Titel overzichtspagina

Spieter, spetter, spater: doen!

Spieter, spetter, spater, dingen doen met water

Judith Pietersma, specialist media & media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om (voor) te lezen, een spannende film voor een regenachtig dag, een luisterboek voor onderweg en handige websites en apps voor op mijn telefoon.

De lijst werd langer en langer en langzaam ontstond het idee om mijn lijst met jullie te delen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de lijst in drieën gedeeld. In deze blog vind je leuke dingen om in, op en rond water te doen. Geen zin om dingen te doen?
Kijk dan bij de tips om te kijken en te luisteren en de tips om boeken te lezen.

Heb jij nog een leuke tip? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld.  En… veel plezier in, met en rond het water!

Leuke dingen doen met kinderen

 • Kids Marina

  Stap aan boord van een van de door een elektromotor aangestuurde modelboten en voel je een echte kapitein. Kinderen kunnen de boten helemaal zelf  besturen en voor € 15,- een kwartier in de Leuvenhaven rondvaren. Met de Rotterdampas mag je één keer gratis varen.
  Je moet wel reserveren. Stuur een whatsappbericht naar 06 81 80 67 09 met je achternaam, de datum en tijd.
  Kids Marina is in de vakanties iedere dag open van 11:00 uur - 18:00 uur. Geen vakantie? Dan zijn ze op zaterdag, zondag en op feestdagen open van 11:00 uur - 18:00 uur.

  Leuvehaven 1A
  3011 EA Rotterdam
  telefoon: 06 81 80 67 09

  Read more

 • Plaswijckpark

  Naast een grote speel- en dierentuin heeft Plaswijckpark ook een waterspeeltuin waar de kids heerlijk kunnen plonsen, spetteren en spelen. De grote waterton die om de zoveel tijd wordt leeggekiept maakt de waterspeelpret compleet! Ook kun je in het park waterfietsen en aan boord van een rondvaartboot stappen. Een bezoek aan het park is niet gratis, maar wel voor houders van een Jeugd Vakantiepaspoort of Rotterdampas.
  Wil je Plaswijckpark bezoeken, dan moet je altijd vooraf je ticket online reserveren. Kijk dan gelijk even bij de  meeneemlijst, de huisregels of bij de veelgestelde vragen zodat je tijdens je bezoek niet voor verrassingen komt te staan.

  Ringdijk 20
  3053 KS Rotterdam
  010- 4181836

  Read more

 • Recreatiepark Binnenmaas

  Spetteren in het kleuterbad, heerlijk plonzen van de duikplank, baantjes zwemmen of glijden van de verschillende glijbanen en bij mooi weer zonnebaden op de uitgestrekte ligweiden. Het is bij Openluchtzwembad Binnenmaas allemaal mogelijk.
  De baden zijn tot een aangename temperatuur van 22 ºC verwarmd.
  Geen zin meer om te zwemmen? Dan ga je toch gewoon naar de speeltuin of de kinderboerderij.
  Je kunt varen met elektrische bootjes, rijden op politiemotoren, in een formule-1 wagen toeren, lekker skelteren , botsen in één van de disco bootjes of een balletje slaan op onze 18-holes midgetgolfbaan met verschillende hindernissen.
  Een dagkaart voor de speeltuin of het park (zwembad + speeltuin) is niet gratis en moet je online reserveren. Toegang tot de kinderboerderij is wel gratis, zonder reserveren. Kijk hier voor de openingstijden en tarieven.inderen!

  Vrouwehuisjesweg 1
  3271 LX Mijnsheerenland
  Speeltuin en Openluchtzwembad: 0186-601858  (tijdens openingstijden)
  Kinderboerderij: 0186-603834 (tijdens openingstijden)

  Read more

 • Project 7 Cablepark

  In de Zevenhuizerplas bij Nesselande kun je waterskiën en wakeboarden aan de kabelskibaan! Val je, dan zwem je terug en probeer je het gewoon opnieuw. Kinderen tot en met15 jaar moet toestemming hebben van een volwassen begeleider. De tarieven zijn inclusief het gebruik van standaard waterski’s en een zwemvest.
  1,5 uur € 23,50
  3 uur € 34,00
  wetsuit €   5,00
  wakeboard € 10,00
  obstacle board € 20,00
  Als je wilt waterskiën en wakeboarden reserveer je online een ticket.

  Kosboulevard 35
  3059 XZ Rotterdam
  010 - 2600 110

  Read more

 • Zwemmen en strandjes van Kidsproof Rotterdam

  Website met leuke tips voor uitjes met kinderen in en om Rotterdam. Je kunt je keuze filteren op thema, leeftijd, binnen/buiten en locatie.  Ze hebben ruim dertig waterideeën. Je kunt kiezen uit zwembaden, stranden en strandjes, speeltuinen en (avonturen)parken voor eindeloos veel waterplezier en verkoeling. Op de website vind je uitgebreide informatie over je bestemming en een link naar de website.

  Read more

 • Ouders van nu

  Op de website van Ouders van nu tien waterspelletjes. Vooral fijn als de temperatuur oploopt en er geen zwembad in de buurt is. Trek je badpak of zwembroek maar aan, want je gaat nat worden met sponzentikkertje, waterballonnen meppen en waterestafette. Van ieder spelletje wordt uitgelegd hoe het moet, soms met een filmpje, en wat je er voor nodig hebt.

  Read more

 • Zwemmen en varen

 • Rotterdam Zwemt-app

  Wanneer kan ik vrij zwemmen, is het zwembad open met Pasen, welke activiteiten zijn er en wat kost het? De antwoorden op deze vragen vind je allemaal in de Rotterdam Zwemt-app; de app met àlle informatie over àlle zwembaden in Rotterdam.De Rotterdam Zwemt app is gratis en heeft handige informatie over de 15 Rotterdamse zwembaden. Zwemmen is leuk en er zit altijd wel een zwembad bij jou in de buurt.  Download de app in de App store of in de Google play store, kies je eigen zwembad en blijf op de hoogte van alles wat er in jouw zwembad afspeelt. Wil je informatie over een ander zwembad? Log dan uit en kies het andere bad. Vervolgens kun je tussen de baden switchen.
  Vergeet niet een ticket te reserveren voor je zwembad!

  Read more

 • Zwemwater-app

  Zwemmen in natuurwater, waar kun je zwemmen en is het schoon en veilig? Download deze app in de App store of in de Google play store en je hebt een overzicht van meer dan 800 buitenzwemplekken in Nederland. De app geeft informatie over de kwaliteit en de veiligheid van officiële buitenzwemplekken tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober). Alle gegevens van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat zijn verzameld op één plek. Zo beschikt je altijd over de meest actuele informatie. Via de zwemwaterkaart of de makkelijke zoekfunctie kun je meteen de kwaliteit en veiligheid checken van zwemwater bij jou in de buurt. Bovendien zie je meteen welke voorzieningen er op deze locatie aanwezig zijn.

  Read more

 • Vaarroutenetwerk

  Heb je een boot of er een gehuurd? Op de website Vaarroutenetwerk vind je een routeplanner en vaarroutes. Keuze genoeg.
  Of download de app in de App store of in de Google play store onder de naam Sloepennetwerk.

  Read more

 • Fietsen of wandelen langs het water?

  Dan kun je op de website van de ANWB terecht: 
  ANWB fietsroutes langs het water 
  ANWB wandelroutes langs het water

  Read more

 • Nog meer tips

  Rotterdam Tourist Information
  Op de website van Rotterdam Tourist information vind je alle leuke waterplekken in Rotterdam

  Dagje weg 
  Zin in een rondvaart in de buurt van Rotterdam? Kijk op de website van Dagjeweg.nl

  Read more

Meer lezen

Lees verder

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Door Özlem Cetin

Het lijkt alweer zó lang geleden dat ik fijn met mijn speciale collectie BoekStart-boeken, bonnen en koffertje ouders kon informeren en gezellige gesprekken kon voeren over het belang van voorlezen aan de allerjongsten. Het coronavirus kwam voor niemand verwacht en heeft zijn tol geëist op ons algehele gevoel van veiligheid en gezondheid, maar ook op onze dagindeling, ons ritme en structuurgevoel. Dat geldt zeker niet alleen voor ons als volwassenen, maar zeker ook van onze peuters, kleuters en oudere kinderen. Nu is het zaak om er samen het beste van te maken. Vooral om als ouders deze periode thuis zo fijn en leerzaam mogelijk door te brengen met de kinderen en met elkaar.

