Titel overzichtspagina

Leestips Rotterdam Pride week

Leestips Rotterdam Pride

Door Aarti Bajnath en Sarah van Vuuren

Van 17 tot en met 26 september vindt Rotterdam Pride plaats. Bibliotheek Rotterdam neemt ook deel aan het stadsprogramma met twee activiteiten: op zaterdag 18 september vanaf 14.00 uur organiseert Chicks and the City een podcasttalkshow over transgenders en de reis naar hun transitie. Zondagmiddag 26 september om 16.00 uur organiseert GayRotterdam vanuit vestiging Zuidplein de (online) talkshow Voel jij je thuis in de gayscene? met onder meer Martijn Jas, die onlangs zijn boek Mooie Vrienden uitbracht.

Streven naar een inclusieve stad

Tijdens de Rotterdam Pride wordt er gestreefd naar ruimte voor iedereen binnen de LHBTIQIA+- gemeenschap. De organisatie droomt van een inclusieve stad waarin iedereen zich welkom en thuis voelt, ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit, leeftijd, culturele achtergrond, religie, lichaamskleur of lichaamsvorm, en waar acceptatie en diversiteit de boventoon voert. 

Wij hebben een tiplijst samengesteld rond dit thema, zie hieronder. Veer leesplezier!

En nog een tip: in deze editie van 'De Boekenkast Van' staat de keuze van Dennis ‘Ma’MaQueen’ Bijleveld centraal, hij is, modeontwerper en dragqueen en ambassadeur van Rotterdam Pride.

Leestips

 • Gloei van Edward van den Vendel

  Paralympisch zwemkampioen Querijn is biseksueel en de gelovige Marijke heeft een vriendin. Ruim twintig jongeren (16 t/m 23) vertellen openhartig over hun geaardheid. Met gedichten en portrettekeningen.

  Read more

 • Het transgenderboek van Guy T'Sjoen

  In dit boek laten Guy T’Sjoen, Joz Motmans en Ilse Degryse met een rijke waaier aan getuigenissen zien dat er zoveel variaties op het thema zijn en dat iedereen voor zichzelf moet en kan invullen welk pad die bewandelt.

  Read more

 • Als je maar gelukkig bent van Jessica van Geel

  Twintig prominente Nederlandse lesbiennes, homo’s en biseksuelen vertellen wat er in hun ogen, in de 20 jaar nadat op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk in Nederland werd opengesteld voor homoseksuele en lesbische stellen, is veranderd.

  Read more

 • Mooie vrienden van Martijn Jas

  Pas tegen zijn dertigste komt Tobias eindelijk uit de kast, allerminst tot zijn genoegen. Hij haat de homoscene met zijn Gay Parades en darkrooms. Mooie vrienden is het tragikomische relaas van een zoektocht die nauwelijks verlossing biedt. Maar waarom zou je daar eigenlijk op uit zijn? Een debuutroman van Martijn Jas. 

  Read more

 • Habibi van Wim Peumans

  Op basis van diepgaand onderzoek brengt Wim Peumans tien openhartige en vaak ontroerende portretten van lgbt-moslims in België en Nederland. Uit de verhalen spreekt een strijd tussen twee werelden: de wereld van de ouders en die van lgbt’s.

  Read more

 • Confettiregen van Splinter Chabot

  Wobie groeit op in zijn eigen glitter- en confettiwereld. Naarmate hij ouder wordt, ontdekt hij dat hij anders is dan zijn broers. Hij valt op jongens. Hij beschrijft zijn worsteling daarmee, ondanks dat zijn ouders open en begripvol zijn. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

  Read more

 • Prinses Kevin van Michaël Escoffier

  Als de kinderen verkleed naar school mogen komen, wil Kevin een prinses zijn. Hij trekt een prachtige jurk aan en schoenen met hakken. Maar helaas vindt iedereen het maar gek: een jongen kan toch geen prinses zijn? Daar is Kevin het absoluut niet mee eens! Prentenboek met grappige, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf 5 jaar. 

  Read more

 • All boys aren't blue van George M. Johnson

  In een reeks persoonlijke essays onderzoekt de prominente journalist en LGBTQIA+-activist George M. Johnson zijn jeugd, adolescentie en universiteitsjaren in New Jersey en Virginia.

Meer lezen

Lees verder

Kinderboekenweek 2020: Egyptenaren, Grieken en Romeinen

Kinderboekenweek 2020:
Egyptenaren, Grieken en Romeinen

Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer een meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Lezen voor kinderen tot 9 jaar

 • De Egyptenaren door Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

  Wil jij alles weten over de oude Egyptenaren? Wanneer leefden ze, waarom bouwden ze piramiden, in welke goden geloofden ze en wie was hun leider? Op deze en veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van gevonden Egyptische spullen, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

   

  Read more

 • De Grieken door Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

  Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

  Dit boek kwam tot stand in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
  In het museum is bij de kassa voor € 2,95 het speur- en doeboek Kennismaken met de oude Grieken dat hoort bij het boek. Leuk voor kinderen vanaf 5 jaar.

  Read more

 • Romeinen door Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

  Hoe leefden de Romeinen? En wat deden Romeinse soldaten? Lees hoe een jongetje uit onze tijd er van alles over ontdekt. Prentenboek met een liedje, knutseltip, quiz, stripverhaal en veel kleurenillustraties.     

