke zintuigen zoals horen, kijken en voelen, ontwikkelen baby’s en dreumesen in de echte wereld. Door naar jou te luisteren en je stem te herkennen, door om zich heen te kijken en speelgoed te herkennen en door alles in zijn/haar mond te stoppen, zoals een bijtring, aarde, speelgoed en boekjes. Toch zijn schermen aantrekkelijk voor baby’s. De kleuren, de beweging en het geluid trekken altijd de aandacht. Ze leren er alleen niet echt iets van.

Waar ze wel iets van leren is, als je samen met je kind praat, zingt en beweegt. Als je daar media bij gebruikt. zijn de media niet het doel, maar het middel om samen plezier te hebben.
Boeken, films, websites, tv-programma’s en spelletjes voor heel jonge kinderen herken je aan: zwart-witte of primaire kleuren, simpele, eenvoudige illustraties en beelden, het langzame tempo en zachte geluiden.  

Tips voor baby’s

Peuter

De meeste peuters vinden televisiekijken en spelen met jouw telefoon of een tablet erg leuk. Geschikte filmpjes voor peuters zijn kort, rustig, met weinig beweging op de achtergrond. Ze gaan over dagelijkse dingen, zijn vrolijk, niet eng en bevatten leuke geluiden, muziek of liedjes.

Tips voor peuters

Kleuter

Voor kleuters is een spelletje spelen op een tablet of televisie kijken lekker makkelijk en leuk. Een boek lezen is ook leuk, maar ze hebben vaak wat meer hulp bij nodig bij het kiezen.

Tips voor kleuters

 • Blijf in ieder geval voorlezen. Bijna alle kinderen vinden dat fijn en het is goed voor hun taalontwikkeling.
 • Tips voor boeken zijn er genoeg op de website van Mediasmarties of de Jeugdbibliotheek.nl. Om e-books te lenen moet je kind lid zijn van de bibliotheek. Kijk op de website van jouw bibliotheek of dat nu ook online kan. Lid worden is tot 18 jaar gratis.
 • Je kunt nu geen boeken lenen, maar wel kopen bij je plaatselijke boekhandel.  De meeste boekenwinkels bezorgen de boeken thuis.
 • Gebruik de voorleesverhalen van De Voorleeshoek of de prentenboeken van Bereslim

Dit was de laatste Media Ukkie Dagen blog. Je kunt alle blogs hier teruglezen.

Lees verder

Media Ukkie Dagen: Media en Regelmaat

Media Ukkie Dagen: Media en regelmaat

Door Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

In blog 2 ging het over afspraken maken, ook met de allerkleinsten, zodat wanneer alles weer normaal is, je de schermtijd van je kinderen ook weer ‘op normaal’ kunt krijgen. Dat klinkt in theorie mooi, maar de praktijk is weerbarstiger.

Vandaag geef ik een aantal tips om grip te krijgen op het mediagebruik van je kinderen. Vooral voor kinderen van 0-6 jaar.

Tip 1: Doe het samen

Het is belangrijk om ook af en toe rust te nemen en geen media te gebruiken. Zet daarom overdag regelmatig de televisie uit, zeker als er niemand kijkt. Misschien kun jij gemakkelijk achtergrondgeluiden uitschakelen, maar kinderen kunnen dat niet.  Heb je thuis ook oudere kinderen? Spreek met hen af dat zij televisie kijken of gamen als je kleintje slaapt om te voorkomen dat je kleintje wordt afgeleid. Dit geldt ook voor een baby in de box. Veel van de programma’s, filmpjes en spelletjes die oudere kinderen kijken of spelen zijn bovendien niet geschikt voor jonge kinderen. Van veel beweging, geluid en geweld worden kleine kinderen bang.

Geschikte media

Weet je niet welke media geschikt zijn voor jouw kind(eren)? Kijk dan eens op Mediasmarties.nl, dé online gids vol kindermedia. Te doorzoeken op leeftijd (1-11 jaar), op onderwerp (van avontuur tot zomer) en op mediasoort (TV & film, games, websites, boeken en apps).

Tip 2: Neem ook rust

Probeer zo veel mogelijk samen bezig te zijn en te genieten van media. En doe het, net zoals je voorleest, interactief. Praat over de dingen die jullie zien. Stel vragen, maak samen geluiden, maar maak vooral plezier.

