Titel overzichtspagina

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Door Özlem Cetin

Het lijkt alweer zó lang geleden dat ik fijn met mijn speciale collectie BoekStart-boeken, bonnen en koffertje ouders kon informeren en gezellige gesprekken kon voeren over het belang van voorlezen aan de allerjongsten. Het coronavirus kwam voor niemand verwacht en heeft zijn tol geëist op ons algehele gevoel van veiligheid en gezondheid, maar ook op onze dagindeling, ons ritme en structuurgevoel. Dat geldt zeker niet alleen voor ons als volwassenen, maar zeker ook van onze peuters, kleuters en oudere kinderen. Nu is het zaak om er samen het beste van te maken. Vooral om als ouders deze periode thuis zo fijn en leerzaam mogelijk door te brengen met de kinderen en met elkaar.

Sinds ik de kindjes en hun ouders niet meer op locatie kan zien en spreken, moet ik vaak aan ze denken: hoe zou een thuiswerkdag eruitzien voor deze ouders met één, twee, drie of soms nog meer kinderen? Met één peuter de dag doorkomen zonder tandenknarsen, elkaar verdrietig te maken of vreselijk boos worden is al een hele uitdaging. Vooral geduldig zijn en begrip hebben voor je kleintje is soms al uitzonderlijk moeilijk, laat staan een 100% productieve werkdag! Als ik daar nog een kind van twaalf en, laten we zeggen, nog eentje van zes bij zou moeten schetsen in het fantasierijke gedeelte van mijn brein, word ik al behoorlijk neurotisch. Maar hoe doe je dat nou; het leuk houden voor en met elkaar in deze tijd?

Genoeg mogelijkheden, wees creatief en laat los

Sommige dagen beginnen zonder chaos, heerlijk in alle rust met een kop koffie, de kleine z'n warme melk en hup naar 'onze' werkplek. Papa werkt niet thuis, dus mijn pettenfanfare begint zo rond het laatste slokje koffie uit mijn mok. Pet 1: mama, pet 2: BoekStartcoach, pet 3: vrouw des huizes/desinfectie-dienst (corona*&$#@), pet 4: you name it.

Andere dagen zijn weer een beetje meer van dit of een beetje minder van dat. Hoe dan ook zitten we met z’n allen in hetzelfde schuitje en niemand schiet er iets mee op door het elkaar moeilijker te maken dan het al is. Dus wees creatief; neem je kids mee in je werkindeling. Verdeel je werktijd bijvoorbeeld over een langer tijdsbestek van 10:00 tot 20:00 met meerdere pauzes ertussen. Ga in die pauzes samen spelen of een stukje wandelen, even losgaan op de trampoline werkt ook. Wees niet te streng in schermtijd. Een verlenging van een halfuurtje kan soms minder kwaad dan met slippers en frustratie je kids najagen in het huis. In ieder geval wens ik iedereen een wijze, leerzame maar ook gezellige periode thuis.

Tips

Een van de activiteiten die wij thuis graag uitvoeren is krijten in de tuin. Met mooi weer het allerleukst natuurlijk, maar zelfs in de regen een leuke activiteit!
Extra tip: Zet met het krijt een aantal cijfers op het tuinhek en probeer een zo hoog mogelijke score vast te leggen met behulp van waterballonnen. Natuurlijk kan dit spelletje ook binnen gespeeld worden. Maak mooie schilderijtjes van de cijfers en hang ze op aan de muur bijvoorbeeld. Je zou dan punten kunnen verzamelen door met klei te gaan gooien. Plezier gegarandeerd!

Zó ziet loslaten er vaak uit

Lees verder

Boekenweek 2020: Verboden boeken

Boekenweek 2020: Verboden boeken

Van 7 tot en met 15 maart is het weer tijd voor de Boekenweek! Dé periode om wat boekeninspiratie op te doen. Wij helpen je graag en hebben vijf boeken die ooit verboden waren óf nog steeds verboden zijn op een rijtje gezet. Helemaal in het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

 • Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus

  De Rotterdamse Desiderius Erasmus kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Zijn satirische meesterwerk 'Lof der Zotheid' werd in de zestiende eeuw door de katholieke kerk toegevoegd aan haar index van verboden geschriften. Ook universiteiten verboden het boek omdat het tegen het gezag in zou gaan. De VPRO maakte in 2012 een interessant item over 'Lof der Zotheid'.

  Read more

 • Het lijden van de jonge Werther van Johann Wolfgang Goethe

  Na de publicatie van dit boek in 1774 vond er een ware zelfmoordgolf plaats in Europa. Jongeren die zichzelf herkenden in het hoofdpersonage, die zelfmoord pleegt als blijkt dat zijn geliefde al verloofd is, volgden zijn voorbeeld. Het boek werd dan ook tot 1825 verboden omdat het zou aanzetten tot zelfmoord.

  Read more

 • De duivelsverzen van Salman Rushdie

  'De duivelsverzen' is vandaag de dag een van de bekendste verboden boeken. Nadat de roman in 1988 verscheen, zorgde het voor veel controverse onder fundamentalistische moslims, die het boek blasfemisch vonden. In 1989 sprak Ayatollah Khomeini van Iran zelfs een fatwa over Rushdie uit De fatwa is teruggetrokken, maar het boek is nog steeds verboden in veel islamitische landen.

  Read more

 • American Psycho van Bret Easton Ellis

  'American Psycho' (1991) vertelt het verhaal van een rijke zakenman die 's avonds verandert in een wrede seriemoordenaar. Mede door deze gewelddadige inhoud werd de verkoop en promotie van het boek in Duitsland tot 2000 beperkt. In Australië moet je nog steeds 18 jaar of ouder zijn om het boek aan te kunnen schaffen.

  Read more

 • Donald Duck

  Wist je dat de Nederlandse overheid in 1948 de strips over Donald Duck verbood: "Deze vaak gewelddadige verhalen konden jongeren aanzetten tot crimineel gedrag. Bibliotheken stopten met uitlenen, ouders hielden in de gaten of kinderen niet heimelijk naar Duckstad afreisden." (Bron: de Volkskrant)

  Read more

Meer Boekenweek 2020

 • Ilja Leonard Pfeijffer (geannuleerd), Oek de Jong en Maarten Spanjer op bezoek

  Read more

 • Boekverfilmingen te leen in de bibliotheek

  Read more

 • Boekenweek 2020: 5 boeken van rebelse auteurs

  Read more

 • Muziekweb: playlist vol rebellen en dwarsdenkers

Lees verder

De Boekenkast Van... Joost

De Boekenkast Van... Joost

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende, ontroerende en handige lees- en luistertips. Dit keer vertelt veellezer en student Economie & Bedrijfskunde Joost over zijn Young Adult favorieten.

'Aangezien mijn moeder bibliothecaresse is, was ik vanaf jongs af aan al verslaafd aan het lezen van boeken. Mijn moeders liefde voor boeken was op mij overgewaaid en op mijn negentiende besloot ik ook een boekenblog te starten: NerdyGeekyFanboy. Ik blog nu al vijf jaar met veel plezier en ik heb daardoor ook een gigantische boekencollectie opgebouwd. Sommige boeken hebben een speciaal plekje in mijn hart, die ik graag met je deel!'