  Read more

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Egyptenaren door Sarah Devos en Heleen Brulot

  Reis met Professor Kleinbrein naar het Egyptische Rijk en ontdek alles over de machtige bouwwerken, de mummies, alle goden en godinnen en het dagelijkse leven. Waarom was de Nijl zo belangrijk in het leven van alle Egyptenaren? Weet je dat een piramide alleen diende om de farao in te begraven en dat er dus niemand in woonde? Hoe lang denk je dat het duurde om zo'n piramide te bouwen? Snap jij waarom rijke Egyptenaren soms een kegeltje van was boven op hun hoofd lieten smelten? En had jij al gehoord dat Toetanchamon nog maar negen jaar was toen hij farao werd? De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel grappige tekeningen!

  Over Professor Kleinbrein en zijn Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten zijn ook boeken  over de Grieken en de Romeinen

  Read more

 • Gekke goden van de Olympus door David Slavin en Adam J.B. Lane

  De jongste zoon van oppergod Zeus leert dat iedereen zijn eigen krachten heeft. De middelbare school is voor niemand makkelijk. Al helemaal niet als je de zoon van oppergod Zeus bent en zelf geen godenkrachten hebt, en je broer Adonis wél een geweldige god is. Kakdonis ziet zijn toekomst dan ook somber in als hij en zijn fantastische broer naar de middelbare school gaan. Maar Kakdonis laat zich niet op z'n kop zitten en is in de race voor klassenvertegenwoordiger. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt hij een plan om te winnen – én om te bewijzen dat hij en zijn knettergekke vrienden net zo goed goden zijn met hun eigen krachten. Lees de avonturen van Kakdonis, die ontdekt dat helden in allerlei soorten en maten komen. En steek meteen wat op van de Griekse Oudheid!

  Read more

 • Het verloren veulen door Kallie George

  Pippa en haar gevleugelde paard Zephyr zijn net gewend aan hun rustige leven aan de voet van de godenberg Olympus, als Pippa plots een gevleugeld veulen vindt. Ze besluit hem terug te brengen naar het rijk van de goden. Maar eenmaal op de Olympus komt Pippa erachter dat de goden met elkaar in oorlog zijn, en nog erger: alle gevleugelde paarden zijn verdwenen! Samen met Hero, een niet zo heldhaftige afstammeling van Hercules, probeert Pippa de vrede in het Griekse godenrijk te herstellen.
  Deel uit de serie De paarden van Olympus. Het andere deel is Pippa's race

  Read more

E-books voor kinderen tot 9 jaar


 • Ave, Caesar! door Arend van Dam en Georgien Overwater

  Ongeveer vijftig jaar voor onze jaartelling stuurde Julius Caesar zijn soldaten naar Nederland. Pas vierhonderd jaar later verdwenen ze weer. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? Dat kun je lezen in het grappige, spannende en leerzame boek Ave, Caesar! De verhalen spelen zich af op plekken als de herberg in Nijmegen, het badhuis van Heerlen en de arena van Alphen aan den Rijn. Je maakt kennis met alle beroemde legerleiders en keizers die ons grondgebied van toen bezochten. Geschiedenis was nog nooit zo leuk!

  Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen.
  Voorlezen vanaf 7 en zelf lezen vanaf 9 jaar

  Andere e-books van Arend van Dam en Georgien Overwater: Het land van de farao's! en De oude Grieken!

  Read more

 • Het oude Rome door Jonathan W. Stokes

  Het oude Rome is een supergrappige gids in de verhalende non-fictieserie Handboek voor historiehoppers van Jonathan W. Stokes, met illustraties van David Sossella. Vol toffe infographics, handige feiten en slimme tips, geschikt voor nieuwsgierige lezers van 9 jaar en ouder. Wil je een bijzondere vakantie beleven? Ga naar het oude Rome. Boordevol authentieke ervaringen, cultuur én barbaren. Plan een smaakvol uitje naar de onthoofding van Cicero, of boek een weekendje Pompeii en geniet van verwarmende lavastromen rond je appartement. Avontuur gegarandeerd. Vergroot je kennis én overlevingskansen, en neem deze gids vol restaurantrecensies, overnachtingstips en andere do’s-and-don’ts mee.

  Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen/

  Read more

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 

 • 'Een graf voor de farao' van School TV

  Madu bouwt mee aan een piramide voor de koning. Daarvoor zijn hij en zijn broer uit hun dorp gehaald. De piramide wordt het graf voor de koning, farao Cheops. Na dertig jaar is het klaar en wordt de dode farao binnengedragen. Hij kan zijn reis in het dodenrijk beginnen. Madu kan naar huis, zijn werk is gedaan.

  Read more

 • 'De oude Grieken' van School TV

  De oude Grieken maakten lang geleden al prachtige beelden en tempels. Zij bedachten manieren voor goed bestuur. De bevolking moest mee kunnen besturen. Dat noemden zij democatie. De oude Grieken zijn nog steeds grote voorbeelden voor ons.

  Read more

 • 'De Romeinse Limes' van het Klokhuis

  In de serie 'Het Klokhuis maakt geschiedenis' wordt de geschiedenis van Nederland verteld. De Romeinse Limes. Mustafa wordt gerekruteerd als Romeinse legionair. Gaat hij bij de cavalerie of bij het voetvolk? Zo'n 2000 jaar geleden werd de helft van Nederland bezet door de Romeinen. De grens van het Romeinse rijk liep van Afrika tot in Engeland. De Limes. Het Nederlandse deel daarvan liep langs de Rijn. Vandaar dat overal langs de Rijn oude vestingplaatsen worden gevonden. Een hele belangrijke voor de Romeinen was Nijmegen.