Ongeschikte media

Wil je weten welke televisieprogramma’s of films schadelijk kunnen zijn voor kinderen? Kijk dan eens op kijkwijzer.nl. Op de site wordt door middel van leeftijdsaanduiding duidelijk gemaakt welke programma's (on)geschikt zijn voor welke leeftijd. Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik.  Kijkwijzer oordeelt niet over de kwaliteit van televisieprogramma's of films.

De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent niet dat een televisieprogramma of film inhoudelijk geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Een documentaire met het advies Alle Leeftijden kan toch ongeschikt zijn voor kinderen, omdat de inhoud te moeilijk is.

Tip 3: Zorg voor regelmaat

Gebruik beeldschermen op vaste momenten en zorg voor structuur. Leer je kind bijvoorbeeld dat er vaste mediamomenten op de dag zijn, een tip waar je na de coronacrisis ook plezier van hebt. Verdeel de mediamomenten over de dag. Laat je kind daarnaast zelf de televisie uit doen als het programma afgelopen is: UIT.  Als een spelletje klaar is: laat je kind de tablet wegleggen en ga samen iets anders doen. Pak dan zelf niet gelijk een tablet of telefoon. Zo breng je je kind in verleiding om te zeuren en zaniken.

Media en bedtijd

Gebruik liever geen tablet of smartphone vlak voor het slapen gaan. Het effect van het licht van het beeldscherm, maar ook de inhoud van een filmpje, kan de nachtrust verstoren. Jonge kinderen hebben hun nachtrust volop nodig om groot te worden. Lees liever een boek voor en creëer vlak voor het slapen een rustig moment.

Tip 4: Gebruik speciale apps

Download de gratis app YouTube Kids in je appstore. Met deze app kunnen kinderenop een veilige manier online video's bekijken doordat je als ouder beslist waar je kind naar kijkt. Je kunt daarnaast een timer instellen om de schermtijd te beperken en bepaalde filmpjes blokkeren.
Meer weten? Kijk dan hier.

Tip 4: Gebruik speciale apps

Download de gratis app YouTube Kids in je appstore. Met deze app kunnen kinderenop een veilige manier online video's bekijken doordat je als ouder beslist waar je kind naar kijkt. Je kunt daarnaast een timer instellen om de schermtijd te beperken en bepaalde filmpjes blokkeren.
Meer weten? Kijk dan hier.

Tip 5: Doe het veilig

Heb je een tablet waar je kind ook gebruik van maakt? Op de website van de Consumentenbond wordt uitgelegd hoe je je tablet geschikt maakt voor je kind door beperkingen in te stellen.  JeMaak deze geschikt door beperkingen in te stellen voor je kind.

Meer Media Ukkie Dagen

Lees verder

Media Ukkie Dagen: Samen spelen op het web

Media Ukkie Dagen: samen spelen op het web

door Judith Pietersma, Specialist Media & Onderwijs

Ieder jaar rond het begin van de lente zijn ze er weer, de Media Ukkie Dagen. Een landelijke campagne om ouders te informeren over het mediagebruik van jonge kinderen.

Omdat we niet naar je toe kunnen komen, doen we het dit jaar anders. Je kunt de campagne gewoon online volgen. Via de website Media Ukkie Dagen én via deze blog van Bibliotheek Rotterdam. Je krijgt dagelijks tips en advies die je helpen bij opvoeden met media.

Wat zijn media eigenlijk?

Veel mensen denken bij media aan digitale media, zoals een laptop, smartphone of tablet. Of aan apps, games en de online krant. Eigenlijk aan alles waar je een oplader en wifi voor nodig hebt. Er zijn echter ook media die in de vorige eeuw(en) al bestonden, zoals boeken, papieren kranten en tijdschriften, dvd’s, grammofoonplaten.

Bij media en mediagebruik gaat het over alle media, met draad en zonder draad.

Voor jonge kinderen zijn deze media niet nieuw, niet oud, maar gewoon. Ze bladeren in een boek, verscheuren een tijdschrift, spelen een spelletje op jouw telefoon en kijken filmpjes op de tablet. De Media Ukkie Dagen gaan over al deze media, dus media in de breedste zin van het woord: papier en digitaal, online en offline.  

Samen spelen op het web

Het zijn ongewone tijden en in veel gezinnen wordt er meer gebruik gemaakt van media. Als  ouder werk je misschien thuis en zit je regelmatig achter je laptop, veel kinderen die op de basisschool zitten krijgen online les of digitaal huiswerk. Maar ook de jongsten zijn meer met schermen bezig. Gewoon, omdat jij dan even rustig met een collega kunt bellen of omdat je rustig een huishoudelijke taak kunt verrichten.