Sinds ik de kindjes en hun ouders niet meer op locatie kan zien en spreken, moet ik vaak aan ze denken: hoe zou een thuiswerkdag eruitzien voor deze ouders met één, twee, drie of soms nog meer kinderen? Met één peuter de dag doorkomen zonder tandenknarsen, elkaar verdrietig te maken of vreselijk boos worden is al een hele uitdaging. Vooral geduldig zijn en begrip hebben voor je kleintje is soms al uitzonderlijk moeilijk, laat staan een 100% productieve werkdag! Als ik daar nog een kind van twaalf en, laten we zeggen, nog eentje van zes bij zou moeten schetsen in het fantasierijke gedeelte van mijn brein, word ik al behoorlijk neurotisch. Maar hoe doe je dat nou; het leuk houden voor en met elkaar in deze tijd?

Genoeg mogelijkheden, wees creatief en laat los

Sommige dagen beginnen zonder chaos, heerlijk in alle rust met een kop koffie, de kleine z'n warme melk en hup naar 'onze' werkplek. Papa werkt niet thuis, dus mijn pettenfanfare begint zo rond het laatste slokje koffie uit mijn mok. Pet 1: mama, pet 2: BoekStartcoach, pet 3: vrouw des huizes/desinfectie-dienst (corona*&$#@), pet 4: you name it.

Andere dagen zijn weer een beetje meer van dit of een beetje minder van dat. Hoe dan ook zitten we met z’n allen in hetzelfde schuitje en niemand schiet er iets mee op door het elkaar moeilijker te maken dan het al is. Dus wees creatief; neem je kids mee in je werkindeling. Verdeel je werktijd bijvoorbeeld over een langer tijdsbestek van 10:00 tot 20:00 met meerdere pauzes ertussen. Ga in die pauzes samen spelen of een stukje wandelen, even losgaan op de trampoline werkt ook. Wees niet te streng in schermtijd. Een verlenging van een halfuurtje kan soms minder kwaad dan met slippers en frustratie je kids najagen in het huis. In ieder geval wens ik iedereen een wijze, leerzame maar ook gezellige periode thuis.

Tips

Een van de activiteiten die wij thuis graag uitvoeren is krijten in de tuin. Met mooi weer het allerleukst natuurlijk, maar zelfs in de regen een leuke activiteit!
Extra tip: Zet met het krijt een aantal cijfers op het tuinhek en probeer een zo hoog mogelijke score vast te leggen met behulp van waterballonnen. Natuurlijk kan dit spelletje ook binnen gespeeld worden. Maak mooie schilderijtjes van de cijfers en hang ze op aan de muur bijvoorbeeld. Je zou dan punten kunnen verzamelen door met klei te gaan gooien. Plezier gegarandeerd!

Zó ziet loslaten er vaak uit

Lees verder

Boekenweek 2020: Verboden boeken

Boekenweek 2020: Verboden boeken

Van 7 tot en met 15 maart is het weer tijd voor de Boekenweek! Dé periode om wat boekeninspiratie op te doen. Wij helpen je graag en hebben vijf boeken die ooit verboden waren óf nog steeds verboden zijn op een rijtje gezet. Helemaal in het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

 • Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus

  De Rotterdamse Desiderius Erasmus kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Zijn satirische meesterwerk 'Lof der Zotheid' werd in de zestiende eeuw door de katholieke kerk toegevoegd aan haar index van verboden geschriften. Ook universiteiten verboden het boek omdat het tegen het gezag in zou gaan. De VPRO maakte in 2012 een interessant item over 'Lof der Zotheid'.

  Read more

 • Het lijden van de jonge Werther van Johann Wolfgang Goethe

  Na de publicatie van dit boek in 1774 vond er een ware zelfmoordgolf plaats in Europa. Jongeren die zichzelf herkenden in het hoofdpersonage, die zelfmoord pleegt als blijkt dat zijn geliefde al verloofd is, volgden zijn voorbeeld. Het boek werd dan ook tot 1825 verboden omdat het zou aanzetten tot zelfmoord.

  Read more

 • De duivelsverzen van Salman Rushdie

  'De duivelsverzen' is vandaag de dag een van de bekendste verboden boeken. Nadat de roman in 1988 verscheen, zorgde het voor veel controverse onder fundamentalistische moslims, die het boek blasfemisch vonden. In 1989 sprak Ayatollah Khomeini van Iran zelfs een fatwa over Rushdie uit De fatwa is teruggetrokken, maar het boek is nog steeds verboden in veel islamitische landen.

  Read more

 • American Psycho van Bret Easton Ellis

  'American Psycho' (1991) vertelt het verhaal van een rijke zakenman die 's avonds verandert in een wrede seriemoordenaar. Mede door deze gewelddadige inhoud werd de verkoop en promotie van het boek in Duitsland tot 2000 beperkt. In Australië moet je nog steeds 18 jaar of ouder zijn om het boek aan te kunnen schaffen.

  Read more

 • Donald Duck

  Wist je dat de Nederlandse overheid in 1948 de strips over Donald Duck verbood: "Deze vaak gewelddadige verhalen konden jongeren aanzetten tot crimineel gedrag. Bibliotheken stopten met uitlenen, ouders hielden in de gaten of kinderen niet heimelijk naar Duckstad afreisden." (Bron: de Volkskrant)

  Read more

Meer Boekenweek 2020

 • Ilja Leonard Pfeijffer (geannuleerd), Oek de Jong en Maarten Spanjer op bezoek

  Read more

 • Boekverfilmingen te leen in de bibliotheek

  Read more

 • Boekenweek 2020: 5 boeken van rebelse auteurs

  Read more

 • Muziekweb: playlist vol rebellen en dwarsdenkers

Lees verder

Spieter, spetter, spater: kijken en luisteren

Spieter, spetter, spater, kijken en luisteren over water

Judith Pietersma, specialsist onderwijs en media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om (voor) te lezen, een spannende film voor een regenachtig dag, een luisterboek voor onderweg en handige websites en apps voor op mijn telefoon.

De lijst werd langer en langer en langzaam ontstond het idee om mijn lijst met jullie te delen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de lijst in drieën gedeeld. In deze blog vind je tips om te kijken en luisteren over water.  Geen zin om te kijken en te luisteren? Kijk dan bij  leuke dingen doen of boeken lezen.

Heb jij nog een leuke tip? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld.  En…. veel plezier in, met en rond het water.

Kijken voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

 • Peppa Pig gaat zwemmen

  Varkentje Peppa gaat met haar vader en moeder en kleine broertje George naar het zwembad. Voor George is het de eerste keer, dus hij is nog een beetje bang. Maar als even later ook Kelly Konijn met haar moeder en broertje Karel in het water komen, hebben George en Karel al snel de grootste pret. Peppa en Kelly laten zien hoe goed zij al kunnen zwemmen.
  Vanaf ca. 3 jaar te bekijken op YouTube.

  Read more

 • Kikker en de warme dag van Max Velthuijs

  Het is warm, het is vreselijk warm en het liefst gaan Varkentje, Eend en Kikker zwemmen. Behalve Haas... die gaat nooit in het water. en dan blijkt dat Haas bang is voor water. Kikker krijgt een superidee als hij hout ziet liggen. De vriendjes helpen hem over de angst heen.|
  Tekenfilm  voor ca. 4 jaar te bekijken op YouTube.

  Read more

 • nijntje en nina op het strand van Dick Bruna

  Opa en oma Pluis nemen Nijntje mee naar het strand. Toen zij jong waren, maakten zij zandkastelen dus dat gaat Nijntje ook doen. Met Nina speelt ze met de bal. Ze raken niet verdwaald omdat ze door het zandkasteel weten waar ze moeten zijn. Maar het wordt vloed en het kasteel is al snel verdwenen.
  Tekenfilm te bekijken op YouTube.

  Read more

 • nijntje aan zee van Dick Bruna

  Vader Pluis neemt Nijntje voor een dagje naar het strand en de zee.
  Ze bouwt een zandkasteel, verzamelt schelpen en gaat zwemmen in de zee.
  Tekenfilm te bekijken op YouTube.

  Read more

 • Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • De kleine zeemeermin

  Musical over Zeemeermin Elise die diep in de zee woont. Tijdens een hevige storm redt ze een knappe mensenprins van een zinkend schip. Elise geeft haar stem aan de heks, maar zal ze haar prins ooit terugzien?
  dvd te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

  Read more

 • De zomer

  Quiz over alles wat met zomer te maken heeft.
  De zomer betekent voor veel kinderen vakantie, zwemmen en ijsjes eten. Maar hoeveel weet jij van de zomer? Test je kennis van de zomer en ontdek of jij er helemaal klaar voor bent!
  Te bekijken op de website van Schooltv

  Read more

 • Kijken voor kinderen vanaf 12 jaar 

  102636

 • Hoe ontstaan eb en vloed? 