  Read more

Dingen doen voor kinderen vanaf 6 jaar

 • Rijksmuseum van Oudheden

  Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek.

  In het museum zijn verschillende activiteiten die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek:

 • Help, de farao is zijn spullen kwijt!

  In het oude Egypte noemden mensen de koning ‘farao’. De Egyptische koning in dit speurboekje ziet er nog niet echt uit als een farao… hij is zijn spullen kwijtgeraakt! Ze liggen verspreid in het museum. Kan jij helpen om ze te zoeken? Dit speur- en doeboekje laat kinderen op een speelse wijze kennismaken met de oude Egyptenaren. Het bevat een stickervel met stickers van spullen waaraan ze een farao kunnen herkennen. Ze voeren vragen en opdrachten uit en plakken daarna de spullen op de juiste plek bij de farao. Tijdens de speurtocht gaan de kinderen ook tekenen, puzzelen en leren ze heel goed te kijken.

  Het speur- en doeboekje kost € 2,95 en is te koop bij de kassa van het Rijksmuseum van oudheden en geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

  Read more

 • Kennismaken met de oude Grieken

  Het speur- en doeboekje Grieken laat kinderen op een laagdrempelige en speelse wijze kennismaken met de oude Grieken. Ze moeten eerst in het museum speuren en goed kijken naar eeuwenoude objecten, om vervolgens een opdracht te doen.

  Het speur- en doeboekje kost € 2,95 en is te koop bij de kassa van het museum en geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

  De inhoud van het Speur- en doeboekje is afgestemd op het kinderboek De Grieken van Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias, dat je kunt lenen in de bibliotheek.

  Read more

 • Word een Romein!

  Met dit familie-doeboekje ontdek je hoe de Romeinen en hun families tweeduizend jaar geleden leefden bij de grens. Door samen te puzzelen en te speuren, verkennen jullie het Romeinse grensgebied langs de Rijn. Jullie zijn ‘nieuwe inwoners’ en moeten daarom inburgeren. Je maakt kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. Er is een ‘vervloekingsput’ en met een keukenspel leer je Romeinse recepten kennen.

  Het familie-doeboekje kost € 2,95 en is te koop bij de kassa van het museum en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

  Read more

 • Speurtocht met Dummie de mummie

  Ontdek de spannende wereld van farao’s en mummies
  Maashi! Je kunt nu op speurtocht met Dummie de mummie in het Rijksmuseum van Oudheden! Dummie is de grappige, vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten. Hij neemt je mee het museum in, naar de Egyptische zalen. Daar ontdek je samen met Dummie de spannende wereld van farao’s en mummies.

  Gratis verkrijgbaar bij de kassa van het museum voor kinderen vanaf 8 jaar

  Read more

 • Romeinen Quest

  De game Romeinen Quest neemt je mee op een avontuurlijke reis door Nederland in de Romeinse tijd, tweeduizend jaar geleden. Download de app op je telefoon en volg de karakters Marcus, Caius, Flavia of Valeria in het museum. Door puzzels te kraken en te speuren naar aanwijzingen bepaal jij hun reis en hun lot. Onderweg verzamel je bijzondere Romeinse voorwerpen. Zo leer je al gamend de mooiste verhalen over de museumcollectie kennen. Het spelen van een reis duurt 20 tot 40 minuten per karakter. Voor alle liefhebbers van de Romeinen en archeologie vanaf 10 jaar

  De app is gratis te downloaden in de App Store (Apple) en Play Store (Android, als onderdeel van de Limes-app).

  Read more

 • Archeon

  Ga mee op reis, héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een echte boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, bak een prehistorisch broodje op stok, versleep een hunebedsteen en leer hoe je vuur maakt met een echte vuursteen.

  Kijk op de website van het Archeon voor praktische informatie zoals adresgegevens, openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek.

  Read more

 • DOMunder

  DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674, DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

  Adviesleeftijd voor kinderen vanaf 10 jaar. Het bezoek duurt ongeveer 75 minuten. Kijk op de website van DOMunder voor praktische informatie zoals openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek

  Read more

Activiteiten in Bibliotheek Rotterdam


Natuurlijk hebben we in de bibliotheek ook allerlei leuke activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

Kinderboekenweek activiteiten in Bibliotheek Rotterdam

 • De historische verhalentafel workshop in Bibliotheek Hoogvliet (4 tot 12 jaar)
  Maak zelf van klei een Romeins dorp en daarna een leuke stop-motion animatie video!
  We maken van klei en andere materialen een romeins dorp, hier gaat een verhaal afspelen dat lang geleden is gebeurd. We maken in ons mooie romeinse dorp ook personages en dieren.  Elk huis in het dorpje heeft een eigen klein verhaaltje. Die nemen we op in een stop-motion animatie. De film kan je natuurlijk terugkijken op YouTube.

  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor De historische verhalentafel wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Hoogvliet
  Rijkeeplein 2
  3191 VD Hoogvliet

  • Woensdag 30 september 2020 van 14:30 uur tot 16:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets aan de balie of via de website van de bieb
 • De historische verhalentafel workshop in Bibliotheek Charlois (4 tot 12 jaar)
  Maak zelf van klei een Romeins dorp en daarna een leuke stop-motion animatie video!
  We maken van klei en andere materialen een romeins dorp, hier gaat een verhaal afspelen dat lang geleden is gebeurd. We maken in ons mooie romeinse dorp ook personages en dieren.  Elk huis in het dorpje heeft een eigen klein verhaaltje. Die nemen we op in een stop-motion animatie. De film kan je natuurlijk terugkijken op YouTube.