 • 1. 'Charlie en ik'

  Dit is een boek waar ik ontzettend veel gevoelens bij heb. Dit boek gaat over twee broers die ’s ochtends van huis weg gaan en de trein opstappen, op weg naar de vakantiebestemming van afgelopen zomer. De broers zijn nog vrij jong en hebben een heel sterke band, maar waarom willen ze naar die vakantiebestemming toe? De ontknoping van dit boek is hartverscheurend, maar ook heel ontroerend en prachtig. Bij dit boek heb je tissues nodig, geloof me!

 • 2. 'Ik + Earl + de stervende Rachel'

  Ook al klinkt dit als een zielig boek; het bevat ook zeker een hilarische kant. Greg moet vrienden worden met Rachel, een meisje van zijn school die kanker heeft gekregen. Hij moet dit verplicht doen van zijn moeder, wat heel ongemakkelijk is. Greg is een enorme droogkloot en maakt de meest grove, maar grappige opmerkingen. Ik heb zelfs hardop in de trein gelachen (in de stiltecoupé…), want ik kon mezelf niet inhouden! De boekverfilming vind ik zelfs een nog mooier einde hebben, dus ga die ook zeker zien als je geniet van dit boek.

 • 3. 'Breek me'

  De Touching Juliëtte serie van Tahereh Mafi (die begint met Vrees me) is ook een enorme aanrader. Het gaat over Juliëtte, een meisje met de gave om mensen te vermoorden met haar aanraking. Ze is opgesloten in een cel, waar ze al vele maanden in zit. Tahereh Mafi heeft een unieke schrijfstijl die betoverend is. Het mooie is ook dat de schrijfstijl gaandeweg de serie verandert, omdat Juliëtte steeds sterker wordt. Eerst is de schrijfstijl heel breekbaar (zoals doorgekraste zinnen), maar later in de serie komt dat haast niet voor. De serie bestaat nu uit vijf delen, de zesde moet nog komen.

 • 4. 'Oog om oog'

  Geschreven door Buddy Tegenbosch, een Nederlandse schrijver die naast het schrijven van boeken ook piloot is. Oog om oog is een unieke combinatie van de excentrieke personages die John Green weet te beschrijven en de sterke spanning van Stephen King. Jaap-Jan begint met zijn studie en maakt veel geweldige vrienden, maar hij werd vroeger erg gepest. Wat doe je als je de persoon ziet die je al die tijd pestte in je nieuwe studentenstad? Buddy zorgt ervoor dat je niet meer aan je eigen leven denkt, maar je helemaal waant in dit verhaal.

 • 5. 'De appeltaart van de hoop'

  Tot slot wil ik het hebben over De appeltaart van hoop, een boek met de meest lieve personages die je kunt bedenken. Oscar is vermist en iedereen denkt dat hij een eind aan zijn leven heeft gemaakt, maar zijn oude buurmeisje heeft hoop dat hij nog ergens is. Dit boek zit vol emotie en laat zien dat je moet zorgen voor anderen en dat je mensen kunt vergeven. Oscar en Meg had ik binnen de eerste bladzijde al in mijn hart gesloten; Sarah Moore Fitzgerald weet prachtige boodschappen in haar boeken te stoppen! Ik denk dat de wereld een stukje mooier is als iedereen haar boeken leest.


Over Joost

Joost (24 jaar, Oude Haven) is student Economie & Bedrijfseconomie en naast zijn studie, bijbaantjes en zijn lidmaatschap bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap blogt hij over boeken, series, films en andere passies. Zijn boekenkast zit vol met YA-boeken, maar af en toe kun je ook thrillers, high fantasy en kinderboeken spotten op zijn boekenplanken.

Lees verder

De Digitale Voorleestas

De Digitale Voorleestas

Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de bibliotheek nog steeds dicht? Vanaf nu vind je elke week nieuwe prentenboeken op deze pagina - in de vorm van de Digitale Voorleestas. Elke tas bevat een link naar de prentenboeken en bijhorende opdrachten die je samen met je kind kunt doen. Zo maak je het lezen nog leuker!

Waarom voorlezen?

 • Je hebt samen plezier;

 • Je oefent en speelt met taal;

 • Je neemt elkaar mee in jullie eigen kijken op de wereld.

Hoe krijg je toegang tot het online prentenboek?

 • Stap 1: Volg deze link naar het inlogscherm van de online bibliotheek;

 • Stap 2: Kies voor Bereslim of voor de Voorleeshoek. In de pdf met de opdrachten staat altijd waar je het boek kunt vinden.

 • Stap 3: Klik op ‘log in met je Bibliotheekaccount’. Vul het pasnummer/mailadres en wachtwoord van je kind in.

 • Stap 4: Klik op ‘wachtwoord onthouden’. Zo kom je de volgende keer vanuit de pdf direct bij het juiste boek. Nu ben je ingelogd en kun je het voorleesfilmpje bekijken.

De Digitale Voorleestassen

 • #8: Oenny bouwt een huisje

  De zon schijnt en Oenny en Marcel willen samen buiten spelen. Ze bouwen samen een huisje in de tuin. Ineens gaat het regenen. Nu kunnen ze fijn schuilen! Prentenboek met eenvoudige, kleurrijke illustraties. Vanaf 3 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en de bijhorende opdrachten.

  Read more

 • #7: Een taart voor kleine beer

  De verjaardagsvisite van Kleine Beer vindt dat je eerst moet proeven van de taart die je wilt geven. Stel je voor dat die niet lekker is! Maar de taart van Varkentje is erg lekker… Vanaf circa 4 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en de bijhorende opdrachten.

  Read more

 • #6: Kleine muis zoekt een huis

  De appel die Kleine Muis vindt, past niet in zijn holletje en daarom gaat hij op zoek naar een groter huis. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #5: Knuf is vies

  De knuffel van Pip valt in de zandbak en is helemaal vies. Moeder heeft een goed idee: Pup en Knuf gaan samen in bad. Prentenboek met kleurige illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #4: Rikki en Mia de kip

  Rikki en kip Mia zijn vriendjes. Op een dag komt Mia niet naar hun vaste plekje. Ze heeft belangrijk werk te doen. Rikki houdt haar gezelschap. Prentenboek met paginagrote schilderingen in warme kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #3: Gonnie en Gijsje

  De gansjes Gonnie en Gijsje zijn vriendinnen en trekken altijd samen op, totdat Gijsje ineens haar eigen weg gaat. Prentenboek met eenvoudige, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #2: Rupsje Nooitgenoeg

  Een rupsje eet zich vol tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten gaatjes in het papier. Groot formaat prentenboek met kleurrijke, voelbare collages en tekst in braille. Vanaf circa 3 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #1: Wij gaan op berenjacht

  Vier kinderen gaan met hun vader op berenjacht. Ze trotseren moedig de natuur, maar dan staan ze opeens tegenover een echte beer! Prentenboek met paginagrote aquarellen, afwisselend in zacht gekleurde en in grijze tinten. Vanaf circa 4 jaar.

