Boekenweek 2020: Verboden boeken

Van 7 tot en met 15 maart is het weer tijd voor de Boekenweek! Dé periode om wat boekeninspiratie op te doen. Wij helpen je graag en hebben vijf boeken die ooit verboden waren óf nog steeds verboden zijn op een rijtje gezet. Helemaal in het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus

De Rotterdamse Desiderius Erasmus kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Zijn satirische meesterwerk 'Lof der Zotheid' werd in de zestiende eeuw door de katholieke kerk toegevoegd aan haar index van verboden geschriften. Ook universiteiten verboden het boek omdat het tegen het gezag in zou gaan. De VPRO maakte in 2012 een interessant item over 'Lof der Zotheid'.

Het lijden van de jonge Werther van Johann Wolfgang Goethe

Na de publicatie van dit boek in 1774 vond er een ware zelfmoordgolf plaats in Europa. Jongeren die zichzelf herkenden in het hoofdpersonage, die zelfmoord pleegt als blijkt dat zijn geliefde al verloofd is, volgden zijn voorbeeld. Het boek werd dan ook tot 1825 verboden omdat het zou aanzetten tot zelfmoord.

De duivelsverzen van Salman Rushdie

'De duivelsverzen' is vandaag de dag een van de bekendste verboden boeken. Nadat de roman in 1988 verscheen, zorgde het voor veel controverse onder fundamentalistische moslims, die het boek blasfemisch vonden. In 1989 sprak Ayatollah Khomeini van Iran zelfs een fatwa over Rushdie uit De fatwa is teruggetrokken, maar het boek is nog steeds verboden in veel islamitische landen.

American Psycho van Bret Easton Ellis

'American Psycho' (1991) vertelt het verhaal van een rijke zakenman die 's avonds verandert in een wrede seriemoordenaar. Mede door deze gewelddadige inhoud werd de verkoop en promotie van het boek in Duitsland tot 2000 beperkt. In Australië moet je nog steeds 18 jaar of ouder zijn om het boek aan te kunnen schaffen.

Donald Duck

Wist je dat de Nederlandse overheid in 1948 de strips over Donald Duck verbood: "Deze vaak gewelddadige verhalen konden jongeren aanzetten tot crimineel gedrag. Bibliotheken stopten met uitlenen, ouders hielden in de gaten of kinderen niet heimelijk naar Duckstad afreisden." (Bron: de Volkskrant)