  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor De historische verhalentafel wel een plekje reserveren.
  Bibliotheek Charlois
  Clemensstraat 111
  3082 CE Rotterdam

  • Woensdag 7 oktober 2020 van 15:00 uur tot 17:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets aan de balie
 • Hiërogliefen uit het Oude Egypte workshop in Bibliotheek Schiebroek (8 tot 12 jaar)
  Leer de Hiërogliefen uit het Oude Egypte kennen en schrijf ze zelf!
  Dit is een heel oud schrift. Het schrift is geschreven door de ‘Oude’ Egyptenaren. Hiërogliefen lijken op een geheimschrift, want niet iedereen kon dat vroeger lezen, laat staan schrijven. In Egypte vind je nog steeds ‘deze heilige tekens’. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden op oude tempels en in piramides. Maar wat zijn hiërogliefen eigenlijk? Het zijn tekens en kleine tekeningen. Je kunt het vergelijken met een soort alfabet maar niet van letters maar van tekens, klanken en soms hele woorden. We gaan in de workshop zelf ook in hiërogliefen schrijven. Wat dacht je van je eigen naam op een echt stuk papyrus (papier van riet) uit Egypte?

  In dit kindercollege proberen we het ‘geheimschrift’ uit het Oude Egypte te kunnen lezen en te begrijpen. We duiken ook in de geschiedenis van het Oude Egypte, het ontstaan van de hiërogliefen, de rol van veldheer Napoleon, het fort in Alexandrië, de codekrakers en nog veel meer.

  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor Hiërogliefen uit het Oude Egypte wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Schiebroek
  Peppelweg 87a 
  3053 GE Rotterdam

  • Van 10 oktober 2020 10:30 tot 10 oktober 2020 12:00
  • Toegang gratis voor leden, niet-leden € 2,50
  • Tickets aan de balie of via de website van de bieb
 • Egyptenaren, Grieken en Romeinen in de Centrale Bibliotheek
  Verdiep je op 11 oktober in oude beschavingen en kom alles te weten over de Egyptenaren, Grieken & Romeinen. Schrijf een geheime boodschap met hiëroglyfen of in spijkerschrift of kom naar de jeugdtheatervoorstelling van Tosca Menten over Dummie de Mummie!
  Wil je weten wat je op allemaal kunt doen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle activiteiten.

  Vanwege de corona maatregelen kunnen er geen volwassenen bij de activiteiten aanwezig zijn. Zij kunnen ergens in de bibliotheek wachten.

  Centrale Bibliotheek
  Hoogstraat 110
  3011 PV Rotterdam

  • Zondag 11 oktober 2020 van 13:00 uur tot 17:00 uur
  • Toegang voor alle activiteiten voor leden gratis en € 2,50 voor niet-leden
  • Toegangskaarten zijn vanaf 30 september beschikbaar via de website van de bibliotheek en alleen verkrijgbaar voor kinderen

Meer lezen

Lees verder

Spieter, spetter, spater, veel plezier met water

Spieter, spetter, spater, lezen over water

Judith Pietersma specialist media & media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om te lezen en voor te lezen. Over de zee, het strand, zwemmen en varen Specialist media en onderwijs Judith heeft drie lijsten voor je opgesteld. In deze blog vind je boeken over water. Geen zin om boeken te lezen? Kijk dan bij kijken en luisteren of leuke dingen doen.

Heb jij een gouden tip? Mail deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld. En…. veel plezier met water.

Boeken voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

 • Lekker Zwemmen van Kathleen Amant

  Anna gaat zwemmen, samen met mama. Anna's kleertjes moeten uit, het badpak moet aan. Voor je het water in mag, moet je ook nog onder de douche. Maar dan….kan de waterpret beginnen! Een vrolijk boek over watergewenning en een kleine beetje bang… Vanaf ca. 2 jaar.

 • Meneer Brom gaat zwemmen van Kathleen Amant

  Meneer Brom doet wat hij elke maandag doet: hij gaat zwemmen met Walvis, zijn goudvis. Maar Otter waarschuwt meneer Beer voor de Woeste Waterwobbel die op de bodem van de beek woont. Vanaf ca. 4 jaar.

  Read more

 • Peppa gaat zwemmen

  Varkentje Peppa gaat met haar vader en moeder en kleine broertje George naar het zwembad. Voor George is het de eerste keer, dus hij is nog een beetje bang. Maar als even later ook Kelly Konijn met haar moeder en broertje Karel in het water komen, hebben George en Karel al snel de grootste pret. Peppa en Kelly laten zien hoe goed zij al kunnen zwemmen. Gebaseerd op de animatieserie. Vanaf ca. 3 jaar.

 • Kikker en de warme dag van Max Velthuijs

  Het is warm, het is vreselijk warm en het liefst gaan Varkentje, Eend en Kikker zwemmen. Behalve Haas... die gaat nooit in het water. En dan blijkt dat Haas bang is voor water. Kikker krijgt een superidee als hij hout ziet liggen. De vriendjes helpen hem over de angst heen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

 • Naar zee! van Elisa van Spronsen

  Sil is aan zee. Hij gaat op zoek naar een schat. Hij vindt hout en een net en een bot. Sil wil niet weg. Hij maakt een hut.  Wil jouw kleuter al zelf lezen? Dat kan in dit leuke samenleesboek. De rechterpagina's zijn woordpagina's die je kleuter zelf leest. De linkerpagina's zijn voorleespagina's. Jullie lezen samen wat Sil doet aan zee. Vanaf ca. 5 jaar.