  Klik hier om naar het prentenboek te luisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

Lees verder

Voorlezen aan je baby

Voorlezen aan je baby

Geschreven door Özlem Cetin en Karin Buik

Voorlezen aan je baby? Kan dat? Het antwoord is een volmondig JA! Dit betekent waarschijnlijk wel dat je het beeld dat je over voorlezen hebt een beetje moet bijstellen.

Maar laten wij ons eerst eens voorstellen: wij zijn Özlem en Karin en wij zijn de nieuwe BoekStartcoaches van Bibliotheek Rotterdam. Ouders van jonge kinderen kunnen ons binnenkort tegenkomen, want wekelijks gaan we ieder op vijf locaties van het CJG (de consultatiebureaus) met ouders in gesprek over voorlezen aan een heel jong kind. Ook zullen we regelmatig te vinden zijn bij de verschillende vestigingen in Rotterdam om samen met ouders uit te vinden welke boeken er nu leuk en geschikt zijn voor hun kleintjes.

Het eerste levensjaar is waardevol

In het eerste jaar van je kindje wordt de basis van zijn of haar ontwikkeling gelegd. Wanneer je tijdens de eerste drie maanden iets voorleest uit een boek, vindt je baby het heerlijk om naar jouw stem te luisteren. Misschien heb je zo voor jezelf ook al iets minder het gevoel zomaar wat in de ruimte te kletsen. Praten tegen je pasgeborene is echt heel belangrijk en als je dit door middel van een verhaaltje of bijvoorbeeld een rijmpje of liedje doet, maak je het ook nog eens extra gezellig!

Lezen hoort erbij

Als je kindje een maand of drie is, kun je al beginnen met voelboekjes, knisperboekjes en boekjes met veel simpele, contrastrijke illustraties. Later kun je starten met kartonnen boekjes waar al wat simpele woordjes in staan. Zo bouw je het voorlezen op. En: schrik niet als je baby heel andere dingen met het boekje wil doen dan wat jij in gedachten had. Laat het gerust gebeuren, het gaat erom dat een boek iets heel normaals wordt in het leven van je kind. Een boek lezen moet eigenlijk net zo gewoon worden als tandenpoetsen.

Waarom? Omdat voorlezen de band met je baby versterkt en bovendien geef je je kindje een voorsprong in zijn of haar taalontwikkeling!

Wist je dat er heel veel leuke baby- en peuterboeken te leen zijn bij de bibliotheek?

Hieronder alvast een paar tips:

 • Kraken met Kikker en zijn vriendjes van Max Velthuijs

  Kikker zit op de rug van Eend, terwijl Eend aan het zwemmen is. Varkentje loopt met een mand met appels op haar rug. Klein, stoffen, tekstloos prentenboekje met eenvoudige, zwartomlijnde, felgekleurde illustraties en knisperpagina's. Vanaf ca. 3 maanden.

  Read more

 • Hallo Baby! Onderweg van Roger Priddy

  Herken je de auto, de rolschaatsen, de graafmachine en de raket? Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, gestileerde illustraties van zestien voertuigen, in zwart-wit en enkele steunkleuren. Vanaf ca. 9 maanden.

  Read more

 • Hallo Baby! Lekker spelen van Roger Priddy

  Wat zie je allemaal in het park, en wat als je in bad gaat of gaat eten? Groot hardkartonnen aanwijsboek met eenvoudige illustraties in zwart-wit en enkele steunkleuren. Onderaan een plastic balk met beweegbare speeltjes. Vanaf ca. 6 maanden.

  Read more

 • Kiekeboe! Babydieren van Charlie Gardner

  Welk dier kan met zijn grote ogen zelfs in het donker alles zien? En welk dier houdt graag een winterslaap? Vierkant hardkartonnen prentenboek met kleurenfoto's en grappige uitsparingen om het dier te raden. Vanaf ca.18 maanden.

  Read more

 • Mijn eerste kijk- en zoekboek van Fiona Watt

  Welke auto heeft geen wielen? Welke jongen draagt een muts? En kun je de kleinste paddenstoel vinden? Prentenboek met vrolijke zoekplaten in frisse kleuren. Vanaf ca. 2 jaar.

  Read more

Lees verder

De Boekenkast Van... architect en dakliefhebber Joep Klabbers

De Boekenkast Van... architect en dakliefhebber Joep Klabbers

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende, ontroerende en handige lees- en luistertips. In juni is het tijd voor de Rotterdamse Architectuur Maand. Daarom vertelt de Rotterdamse architect en dakenliefhebber Joep Klabbers over zijn favorieten.

‘Van architecten wordt vaak gezegd dat ze geen boeken lezen, maar alleen plaatjes kijken. En als ze dan al iets lezen, is het vaak abstracte filosofische kost. Klopt dat wel? In mijn geval niet helemaal. Maar ik betrap mezelf wel op een rode draad in mijn lievelingsboeken. Ze blijken allemaal te gaan over werelden die eerder niet bestonden en die ontdekt of ontworpen worden. Een doorkijkje in de beleving en de - al dan niet - maakbare werelden van anderen: dat is wat mij doet doorlezen. Kortom: ik ben een lichtelijk voyeuristische architect.

 • 1. 'Architectuur van het Geluk'

  Een filosofisch boek over architectuur dat ook nog eens lekker weg leest: De Architectuur van het Geluk van Alain de Botton. Waarom roept een mooie ruimte een geluksgevoel op? Over smaak valt te twisten, maar schoonheid, het idee over wat mooi is, heeft alles te maken met de belofte van geluk, van een goed leven.

 • 2. 'Onzichtbare Steden'

  Schrijvers en architecten hebben met elkaar gemeen dat ze zich een voorstelling maken van niet bestaande plekken. Italo Calvino’s Onzichtbare steden is daar een mooi voorbeeld van. Calvino laat de middeleeuwse ontdekkingsreiziger Marco Polo verslag doen van zijn reizen aan de machtige keizer Kublai Khan. In korte fragmenten vertelt Marco Polo over de steden die hij als gezant bezocht. Maar luistert Khan niet naar beschrijvingen van onzichtbare, fictieve steden plaatsen die in het echt niet bestaan?  

 • 3. 'Lelystad'

  Maar het hoeft niet allemaal exotische fantasie te zijn: het kan ook gewoon over oer-Hollandse polders gaan. Lelystad van Joris van Casteren bijvoorbeeld, gaat over een jongen die met zijn ouders in 1976 vertrekt naar de –volgens van Casteren bepaald niet geslaagde- experimentele nieuwbouwstad Lelystad.

 • 4. 'City of Permanent Temporality'

  Over experimenten dichterbij huis lees je City of Permanent Temporality van ZUS. Het Rotterdamse bureau verhaalt hierin in woord en beeld over hun stedelijk activisme van de afgelopen 18 jaar, waarin ze het achenebbisj gebied rondom Het Schieblock nieuw leven inbliezen met hun ongewone en radicale voorstellen voor een nieuwe manier van stad maken.

 • 5. 'Pluk van de Petteflet'

  Met onze kinderen (2 en 5 jaar) lezen we Pluk van de Petteflet. Dat torenkamertje van Pluk inspireert mij om de daken in de stad veel beter te benutten, bijvoorbeeld om er te wonen. Op Vers Beton schreef ik met Yvonne Rijpers een serie over de kansen van doorbouwen op bestaande gebouwen.