  Dankzij de zwaartekracht van de maan
  Aan het strand maak je het vaak mee. Eerst komt het zeewater ver het strand op, en een paar uur later is het strand weer helemaal droog. Dit zijn de getijden van de zee. Bij hoog water is het vloed en bij laag water is het eb.
  Te bekijken op de website van Schooltv.

  Read more

 • Kijken vanaf 18 jaar 

 • Sous le sable

  Marie (Charlotte Rampling) en Jean (Bruno Cremer) zijn al vele jaren getrouwd als hun jaarlijkse vakantie aan zee op een drama uitloopt. Tijdens een dagje aan het strand gaat Jean zwemmen, om vervolgens niet meer terug te keren. De kustwacht kan niet bevestigen of ontkennen dat Jean is verdronken omdat zijn lichaam niet wordt gevonden. Wat volgt is een knap staaltje pschychologische manipulatie van regisseur François Ozon.
  dvd te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

  Read more

 • Luisteren voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

 • Alles in de wind van Mies van Hout

  Twaalf bekende kinderliedjes als 'Alles in de wind' 'Zeg, ken jij de mosselman?' en 'Daar was laatst een meisje loos'.
  Prentenboek met kleurenillustraties en liedjes op cd.
  Vanaf ca. 2 t/m 5 jaar boek met cd te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

  Read more

Meer lezen

Lees verder

De Digitale Voorleestas

De Digitale Voorleestas

Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de bibliotheek nog steeds dicht? Vanaf nu vind je elke week nieuwe prentenboeken op deze pagina - in de vorm van de Digitale Voorleestas. Elke tas bevat een link naar de prentenboeken en bijhorende opdrachten die je samen met je kind kunt doen. Zo maak je het lezen nog leuker!

Waarom voorlezen?

 • Je hebt samen plezier;

 • Je oefent en speelt met taal;

 • Je neemt elkaar mee in jullie eigen kijken op de wereld.

Hoe krijg je toegang tot het online prentenboek?

 • Stap 1: Volg deze link naar het inlogscherm van de online bibliotheek;

 • Stap 2: Kies voor Bereslim of voor de Voorleeshoek. In de pdf met de opdrachten staat altijd waar je het boek kunt vinden.

 • Stap 3: Klik op ‘log in met je Bibliotheekaccount’. Vul het pasnummer/mailadres en wachtwoord van je kind in.

 • Stap 4: Klik op ‘wachtwoord onthouden’. Zo kom je de volgende keer vanuit de pdf direct bij het juiste boek. Nu ben je ingelogd en kun je het voorleesfilmpje bekijken.

De Digitale Voorleestassen

 • #8: Oenny bouwt een huisje

  De zon schijnt en Oenny en Marcel willen samen buiten spelen. Ze bouwen samen een huisje in de tuin. Ineens gaat het regenen. Nu kunnen ze fijn schuilen! Prentenboek met eenvoudige, kleurrijke illustraties. Vanaf 3 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en de bijhorende opdrachten.

  Read more

 • #7: Een taart voor kleine beer

  De verjaardagsvisite van Kleine Beer vindt dat je eerst moet proeven van de taart die je wilt geven. Stel je voor dat die niet lekker is! Maar de taart van Varkentje is erg lekker… Vanaf circa 4 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en de bijhorende opdrachten.

  Read more

 • #6: Kleine muis zoekt een huis

  De appel die Kleine Muis vindt, past niet in zijn holletje en daarom gaat hij op zoek naar een groter huis. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #5: Knuf is vies

  De knuffel van Pip valt in de zandbak en is helemaal vies. Moeder heeft een goed idee: Pup en Knuf gaan samen in bad. Prentenboek met kleurige illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #4: Rikki en Mia de kip

  Rikki en kip Mia zijn vriendjes. Op een dag komt Mia niet naar hun vaste plekje. Ze heeft belangrijk werk te doen. Rikki houdt haar gezelschap. Prentenboek met paginagrote schilderingen in warme kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #3: Gonnie en Gijsje

  De gansjes Gonnie en Gijsje zijn vriendinnen en trekken altijd samen op, totdat Gijsje ineens haar eigen weg gaat. Prentenboek met eenvoudige, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #2: Rupsje Nooitgenoeg

  Een rupsje eet zich vol tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten gaatjes in het papier. Groot formaat prentenboek met kleurrijke, voelbare collages en tekst in braille. Vanaf circa 3 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #1: Wij gaan op berenjacht

  Vier kinderen gaan met hun vader op berenjacht. Ze trotseren moedig de natuur, maar dan staan ze opeens tegenover een echte beer! Prentenboek met paginagrote aquarellen, afwisselend in zacht gekleurde en in grijze tinten. Vanaf circa 4 jaar.

  Klik hier om naar het prentenboek te luisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

Lees verder

Voorlezen aan je baby

Voorlezen aan je baby

Geschreven door Özlem Cetin en Karin Buik

Voorlezen aan je baby? Kan dat? Het antwoord is een volmondig JA! Dit betekent waarschijnlijk wel dat je het beeld dat je over voorlezen hebt een beetje moet bijstellen.

Maar laten wij ons eerst eens voorstellen: wij zijn Özlem en Karin en wij zijn de nieuwe BoekStartcoaches van Bibliotheek Rotterdam. Ouders van jonge kinderen kunnen ons binnenkort tegenkomen, want wekelijks gaan we ieder op vijf locaties van het CJG (de consultatiebureaus) met ouders in gesprek over voorlezen aan een heel jong kind. Ook zullen we regelmatig te vinden zijn bij de verschillende vestigingen in Rotterdam om samen met ouders uit te vinden welke boeken er nu leuk en geschikt zijn voor hun kleintjes.

Het eerste levensjaar is waardevol

In het eerste jaar van je kindje wordt de basis van zijn of haar ontwikkeling gelegd. Wanneer je tijdens de eerste drie maanden iets voorleest uit een boek, vindt je baby het heerlijk om naar jouw stem te luisteren. Misschien heb je zo voor jezelf ook al iets minder het gevoel zomaar wat in de ruimte te kletsen. Praten tegen je pasgeborene is echt heel belangrijk en als je dit door middel van een verhaaltje of bijvoorbeeld een rijmpje of liedje doet, maak je het ook nog eens extra gezellig!

Lezen hoort erbij

Als je kindje een maand of drie is, kun je al beginnen met voelboekjes, knisperboekjes en boekjes met veel simpele, contrastrijke illustraties. Later kun je starten met kartonnen boekjes waar al wat simpele woordjes in staan. Zo bouw je het voorlezen op. En: schrik niet als je baby heel andere dingen met het boekje wil doen dan wat jij in gedachten had. Laat het gerust gebeuren, het gaat erom dat een boek iets heel normaals wordt in het leven van je kind. Een boek lezen moet eigenlijk net zo gewoon worden als tandenpoetsen.

Waarom? Omdat voorlezen de band met je baby versterkt en bovendien geef je je kindje een voorsprong in zijn of haar taalontwikkeling!

Wist je dat er heel veel leuke baby- en peuterboeken te leen zijn bij de bibliotheek?

Hieronder alvast een paar tips:

 • Kraken met Kikker en zijn vriendjes van Max Velthuijs

  Kikker zit op de rug van Eend, terwijl Eend aan het zwemmen is. Varkentje loopt met een mand met appels op haar rug. Klein, stoffen, tekstloos prentenboekje met eenvoudige, zwartomlijnde, felgekleurde illustraties en knisperpagina's. Vanaf ca. 3 maanden.

  Read more

 • Hallo Baby! Onderweg van Roger Priddy

  Herken je de auto, de rolschaatsen, de graafmachine en de raket? Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, gestileerde illustraties van zestien voertuigen, in zwart-wit en enkele steunkleuren. Vanaf ca. 9 maanden.

  Read more

 • Hallo Baby! Lekker spelen van Roger Priddy

  Wat zie je allemaal in het park, en wat als je in bad gaat of gaat eten? Groot hardkartonnen aanwijsboek met eenvoudige illustraties in zwart-wit en enkele steunkleuren. Onderaan een plastic balk met beweegbare speeltjes. Vanaf ca. 6 maanden.

  Read more

 • Kiekeboe! Babydieren van Charlie Gardner

  Welk dier kan met zijn grote ogen zelfs in het donker alles zien? En welk dier houdt graag een winterslaap? Vierkant hardkartonnen prentenboek met kleurenfoto's en grappige uitsparingen om het dier te raden. Vanaf ca.18 maanden.