   

Boeken voor kinderen van 6 tot 9 jaar

 • Aan zee van Annemarie Bon

  Wat kun je zien aan zee? Wat doe jij op het strand? Weetjes over het strand en de zee met veel kleurenfoto's. Onderdeel van de serie Veilig leren lezen, kern 3. Vanaf 6 jaar.

 • Wat leeft er op het strand? van John-Paul Wilkins

  Planten die vlak bij zee groeien, kunnen tegen harde wind en zout zeewater. Sommige stranddieren graven een holletje in het zand om in te wonen. Vogels hebben lange poten waarmee ze in het water kunnen staan.
  Planten en dieren op het strand zijn goed aangepast aan het leven vlak bij zee. Vanaf ca. 8 jaar.

 • Schelpen van Holly Beaumont

  Welke dieren hebben schelpen, waarvoor dienen ze en hoe veranderen ze als dieren ouder worden?
  Negen vragen over schelpen van dieren worden beantwoord. Met veel grote kleurenfoto's en een quizvraag. Onderdeel van de serie Mijn eerste docu-boek. Vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.

Boeken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Het strandboek van Fiona Danks

  Zoek een schat, maak een monster van drijfhout of laat stenen balanceren. Uitleg van 60 knutsel- en avontuurlijke ideeën, voor op het strand. Met veel kleurenfoto's. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 t/m 11 jaar.

 • Avontuur onder water in 80 spelletjes van Aleksandra Artymowska

  Maak je klaar voor een avontuurlijke reis onder water. Het wordt een tocht vol doolhoven, zoekplaten en puzzels. Ga op zoek naar het anker van de duikboot, ontsnap uit de grot van de reuzeninktvis en vind de hond op het strand. Als het je lukt om 'onder water' de tachtig puzzels op te lossen, kun je de geheime schatkist van kapitein Nemo openen! Vanaf ca. 9 jaar.

 • Lampje van Annet Schaap

  Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Samen de boot in van Lisette Vos

  Ga je mee op ontdekkingsreis? Gooi de trossen los! Of je nu op een motor- of zeilboot vaart, er valt altijd genoeg te doen en te ontdekken op het water. Van voorrangsregels tot een vaarroute uitzetten, van knopen leggen tot spannende experimenten uitvoeren. Ga aan de slag met de coole doe-opdrachten. En wil je weten of je een echte matroos bent? Maak dan de test achterin en haal je vaardiploma. Ahoy! Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Boeken voor kinderen vanaf 15 jaar

Sharon van Rouwendaal BRUUT door Natasja Weber

Lees over het leven en de harde weg naar succes van de Nederlandse profzwemster en olympisch kampioene Sharon van Rouwendaal. Sharon zwemt vanaf haar jonge tienerjaren negentig (!) kilometer per week. De ultieme beloning volgt in 2016 met de Olympische titel in Rio de Janeiro op de tien kilometer openwaterzwemmen. Vanaf ca. 15 jaar.

Boeken voor 18 jaar en ouder

 • Zvvem van Irma Kokx

  In ZVVEM lees je (bijna) alles over leren zwemmen. Wil jij als ouder wel eens weten hoe zo'n zwemlestraject er nu echt uit ziet? Hoe bepaal je welke zwemschool voor jou én voor je kind het beste is? Hoe weet je of je kind al toe is aan zwemles? En wat motiveert kinderen nou echt? Antwoord op deze en veel meer vragen vind je in het mooie boek. Een zeer informatief boek voor ouders. En kinderen lezen en kijken mee! Voor hen is er onder andere een waterdierenalfabet, een waterwoordzoeker, weetjes over dolfijnen meer! Voor opvoeders van kinderen van ca. 0 t/m 12 jaar.

 • Marifoonberichten van Toine Heijmans

  Marifoonberichten bestaat uit waargebeurde verhalen over verdwenen orka's, twijfelende mosselvissers en geheime eilanden – maar bovenal over het grenzeloze verlangen naar het water.

 • Klein Vaarbewijs I en II

  De nieuwste editie van het populairste Vaarbewijsboek van Nederland. Hier vind je alle examenstof, gecombineerd met praktijkvoorbeelden, samenvattingen en oefenvragen – allemaal helder beschreven en met duidelijke illustraties. Met cd-rom.

Meer boeken over water bij Bibliotheek Rotterdam

Meer blogs

Lees verder

Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Zomer, vakantie... zomervakantie
Tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Door Judith Pietersma specialist media

Het is zomer…

Tijd om vrij te zijn en vakantie te vieren… ver weg ergens in een buitenland of juist heel dicht bij op Balkonia.

Tijd om buiten naar buiten te gaan… naar het strand, met je voeten in het hete zand of de koele zee. Of verkoeling zoeken in een bos of on eentuin of park om de hoek.

Tijd om te doen waar je zin in hebt...  misschien kun je wel wat ideeën gebruiken? Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Heb jij leuke ideeën of een gouden tip, stuur ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet lees je ze in deze blog terug.

Fijne zomer!