 

Het oor wil ook wat. Ik luister graag naar Windoog, een podcast over architectuur op initiatief van Sereh Mandias en Elsbeth Ronner. Ze gaan in gesprek met opdrachtgevers, gebruikers en ontwerpers naar de verhalen achter gebouwen. Met mijn band WLDRF maakte ik de tune voor deze podcast. Een combinatie van architectuur en muziek: dat is wat mij betreft dé ideale wereld.’


Over Joep Klabbers

Joep Klabbers (Nijmegen, 1969) is architect en dakliefhebber. Met zijn bureau zoarchitecten werkt hij aan de opgaven van de bestaande stad. Plinten en daken hebben daarbij in het bijzonder zijn aandacht. Hij is initiator van Rotterdamse Dakendagen, het stadsfestival op en over daken en schrijft op onregelmatige basis voor Vers Beton, het online tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer. Tevens frontman van WLDRF.

Lees verder

Wekelijks bakkie troost

Wekelijks bakkie troost

Hoewel de deuren van de bibliotheek gesloten zijn, zijn we online gewoon open. Het aanbod is ruim: van e-books tot aan online activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Met zoveel keuze kunnen we ons voorstellen dat je soms niet weet waar te beginnen. Daarom geven wij je vanaf nu elke week een online lees-, luister- of kijktip. Met deze tips steken we iedereen die thuiszit een hart onder de riem in deze onzekere tijd.

 • #7: Playlist voor de familie

  Deze week geeft bibliotheekmedewerker Cynthia een aantal luistertips weg.

  “Mijn moeder heeft een playlist op Spotify gemaakt. De playlist verbindt ons als gezin en laat ons aan elkaar denken in deze tijd. Dit zijn een aantal nummers uit de playlist:

  Read more

 • #6: Thuis mag ik niet meer zeuren

  Onze collega Sophie, bibliotheekmedewerker, koos het bakkie troost Thuis mag ik niet meer zeuren van Sylvia Witteman.

  “In tijden van crisis is het fijn om je gedachten even te verzetten en kan je wel wat humor gebruiken. Sylvia Witteman schrijft columns voor de Volkskrant waar ik altijd erg om moet lachen. Het gemopper om eigen kinderen, huisgenoot P en de katten blijven altijd erg leuk. Maar nu ook een toepasselijk boek voor de thuisblijvers in deze tijd. Tegenwoordig kan je alles laten bezorgen en is het niet heel erg nodig om naar buiten te gaan. Soms erg herkenbaar maar dat maakt het juist zo leuk!”

  Lees het e-book via de online bibliotheek

  Read more

 • #5: Alaska

  Onze collega Tessa, Bibliotheekmedewerker, heeft een luister- en leestip. Het boek Alaska van Anna Woltz.

  Tessa: “Je leeft helemaal mee in het verhaal van Parker, Sven en Alaska natuurlijk. De angsten en onzekerheid van henzelf en de ander zetten de hoofdpersonen aan het denken. Het eind van het verhaal is hartverwarmend, hoe kinderen leren dat zij niet alleen zijn en elkaar met angsten kunnen helpen. Mooi parallel naar deze tijd: angsten heb je niet alleen, help elkaar en help jezelf daar ook mee verder. Wat mij betreft een mooi en leerzaam verhaal voor jong en oud”.

  Het boek kan je luisteren via de LuisterBieb-app of lezen als e-book.

  Read more

 • #4: 'Dogs of Berlin' en 'BROT'

  Deze week geeft Judith, Specialist Media en Onderwijs, twee kijktips.

  “Normaal ben ik een lezer en een ouderwetse televisiekijker. Maar toen ik pasgeleden geen zin had om na te denken waar ik naar wilde kijken, ben ik begonnen aan Dogs of Berlin, een Duitse misdaadserie. Twee agenten, de onvoorspelbare en onberekenbare Kurt Grimmer, een ex-neonazi met connecties in de onderwereld, en Erol Birkan, een gedreven politieagent, die bereid is zijn leven te geven voor gerechtigheid en samenwoont met zijn Duitse vriend, onderzoeken samen de dood van een Turks-Duitse voetballer, die net voor een belangrijke interland (Duitsland-Turkije) wordt vermoord. De serie is rauw, ruw, grof en misschien zo hier en daar onwaarschijnlijk. Maar wel lekker spannend! De tweede serie die mij aan de buis kluisterde is de IJslandse serie BROT (The Valhalla Murders).”

  Beide series kun je bekijken op Netflix.

 • #3: 'Lof van de geneeskunde' van Erasmus

  Deze week geeft John, onze Conservator Erfgoedcollecties, een leestip: Erasmus’ Lof van de geneeskunde.

  “In zijn vroege jaren schreef Erasmus een tekst waarin hij de geneeskunde en artsen prijst. Volgens Erasmus staat de geneeskunst centraal in de maatschappij en vormt het de ‘basis voor alle menselijk leven’. ‘Mens’ noemt Erasmus een eretitel die we grotendeels aan artsen danken. Hij prijst het werk van een arts, ‘omdat hij met zijn kennis en vaardigheid, zijn zorg en toewijding, een mens die al toebehoort aan de hel als het ware uit de muil van de dood wegtrekt’. Dat is precies wat nu onze artsen en andere zorgspecialisten op de ic’s aan het doen zijn. Erasmus’ lof is daarom onverminderd van toepassing”. Dit stuk kan je vinden in het boek van Desiderius Erasmus, Lof en blaam. Vertaald door Harm-Jan van Dam (2004): p. 29-51.

 • #2: Erbarme dich uit Bachs Mattheuspassie

  Vandaag een tip van bibliotheekmedewerker Cora: “Erbarme dich” uit Bachs Mattheuspassie. Kijk dit muziekstuk via YouTube. “Erbarme dich” uit Bach’s Mattheuspassie is een overbekende troost-aria en hoewel de passietijd voorbij is, kan ik er het hele jaar door naar luisteren. Het instrumentale intro is troostrijk door het wiegende ritme. Deze opname vind ik vooral mooi, omdat de dialoog tussen de zangeres en de violist mooi in beeld wordt gebracht. Ook de dirigent krijg je tussendoor te zien, maar bekijk en beluister vooral ook andere uitvoeringen! Zoals Bach’s Oster-Oratorium (Paasoratorium) bijvoorbeeld”.

   

 • #1: Herman Finkers: De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door

  Vandaag een tip van één van onze bibliotheekmedewerkers: De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door en Pöezie, zo moeilijk nie van Herman Finkers.

  “In tijden van crisis is er niets fijner dan te luisteren naar humor. Met Herman Finkers op de oren is boodschappen doen (wat nooit mijn hobby is geweest en nu al helemaal een gedoe) een stuk minder erg. Ik loop zelfs rond met af en toe een schaterlach. En hopelijk gebeurt dat ook bij jou...”

  Haal dit luisterboek in huis via de LuisterBieb-app en luister lekker thuis!

