Titel overzichtspagina

Sep: ik bieb al zelf

Sep: ik bieb al zelf

Interview met Sep (3, Delfshaven) door Laura van Mourik

Eerst gingen we altijd op de fiets naar de bibliotheek, maar nu Tibbe er is gaan we met de tram. Want hij is nog maar nul. Soms ga ik liedjes voor hem zingen, ‘Vader Jakob’ en ‘De wielen van de bus’. En ik laat hem auto’s zien. Ik vind heel veel auto’s mooi. Vooral hele grote. Ik wil ze allemaal hebben, maar dat kan niet. Dan wordt het te veel, zegt mama. 

De Gruffalo

Ik heb boeken van mezelf en ik heb boeken van de bibliotheek. Dit boek gaat over de Gruffalo. Die heeft een paarse tong, net als drop, en oranje ogen en paarse stekels. De Gruffalo wil de muis opeten, en hij wil ook geroosterde vos eten. Aan het einde van het boek eet de muis een nootje. Dan is het afgelopen. Ik heb ook een autoboek. Kijk, die auto wil ik en die en die. Het Vroemtuigenboek gaat ook over auto’s. Het is mijn lievelingsboek. Deze grote groene auto vind ik mooi. Dit boek lees ik zelf, ik kijk naar de plaatjes. 

Markthal

Als je binnenkomt bij de bibliotheek moet je eerst altijd heel lang lopen. Dan kom je bij de lift. Bij de boeken voor kinderen hebben ze ook een televisie waar je naar kan kijken. Maar de vorige keer was de batterij leeg. Als we klaar zijn met boeken uitzoeken, gaan we altijd naar papa. Die werkt in de Markthal. Papa verkoopt bier. Maar hij heeft ook appelsap, dat krijg ik dan. Met een chocolaatje. 

Naar de iPadschool

Als ik nog drie ben, ga ik naar Bali. Oma is daar dan ook. We gaan met het vliegtuig. De vorige keer gingen we naar Ameland. En we zijn ook een keer naar Vietnam geweest. Maar dat is heel lang geleden, dat weet ik niet meer. Als ik vier ben, ga ik naar de iPadschool. Die is hier vlakbij. Als ik op de bank op mijn tenen ga staan en uit het raam kijk kan ik de school bijna zien.
Ik kan al een paar letters. Mijn eigen letter, die staat naast het plaatje van de trein. En ik kan de ‘o’ van oma. Die letter maak ik op de vloer, met mijn auto’s.’

Gratis lid tot je 18e

Wil je ook onbeperkt lezen en lenen? Tot je 18e is een lidmaatschap van Bibliotheek Rotterdam gratis. Kom langs bij een van onze vestigingen, met je bankpas en legitimatie (en een ouder, als je jonger dan 16 bent).

 

Lees verder

Madelief: ik bieb tot m'n 18e gratis

Madelief: ik bieb tot m'n 18e gratis

Interview met Madelief (11, Centrale) door Laura van Mourik

Ik hield altijd al van geschiedenis, maar toen we bij het Archeon geweest waren helemaal. Je kunt daar zien hoe de Romeinen leefden, er zijn gladiatorgevechten en je kunt er Romeinse poffertjes eten – die maakten ze van pap en rozijnen. Na het Archeon zocht ik filmpjes op over de Romeinen, en boeken in de bieb. 

De Romeinen waren netter

Eerst kon ik in de bieb niks vinden over de geschiedenis van de Romeinen. Toen heb ik toch maar hulp gevraagd aan iemand die hier werkte. De Romeinen waren netter dan de mensen die voor hen leefden. Ze hebben allemaal dingen uitgevonden. Het riool, bijvoorbeeld, en spiegels, en dakpannen.

Twee boeken tegelijk

Vaak lees ik twee boeken tegelijk. Ik ben nu bezig in Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier, van Roald Dahl, en in deel 5 van Harry Potter, De Orde van de Feniks. Eigenlijk moet ik het boek over Hendrik Meier als eerst uitlezen, want die moet terug naar de bieb. Van mijn moeder mag ik van Harry Potter de film pas zien nadat ik het boek gelezen heb. Maar bij deel 5 hebben we gesmokkeld.

Fantasie de vrije loop laten

Ik lees ook strips, Donald Duck, bijvoorbeeld. Van strips is het leuk dat je op elke bladzijde plaatjes hebt. Aan de andere kant: als je alleen maar tekst hebt, kun je je fantasie de vrije loop laten. Matilda heb ik wel duizend keer gelezen. Ik vind het grappig hoe een klein maar slim meisje streken uithaalt bij haar ouders. Die verdienen dat ook, hoor. De Minpins is ook een tof verhaal. Die heb ik als luister-cd. Luisteren voelt bijna hetzelfde als lezen.