Vervelen

Zo overleef je de schoolvakanties van Verity Davidson

Best fijn… niks doen… lekker voor je uit staren. Je gewoon een beetje vervelen. Mocht je daar niet goed tegen kunnen dan is dit je redding. een boek vol activiteiten voor binnen en buiten voor kinderen van 5 tot 16. Je kunt het boek kopen bij je plaatselijke boekhandel of gewoon lenen in de bieb. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of niet bij jou in de buurt aanwezig? Gewoon reserveren!

Vind je het wel fijn om heerlijk voor je uit te staren, zet dan eens een luisterboek op. Als je lid bent van de bieb kun je ze gratis lenen bij de online bibliotheek. Of stel een lijst samen met fijne muziek en droom lekker weg.


Sterrenkijken

Sterrenkijken van Gerard Janssen

Ben je op een plek met weinig lichtvervuiling, kijk dan eens, als het donker is, naar boven en verbaas je over de sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig waar je naar kijkt, leen dan het boek Sterrenkijken van Gerard Janssen. In dit boek ontdek je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel. Sterrenkijken is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

Wat ook leuk is? Een app voor je tablet of telefoon downloaden. Er zijn in
de appstore verschillende apps te stervinden, maar de gratis app SkyView® heeft
een extraatje. Hij gebruikt de camera van de tablet of smartphone Als je naar de hemel kijkt krijg je ook de informatie van de app. . Zo zie je waar de Grote Beer is. Of het ruimtestation ISS.
Google Play of de App store.

Read more


Koken

Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in één door Marjolein de Vlaam

Maak een wereldreis in de keuken en kom op plekken waar je nog nooit geweest bent.  Lees de verhalen en ontdek dingen over landen. Maar met verhalen en weetjes alléén kom je er niet. Je moet ook het eten uit de landen proeven. Nasi goreng uit Indonesië, risotto uit Italië en couscous uit Marokko. In het receptenschrift staan 30 recepten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.  Het boek is voor kinderen van 4 -12 jaar en hun ouders. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren! Bij het boek horen naast het receptenschrift twee paspoorten en landenstickers. Wil je die zelf hebben, koop dan het boek bij je plaatselijke boekhandel.

24Volgend chef Hugo Kennis horen ook kinderen in de keuken! Op het televisiekanaal 24Kitchen neemt hij in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!


Hutten bouwen

Huttenbouwen van Gerard Janssen

Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In het boek Huttenbouwen vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Met uitleg van sjorringen , knopen en over zagen en timmeren en het gereedschap dat je nodig hebt. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. Huttenbouwen is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

waanzinnige boomhutEn als je eigen hut dan klaar is, lees dan alle delen van De waanzinnige boomhut...Op avontuur

Expeditie natuur van Sarah Devos

en je gek op buiten zijn of kom je moeilijk uit je stoel? In allebei de gevallen is Expeditie Natuur echt een boek voor jou! Een boek met 52 (nu ja 51, want eentje moet je zelf verzinnen) speurtochten om buiten zijn nog leuker te maken. Bijvoorbeeld; de Jakkiebakkietocht, noteer alle vieze dingen die je ziet op straat en daar niet horen of ga op Kriebeldiertjessafarie.Vind je niet alles  terug in de natuur? Geen probleem, zolang je maar even buiten bent geweest. Er zijn wel een paar dingen die je niet mag doen: zeuren, punten of cijfers geven en de natuur beschadigen. Zo blijft het voor iedereen leuk. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar. Het boek is gloednieuw en alleen te leen in de Centrale Bibliotheek. Gewoon reserveren dus. Kun je niet zo lang wachten, koop het boek dan bij je plaatselijke boekhandel.


In de bibliotheek

Vakantiepaspoort en Vakantielezen

Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. In veel vestigingen wordt voorgelezen. Er is wekelijks iets te doen in Maakplaats010.

Heb je een vakantiepaspoort? Kom naar de bibliotheek bij jou in de buurt, los het letterraadsel op en verdien een stempel voor in je Jeugdvakantie Paspoort! Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee met Vakantielezen en reis mee door Rotterdam. Al lezend kom je langs de Erasmusbrug, de Markthal, Rotterdam The Hague Airport, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de Bibliotheek. Welke sportieve, griezelige en sprookjes avonturen maak jij allemaal mee? Meer weten? Kijk op onze website.


Nog zestig dingen om te doen

Als je alles hebt gedaan, of je wilt toch iets anders? Download en print dan de lijst met 60 (!) activiteiten voor jong en oud uit, samengesteld door Manon en Denise van Mediasmarties.

 


Wij wensen jullie een fijne vakantie vol sterren, hutten, recepten, avonturen en andere leuke dingen!

Meer lezen

Lees verder

Kinderboekenweek: Prehistorie, steentijd en ijstijden

Kinderboekenweek 2020:
Prehistorie, steentijd en ijstijden

Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer één meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog  verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over de prehistorie, de steentijd en de ijstijd.


Lezen voor kinderen tot 9 jaar

 • De steen en de tijd door Rian Visser en Tineke Meirink

  Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

  In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
  De steen en de tijd werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.

  Met een digibordles

 • De jacht op de sabeltandtijger door Pieter van Oudheusden en Benjamin Leroy

  Lang geleden waren de mannen jagers en de vrouwen pluksters. Bij volle maan deed de medicijnman een voorspelling: 'De sabeltandtijger is dichtbij.' De stam bereidde zich voor op de komst van dit vreselijke beest. De jonge Olun besloot om het dier te gaan zoeken. Van de medicijnman kreeg hij een wit steentje mee. Bij valavond stond hij oog in oog met het grote dier. Slaagt hij erin hem te vangen? Een leuk prentenboek over griezelige dieren en het ontstaan van de allereerste tekening. Dit vlotte verhaal spreekt zowel jongens als meisjes aan.