  Read more

 • Mijn eerste kijk- en zoekboek van Fiona Watt

  Welke auto heeft geen wielen? Welke jongen draagt een muts? En kun je de kleinste paddenstoel vinden? Prentenboek met vrolijke zoekplaten in frisse kleuren. Vanaf ca. 2 jaar.

  Read more

Lees verder

Spieter, spetter, spater, veel plezier met water

Spieter, spetter, spater, lezen over water

Judith Pietersma specialist media & media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om te lezen en voor te lezen. Over de zee, het strand, zwemmen en varen Specialist media en onderwijs Judith heeft drie lijsten voor je opgesteld. In deze blog vind je boeken over water. Geen zin om boeken te lezen? Kijk dan bij kijken en luisteren of leuke dingen doen.

Heb jij een gouden tip? Mail deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld. En…. veel plezier met water.

Boeken voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

 • Lekker Zwemmen van Kathleen Amant

  Anna gaat zwemmen, samen met mama. Anna's kleertjes moeten uit, het badpak moet aan. Voor je het water in mag, moet je ook nog onder de douche. Maar dan….kan de waterpret beginnen! Een vrolijk boek over watergewenning en een kleine beetje bang… Vanaf ca. 2 jaar.

 • Meneer Brom gaat zwemmen van Kathleen Amant

  Meneer Brom doet wat hij elke maandag doet: hij gaat zwemmen met Walvis, zijn goudvis. Maar Otter waarschuwt meneer Beer voor de Woeste Waterwobbel die op de bodem van de beek woont. Vanaf ca. 4 jaar.

  Read more

 • Peppa gaat zwemmen

  Varkentje Peppa gaat met haar vader en moeder en kleine broertje George naar het zwembad. Voor George is het de eerste keer, dus hij is nog een beetje bang. Maar als even later ook Kelly Konijn met haar moeder en broertje Karel in het water komen, hebben George en Karel al snel de grootste pret. Peppa en Kelly laten zien hoe goed zij al kunnen zwemmen. Gebaseerd op de animatieserie. Vanaf ca. 3 jaar.

 • Kikker en de warme dag van Max Velthuijs

  Het is warm, het is vreselijk warm en het liefst gaan Varkentje, Eend en Kikker zwemmen. Behalve Haas... die gaat nooit in het water. En dan blijkt dat Haas bang is voor water. Kikker krijgt een superidee als hij hout ziet liggen. De vriendjes helpen hem over de angst heen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

 • Naar zee! van Elisa van Spronsen

  Sil is aan zee. Hij gaat op zoek naar een schat. Hij vindt hout en een net en een bot. Sil wil niet weg. Hij maakt een hut.  Wil jouw kleuter al zelf lezen? Dat kan in dit leuke samenleesboek. De rechterpagina's zijn woordpagina's die je kleuter zelf leest. De linkerpagina's zijn voorleespagina's. Jullie lezen samen wat Sil doet aan zee. Vanaf ca. 5 jaar.

   

Boeken voor kinderen van 6 tot 9 jaar

 • Aan zee van Annemarie Bon

  Wat kun je zien aan zee? Wat doe jij op het strand? Weetjes over het strand en de zee met veel kleurenfoto's. Onderdeel van de serie Veilig leren lezen, kern 3. Vanaf 6 jaar.

 • Wat leeft er op het strand? van John-Paul Wilkins

  Planten die vlak bij zee groeien, kunnen tegen harde wind en zout zeewater. Sommige stranddieren graven een holletje in het zand om in te wonen. Vogels hebben lange poten waarmee ze in het water kunnen staan.
  Planten en dieren op het strand zijn goed aangepast aan het leven vlak bij zee. Vanaf ca. 8 jaar.

 • Schelpen van Holly Beaumont

  Welke dieren hebben schelpen, waarvoor dienen ze en hoe veranderen ze als dieren ouder worden?
  Negen vragen over schelpen van dieren worden beantwoord. Met veel grote kleurenfoto's en een quizvraag. Onderdeel van de serie Mijn eerste docu-boek. Vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.

Boeken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Het strandboek van Fiona Danks

  Zoek een schat, maak een monster van drijfhout of laat stenen balanceren. Uitleg van 60 knutsel- en avontuurlijke ideeën, voor op het strand. Met veel kleurenfoto's. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 t/m 11 jaar.

 • Avontuur onder water in 80 spelletjes van Aleksandra Artymowska

  Maak je klaar voor een avontuurlijke reis onder water. Het wordt een tocht vol doolhoven, zoekplaten en puzzels. Ga op zoek naar het anker van de duikboot, ontsnap uit de grot van de reuzeninktvis en vind de hond op het strand. Als het je lukt om 'onder water' de tachtig puzzels op te lossen, kun je de geheime schatkist van kapitein Nemo openen! Vanaf ca. 9 jaar.

 • Lampje van Annet Schaap

  Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Samen de boot in van Lisette Vos

  Ga je mee op ontdekkingsreis? Gooi de trossen los! Of je nu op een motor- of zeilboot vaart, er valt altijd genoeg te doen en te ontdekken op het water. Van voorrangsregels tot een vaarroute uitzetten, van knopen leggen tot spannende experimenten uitvoeren. Ga aan de slag met de coole doe-opdrachten. En wil je weten of je een echte matroos bent? Maak dan de test achterin en haal je vaardiploma. Ahoy! Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Boeken voor kinderen vanaf 15 jaar

Sharon van Rouwendaal BRUUT door Natasja Weber

Lees over het leven en de harde weg naar succes van de Nederlandse profzwemster en olympisch kampioene Sharon van Rouwendaal. Sharon zwemt vanaf haar jonge tienerjaren negentig (!) kilometer per week. De ultieme beloning volgt in 2016 met de Olympische titel in Rio de Janeiro op de tien kilometer openwaterzwemmen. Vanaf ca. 15 jaar.

Boeken voor 18 jaar en ouder

 • Zvvem van Irma Kokx

  In ZVVEM lees je (bijna) alles over leren zwemmen. Wil jij als ouder wel eens weten hoe zo'n zwemlestraject er nu echt uit ziet? Hoe bepaal je welke zwemschool voor jou én voor je kind het beste is? Hoe weet je of je kind al toe is aan zwemles? En wat motiveert kinderen nou echt? Antwoord op deze en veel meer vragen vind je in het mooie boek. Een zeer informatief boek voor ouders. En kinderen lezen en kijken mee! Voor hen is er onder andere een waterdierenalfabet, een waterwoordzoeker, weetjes over dolfijnen meer! Voor opvoeders van kinderen van ca. 0 t/m 12 jaar.

 • Marifoonberichten van Toine Heijmans

  Marifoonberichten bestaat uit waargebeurde verhalen over verdwenen orka's, twijfelende mosselvissers en geheime eilanden – maar bovenal over het grenzeloze verlangen naar het water.

 • Klein Vaarbewijs I en II

  De nieuwste editie van het populairste Vaarbewijsboek van Nederland. Hier vind je alle examenstof, gecombineerd met praktijkvoorbeelden, samenvattingen en oefenvragen – allemaal helder beschreven en met duidelijke illustraties. Met cd-rom.

Meer boeken over water bij Bibliotheek Rotterdam

Meer blogs

Lees verder

Wekelijks bakkie troost

Wekelijks bakkie troost

Hoewel de deuren van de bibliotheek gesloten zijn, zijn we online gewoon open. Het aanbod is ruim: van e-books tot aan online activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Met zoveel keuze kunnen we ons voorstellen dat je soms niet weet waar te beginnen. Daarom geven wij je vanaf nu elke week een online lees-, luister- of kijktip. Met deze tips steken we iedereen die thuiszit een hart onder de riem in deze onzekere tijd.

 • #10: Joker

  Vandaag geeft onze collega Marlies, Cultureel Programmeur, een kijktip weg Joker.

  “Joker is geen actiefilm maar een aanklacht en een verklaring in één. Een harde film over een verhardende maatschappij. De regisseur houdt je een spiegel voor dat buitenbeentjes over de rand kunnen vallen, als we niet naar hen omkijken. Voor mij is het een troosttitel omdat de regisseur, zijn team en acteurs een sfeer en setting creëren waarin de transformatie van een clown tot moordenaar Joker, geloofwaardig wordt ontvouwd. Het acteerwerk, het verhaal zijn heel goed. Het is visueel mooi en de muziek is prachtig!”

  Mogelijkheden om de film te kijken, vind je via https://www.streamwijzer.nl/joker-2019-online-kijken/

  Read more

 • #9: Magnum Mysterium van Morten Lauridsen

  Bibliotheekmedewerker Cora geeft nog en muziektip weg: Magnum Mysterium van Morten Lauridsen. Zij vertelt: “Het is heel verstilde muziek, soms heel wijds, maar soms ook heel intiem en in ieder geval troostend, vind ik. Als ik dit hoor, denk ik meestal aan het hiernamaals (als dat bestaat). In ieder geval tilt deze muziek mij boven mijn aardse bestaan uit. Ik houd het meestal niet droog, maar toch is het troostend”.