Kinderboekenwinkel

Ik vind het belangrijk dat kinderen lezen. Van lezen word je slimmer. Later begin ik mijn eigen kinderboekenwinkel. Het wordt er heel gezellig, met boeken van de grond tot aan het plafond. Ik word de verkoper, en mijn winkel noem ik “Het Bloemetje”.’

Gratis lid tot je 18e

Wil je ook onbeperkt lezen en lenen? Tot je 18e is een lidmaatschap van Bibliotheek Rotterdam gratis. Kom langs bij een van onze vestigingen, met je bankpas en legitimatie (en een ouder, als je jonger dan 16 bent).

Schrijf je direct online in.

Ik bieb...

Lees verder

Beyza: ik bieb voor de helft

Beyza: ik bieb voor de helft

Interview met Beyza (18, Centrale) door Sanne van der Most

De bibliotheek is voor mij dé ideale plek om te studeren. Lekker rustig en toch ook weer niet muisstil. Als student bieb ik bovendien voor de helft. Superhandig voor samenvattingen én horrorboeken. Want die verslind ik.

Hoe moe ik ook ben

Tot diep in de nacht als iedereen al slaapt. Dan lees ik het liefst. Als ik eenmaal begin, kan ik echt niet stoppen. Hoe moe ik ook ben. Sterker nog, ik krijg er juist een heleboel energie van. Hoe spannender, hoe beter. Liefst ook lekker bloederig. Mijn leven is niet zo spannend op dit moment dus ik die spanning haal ik uit enge boeken, haha!

Altijd heel lawaaierig

Mijn kamer deel ik met mijn met mijn jongere zusje. Die slaapt dan al lang en diep. Ik lees met een piepklein nachtlampje dus ze wordt gelukkig niet wakker. Mijn zusje is ook de reden dat ik graag in de bibliotheek studeer. Ze is super lief en gezellig, maar wel erg druk. Ik heb ook nog een jonger broertje, dus bij ons thuis is het altijd heel lawaaierig. Rustig studeren gaat dan echt niet. In de bieb is altijd plek en het is er lekker stil. Maar ook weer niet té stil. Juist door dat geroezemoes kan ik me goed concentreren.

Nog gezellig ook

Studeren in de bieb werkt voor mij gelukkig super goed. Eerst deed ik het niet, maar een paar vrienden van school zaten er altijd en die hebben me overgehaald. Samen met een groepje spreek ik dan af. Maar ook gewoon spontaan komen we elkaar hier dan tegen. Zo motiveer je elkaar en het is nog gezellig ook. Tussendoor drinken we dan gezellig koffie.

De tweede wereldoorlog

Naast studeren, lees ik dus heel graag. Ik kwam altijd al veel in de bibliotheek. Niet alleen voor horrorboeken maar ook voor historische verhalen. Zowel voor school als vanuit mijn eigen interesse. De tweede wereldoorlog vind ik heel interessant. Zo’n andere tijd. Hoe zag de wereld er toen uit? En hoe is je leven als je jong bent? Anne Frank heb ik al gelezen. Dat heeft me echt gegrepen. Het lijkt wel of de jongeren van toen anders waren dan nu. Een stuk volwassener. Misschien ook door wat ze meemaakten. De jongen in de gestreepte pyjama vond ik ook echt super mooi.

Door naar het hbo

Toen ik nog geen 18 was, kon ik al die boeken natuurlijk helemaal gratis lenen bij de bieb. Dat kan nu helaas niet meer. Nu betaal ik de helft. En dat is ook fijn. Zeker voor straks, want als ik mijn havo heb gehaald, ga door naar het hbo. Ik denk dat ik social work wil gaan doen, maar ik twijfel nog een beetje. Ze hebben hier altijd alle samenvattingen van boeken te leen en die kan ik dan natuurlijk heel goed gebruiken.

Ook 50% korting?

Ben je 18, 19 of 20 jaar oud? Dan krijg je 50% korting op een Basisabonnement

  • Hiermee leen je onbeperkt materialen en krijg je korting op activiteiten, workshops en voorstellingen. En je kunt natuurlijk alle faciliteiten gebruiken. Lekker rustig studeren en gratis wifi bijvoorbeeld.

Koop nu online een Basisabonnement.

Ik bieb...

Lees verder

Dean: ik bieb bevlogen

Dean: ik bieb bevlogen

Interview met Dean (34, crooswijk) door Laura van Mourik

 Sinds januari ben ik stadsdichter van Rotterdam. Mijn stadsdichterschap is nog vers, het moet zich nog uitkristalliseren. Wat ik vooral wil is een zorgvuldige relatie aangaan met de mensen die hier leven. Wat zeggen de stemmen in de stad, en waarom? Ik wil voorkomen dat ik over mensen schrijf, liever reik ik ze de hand; ik wil hen spreken, me in de stad begeven, me solidair voelen met de inwoners. Zo wordt het stadsdichterschap bijna een vorm van samenwerken.

