Boekenweek 2020: Rebelse auteurs

Van 7 tot en met 15 maart is het weer tijd voor de Boekenweek! Dé periode om wat boekeninspiratie op te doen. Wij helpen je graag en hebben vijf boeken van rebelse auteurs op een rijtje gezet. Helemaal in het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

Generaal zonder leger van Özcan Akyol

Al voor het begin van de  Boekenweek is het boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, veelbesproken. In het essay kijkt Akyol met een kritische blik naar de boekenwereld. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat een boekhandelaar uit Veenendaal aankodigde het essay te boycotten.

Multatuli: Leven en werk van Eduard Douwes Dekker
van Dik van der Meulen

Biografie van een van de bekendste Nederlandse schrijvers, Multatuli (1820 - 1887). Hij schreef Max Havelaar als aanklacht tegen het Nederlandse bewind op Nederlands-Indië. Het boek werd eerst kritisch ontvangen, maar staat nu standaard op de leeslijst en wordt gezien als één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse canon.

Eenzaam avontuur van Anna Blaman

Anna Blaman is het psuedoniem van de Rotterdamse schrijfster Johanna Petronella Vrugt. Het psuedoniem is een afkorting van Ben Liever Als MAN. Met haar roman 'Eenzaam avontuur' zorgde ze voor opschudding vanwege de (homo-)erotische passages in het boek. In 1949 leidde dit zelfs tot een boekentribunaal, een schijnproces waarin Blaman door collega-schrijvers beschuldigd werd van ‘psychologische onsamenhangendheid en imbeciliteit’.

Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan door Ischa Meijer

In deze net verschenen bloemlezing, samengesteld en ingeleid door Ronit Palache, ligt de nadruk op Meijers kritiek op de manier waarop er in de joodse gemeenschap werd omgegaan met het oorlogstrauma. Palache beschrijft in een interview bij OP1 dat Meijer zich bijvoorbeeld stoorde aan de vele eufemismen die werden gebruikt om het vermoorden van joden te beschrijven.

Hallo witte mensen van Anousha Nzume

De in Moskou geboren actrice, regisseur en schrijfster Anousha Nzume is een belangrijkste stem in het debat over racisme en is daarnaast ook actief in de beweging tegen Zwarte Piet. In 2017 verscheen haar boek 'Hallo witte mensen' waarin ze uitlegt wat racisme en wit privilige betekenen in Nederland.

Meer Boekenweek 2020

Boekverfilmingen te leen in de bibliotheek

Boekenweek 2020: 5 verboden boeken

Playlist Rebellen en Dwarsdenkers