Voorlezen aan je baby is super leuk en heel goed voor de ontwikkeling van je kind, we hebben het al vaak gezegd, maar: wist je dat als je tijdens je zwangerschap begint met praten, liedjes zingen en voorlezen aan en voor de baby in je buik, je de taalontwikkeling al enorm stimuleert?

De baby in je buik kan de stem van zijn of haar moeder al heel snel horen en herkent haar uit duizenden. Als je 24 weken zwanger bent, dan is je kindje zelfs actief naar je aan het luisteren! Als je je hier bewust van bent kun je er een beetje mee gaan spelen door te praten, liedjes te zingen en/of kleine rijmpjes of verhaaltjes voor te lezen. Erg leuk om te doen, want je zult merken dat je baby op je stem reageert. Als je dezelfde liedjes en verhaaltjes vaak herhaalt, is het zelfs zo dat als de baby eenmaal geboren is, hij of zij deze zal herkennen en deze ook het liefst zal horen. Hoe bijzonder is dat!

Een heel fijne bijkomstigheid is dat je kind op deze manier al gewend raakt om actief te luisteren. En mocht het zo zijn dat het later, als het geboren is, wat huilerig is of prikkelbaar, dan zal het luisteren naar hetzelfde liedje, rijmpje of verhaaltje hem of haar rustiger maken. Juist door de herkenning en het fijne gevoel dat daarbij hoort.

Praten, zingen en voorlezen tijdens je zwangerschap: daarmee prikkel je de taalontwikkeling van de baby in je buik, je kunt het taalknopje dan dus al aanzetten. Wat een goede start voor jouw kind!

Boekentips

Hieronder vind je onze boekentips. Leuk om uit voor te lezen/zingen. Tijdens en ná de zwangerschap.  

Rijmpjes

Negen gedichtjes en bewegingsspelletjes over vooral baby's, die de taalontwikkeling stimuleren. Interactieve hardkartonnen uitgave met kleurenillustraties. 

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan

Verhalenbundel met ruim veertig verhalen, versjes en liedjes voor baby's en peuters. Met veel kleurenillustraties. 

In Holland staat een huis

Teksten van twintig bekende, soms iets aangepast of met variaties, kinderliedjes als Hokie Pokie, Duimelot en In Holland staat een huis. Met liedjes op cd, tips voor bewegen en grappige kleurenillustraties.

Bijt-ie in je bil!

Teksten van de 25 populairste liedjes in kinderdagverblijven. Met gestileerde tekeningen in wit en oranje. Met cd, waarop de liedjes worden (voor)gezongen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.