In woorden vangen

Ik weet niet of ik een bepaald soort poëzie schrijf, ik ben niet zo van het analyseren van mijn eigen werk. Ik zie mezelf als een project dat zich constant ontwikkelt, probeer mezelf niet vast te pinnen of te categoriseren. Maar waar het bij mij altijd om gaat is het zoeken naar manieren om in woorden te vangen wat gevangen moet worden. 

Mooi en spannend

Voor inspiratie lees ik vooral dichters van mijn eigen generatie, zoals Jonathan Griffioen, Dominique De Groen, Daniël Vis en Simone Atangana Bekono. Wat zij schrijven raakt aan wat ik zelf mooi en spannend vind. Hun poëzie daagt me bovendien uit om kritisch naar mijn eigen werk te kijken en me te blijven ontwikkelen. 

Mijn literaire thuis

Ik ben niet geboren in Rotterdam, maar wel deels getogen: mijn tienerjaren speelden zich hier af. Ook ontstond hier mijn literaire basis, ik vond er mijn literaire thuis. Het is de plek waarvan ik houd, en waaraan ik om die reden iets wil teruggeven. Je ergens thuis voelen heeft voor mij niet zozeer te maken met of je er geboren bent, maar met het gevoel dat je iets terug wilt doen voor die plaats. Als je dat gevoel hebt, dan mag je die plek met recht je thuisstad noemen. 

Huiskamer van de stad

Als je het over thuis voelen hebt: de Centrale Bibliotheek is echt een huiskamer van de stad, een ontmoetingsplek van verschillende gemeenschappen. Ik kom hier graag, voor de schakende mannen in de hal, voor een drankje in de bistro en een programma in het Bibliotheektheater. Boven in de stilteruimte schrijf ik, op de derde en vierde spreek ik met mensen af. De bieb is een waardevolle plek om voeling te houden met de stad.

Stadsdichter Rotterdam

Sinds 2007 kent Rotterdam een stadsdichter. Het Rotterdamse stadsdichterschap is eerder vervuld door o.a. Daniël Dee, Hester Knibbe en Derek Otte. De stadsdichters schreven allen gedichten geïnspireerd op de stad Rotterdam. Dean Bowen is stadsdichter in 2019 en 2020. Ieder jaar schrijft hij zes gedichten over Rotterdam en voor alle Rotterdammers. Dean is dichter en performer en debuteerde in 2018 met zijn bundel ‘Bokman’. Dit leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddinghprijs. Eerder publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften en gaf performances in binnen- en buitenland.

Lees verder

Eden: ik bieb in 3D

Eden: ik bieb in 3D

Interview met Eden (13, Oost) door Laura van Mourik

Ik hou van boeken, en van lezen. Vroeger, toen ik klein was, kwam ik vaak in de bieb, nu minder, want ik heb weinig tijd om voor mijn lol te lezen. Voor school heb ik wel vaak boeken nodig. Voor geschiedenis of natuurkunde bijvoorbeeld, of voor een specifiek onderwerp voor een presentatie. Dat zijn misschien niet de allerleukste boeken, maar ik ben erachter gekomen dat je sommige dingen nu eenmaal niet op Wikipedia kunt vinden. Ik zeg er eerlijk bij dat mijn moeder de boeken ook weleens voor me haalt.

In real life

Ik vind het fijn om een boek in real life te kunnen vasthouden, dat is toch anders dan dingen van een scherm lezen. Mijn laatste biebboek voor school was De laatste halte, van Wendy Brokers, over een aanslag in Londen. En ik ben nu Lampje van Annet Schaap aan het lezen. Ik doe er al een half jaar over, omdat ik dus weinig tijd heb, maar het is zo mooi. Mijn ouders lezen het boek ook.

Met je handen werken

Ik zit in de tweede klas van het Rudolf Steiner College. De school past bij me, je krijgt er veel vakken waarin je met je handen moet werken en zelf dingen maakt. We krijgen bijvoorbeeld houtbewerken, textiel bewerken, edelsmeden, tekenen en schilderen. Juist omdat ik hou van dingen zelf maken, had ik eerst niet veel op met zaken als 3D-printers en robots. Dan doet de techniek eigenlijk voor jou wat je zelf moet doen. Ik was ook bang dat dit soort apparaten het werk van mensen zouden vervangen.

De professor

Maar door mijn oom ben ik hier anders over gaan denken. Hij werkt als onderzoeker in Australië, we noemen hem thuis “de professor”. Hij is juist bezig met het ontwikkelen van 3D-printers. Via Skype vertelt hij me over zijn werk. Hij liet een keer zien hoe ze een tekening hadden ingescand en er met de printer een onderzetter van hadden gemaakt. Ik kwam er ook achter dat je met gerecyclede plastic flessen de vulling van een 3D-pen kunt maken. Iets wat je zelf hebt bedacht, zie je terug in 3D. En het hergebruiken van plastic is ook beter voor het milieu. Dat is toch eigenlijk heel gaaf?