  Luister het stuk op YouTube.

  Read more

 • #8 Geluk bij een ongeluk van Toon Tellegen

  Geluk bij een ongeluk van Toon Tellegen is deze week de leestip van collega Ariane, specialist Catalogus.

  “Ik vind Toon Tellegen als schrijver erg mooi, zowel zijn gedichten als zijn jeugdboeken. Hij heeft een scherpe, maar ook een milde blik. Droevig mooi, zou ik het willen noemen. Het zijn ook vaak korte verhalen en gedichten. Ze zijn grappig, absurd, bedachtzaam en lief. Daarom zit er voor mij heel veel in”, vertelt Ariane.

  Andere pakkende titels van Toon Tellegen voor deze tijd:


   

  Read more

 • #7: Playlist voor de familie

  Deze week geeft bibliotheekmedewerker Cynthia een aantal luistertips weg.

  “Mijn moeder heeft een playlist op Spotify gemaakt. De playlist verbindt ons als gezin en laat ons aan elkaar denken in deze tijd. Dit zijn een aantal nummers uit de playlist:

  Read more

 • #6: Thuis mag ik niet meer zeuren

  Onze collega Sophie, bibliotheekmedewerker, koos het bakkie troost Thuis mag ik niet meer zeuren van Sylvia Witteman.

  “In tijden van crisis is het fijn om je gedachten even te verzetten en kan je wel wat humor gebruiken. Sylvia Witteman schrijft columns voor de Volkskrant waar ik altijd erg om moet lachen. Het gemopper om eigen kinderen, huisgenoot P en de katten blijven altijd erg leuk. Maar nu ook een toepasselijk boek voor de thuisblijvers in deze tijd. Tegenwoordig kan je alles laten bezorgen en is het niet heel erg nodig om naar buiten te gaan. Soms erg herkenbaar maar dat maakt het juist zo leuk!”

  Lees het e-book via de online bibliotheek

  Read more

 • #5: Alaska

  Onze collega Tessa, Bibliotheekmedewerker, heeft een luister- en leestip. Het boek Alaska van Anna Woltz.

  Tessa: “Je leeft helemaal mee in het verhaal van Parker, Sven en Alaska natuurlijk. De angsten en onzekerheid van henzelf en de ander zetten de hoofdpersonen aan het denken. Het eind van het verhaal is hartverwarmend, hoe kinderen leren dat zij niet alleen zijn en elkaar met angsten kunnen helpen. Mooi parallel naar deze tijd: angsten heb je niet alleen, help elkaar en help jezelf daar ook mee verder. Wat mij betreft een mooi en leerzaam verhaal voor jong en oud”.

  Het boek kan je luisteren via de LuisterBieb-app of lezen als e-book.

  Read more

 • #4: 'Dogs of Berlin' en 'BROT'

  Deze week geeft Judith, Specialist Media en Onderwijs, twee kijktips.

  “Normaal ben ik een lezer en een ouderwetse televisiekijker. Maar toen ik pasgeleden geen zin had om na te denken waar ik naar wilde kijken, ben ik begonnen aan Dogs of Berlin, een Duitse misdaadserie. Twee agenten, de onvoorspelbare en onberekenbare Kurt Grimmer, een ex-neonazi met connecties in de onderwereld, en Erol Birkan, een gedreven politieagent, die bereid is zijn leven te geven voor gerechtigheid en samenwoont met zijn Duitse vriend, onderzoeken samen de dood van een Turks-Duitse voetballer, die net voor een belangrijke interland (Duitsland-Turkije) wordt vermoord. De serie is rauw, ruw, grof en misschien zo hier en daar onwaarschijnlijk. Maar wel lekker spannend! De tweede serie die mij aan de buis kluisterde is de IJslandse serie BROT (The Valhalla Murders).”

  Beide series kun je bekijken op Netflix.

 • #3: 'Lof van de geneeskunde' van Erasmus

  Deze week geeft John, onze Conservator Erfgoedcollecties, een leestip: Erasmus’ Lof van de geneeskunde.

  “In zijn vroege jaren schreef Erasmus een tekst waarin hij de geneeskunde en artsen prijst. Volgens Erasmus staat de geneeskunst centraal in de maatschappij en vormt het de ‘basis voor alle menselijk leven’. ‘Mens’ noemt Erasmus een eretitel die we grotendeels aan artsen danken. Hij prijst het werk van een arts, ‘omdat hij met zijn kennis en vaardigheid, zijn zorg en toewijding, een mens die al toebehoort aan de hel als het ware uit de muil van de dood wegtrekt’. Dat is precies wat nu onze artsen en andere zorgspecialisten op de ic’s aan het doen zijn. Erasmus’ lof is daarom onverminderd van toepassing”. Dit stuk kan je vinden in het boek van Desiderius Erasmus, Lof en blaam. Vertaald door Harm-Jan van Dam (2004): p. 29-51.

 • #2: Erbarme dich uit Bachs Mattheuspassie

  Vandaag een tip van bibliotheekmedewerker Cora: “Erbarme dich” uit Bachs Mattheuspassie. Kijk dit muziekstuk via YouTube. “Erbarme dich” uit Bach’s Mattheuspassie is een overbekende troost-aria en hoewel de passietijd voorbij is, kan ik er het hele jaar door naar luisteren. Het instrumentale intro is troostrijk door het wiegende ritme. Deze opname vind ik vooral mooi, omdat de dialoog tussen de zangeres en de violist mooi in beeld wordt gebracht. Ook de dirigent krijg je tussendoor te zien, maar bekijk en beluister vooral ook andere uitvoeringen! Zoals Bach’s Oster-Oratorium (Paasoratorium) bijvoorbeeld”.

   

 • #1: Herman Finkers: De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door

  Vandaag een tip van één van onze bibliotheekmedewerkers: De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door en Pöezie, zo moeilijk nie van Herman Finkers.

  “In tijden van crisis is er niets fijner dan te luisteren naar humor. Met Herman Finkers op de oren is boodschappen doen (wat nooit mijn hobby is geweest en nu al helemaal een gedoe) een stuk minder erg. Ik loop zelfs rond met af en toe een schaterlach. En hopelijk gebeurt dat ook bij jou...”

  Haal dit luisterboek in huis via de LuisterBieb-app en luister lekker thuis!

Lees verder

TopTien Prentenboeken

Prentenboek TopTien 2020

Ieder jaar maakt een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie van de beste prentenboeken: de Prentenboek TopTien. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters.

Hieronder de Prentenboeken TopTien voor 2020. Klik op het item om het boek op te zoeken in onze catalogus.

 • 1. Spelen tot het donker wordt van Marit Törnqvist

  Een meisje en haar vriendje spelen altijd samen: buiten of binnen, in bad of op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. En na een nachtje slapen spelen ze weer verder! Vierkant hardkartonnen prentenboekje met sfeervolle kleurenillustraties en aan begin en eind een gedichtje. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

   

  Read more

 • 2. Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horacek

  Eend loopt te mopperen. Ze heeft niemand om mee te spelen. Er verschijnt een grijze wolk boven haar hoofd die steeds groter wordt. Want alle dieren die ze vraagt, willen spelletjes doen die Eend niet leuk vindt. Dan wordt de wolk zo groot en zwart dat hij barst. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf 4 jaar.

   

  Read more

 • 3. De hapgrage krokodil van Jonnie Wild en Brita Granström

  De olifanten, giraffen en apen staan verlangend aan de rand van de waterpoel. Maar de hapgrage krokodil beweert dat het zijn poel is en jaagt alle dieren weg. Daar trekken de dorstige flamingo’s zich niets van aan. Zullen de andere dieren hun voorbeeld durven volgen? Prentenboek met grappige, kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 4. Deze ridder zegt nee van Lucy Rowland

  Finn is de liefste en braafste ridder uit het dorp. Maar op een morgen voelt Finn een kriebel opkomen en brult hij heel hard: nee! Finn stopt niet meer met nee roepen, totdat de grote rode draak het dorp bezoekt. Groot prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 5. Een schildpad was zijn schildje kwijt van Marjet Huiberts

  Een schildpad kan zijn schild nergens vinden. Verdrietig trekt hij zich terug in een oud konijnenhol. De volgende morgen wordt hij wakker van het vrolijke gezang van een vogeltje, dat een nest bouwt. Misschien kunnen ze elkaar helpen? Oblong prentenboek met sfeervolle tekeningen in natuurlijke kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 6. Van 1 tot 10 van Mies van Hout

  De beer heeft één buik, het konijn twee oren en de vis zeven strepen. En hoeveel snorharen tel je bij de poes? Vierkant hardkartonnen prentenboek om tot tien te leren tellen, met eenvoudige, uitbundig gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

   

  Read more

 • 7. Zo moe en toch klaarwakker van Susanne Strasser

  De dieren moeten gaan slapen. Maar de zeeleeuw moet plassen, de krokodil gaat zijn tanden poetsen en de pelikaan heeft dorst. De dieren sloffen na elkaar met veel lawaai de kamer uit. Maar waar gaan ze toch naartoe? Oblong hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.

