Kinderboekenweek 2020:
Prehistorie, steentijd en ijstijden

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer één meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog  verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over de prehistorie, de steentijd en de ijstijd.


Lezen voor kinderen tot 9 jaar

De steen en de tijd door Rian Visser en Tineke Meirink

Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
De steen en de tijd werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.

Met een digibordles

De jacht op de sabeltandtijger door Pieter van Oudheusden en Benjamin Leroy

Lang geleden waren de mannen jagers en de vrouwen pluksters. Bij volle maan deed de medicijnman een voorspelling: 'De sabeltandtijger is dichtbij.' De stam bereidde zich voor op de komst van dit vreselijke beest. De jonge Olun besloot om het dier te gaan zoeken. Van de medicijnman kreeg hij een wit steentje mee. Bij valavond stond hij oog in oog met het grote dier. Slaagt hij erin hem te vangen? Een leuk prentenboek over griezelige dieren en het ontstaan van de allereerste tekening. Dit vlotte verhaal spreekt zowel jongens als meisjes aan.

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

Wees blij dat je geen mammoetjager bent! door John Malam en David Antram

Stel dat je in de ijstijd op mammoeten jaagt. Als je er al een vindt, hoe vang je hem dan? Grappig verteld, met tips, waarschuwingen en stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

Oerstoer door Tialda Hoogeveenen en Roland Sillem

Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!


Luisteren voor kinderen tot 9 jaar

Kasper wordt een mammoet  door Sam Copeland en Sarah Horne

Kasper verandert spontaan in een dier als hij piekert. Dankzij zijn speciale kracht, is Kasper nu een held. Maar sommige dingen kan hij niet zelf oplossen. Zo maken zijn ouders ruzie en verdwijnen er zomaar huisdieren uit de buurt. Kan het dat het te maken heeft met zijn speciale kracht? Kan hij het mysterie oplossen?
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de Bibliotheek.

Luisteren voor kinderen tot 9 jaar

Oerstoer door Tialda Hoogeveenen en Roland Sillem

Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de Bibliotheek.


Kijken voor kinderen tot 9 jaar

Pieter in de Prehistorie Videoversie van de televisieserie

Een zoektocht naar de prehistorie via deze tijd, de verleden tijd en de absurditeit. De prehistorie is een ruige, avontuurlijke en tot de verbeelding sprekende tijd. Toen de aarde nog geen flatgebouwen kende en de mens nog moest jagen op zijn eten. Dat lijkt allemaal lang geleden. En het erge is.. we hebben de foto's niet meer. In deze avontuurlijke serie neemt Pieter Hulst de kijker mee naar de prehistorie en laat het beest in onszelf ontwaken. Via een reis door het heden, langs het verleden, eindigt Pieter altijd in het nu en vallen alle puzzelstukjes op hun plek.
Bevat: 1. T.Rex ; 2. Vuur ; 3. Vuur ; 4. Eten ; 5. Mammoet ; 6. Kleren ; 7. Oermens ; 8. Fossiel.

Ice age 1, 2, 3, 4 & 5

Verzamelbox van alle vijf delen (2002-2016) van de Amerikaanse CGI-animatiefilms die zich afspelen in de ijstijd. Mammoet Manny, sabeltandtijger Diego en luiaard Sid ontmoeten elkaar tijdens de grote trek naar warmere streken. Ze beleven spannende avonturen waarin ook de eekhoorn Scrat, die alsmaar op eikeltjesjacht is, telkens terugkeert. Alhoewel recensenten niet altijd unaniem positief zijn, is de serie zeer succesvol. Vanaf ca. 8 jaar.

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

Homo Sapiens  SchoolTV

De denkende mens, is maar één van de mensensoorten die in het verleden op onze aardbol hebben rondgewandeld. Maar wel de meest succesvolle! Deze soort is als enige overgebleven. Oorspronkelijk komen we uit Afrika. Maurice vertelt hoe wij 60.000 jaar geleden. over de aardbol uitgewaaierd zijn. Zou er ook een Cowboy Sapiens zijn?
Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie.
Leeftijd 9-12 jaar
Kijkwijzer Alle leeftijden

Ice age

Drie documentaires over de natuurlijke omgeving van de mammoets, het plotselinge uitsterven van deze dieren en de poging om door klonen ze weer tot leven te brengen. Videoversie van de televisiedocumentaires voor National Geographic.
Bevat: Mammoth, Back from the dead, Mastodon death trap en What killed the mammoths?.


Dingen doen voor kinderen vanaf 6 jaar

Oerknutselen

Leven in de prehistorie? Hoe ging dat? Oek is een jongetje van zes jaar. Hij vertelt het verhaal van zijn dorp. Samen met zijn vader, moeder, zusje, opa en hond Max leefde hij daar heel lang gelden.
In de wereld van Oek is van alles te beleven. Soms is het spannend, soms is het ontroerend. Het is lezen en kijken tegelijk. Kijken naar hoe de wereld er lang geleden uitzag.
Wil je wat leuks maken, hieronder zijn wat knutsel ideeën en puzzels te vinden, veel plezier.
oekdoolhof
oektrekpop
oekverbinden
Op zoek naar Oek – bouwpakket

Archeon

Ga mee op reis, héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een echte boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, bak een prehistorisch broodje op stok, versleep een hunebedsteen en leer hoe je vuur maakt met een echte vuursteen.
Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
Reserveer hier jouw bezoek

Nog meer weten over de prehistorie, steentijd en ijstijden

Activiteiten in de bibliotheek

Natuurlijk hebben we in de bibliotheek ook allerlei leuke activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.