 

 

 

Maakplaats010

Ben je geïnteresseerd in moderne maaktechnieken zoals 3D-printen? Kom dan naar Maakplaats010! Een werkplaats voor beginnende makers in de Centrale. Je kunt hier zelf aan de slag of met hulp van een bibliotheekmedewerker je eigen ontwerp maken en in 3D-printen. Spelenderwijs maak je kennis met (moderne) maaktechnieken. Je vindt er computergestuurde 'maakmachines' zoals 3D-printers, een lasersnijder, vinylsnijders, een hittepers, een borduurmachine en een naaimachine.

Ik bieb...

Lees verder

Diana: ik bieb om te geven

Diana: ik bieb om te geven

Interview met Diana (61, Schiebroek) door Sanne van der Most

Lezen is geweldig. Helaas zijn boeken best duur en ook niet iedereen kan zich een bibliotheekabonnement veroorloven. Zo woont er bij mij om de hoek een gezin met vier kinderen. Zij hebben het niet zo breed. Hoe fijn als ik ze dan blij kan maken met een abonnement op de bibliotheek. Zo geef ik eigenlijk twee ‘passies’. Eentje voor in de bieb. En een die gaat over een wereld vol inspiratie en informatie.

Zo relaxed

Op zaterdag ga ik altijd naar de markt en dan vind ik het heerlijk om na afloop een kop koffie te drinken en de bibliotheek in te gaan. Gewoon even kijken wat er allemaal gebeurt en of er binnenkort misschien weer iets leuks te doen is. De sfeer is zo relaxed. Vaak ga ik lekker even zitten met een tijdschrift. De 'Linda' ofzo. Die is in de winkel harstikke duur. En als je hem uit hebt, doe je er niks meer mee en gooi je hem vaak toch weg. In de bieb is ie gewoon gratis te lezen.

Behoorlijk druk 

Romans lees ik ook. Niet heel vaak en ik doe er ook best lang over want ik ben behoorlijk druk. Maar de boeken van Griet op de Beek vind ik geweldig. Mijn favoriet is haar allereerste boek ‘Vele hemelen boven de zevenden’. Wat heb ik daar van genoten. Ze schrijft op een manier die me echt raakt. Binnenkort begin ik aan ‘Gij nu’. Ik ben erg benieuwd of ik die ook zo mooi ga vinden.

Lekker lang rondkijken

Met de kleinkinderen ga ik ook graag naar de bibliotheek. Ik pas vaak op ze en dan vinden we het leuk om met z’n drieën lekker lang rond te kijken. Dan nestelen we ons lekker in de voorleeshoek en lees ik ze een spannend verhaal voor. Daar geniet ik zelf ook echt heel erg van. En daarna natuurlijk boeken uitkiezen voor thuis. Daar doen we ook altijd heel lang over want ze mogen helemaal zelf kiezen. Dat is toch het allerleukst. Voorstellingen vinden we ook geweldig. In iedere vakantie is er wel iets te doen in de bieb. Voor mijn kleinkinderen is dat de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor dat gezin bij mij om de hoek. Je mist echt iets als je niet af en toe naar de bibliotheek kan. Zeker met kleine kinderen. Lezen draagt zo ontzettend veel bij aan je ontwikkeling. Dat gun je iedereen.

Veel van de wereld gezien 

De bibliotheek verrijkt je wereld. Dat vind ik echt. Het geeft je ontspanning, je ontwikkelt je en je kunt er een heleboel informatie vinden. Zelf reis ik heel graag. Indonesië, Sir Lanka en India; samen met mijn vriend heb ik al veel van de wereld gezien. In de bibliotheek haal ik vaak een heleboel nuttige formatie over hoe het er in zo’n land aan toe gaat, wat de gebruiken zijn, hoe het eten is en waar de mooie plekjes te vinden zijn. Binnenkort willen we weer op reis. We twijfelen nog tussen Canada en Suriname. Snel maar weer eens wat reisgidsen doorbladeren in de bibliotheek.

 

De bieb cadeau doen?

Wil je iemand de bibliotheek cadeau geven? Je kunt kiezen uit drie abonnementen. 

  • Voor €12 maak je iemand bij met het Startabonnement. Hiermee maak je voordelig gebruik van onze faciliteiten. Met het Basisabonnement geef je een compleet abonnement cadeau waarmee je onbeperkt materialen leent en korting krijgt op onze activiteiten. Met het Plusabonnement lees je zorgeloos en zonder boetes! 

Een cadeau-abonnement koop je in een van onze vestigingen.

Ik bieb...

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.