  Read more

 • 8. De boer en de dierenarts van Pim Lammers

  Wat is er toch aan de hand met de boer? Hij zoekt eieren bij de varkens en rijdt met zijn tractor de hooiberg in. Zou het soms door die knappe, slimme, vrolijke dierenarts komen dat de boer zo in de war is? Prentenboek met kleurrijke, vertederende tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 9. De grote vijf van Bella Makatini

  Dani gaat bij zijn opa logeren. Bij opa hangen mooie schilderijen uit zijn geboorteland. Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld. Opa vertelt elke dag over een van de vijf dieren. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

 • 10. Otto groot Otto klein van Tom Schamp

  Tijdens een autorit met zijn vader door de stad kijkt Otto zijn ogen uit. Hardkartonnen prentenboek met kleurrijke, collageachtige illustraties waarop allerlei tegenstellingen te vinden zijn. Vanaf ca. 5 jaar.

   

  Read more

Terug naar het overzicht

leestips

Lees verder

Het grote zomer thuisblijf klooiboek

Je hoeft je deze zomer niet te vervelen

Door Judith Pietersma, specialist media & onderwijs

Begin juli plofte er een brievenbuspakket met een enorme klap op de deurmat. Ik had er al een tijdje naar uit gekeken en toen het er eindelijk was scheurde ik nieuwsgierig de envelop open.
In de envelop trof ik een boek aan vol met ideeën om dingen te maken en te ontdekken, bedoeld voor kinderen en ook een beetje voor hun ouders en andere volwassenen. Soms moeilijke, soms vieze en zelfs een paar ideeën die best een beetje gevaarlijk zijn. Maar dat maakt dit boek zo leuk: Het grote zomer thuisblijf klooiboek.

Het leuke van Het grote zomer thuisblijf klooiboek is, dat je er mee kunt doen wat je zelf wilt.
Er staan geen echte opdrachten in, maar wel heel veel leuke ideeën. En welke je kiest bepaal je helemaal zelf. Ga, het liefst samen, aan de slag en ontdek wat je kunt met touw, tape, ijzerdraad, een haaknaald, een vergrootglas en aardappelen. Maak stickers, taper een muur, maak een blauwdruk, een minifilm, een robotarm of een apenvuist… Het laatste noemden we, toen ik nog als koksmaat meevoer op een groot zeilschip, een apenkloot. Maar dat terzijde.

 

Zolang de voorraad strekt, kun je het boek voor € 5,- bestellen bij Uitgeverij Pica.
Vanaf ongeveer 15 juli 2020 is het op de website lekkersamenklooien.nl gratis te downloaden.

Klooien

Klooien is niet zomaar een beetje knutselen. Als je klooit maak je dingen, ontdek je hoe dingen werken en leer je verschillende gereedschappen te gebruiken. Daarom begint Het grote zomer thuisblijf klooiboek met 50 gereedschappen die kinderen ooit een keertje moeten hebben uitgeprobeerd. En wij ook! Heb jij wel eens een haaknaald gebruikt, of een (hand)boor, of een breadboard?  Hout gehakt met een bijl, gefotografeerd met een echte fotocamera, gezaagd, gekleid, geboord, gebakken, gesnoeid? Ik wel. ;o)

In het Het grote zomer thuisblijf klooiboek kun je de door jou gebruikte gereedschappen afvinken.
Maar je kunt de 50 gereedschappen ook als poster downloaden, printen en boven je bed hangen.

makersmaken lidwoorden 1024x724

Tapenen, woest haken en wild plakken

Tapenen

Misschien ben je ze de afgelopen maanden ergens tegengekomen? Grote mozaïeken op stoepen, gemaakt met tape en stoepkrijt.
Heb je geen idee? Bekijk dan de Facebookpagina van De beweegkalender. In een filmpje leggen ze uit hoe je deze mozaïeken maakt.

Maar ...  met tape zelf kun je ook tekenen, tapenen. Zonder verf maak je graffiti op de stoep of tegen een muur. Binnen, maar vooral buiten! Lekker tekenen met afplakband. In het boek staan hele grappige voorbeelden, maar leuker nog is als je je eigen plakgraffiti maakt.
Wel vragen of het mag!
En wil je een echte tapeprofessional worden? Bekijk dan hier de handleiding uit de klooikoffer tapenen.
Is je tapening af, maak een foto en deel hem op Twitter, Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #taperen.

Woest haken

Haken doe je met wol of katoen en een haaknaald. Heb je het nog nooit gedaan? In Het grote zomer thuisblijf klooiboek wordt uitgelegd hoe het werkt. Een beetje oefenen met verschillende steken en dan zelf aan de slag. Met  plastic, gras, touw of gekookte spaghetti. En de haaknaald kun je dan van de 50 gereedschappen afvinken. Geen haaknaald in de buurt? Probeer je het toch met je vinger.
Mocht je een nieuwehobby hebben ontdekt, kijk dan is in de bibliotheek. We hebben best veel haakboeken.

plasticzak 1024x256

Wild plakken

KnipselLijm, je hebt het in alle soorten en maten. Papierlijm om te knutselen, de beroemde pritstift bijvoorbeeld. Maar ook houtlijm, secondelijm  of solutie voor het plakken van fietsbanden. Je hebt vast wel een paar soorten lijm in huis. Nee! Geen probleem want met gelatine (of agar agar), poedersuiker en water maak je heel eenvoudig zelf lijm.
Als je op een vel papier met watervaste stiftten tekeningen maakt (vergeet de stippellijntjes niet voor het uitknippen) en aan de andere kant het vel insmeert met je eigen lijm (wel goed laten drogen) en de tekeningen uitknipt… hopla, je eigen stickers. Gewoon de lijmlaag met je tong nat maken en plakken maar.

Niet kopen, zelf maken

Mijn favoriet, als koksmaat, gaat over 50 dingen die je kunt kopen, maar ook zelf kunt maken.
Afgelopen weekeind heb ik zelf chips met een dipsaus gemaakt. Daarvoor heb ik eerst, met het recept uit Het grote zomer thuisblijf klooiboek, mayonaise gemaakt. Door de mayonaise heb ik voorzichtig in beetje kerriepoeder geroerd. Net genoeg om de mayonaise een smaakje te geven. Met de kaasschaaf heb ik dunne schijfjes van een vastkokende aardappel gesneden en die schijfjes voorzichtig in de olie gefrituurd. Helaas ben ik vergeten een foto te maken. Gelukkig staat ook het recept voor chips in Het grote zomer thuisblijf klooiboek.

nietkopenzelfmaken

Lekker samen klooien

De maker van het boek, Astrid Poot, is samen met Peet Sneekes, de grondlegger van Stichting Lekkersamenklooien:

Stichting Lekkersamenklooien zet zich in voor het hervinden van de juiste plek van maken in ons leven en onderwijs. We schrijven blogs, geven lezingen, adviseren onderwijsinstellingen, musea en anderen en ontwikkelen producten. (Boeken, publicaties, maak-sets als de Klooikoffers en meer.) Lekkersamenklooien heeft geen winstoogmerk en maakt haar uitingen gratis beschikbaar via de website Lekker Samen Klooien.

Alles wat op de website Lekker samen klooien staat, kun je downloaden en uitprinten. Zoals het Dikke Boek over Gereedschap dat hoort bij de poster met 50 gereedschappen. In de verschillende hoofdstukken, met zus en broer Ro en Max in de hoofdrol, gaan over verschillende gereedschappen. De ontstaansgeschiedenis en de mooie verhalen die er bij horen.

4posters 1024x614Zelf word ik heel blij van de Minimaakcursussen.
Tot nu toe heeft Astrid er vier gemaakt:

 • Het afbreekmes;
 • Het lijmpistool;
 • Elektronica;
 • De soldeerbout.

Met de laatste, de soldeerbout, heb ik zelf leren solderen! Het is de bedoeling dat van alle 50 gereedschappen een minimaakcursus komt.

En verder...