Lees verder

TopTien Prentenboeken

Prentenboek TopTien 2020

Ieder jaar maakt een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie van de beste prentenboeken: de Prentenboek TopTien. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters.

Hieronder de Prentenboeken TopTien voor 2020. Klik op het item om het boek op te zoeken in onze catalogus.

 • 1. Spelen tot het donker wordt van Marit Törnqvist

  Een meisje en haar vriendje spelen altijd samen: buiten of binnen, in bad of op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. En na een nachtje slapen spelen ze weer verder! Vierkant hardkartonnen prentenboekje met sfeervolle kleurenillustraties en aan begin en eind een gedichtje. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

   

  Read more

 • 2. Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horacek

  Eend loopt te mopperen. Ze heeft niemand om mee te spelen. Er verschijnt een grijze wolk boven haar hoofd die steeds groter wordt. Want alle dieren die ze vraagt, willen spelletjes doen die Eend niet leuk vindt. Dan wordt de wolk zo groot en zwart dat hij barst. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf 4 jaar.

   

  Read more

 • 3. De hapgrage krokodil van Jonnie Wild en Brita Granström

  De olifanten, giraffen en apen staan verlangend aan de rand van de waterpoel. Maar de hapgrage krokodil beweert dat het zijn poel is en jaagt alle dieren weg. Daar trekken de dorstige flamingo’s zich niets van aan. Zullen de andere dieren hun voorbeeld durven volgen? Prentenboek met grappige, kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 4. Deze ridder zegt nee van Lucy Rowland

  Finn is de liefste en braafste ridder uit het dorp. Maar op een morgen voelt Finn een kriebel opkomen en brult hij heel hard: nee! Finn stopt niet meer met nee roepen, totdat de grote rode draak het dorp bezoekt. Groot prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 5. Een schildpad was zijn schildje kwijt van Marjet Huiberts

  Een schildpad kan zijn schild nergens vinden. Verdrietig trekt hij zich terug in een oud konijnenhol. De volgende morgen wordt hij wakker van het vrolijke gezang van een vogeltje, dat een nest bouwt. Misschien kunnen ze elkaar helpen? Oblong prentenboek met sfeervolle tekeningen in natuurlijke kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 6. Van 1 tot 10 van Mies van Hout

  De beer heeft één buik, het konijn twee oren en de vis zeven strepen. En hoeveel snorharen tel je bij de poes? Vierkant hardkartonnen prentenboek om tot tien te leren tellen, met eenvoudige, uitbundig gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

   

  Read more

 • 7. Zo moe en toch klaarwakker van Susanne Strasser

  De dieren moeten gaan slapen. Maar de zeeleeuw moet plassen, de krokodil gaat zijn tanden poetsen en de pelikaan heeft dorst. De dieren sloffen na elkaar met veel lawaai de kamer uit. Maar waar gaan ze toch naartoe? Oblong hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.

  Read more

 • 8. De boer en de dierenarts van Pim Lammers

  Wat is er toch aan de hand met de boer? Hij zoekt eieren bij de varkens en rijdt met zijn tractor de hooiberg in. Zou het soms door die knappe, slimme, vrolijke dierenarts komen dat de boer zo in de war is? Prentenboek met kleurrijke, vertederende tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 9. De grote vijf van Bella Makatini

  Dani gaat bij zijn opa logeren. Bij opa hangen mooie schilderijen uit zijn geboorteland. Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld. Opa vertelt elke dag over een van de vijf dieren. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 10. Otto groot Otto klein van Tom Schamp

  Tijdens een autorit met zijn vader door de stad kijkt Otto zijn ogen uit. Hardkartonnen prentenboek met kleurrijke, collageachtige illustraties waarop allerlei tegenstellingen te vinden zijn. Vanaf ca. 5 jaar.

   

  Read more

Terug naar het overzicht

leestips

Lees verder

De Boekenkast Van... fietsfanaat Jos Hoevenaars

De Boekenkast Van... fietsfanaat Jos Hoevenaars

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers mooie, ontroerende en handige lees- en luistertips. Binnnenkort staat De Ronde Van Katendrecht weer voor de deur: hét wieler-event van Rotterdam. Muzikant, socioloog en gedreven amateurfietser Jos Hoevenaars deelt zijn daarom onmisbare tips voor de beginnende kijker, over de geheimen van het wielrennen.  

'Wielrennen is voor velen een ongrijpbare sport. Mensen die er niets mee hebben kunnen zich verbazen over de toewijding waarmee enthousiastelingen urenlang naar de televisie staren, voor een wielerkoers waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt. Tegelijkertijd is wielrennen voor veel mensen, waaronder ikzelf, misschien wel de mooiste sport die er is. Om te doen én om naar te kijken. Wielrennen is een sport die zich leent voor verhalen, en kan daarmee ook voor niet-sportminnend publiek aantrekkelijk zijn. Er is dan ook een schat aan biografieën, documentaires en literatuur die de verschillende verhalen binnen de sport vertellen. Hieronder een kleine verzameling die de nog niet geïnitieerde wegwijs kan maken in de aspecten die wielrennen zo interessant maken.'

 • 1. 'De Renner' - Tim Krabbé

  Dé klassieker in de Nederlandse (wieler)literatuur. Geschreven vanuit het perspectief van de auteur, oud-renner Tim Krabbé, volgen we het wel en wee van de renner tijdens een klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het verhaal neemt de lezer niet alleen mee in het verloop van een wielerwedstrijd en de tactieken die daarbij komen kijken, het beschrijft ook de mentale strijd die een renner levert met zichzelf: wilskracht, angst, twijfel, alsook bespiegelingen op het harde leven van een sportman.

 • 2. 'Special: De Ronde' - VRT Eén

  Al drie jaar op rij brengt de VRT een documentaire uit waarin op fantastisch geregisseerde wijze een inzicht wordt gegeven in een van de meest populaire koersen van de wereld: de Ronde van Vlaanderen. TV-Beelden van de koers, gecombineerd met beelden vanuit de ploegleidersauto’s, het commentaarhokje, vanaf de motor in de koers en vanuit de regiekamer geven een blik achter de schermen van het verloop van een wedstrijd. Zowel vanuit het perspectief van de sporters alsook hun ploegleiders en mecaniciens, de fans en alle mensen die meewerken om de uitzending van de wedstrijd mogelijk te maken. Vooral de special over de Ronde van 2018 is een aanrader.  

 • 3. 'God of Duivel' - Peter Winnen

  Wielrennen wordt gezien als een van de zwaarste sporten ter wereld. Niet geheel verrassend daarom dat de sport en doping onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Deze bundeling van korte stukjes die oud-renner Peter Winnen schreef voor NRC handelsblad begint chronologisch als wijlen Marco Pantani nog renner is, en eindigt met Lance Armstrong die zijn dopingverleden opbiecht bij Oprah. Winnen beschrijft de duistere wereld van de doping en een sport die renners tot het uiterste drijft.