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Wees blij dat je geen mammoetjager bent! door John Malam en David Antram

  Stel dat je in de ijstijd op mammoeten jaagt. Als je er al een vindt, hoe vang je hem dan? Grappig verteld, met tips, waarschuwingen en stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Read more

 • Oerstoer door Tialda Hoogeveenen en Roland Sillem

  Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!

  Read more


Luisteren voor kinderen tot 9 jaar

Kasper wordt een mammoet  door Sam Copeland en Sarah Horne

Kasper verandert spontaan in een dier als hij piekert. Dankzij zijn speciale kracht, is Kasper nu een held. Maar sommige dingen kan hij niet zelf oplossen. Zo maken zijn ouders ruzie en verdwijnen er zomaar huisdieren uit de buurt. Kan het dat het te maken heeft met zijn speciale kracht? Kan hij het mysterie oplossen?
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de Bibliotheek.

Luisteren voor kinderen tot 9 jaar

Oerstoer door Tialda Hoogeveenen en Roland Sillem

Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de Bibliotheek.


Kijken voor kinderen tot 9 jaar

 • Pieter in de Prehistorie Videoversie van de televisieserie

  Een zoektocht naar de prehistorie via deze tijd, de verleden tijd en de absurditeit. De prehistorie is een ruige, avontuurlijke en tot de verbeelding sprekende tijd. Toen de aarde nog geen flatgebouwen kende en de mens nog moest jagen op zijn eten. Dat lijkt allemaal lang geleden. En het erge is.. we hebben de foto's niet meer. In deze avontuurlijke serie neemt Pieter Hulst de kijker mee naar de prehistorie en laat het beest in onszelf ontwaken. Via een reis door het heden, langs het verleden, eindigt Pieter altijd in het nu en vallen alle puzzelstukjes op hun plek.
  Bevat: 1. T.Rex ; 2. Vuur ; 3. Vuur ; 4. Eten ; 5. Mammoet ; 6. Kleren ; 7. Oermens ; 8. Fossiel.

 • Ice age 1, 2, 3, 4 & 5

  Verzamelbox van alle vijf delen (2002-2016) van de Amerikaanse CGI-animatiefilms die zich afspelen in de ijstijd. Mammoet Manny, sabeltandtijger Diego en luiaard Sid ontmoeten elkaar tijdens de grote trek naar warmere streken. Ze beleven spannende avonturen waarin ook de eekhoorn Scrat, die alsmaar op eikeltjesjacht is, telkens terugkeert. Alhoewel recensenten niet altijd unaniem positief zijn, is de serie zeer succesvol. Vanaf ca. 8 jaar.

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Homo Sapiens  SchoolTV

  De denkende mens, is maar één van de mensensoorten die in het verleden op onze aardbol hebben rondgewandeld. Maar wel de meest succesvolle! Deze soort is als enige overgebleven. Oorspronkelijk komen we uit Afrika. Maurice vertelt hoe wij 60.000 jaar geleden. over de aardbol uitgewaaierd zijn. Zou er ook een Cowboy Sapiens zijn?
  Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie.
  Leeftijd 9-12 jaar
  Kijkwijzer Alle leeftijden

 • Ice age

  Drie documentaires over de natuurlijke omgeving van de mammoets, het plotselinge uitsterven van deze dieren en de poging om door klonen ze weer tot leven te brengen. Videoversie van de televisiedocumentaires voor National Geographic.
  Bevat: Mammoth, Back from the dead, Mastodon death trap en What killed the mammoths?.


Dingen doen voor kinderen vanaf 6 jaar

 • Oerknutselen

  Leven in de prehistorie? Hoe ging dat? Oek is een jongetje van zes jaar. Hij vertelt het verhaal van zijn dorp. Samen met zijn vader, moeder, zusje, opa en hond Max leefde hij daar heel lang gelden.
  In de wereld van Oek is van alles te beleven. Soms is het spannend, soms is het ontroerend. Het is lezen en kijken tegelijk. Kijken naar hoe de wereld er lang geleden uitzag.
  Wil je wat leuks maken, hieronder zijn wat knutsel ideeën en puzzels te vinden, veel plezier.
  oekdoolhof
  oektrekpop
  oekverbinden
  Op zoek naar Oek – bouwpakket

 • Archeon

  Ga mee op reis, héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een echte boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, bak een prehistorisch broodje op stok, versleep een hunebedsteen en leer hoe je vuur maakt met een echte vuursteen.
  Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
  Reserveer hier jouw bezoek

 • Nog meer weten over de prehistorie, steentijd en ijstijden

Activiteiten in de bibliotheek

Natuurlijk hebben we in de bibliotheek ook allerlei leuke activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

 • Greenscreen: jij in de oertijd (alle leeftijden)
  Met één druk op de knop beland je in de oertijd! Verkleed & op een mammoet leggen wij je vast: het bewijs van je tijdreis krijg je mee naar huis.
  Reis door de tijd en voel je helemaal thuis in de oertijd. Verkleed je als oermens, om daarna met je strijdmakkers jagend, brullend of tekenen op een grot muur te poseren. Of je rijd een stukje op een Mammoet. Wij maken de foto, het bewijs dat je echt in de oertijd bent geweest. Elk kind krijgt een print mee van zijn greenscreen-foto.
  Bibliotheek Feijenoord
  Sandelingstraat 16
  3075 AG Rotterdam

  • Woensdag 30 september 2020 van 14:00 uur tot 17:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets aan de balie
 • Dino's kleien in Bibliotheek Afrikaanderwijk (4+)
  Altijd al je eigen dinosaurus willen maken? Kom dan naar de workshop dino's kleien. Samen met Planet Knuts maak je jouw eigen dinosaurus van klei. Je gemaakte dinosaurus mag je natuurlijk mee naar huis nemen.