Cover Bo bouwt een bootLeen het boek Bo bouwt een boot in de bibliotheek. De opa van Bo woont aan de andere kant van de rivier, maar de brug wordt gesloopt. Samen met Mees bouwt Bo een boot voor opa. Met klustips. Vanaf ca. 10 jaar.
Bo bouwt een boot is inmiddels uitverkocht. Wel kun je het lenen in de bibliotheek. Het gereedschapskatern kun je gratis downloaden bij Lekkersamenklooien.

Studio Het Klokhuis10384.w1220.r450 173.76f8caf is het creatiefste gedeelte van de Klokhuiswebsite! Je vindt hier van alles om zelf te maken en te doen. Van proefjes tot baksels. Experts geven je tips om nog handiger te worden en je kunt mee doen aan wedstrijden! Je kunt thuis lekker aan de slag, maar op school is het natuurlijk ook een feest! Speciaal voor scholen hebben we ook docent accounts, en een pdf met alle stappen om te printen!

124x151Koop of leen het boek Maken in de klas. Het boek geeft antwoord op belangrijke vragen: waarom maakt maken gelukkig? Hoe past het in de klas en in de les? Hoe ga je om met de verschillen tussen kinderen?

Maken in de klas staat boordevol voorbeelden van leraren die in prachtige projecten maken succesvol koppelen aan taal, techniek, kunst en natuurwetenschappen en het zo een goede plek in het curriculum geven. Verder vind je in het boek inspirerende tekeningen, foto's en verhalen van experts, die elke leraar helpen om concreet met maakonderwijs aan de slag te gaan op een manier die bij haar of hem past.

Ten slotte

Zomaar beginnen met met maken of klooien is best lastig. Eigenlijk hebben kinderen gewoon een duwtje in de goede richting nodig. Dus ga samen aan de slag met Het grote zomer thuisblijf klooiboek. Samen spelen, dingen doen en uitproberen.

Vind je het toch lastig om te beginnen? In de zomervakantie kunnen kinderen van 9 tot en met 12 jaar terecht bij Maakplaats010. Kinderen kunnen luchtkastelen bouwen in VR, stop motion met klei en de iPad of stadstekeningen maken in 3D. Kijk hier voor de data, tijden en kosten. Je moet wel reserveren! Je vindt Maakplaats010 op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110, tegenover de Markthal in het centrum van Rotterdam.

PS
Alle illustraties in deze blog zijn gemaakt door of voor Astrid Poot.

Meer lezen

Lees verder

Een wonder!

Een wonder!

Karin Buik, Boekstartcoach

Nu ik een paar weken bezig ben op de Consultatiebureaus van het CJG, heb ik al vele mooie gesprekken met ouders gevoerd. Natuurlijk gaan deze vooral over voorlezen en hoe je dat het beste kunt doen, maar tijdens een gesprek komen soms ook hele andere zaken aan bod. Dat maakt dit werk heel afwisselend en erg leuk. In deze blog meer over mijn belevenissen.

Door de recente maatregelen m.b.t. het coronavirus kunnen wij BoekStartcoaches de consultatiebureaus de komende weken even niet bezoeken. Maar blijven jullie vooral voorlezen aan jullie kleintje(s). Dat is zeker in de huidige situatie een leuk en nuttig tijdverdrijf. We zien elkaar snel weer!

Baby ziet...

Dat ons werk belangrijk is, bewijst het gesprek dat ik had met een moeder van een kindje van 4 weken. Zij vertelde mij dat ze wel wist dat voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, maar wat zij niet wist, was dat ze zelfs nu al kon beginnen. “Hij is nog zo klein”, zuchtte ze. Daarop pakte ik een boekje met veel contrastrijke vormen, zeer geschikt voor die hele kleintjes en hield het vlakbij het gezichtje van haar baby’tje. Het jongetje, zo klein als hij was, draaide zijn hoofdje naar het boekje en zijn oogjes werden groot. Nieuwsgierig bekeek hij alles en luisterde ondertussen naar mijn stem. Moeder wist niet wat ze zag en klapte in haar handen van enthousiasme. “Het lijkt wel een wonder!”, zei ze blij en de rest van haar bezoek is ze lekker aan de slag gegaan met haar baby en het boekje. Wat een heerlijke reactie om mee te nemen in mijn werk!

Nog even dit: wisten jullie dat er een gratis app van de bibliotheek bestaat voor luisterboeken? Ook kinderen kunnen hier allerlei boeken luisteren! (Je hoeft niet per se lid te zijn.) Doe er -zeker nu- je voordeel mee! Klik hier voor meer informatie.

Lees verder

De Boekenkast Van... Dennis ‘Ma’MaQueen’ Bijleveld

De Boekenkast Van... Dennis ‘Ma’MaQueen’ Bijleveld

Dennis Bijleveld is modeontwerper en dragqueen. Hij is geboren als man en kleedt zich graag als vrouw. Met zijn alter ego ‘Ma’MaQueen’ is hij ambassadeur van Rotterdam Pride en pleit voor een gendervrije samenleving.

Deze editie staat in ‘De Boekenkast Van’ de keuze van Dennis centraal. Al kunnen we het dit keer beter De Filmkast Van noemen. ‘Ik ben namelijk niet zo’n lezer. Maar een filmgenieter des te meer, er worden zo veel inspirerende producties gemaakt’, aldus Dennis. 'Ik geef je graag wat hele mooie tips!'

 • 1. 'Dancer'

  Dancer is een indrukwekkende documentaire over Sergei Polunin, die op jonge leeftijd de professionele balletwereld bestormde als de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Zijn roem maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave. ‘Ik heb niet voor ballet gekozen, het is wie ik ben’.

 • 2. 'The Fall'

  Een vijfjarig meisje en een stuntman houden elkaar gezelschap in een ziekenhuis in het L.A. van de jaren '20. De stuntman is door een spectaculair ongeval verlamd in de benen en door een liefdesbreuk in het hart. Als ze voor hem genoeg morfine kan smokkelen, vertelt hij haar het ongelooflijke verhaal van vijf superhelden die van een verlaten eiland ontsnappen. The Fall is een ontroerende film!

 • 3. 'Treasures of the wreck of the unbelievable'

  Toch een boek in de lijst, in combinatie met een docu op Netflix over de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Damien Hirst. En wat voor een kunstenaar! Zijn controversiële project speelt met thema’s ‘echt’ en verzonnen en vertelt verhalen van fantastische mythische werelden. Met zowel vernietigende als lyrische reviews.

 • 4. 'The Dressmaker'

  Een succesvolle mode-ontwerper (mooie rol van Kate Winslet) keert na jaren terug naar haar geboorteplaats, een afgelegen, stoffig dorpje in Australië, om daar de waarheid te achterhalen over een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Een romcom en tegelijk ook een drama. Met Liam Hemsworth, altijd leuk natuurlijk!

 • 5. 'The Neon Demon'

  The Neon Demon is een horrorsprookje waarin schoonheid en obsessie een aantrekkelijke, maar verraderlijke cocktail opleveren. Het jonge, ambitieuze model Jesse verhuist naar Los Angeles en weet alle aandacht op zich te vestigen. Als het om schoonheid gaat is niemand te vertrouwen. Beauty isn’t everything. It’s the only thing.


Over Dennis Bijleveld

Dennis Bijleveld is modeontwerper en dragqueen. Hij is geboren als man en kleedt zich graag als vrouw. Met zijn alter ego ‘Ma’MaQueen’ is hij ambassadeur van Rotterdam Pride en pleit voor een gendervrije samenleving.

Lees verder

Opgroeien met boeken

Opgroeien met boeken

Weet jij nog door wie je vroeger het leukste werd voorgelezen? Grote kans dat je dat zeker nog wel weet! Dit kan natuurlijk je vader of je moeder zijn of misschien je opa of oma.

In mijn geval was het de meester op de basisschool. Gewéldig zoals hij voorlas. Ik durf te zeggen dat juist zijn manier van voorlezen de liefde voor het lezen bij mij (verder) heeft aangewakkerd. Ik heb deze herinnering meegenomen en nog steeds noem ik één van de door hem voorgelezen (en daarna door mij nog vele malen stukgelezen) boeken mijn allermooiste jeugdboek: ‘De gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren. Maar ook de boeken van Paul Biegel waren zijn, en later mijn, favoriet. Zoals deze meester je kon meenemen in die prachtige, sprookjesachtige, onbekende werelden, zo neem ik mezelf nog steeds mee op reis wanneer ik nu zelf een mooi boek lees.

