Wekelijks bakkie troost

Hoewel de deuren van de bibliotheek gesloten zijn, zijn we online gewoon open. Het aanbod is ruim: van e-books tot aan online activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Met zoveel keuze kunnen we ons voorstellen dat je soms niet weet waar te beginnen. Daarom geven wij je vanaf nu elke week een online lees-, luister- of kijktip. Met deze tips steken we iedereen die thuiszit een hart onder de riem in deze onzekere tijd.

#7: Playlist voor de familie

Deze week geeft bibliotheekmedewerker Cynthia een aantal luistertips weg.

“Mijn moeder heeft een playlist op Spotify gemaakt. De playlist verbindt ons als gezin en laat ons aan elkaar denken in deze tijd. Dit zijn een aantal nummers uit de playlist:

#6: Thuis mag ik niet meer zeuren

Onze collega Sophie, bibliotheekmedewerker, koos het bakkie troost Thuis mag ik niet meer zeuren van Sylvia Witteman.

“In tijden van crisis is het fijn om je gedachten even te verzetten en kan je wel wat humor gebruiken. Sylvia Witteman schrijft columns voor de Volkskrant waar ik altijd erg om moet lachen. Het gemopper om eigen kinderen, huisgenoot P en de katten blijven altijd erg leuk. Maar nu ook een toepasselijk boek voor de thuisblijvers in deze tijd. Tegenwoordig kan je alles laten bezorgen en is het niet heel erg nodig om naar buiten te gaan. Soms erg herkenbaar maar dat maakt het juist zo leuk!”

Lees het e-book via de online bibliotheek

#5: Alaska

Onze collega Tessa, Bibliotheekmedewerker, heeft een luister- en leestip. Het boek Alaska van Anna Woltz.

Tessa: “Je leeft helemaal mee in het verhaal van Parker, Sven en Alaska natuurlijk. De angsten en onzekerheid van henzelf en de ander zetten de hoofdpersonen aan het denken. Het eind van het verhaal is hartverwarmend, hoe kinderen leren dat zij niet alleen zijn en elkaar met angsten kunnen helpen. Mooi parallel naar deze tijd: angsten heb je niet alleen, help elkaar en help jezelf daar ook mee verder. Wat mij betreft een mooi en leerzaam verhaal voor jong en oud”.

Het boek kan je luisteren via de LuisterBieb-app of lezen als e-book.

#4: 'Dogs of Berlin' en 'BROT'

Deze week geeft Judith, Specialist Media en Onderwijs, twee kijktips.

“Normaal ben ik een lezer en een ouderwetse televisiekijker. Maar toen ik pasgeleden geen zin had om na te denken waar ik naar wilde kijken, ben ik begonnen aan Dogs of Berlin, een Duitse misdaadserie. Twee agenten, de onvoorspelbare en onberekenbare Kurt Grimmer, een ex-neonazi met connecties in de onderwereld, en Erol Birkan, een gedreven politieagent, die bereid is zijn leven te geven voor gerechtigheid en samenwoont met zijn Duitse vriend, onderzoeken samen de dood van een Turks-Duitse voetballer, die net voor een belangrijke interland (Duitsland-Turkije) wordt vermoord. De serie is rauw, ruw, grof en misschien zo hier en daar onwaarschijnlijk. Maar wel lekker spannend! De tweede serie die mij aan de buis kluisterde is de IJslandse serie BROT (The Valhalla Murders).”

Beide series kun je bekijken op Netflix.

#3: 'Lof van de geneeskunde' van Erasmus

Deze week geeft John, onze Conservator Erfgoedcollecties, een leestip: Erasmus’ Lof van de geneeskunde.

“In zijn vroege jaren schreef Erasmus een tekst waarin hij de geneeskunde en artsen prijst. Volgens Erasmus staat de geneeskunst centraal in de maatschappij en vormt het de ‘basis voor alle menselijk leven’. ‘Mens’ noemt Erasmus een eretitel die we grotendeels aan artsen danken. Hij prijst het werk van een arts, ‘omdat hij met zijn kennis en vaardigheid, zijn zorg en toewijding, een mens die al toebehoort aan de hel als het ware uit de muil van de dood wegtrekt’. Dat is precies wat nu onze artsen en andere zorgspecialisten op de ic’s aan het doen zijn. Erasmus’ lof is daarom onverminderd van toepassing”. Dit stuk kan je vinden in het boek van Desiderius Erasmus, Lof en blaam. Vertaald door Harm-Jan van Dam (2004): p. 29-51.

#2: Erbarme dich uit Bachs Mattheuspassie

Vandaag een tip van bibliotheekmedewerker Cora: “Erbarme dich” uit Bachs Mattheuspassie. Kijk dit muziekstuk via YouTube. “Erbarme dich” uit Bach’s Mattheuspassie is een overbekende troost-aria en hoewel de passietijd voorbij is, kan ik er het hele jaar door naar luisteren. Het instrumentale intro is troostrijk door het wiegende ritme. Deze opname vind ik vooral mooi, omdat de dialoog tussen de zangeres en de violist mooi in beeld wordt gebracht. Ook de dirigent krijg je tussendoor te zien, maar bekijk en beluister vooral ook andere uitvoeringen! Zoals Bach’s Oster-Oratorium (Paasoratorium) bijvoorbeeld”.

 

#1: Herman Finkers: De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door

Vandaag een tip van één van onze bibliotheekmedewerkers: De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door en Pöezie, zo moeilijk nie van Herman Finkers.

“In tijden van crisis is er niets fijner dan te luisteren naar humor. Met Herman Finkers op de oren is boodschappen doen (wat nooit mijn hobby is geweest en nu al helemaal een gedoe) een stuk minder erg. Ik loop zelfs rond met af en toe een schaterlach. En hopelijk gebeurt dat ook bij jou...”

Haal dit luisterboek in huis via de LuisterBieb-app en luister lekker thuis!

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.