 • 4. 'VDB. Ik Ben God Niet' - Frank Vandenbroucke

  VDB, de liefkozende bijnaam voor Frank Vandenbroucke, een van de grootste wielertalenten uit de Vlaamse geschiedenis. Deze biografie die een jaar voor dat VDB in Senegal op 34 jarige leeftijd overleed uitkwam beschrijft het turbulente leven van deze rockster van het Belgische wielrennen. Het is een levensverhaal vol hoge pieken en lage dalen met naast de wielersuccessen familieperikelen, rechtszaken, depressies, drugs en echtelijke problemen en zijn strijd met de Belgische roddelpers. Recent verscheen op Canvas een 7-delige serie op basis van dit boek over de Griekse tragedie van VDB’s leven: ‘van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze’.

Tot slot

'Wielrennen is een sport van verhalen voor en na de koers, maar het is ook een sport die fascinerend kan zijn om live te volgen. Een sport waarin renners en ploegen zowel de strijd met elkaar aangaan als (soms noodgedwongen) samenwerken. Met name de eendaagse klassiekers kunnen een prachtig toneel opleveren met strijd en samenwerking tussen renners onderling, ploegenstrategieën, winnaars, verliezers en letterlijk pijnlijke uitvallers. Om het 3D schaakspel van een wielerkoers enigszins te doorgronden is het aan te raden om eens een van de meer prestigieuze koersen te kijken met iemand die goed op de hoogte is van de rollen van verschillende renners, de ploegenstrijd en strategieën en alle verhalen rondom de wedstrijd die niet in beeld worden gebracht. Kijk mee en laat je verleiden!'


Over Jos Hoevenaars

Jos Hoevenaars is geboren en getogen Rotterdammer, muzikant, socioloog en gedreven amateurfietser. Na het afronden van zijn proefschrift aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is hij sinds 2017 weer terug werkzaam in zijn thuisstad als postdoc onderzoeker aan de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit. In zijn boekenkast vind je naast boeken over evolutie, religie en de mensheid het volledige oeuvre van Herman Hesse.

Lees verder

Een wonder!

Een wonder!

Karin Buik, Boekstartcoach

Nu ik een paar weken bezig ben op de Consultatiebureaus van het CJG, heb ik al vele mooie gesprekken met ouders gevoerd. Natuurlijk gaan deze vooral over voorlezen en hoe je dat het beste kunt doen, maar tijdens een gesprek komen soms ook hele andere zaken aan bod. Dat maakt dit werk heel afwisselend en erg leuk. In deze blog meer over mijn belevenissen.

Door de recente maatregelen m.b.t. het coronavirus kunnen wij BoekStartcoaches de consultatiebureaus de komende weken even niet bezoeken. Maar blijven jullie vooral voorlezen aan jullie kleintje(s). Dat is zeker in de huidige situatie een leuk en nuttig tijdverdrijf. We zien elkaar snel weer!

Baby ziet...

Dat ons werk belangrijk is, bewijst het gesprek dat ik had met een moeder van een kindje van 4 weken. Zij vertelde mij dat ze wel wist dat voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, maar wat zij niet wist, was dat ze zelfs nu al kon beginnen. “Hij is nog zo klein”, zuchtte ze. Daarop pakte ik een boekje met veel contrastrijke vormen, zeer geschikt voor die hele kleintjes en hield het vlakbij het gezichtje van haar baby’tje. Het jongetje, zo klein als hij was, draaide zijn hoofdje naar het boekje en zijn oogjes werden groot. Nieuwsgierig bekeek hij alles en luisterde ondertussen naar mijn stem. Moeder wist niet wat ze zag en klapte in haar handen van enthousiasme. “Het lijkt wel een wonder!”, zei ze blij en de rest van haar bezoek is ze lekker aan de slag gegaan met haar baby en het boekje. Wat een heerlijke reactie om mee te nemen in mijn werk!

Nog even dit: wisten jullie dat er een gratis app van de bibliotheek bestaat voor luisterboeken? Ook kinderen kunnen hier allerlei boeken luisteren! (Je hoeft niet per se lid te zijn.) Doe er -zeker nu- je voordeel mee! Klik hier voor meer informatie.

Lees verder

De Boekenkast Van... Dennis ‘Ma’MaQueen’ Bijleveld

De Boekenkast Van... Dennis ‘Ma’MaQueen’ Bijleveld

Dennis Bijleveld is modeontwerper en dragqueen. Hij is geboren als man en kleedt zich graag als vrouw. Met zijn alter ego ‘Ma’MaQueen’ is hij ambassadeur van Rotterdam Pride en pleit voor een gendervrije samenleving.

Deze editie staat in ‘De Boekenkast Van’ de keuze van Dennis centraal. Al kunnen we het dit keer beter De Filmkast Van noemen. ‘Ik ben namelijk niet zo’n lezer. Maar een filmgenieter des te meer, er worden zo veel inspirerende producties gemaakt’, aldus Dennis. 'Ik geef je graag wat hele mooie tips!'

 • 1. 'Dancer'

  Dancer is een indrukwekkende documentaire over Sergei Polunin, die op jonge leeftijd de professionele balletwereld bestormde als de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Zijn roem maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave. ‘Ik heb niet voor ballet gekozen, het is wie ik ben’.

 • 2. 'The Fall'

  Een vijfjarig meisje en een stuntman houden elkaar gezelschap in een ziekenhuis in het L.A. van de jaren '20. De stuntman is door een spectaculair ongeval verlamd in de benen en door een liefdesbreuk in het hart. Als ze voor hem genoeg morfine kan smokkelen, vertelt hij haar het ongelooflijke verhaal van vijf superhelden die van een verlaten eiland ontsnappen. The Fall is een ontroerende film!

 • 3. 'Treasures of the wreck of the unbelievable'

  Toch een boek in de lijst, in combinatie met een docu op Netflix over de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Damien Hirst. En wat voor een kunstenaar! Zijn controversiële project speelt met thema’s ‘echt’ en verzonnen en vertelt verhalen van fantastische mythische werelden. Met zowel vernietigende als lyrische reviews.

 • 4. 'The Dressmaker'

  Een succesvolle mode-ontwerper (mooie rol van Kate Winslet) keert na jaren terug naar haar geboorteplaats, een afgelegen, stoffig dorpje in Australië, om daar de waarheid te achterhalen over een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Een romcom en tegelijk ook een drama. Met Liam Hemsworth, altijd leuk natuurlijk!

 • 5. 'The Neon Demon'

  The Neon Demon is een horrorsprookje waarin schoonheid en obsessie een aantrekkelijke, maar verraderlijke cocktail opleveren. Het jonge, ambitieuze model Jesse verhuist naar Los Angeles en weet alle aandacht op zich te vestigen. Als het om schoonheid gaat is niemand te vertrouwen. Beauty isn’t everything. It’s the only thing.


Over Dennis Bijleveld

Dennis Bijleveld is modeontwerper en dragqueen. Hij is geboren als man en kleedt zich graag als vrouw. Met zijn alter ego ‘Ma’MaQueen’ is hij ambassadeur van Rotterdam Pride en pleit voor een gendervrije samenleving.

Lees verder

De Boekenkast Van... Nan Su, Rotterdamse Zakenvrouw Van Het Jaar

De Boekenkast Van... Nan Su, Rotterdamse Zakenvrouw Van Het Jaar

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende, ontroerende en handige lees- en luistertips. Dit keer vertelt de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Nan Su over haar favorieten.