Voor even in een andere wereld

Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat je als kind leert hoe mooi en leuk het is om te verdwalen in een verhaal. Natuurlijk: al die dingen zoals verbetering van de taal- en algemene ontwikkeling en verhoging van de concentratie zijn een enorm belangrijk voordeel als je kind voorgelezen wordt. Maar juist ook het aspect van het even kunnen ‘verdwijnen’, het wegduiken in de bladzijden, waardoor leven in een fantastische wereld even jouw werkelijkheid wordt… het is zó waardevol. Tegen dit soort ontspanning kan geen yogales op! Wanneer je dit als jong kind meekrijgt, pluk je daar op allerlei gebieden je hele leven lang de vruchten van.

Boeken versus games

Nu hoor ik je al denken: mijn kind kan zich ook heel goed vermaken en ontspannen in de wereld van de Nintendo, tablet of mobiele telefoon. Hij hoort niets, ziet niets en heeft zich helemaal teruggetrokken. Het is prima hoor, het hoort bij deze tijd, is ook een onderdeel van de ontwikkeling en we hoeven het zeker niet te verbieden. Blijf je daarbij wel steeds het volgende afvragen: leert mijn kind zich in die digitale wereld ook te verplaatsen in een ander? Draagt deze wereld werkelijk iets bij aan zijn of haar algemene en cognitieve ontwikkeling (taal, kennis, denken, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie)? Waarom zou je je kind niet beide aanbieden? The best of both worlds, zo je wilt.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: begin zo vroeg mogelijk met voorlezen, het liefst als je baby nog maar heel klein is. Want opgroeien tussen al die mooie verhalen die gewoon voor het grijpen liggen….er is niets fijners dan dat!

Meer blogs

Lees verder

Boekenweek 2020: rebelse auteurs

Boekenweek 2020: Rebelse auteurs

Van 7 tot en met 15 maart is het weer tijd voor de Boekenweek! Dé periode om wat boekeninspiratie op te doen. Wij helpen je graag en hebben vijf boeken van rebelse auteurs op een rijtje gezet. Helemaal in het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

 

 • Generaal zonder leger van Özcan Akyol

  Al voor het begin van de  Boekenweek is het boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, veelbesproken. In het essay kijkt Akyol met een kritische blik naar de boekenwereld. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat een boekhandelaar uit Veenendaal aankodigde het essay te boycotten.

  Read more

 • Multatuli: Leven en werk van Eduard Douwes Dekker
  van Dik van der Meulen

  Biografie van een van de bekendste Nederlandse schrijvers, Multatuli (1820 - 1887). Hij schreef Max Havelaar als aanklacht tegen het Nederlandse bewind op Nederlands-Indië. Het boek werd eerst kritisch ontvangen, maar staat nu standaard op de leeslijst en wordt gezien als één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse canon.

  Read more

 • Eenzaam avontuur van Anna Blaman

  Anna Blaman is het psuedoniem van de Rotterdamse schrijfster Johanna Petronella Vrugt. Het psuedoniem is een afkorting van Ben Liever Als MAN. Met haar roman 'Eenzaam avontuur' zorgde ze voor opschudding vanwege de (homo-)erotische passages in het boek. In 1949 leidde dit zelfs tot een boekentribunaal, een schijnproces waarin Blaman door collega-schrijvers beschuldigd werd van ‘psychologische onsamenhangendheid en imbeciliteit’.

  Read more

 • Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan door Ischa Meijer

  In deze net verschenen bloemlezing, samengesteld en ingeleid door Ronit Palache, ligt de nadruk op Meijers kritiek op de manier waarop er in de joodse gemeenschap werd omgegaan met het oorlogstrauma. Palache beschrijft in een interview bij OP1 dat Meijer zich bijvoorbeeld stoorde aan de vele eufemismen die werden gebruikt om het vermoorden van joden te beschrijven.

  Read more

 • Hallo witte mensen van Anousha Nzume

  De in Moskou geboren actrice, regisseur en schrijfster Anousha Nzume is een belangrijkste stem in het debat over racisme en is daarnaast ook actief in de beweging tegen Zwarte Piet. In 2017 verscheen haar boek 'Hallo witte mensen' waarin ze uitlegt wat racisme en wit privilige betekenen in Nederland.

   

   

  Read more

Meer Boekenweek 2020

 • Ilja Leonard Pfeijffer, Oek de Jong en Maarten Spanjer op bezoek

  Read more

 • Boekverfilmingen te leen in de bibliotheek

 • Boekenweek 2020: 5 verboden boeken

 • Playlist Rebellen en Dwarsdenkers

Lees verder

De Boekenkast Van... Nikki Kamps

De Boekenkast Van... Nikki Kamps

In de serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende en handige lees- en luistertips. Want de beste aanbevelingen zijn immers persoonlijke adviezen.  

Op 7 augustus begint de Pleinbioscoop, al 32 jaar het grootste openluchtfilmfestival van Rotterdam. Daarom vertelt Nikki Kamps (Hoofd Programma, Strategie en Marketing van de Pleinbioscoop) graag over haar favoriete lees- luister- en kijktips.
'Ik was net van de middelbare school toen ik begon met werken voor de Pleinbios, inmiddels meer dan 10 jaar geleden. Ik vind het een mooie manier om mijn hart voor Rotterdam te laten spreken. Meer dan 3.000 Rotterdammers samen op een plein — alle wijken vertegenwoordigd — die samen muisstil van een film genieten. Dat is geweldig om te zien. En dat soort ontmoetingsplekken zijn belangrijk voor de stad als gemeenschap.

De bibliotheek is ook zo’n plek waar je Rotterdam echt kan voelen. Pensionado’s die schaken in de foyer, gezinnen die een nieuwe lading kinderboeken komen lenen en studenten die de stilte gebruiken om te blokken voor een examen. De bieb is schaarse openbare ruimte waar je samenkomt met mensen die je niet kent, maar waar je wel de stad mee deelt. Daar voel je je deel van een geheel.

De volgende boeken en films zijn voor mij tijdloos goed:

 • 1. Film: 'La Grande Bouffe' - Marco Ferreri

  Als tiener heb ik deze dvd eens bij de bieb geleend, ik hoop dat ‘ie nog steeds in de kast staat. Dit is een fantastische film. De muziek, de acteurs (Marcello Mastroianni), de sfeer, de complete gekkigheid van het verhaal. Een vriendengroep van oudere mannen komt samen in een landhuis met één doel: zichzelf doodeten. Met enorme hoeveelheden voedsel, drank, sigaretten en (het blijft Frans) seks proberen ze op een bizarre manier de pijp uit te gaan.

 • 2. Kookboek: 'Simpel' - Yotam Ottolenghi

  Ik houd ontzettend van koken, maar zelfs voor mij zijn de ingrediëntenlijsten van Yotam Ottolenghi vaak een stapje te ver. Al die specerijen en kruiden, dat kunnen mijn keukenkastjes en mijn portemonnee niet aan. Dit boek is anders. Oprecht simpel, maar wel Ottolenghi.

 • 3. Podcast: 'De Brand in het Landhuis' - Simon Heijmans

  Als je nog nooit een podcast hebt geluisterd, dan is dit een perfecte om mee te beginnen. Zo spannend dat je bijna niet kunt geloven dat het én waar gebeurd is én in Nederland plaatsvond. Spanning en intrige, moord en samenzweringstheorieën. En dat in Brabant ca. 2003.

 • 4. Boek: 'Norwegian Wood' - Haruki Murakami

  Een klassieker, maar door mij pas kortgeleden ontdekt als het ultieme zomerboek. De geweldige combinatie van Japanse en Westerse cultuur maakt dit boek enorm toegankelijk, ook als je weinig van Japan weet. Er gebeurt eigenlijk niet zoveel, maar je gaat er helemaal in op.

 • 5. Film: 'WAD, overleven op de grens van water en land' - Ruben Smit

  Ik heb deze film gezien in het kleine bioscoopje op Terschelling, waar zelfs de eilanders ademloos zaten te kijken. Ik denk dat het goed zou zijn als alle Nederlanders deze film zien, omdat je dan voelt hoe bijzonder en belangrijk het Waddengebied is. En dat het veel méér is dan alleen dat stukje zee tussen de Afsluitdijk en de Waddeneilanden, zoals ik vroeger dacht. En omdat het gewoon hele mooie plaatjes zijn, heel plezierig om naar te kijken.


En op de Pleinbios dit jaar?

Ons programma is het beste van het afgelopen filmjaar, een mix van arthouse-toppers en de betere Hollywood-kaskraker. 19 films waarvan je denkt: “ja, die wilde ik nog graag zien!” Voor de film begint draaien we korte voorfilms van veelal Rotterdamse filmmakers. Bekijk het programma op https://pleinbioscooprotterdam.nl/.

deboekenkastvan

Lees verder

 • 1
 • 2

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.