De komende dagen krijg je tips en adviezen die handig zijn in deze bijzondere tijd, maar ook voor later, als alles weer normaal is.
Morgen de tweede blog. Deze gaat over mediagebruik van kinderen in tijden van corona.

 • Ben je actief op Facebook? kijk dan eens op de Faceboekgroep Slimme baby’s Rotterdam. Heb je een vraag? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer Media Ukkie Dagen

 • Schermtijd

  In deze blog vind je handige richtlijnen voor het bepalen van schermtijd voor je baby, peuter of kleuter. Ideaal nu we allemaal veel thuis zijn.

  Read more

 • Mediagebruik

  De scholen zijn dicht, de kinderen zitten thuis. Hoe ga je nu om met het schermgebruik van je kinderen? In deze blog vind je tips en informatie.

  Read more

Lees verder

Media Ukkie Dagen: Meekijken gewenst?

Media Ukkie Dagen: Meekijken gewenst?

Judith Pietersma, Specialist Media en Onderwijs

Misschien heb je ook oudere kinderen? Dan is de kans is groot dat de kleintjes weleens meekijken met hun oudere zus of broer. De meeste van de programma’s, filmpjes en spelletjes die oudere kinderen kijken of spelen zijn echter niet geschikt voor jonge kinderen. Handig is om met je oudere kinderen af te spreken dat zij televisie kijken of gamen als hun kleine broertje of zusje slaapt. Zo voorkom je dat ze per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn.

Als je wilt weten welke media geschikt zijn voor baby’s, peuters en kleuters, kijk dan eens op de website van Kijkwijzer, Pegi en Mediasmarties.

Kijkwijzer

Je bent ze vast weleens tegengekomen, de pictogrammen bij een televisieprogramma of op een dvd. Deze pictogrammen zijn van Kijkwijzer en bedoeld om ouders en opvoeders te informeren over de geschiktheid van een film of televisieprogramma. Dat doen ze met leeftijdsaanduiding en pictogrammen. Op de website van Kijkwijzer vind je de betekenis van de verschillende pictogrammen. De leeftijdsaanduiding en pictogrammen vind je terug in omroepgidsen, filmladders, bioscoop- en filmwebsites, advertenties, posters en op de verpakkingen van dvd’s. Wil je weten of je kind oud genoeg is voor een televisieprogramma, film of spel, gebruik dan de zoekfunctie op kijkwijzer.nl.

Kijkwijzer informeert overigens niet over de geschiktheid of kwaliteit van een televisieprogramma of film. Een documentaire met het advies Alle Leeftijden, is waarschijnlijk niet geschikt voor kinderen omdat de inhoud te moeilijk is. Kijkwijzer doet ook geen uitspraken over de kwaliteit van een product.

Pegi

Wat veel ouders niet weten is dat er voor (digitale) spelletjes en games ook een leeftijdsadvies bestaat: Pegi. Kijkwijzer is voor Nederlandstalige ouders, Pegi is een Europese organisatie die zich richt op Europese ouders.

Het leeftijdsadvies van Pegi staat op de voorkant van een gameverpakking. Het advies geeft aan vanaf welke leeftijd een game geschikt is. Net als kijkwijzer gebruikt Pegi pictogrammen  om aan te geven waarom een game geschikt of ongeschikt is voor bepaalde leeftijden. Bijvoorbeeld vanwege geweld, seks of omdat er angstaanjagende beelden in de game zitten. De pictogrammen staan zowel op de voor- als op achterkant van de verpakking.

Mediasmarties

Het media-aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Dus hoe weet je wat geschikt is voor jouw kind? Op mediasmarties.nl kun je op leeftijd zoeken naar geschikte televisieprogramma's, (bioscoop)films, boeken, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 en 11 jaar.  Mediasmarties is een onafhankelijke site, zonder commerciële belangen, voor ouders, opvoeders, kinderopvang, scholen en centra voor jeugd en gezin. Ze schrijven objectieve beoordelingen; zowel in tekst als met icoontjes. Wil je weten hoe het werkt kijk dan op de help-pagina. Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen en leuke tips in je mail-box ontvangen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief of volg Mediasmarties op Instagram.

 

 

 

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.