'De vraag naar mijn favorieten zet me voor een haast onmogelijke keuze: er is zo veel moois! Voor mijn bedrijf werk ik keihard en daarom vind ik het belangrijk om ontspanning te zoeken in lezen. Het liefst lees ik boeken die niet veel met werk te maken hebben. Zo verrijk je je geest.

 • 1. 'Bad Blood'

  Op dit moment lees ik het bloedstollende true crime boek Bloedfraude / Bad Blood over totaal onverantwoord ondernemerschap. In het boek volg je Elizabeth Holmes, die op haar negentiende in Silicon Valley een start-up begon om haar revolutionaire idee over bloedonderzoek uit te werken en in de markt te zetten. Maar alles bleek gebaseerd op leugens en bedrog. Hoe hield ze dit vol en bekijkt ze zichzelf in de spiegel? Ik vind het fascinerend.

 • 2. 'Lampje'

  Op mijn nachtkastje ligt nu ook het boek Lampje van Annet Schaap. Ik heb het nieuw gekregen van mijn schoonmoeder en kijk er naar uit. Nederlands is niet mijn moedertaal, dus daarom is het juist heel leuk om dit soort boeken te lezen. Daarmee leer ik een beetje te spelen met taal.

 • 3. 'Gone with the wind'

  My all time favourite? Gone with the wind, over de sterke vrouw Scarlett O'Hara die doorzet ondanks tegenslag. Ze herpakt zichzelf keer op keer in een wereld waar de besluiten nog niet door vrouwen werden genomen.

 • 4. 'In the mood for love'

  Een film die ik iedereen aanbevelen is In The Mood For Love, met Maggie Cheung. Deze klassieker van Wong Kar-wai over liefde en bedrog moet je minimaal een keer in je leven gezien hebben.

 • 5. 'Museum of Innocence (Museum van de onschuld)'

  Tot slot: Museum of Innocence door Orhan Pamuk. Een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in het Instanbul van de jaren '70 en '80. Ik werd er door gegrepen: het is echt een meeslepend verhaal.'


Over Nan Su

Nan Su kwam naar Nederland toen ze 19 was om International Business te studeren. Daarna startte Nan Dutch Sino Business Promotions: een bedrijf dat Chinese en Nederlandse klanten ondersteunt bij het realiseren van hun internationale bedrijfsdoelen, door middel van advies, vertaling en training. Momenteel heeft DSBP ongeveer 10 medewerkers in de regio Rotterdam en 2 in Shanghai. Ze werd onlangs verkozen tot de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar. De Zakenvrouwen van het Jaar in Rotterdam zijn een voorbeeld voor andere vrouwelijke ondernemers. Naast visie, financieel inzicht en creatief ondernemerschap worden de Rotterdamse zakenvrouwen beoordeeld op hun successen, onderscheidend vermogen, en maatschappelijke betrokkenheid en het verstrekken van werkgelegenheid in de regio Rotterdam.

Op de foto vlnr: Marieke Pijler van Brand Density (Zakenvrouw van het Jaar Zonder Personeel), Nan Su (Zakenvrouw van het Jaar Met personeel) en Graciëlla van Hamersveld van Closure (Aanstormend Talent).

Lees verder

Boekenweek 2020: rebelse auteurs

Boekenweek 2020: Rebelse auteurs

Van 7 tot en met 15 maart is het weer tijd voor de Boekenweek! Dé periode om wat boekeninspiratie op te doen. Wij helpen je graag en hebben vijf boeken van rebelse auteurs op een rijtje gezet. Helemaal in het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

 

 • Generaal zonder leger van Özcan Akyol

  Al voor het begin van de  Boekenweek is het boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, veelbesproken. In het essay kijkt Akyol met een kritische blik naar de boekenwereld. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat een boekhandelaar uit Veenendaal aankodigde het essay te boycotten.

  Read more

 • Multatuli: Leven en werk van Eduard Douwes Dekker
  van Dik van der Meulen

  Biografie van een van de bekendste Nederlandse schrijvers, Multatuli (1820 - 1887). Hij schreef Max Havelaar als aanklacht tegen het Nederlandse bewind op Nederlands-Indië. Het boek werd eerst kritisch ontvangen, maar staat nu standaard op de leeslijst en wordt gezien als één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse canon.

  Read more

 • Eenzaam avontuur van Anna Blaman

  Anna Blaman is het psuedoniem van de Rotterdamse schrijfster Johanna Petronella Vrugt. Het psuedoniem is een afkorting van Ben Liever Als MAN. Met haar roman 'Eenzaam avontuur' zorgde ze voor opschudding vanwege de (homo-)erotische passages in het boek. In 1949 leidde dit zelfs tot een boekentribunaal, een schijnproces waarin Blaman door collega-schrijvers beschuldigd werd van ‘psychologische onsamenhangendheid en imbeciliteit’.

  Read more

 • Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan door Ischa Meijer

  In deze net verschenen bloemlezing, samengesteld en ingeleid door Ronit Palache, ligt de nadruk op Meijers kritiek op de manier waarop er in de joodse gemeenschap werd omgegaan met het oorlogstrauma. Palache beschrijft in een interview bij OP1 dat Meijer zich bijvoorbeeld stoorde aan de vele eufemismen die werden gebruikt om het vermoorden van joden te beschrijven.

  Read more

 • Hallo witte mensen van Anousha Nzume

  De in Moskou geboren actrice, regisseur en schrijfster Anousha Nzume is een belangrijkste stem in het debat over racisme en is daarnaast ook actief in de beweging tegen Zwarte Piet. In 2017 verscheen haar boek 'Hallo witte mensen' waarin ze uitlegt wat racisme en wit privilige betekenen in Nederland.

   

   

  Read more

Meer Boekenweek 2020

 • Ilja Leonard Pfeijffer, Oek de Jong en Maarten Spanjer op bezoek

  Read more

 • Boekverfilmingen te leen in de bibliotheek

 • Boekenweek 2020: 5 verboden boeken

 • Playlist Rebellen en Dwarsdenkers

Lees verder

De Boekenkast Van... Nikki Kamps

De Boekenkast Van... Nikki Kamps

In de serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende en handige lees- en luistertips. Want de beste aanbevelingen zijn immers persoonlijke adviezen.  

Op 7 augustus begint de Pleinbioscoop, al 32 jaar het grootste openluchtfilmfestival van Rotterdam. Daarom vertelt Nikki Kamps (Hoofd Programma, Strategie en Marketing van de Pleinbioscoop) graag over haar favoriete lees- luister- en kijktips.
'Ik was net van de middelbare school toen ik begon met werken voor de Pleinbios, inmiddels meer dan 10 jaar geleden. Ik vind het een mooie manier om mijn hart voor Rotterdam te laten spreken. Meer dan 3.000 Rotterdammers samen op een plein — alle wijken vertegenwoordigd — die samen muisstil van een film genieten. Dat is geweldig om te zien. En dat soort ontmoetingsplekken zijn belangrijk voor de stad als gemeenschap.

De bibliotheek is ook zo’n plek waar je Rotterdam echt kan voelen. Pensionado’s die schaken in de foyer, gezinnen die een nieuwe lading kinderboeken komen lenen en studenten die de stilte gebruiken om te blokken voor een examen. De bieb is schaarse openbare ruimte waar je samenkomt met mensen die je niet kent, maar waar je wel de stad mee deelt. Daar voel je je deel van een geheel.

De volgende boeken en films zijn voor mij tijdloos goed:

 • 1. Film: 'La Grande Bouffe' - Marco Ferreri

  Als tiener heb ik deze dvd eens bij de bieb geleend, ik hoop dat ‘ie nog steeds in de kast staat. Dit is een fantastische film. De muziek, de acteurs (Marcello Mastroianni), de sfeer, de complete gekkigheid van het verhaal. Een vriendengroep van oudere mannen komt samen in een landhuis met één doel: zichzelf doodeten. Met enorme hoeveelheden voedsel, drank, sigaretten en (het blijft Frans) seks proberen ze op een bizarre manier de pijp uit te gaan.

 • 2. Kookboek: 'Simpel' - Yotam Ottolenghi

  Ik houd ontzettend van koken, maar zelfs voor mij zijn de ingrediëntenlijsten van Yotam Ottolenghi vaak een stapje te ver. Al die specerijen en kruiden, dat kunnen mijn keukenkastjes en mijn portemonnee niet aan. Dit boek is anders. Oprecht simpel, maar wel Ottolenghi.

 • 3. Podcast: 'De Brand in het Landhuis' - Simon Heijmans

  Als je nog nooit een podcast hebt geluisterd, dan is dit een perfecte om mee te beginnen. Zo spannend dat je bijna niet kunt geloven dat het én waar gebeurd is én in Nederland plaatsvond. Spanning en intrige, moord en samenzweringstheorieën. En dat in Brabant ca. 2003.

 • 4. Boek: 'Norwegian Wood' - Haruki Murakami

  Een klassieker, maar door mij pas kortgeleden ontdekt als het ultieme zomerboek. De geweldige combinatie van Japanse en Westerse cultuur maakt dit boek enorm toegankelijk, ook als je weinig van Japan weet. Er gebeurt eigenlijk niet zoveel, maar je gaat er helemaal in op.

 • 5. Film: 'WAD, overleven op de grens van water en land' - Ruben Smit

  Ik heb deze film gezien in het kleine bioscoopje op Terschelling, waar zelfs de eilanders ademloos zaten te kijken. Ik denk dat het goed zou zijn als alle Nederlanders deze film zien, omdat je dan voelt hoe bijzonder en belangrijk het Waddengebied is. En dat het veel méér is dan alleen dat stukje zee tussen de Afsluitdijk en de Waddeneilanden, zoals ik vroeger dacht. En omdat het gewoon hele mooie plaatjes zijn, heel plezierig om naar te kijken.


En op de Pleinbios dit jaar?

Ons programma is het beste van het afgelopen filmjaar, een mix van arthouse-toppers en de betere Hollywood-kaskraker. 19 films waarvan je denkt: “ja, die wilde ik nog graag zien!” Voor de film begint draaien we korte voorfilms van veelal Rotterdamse filmmakers. Bekijk het programma op https://pleinbioscooprotterdam.nl/.

deboekenkastvan

Lees verder

De Boekenkast Van... Lotfi El Hamidi

De Boekenkast Van ...Lotfi El Hamidi

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende, ontroerende en handige lees- en luistertips. Dit keer vertelt Lotfi el Hamidi over zijn favorieten.

 • 1. 'De kunst van het verliezen' - Alice Zeniter

  Een schitterende roman over een jonge Frans-Algerijnse vrouw die een dwingende zoektocht onderneemt naar de voorgeschiedenis van haar familie. Haar grootvader blijkt een harki te zijn geweest, een collaborateur van de Fransen tijdens de Algerijnse Oorlog (1954-1962). Een gelaagd verhaal over keuzes maken in een onoverzichtelijke oorlog, gedwongen migratie, heimwee en identiteit, thema’s die vandaag de dag nog altijd de gemoederen bezig houden. Terecht bekroond met de Goncourt Prix des Lycéens.

 • 2. 'If Beale Street Could Talk / Als Beale Street kon praten' - James Baldwin

  Er zijn weinig schrijvers die de racismekwestie in de Verenigde Staten intelligenter en pregnanter onder woorden hebben gebracht dan James Baldwin. If Beale Street Could Talk (onlangs weer naar het Nederlands vertaald) is een ontroerend liefdesverhaal met een hoog realistisch gehalte. Baldwin neemt ons mee terug naar het troosteloze Harlem van begin jaren zeventig en schrijft indringend over het diepgewortelde racisme in de Amerikaanse samenleving en het institutionele onrecht dat daaruit voortvloeit. Op een trieste manier nog altijd even actueel.

 • 3. 'De nieuwe feministische leeslijst' - Marja Pruis

  Of ik een feminist ben? Ik zou zeggen per definitie, maar de vraag die schrijver literair criticus Marja Pruis opwerpt is net iets anders: wat houdt het feminisme nu eigenlijk in? Voor de bundel De nieuwe feministische leeslijst heeft Pruis een divers gezelschap denkers en schrijvers opgetrommeld die aan de hand van literatuur handvaten moeten geven aan een nieuwe generatie feministen. Het resultaat is een mooie en kritische leescanon waar de moderne feminist niet zonder kan. Tegelijkertijd ook een toegankelijke introductie voor lezers die niet of nauwelijks bekend zijn met feministische literatuur.

 • 4. 'Habibi' - Craig Thompson

  Wie visueel getrakteerd wil worden kan terecht bij het bijna 700 pagina’s tellende Habibi van de gelauwerde striptekenaar Craig Thompson. Een ontluikend liefdesverhaal in duizelingwekkende duizend-en-een-nacht-sferen, maar met een trieste ondertoon over een onttoverde wereld die ten prooi is gevallen aan de grillen van het materialisme. Met tal van verwijzingen naar oriëntalistische schilderijen uit de negentiende eeuw en spirituele verhalen uit de islamitische wereld heeft Thompson een sublieme graphic novel geleverd, een genre dat naar mijn idee nog altijd ten onrechte onderschat wordt.

 • 5. Podcast: 'Haagse Zaken' - NRC

  Veel mensen hebben de neiging om cynisch te zijn over de politiek, en neem ze het eens kwalijk. Maar politiek Den Haag is onder de oppervlakte ook een fascinerende wereld om te volgen. Nee, dat hoef je zelf niet te doen, daar hebben we de podcast Haagse Zaken voor, waarin de redacteuren van NRC de nieuwsgierige luisteraar wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van de onvolprezen NRC-redacteur Lamyae Aharouay, dit jaar genomineerd voor een Tegel in de categorie ‘talent’.


Over Lotfi El Hamidi

Lotfi El Hamidi (1986) is historicus en sinds 2017 redacteur bij NRC Handelsblad met een vaste column op maandag en woensdag. In 2016 werd hij fellow bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Eerder gaf Lotfi geschiedenis en maatschappijleer op een middelbare school. Hij is regelmatig te vinden in de Centrale Bibliotheek.

Lees verder

 • 1
 • 2

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.