  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor Dino's kleien wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Afrikaanderwijk
  Afrikaanderplein 7
  3072 EA Rotterdam

  • Woensdag 30 september 2020 van 15:00 uur tot 16:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets reserveren aan de balie of op de website van de bieb
 • Prehistorie, steentijd en ijstijden in de Centrale Bibliotheek
  Op 4 oktober kun je in de Centrale Bibliotheek op reis naar de prehistorie, de steentijd en de ijstijden.
  Neem een kijkje onder de grond met Hans Post, schrijver van Groot Graafboek. Maak een stop-motion filmpje over de prehistorie. Of speel voor dino-detective en onderzoek aan de hand van fossielen welk verschrikkelijk tafereel zich in de oertijd heeft afgespeeld. Wil je weten wat je op allemaal kunt doen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle activiteiten.
  Vanwege de corona maatregelen kunnen er geen volwassenen bij de activiteiten aanwezig zijn.
  Zij kunnen ergens in de bibliotheek wachten.
  Centrale Bibliotheek
  Hoogstraat 110
  3011 PV Rotterdam

  • Zondag 4 oktober 2020 van 13:00 uur tot 17:00 uur
  • Toegang voor alle activiteiten voor leden gratis en € 2,50 voor niet-leden
  • Toegangskaarten zijn vanaf 30 september beschikbaar via de website van de bibliotheek en alleen verkrijgbaar voor kinderen
 • Dino's kleien in Bibliotheek Slinge (4+)
  Altijd al je eigen dinosaurus willen maken? Kom dan naar de workshop dino's kleien. Samen met Planet Knuts maak je jouw eigen dinosaurus van klei. Je gemaakte dinosaurus mag je natuurlijk mee naar huis nemen.
  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor Dino's kleien wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Slinge
  Slinge 250
  3085 EX Rotterdam

  • 7 oktober 2020 van 14:00 uur tot 15:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets reserveren aan de balie of op de website van de bieb
 • Greenscreen: jij in de oertijd (alle leeftijden)
  Met één druk op de knop beland je in de oertijd! Verkleed & op een mammoet leggen wij je vast: het bewijs van je tijdreis krijg je mee naar huis.
  Reis door de tijd en voel je helemaal thuis in de oertijd. Verkleed je als oermens, om daarna met je strijdmakkers jagend, brullend of tekenen op een grot muur te poseren. Of je rijd een stukje op een Mammoet. Wij maken de foto, het bewijs dat je echt in de oertijd bent geweest. Elk kind krijgt een print mee van zijn greenscreen-foto.
  Bibliotheek Rozenburg
  Molenweg 20 3181 AT
  Rozenburg

  • Woensdag 7 oktober 2020 van 14:30 uur tot 17:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Aanmelden niet nodig
 • Mammoet maken van recycled materiaal in Bibliotheek Zuidplein (6+)
  Er komt een mammoet op bezoek bij de bibliotheek. Dit imposante dier gaan we zelf maken met recycled materiaal. We timmeren zijn karkas en met verschillende natuurlijk materialen maken we hem levensecht en levensgroot! Ben je erbij?
  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor Mammoet maken van recycled materiaal van tevoren wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Zuidplein
  Annie M.G. Schmidtplein 11
  3083 NZ Rotterdam

  • woensdag 7 oktober 2020 15:00 uur tot 16:30 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets aan de balie of de website van de bieb
 • Bouw mee aan de mammoet in Bibliotheek Overschie (6+)
  Er komt een mammoet op bezoek bij de bibliotheek. Dit imposante dier gaan we zelf maken met recycled materiaal. We timmeren zijn karkas en met verschillende natuurlijk materialen maken we hem levensecht en levensgroot! Ben je erbij?
  Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor Bouw mee aan de mammoet van tevoren wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Overschie
  Hoge Schiehof 39
  3042 NL Rotterdam

  • woensdag 7 oktober 2020 14:30 uur tot 16:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets aan de balie of de website van de bieb
 • Dieren uit de prehistorie in Bibliotheek Delfshaven (8-12 jaar)
  Kom luisteren naar interessante weetjes over de prehistorie en ga daarna zelf aan de slag met het maken van je eigen prehistorische landschap! Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor Dieren uit de prehistorie van tevoren wel online een plekje reserveren.
  Bibliotheek Delfshaven
  Rösener Manzstraat 80
  3026 TV Rotterdam

  • 8 oktober 2020 15:30 uur tot 17:00 uur
  • Toegang gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
  • Tickets aan de balie of de website van de bieb

Meer lezen

Lees verder

Het grote zomer thuisblijf klooiboek

Je hoeft je deze zomer niet te vervelen

Door Judith Pietersma, specialist media & onderwijs

Begin juli plofte er een brievenbuspakket met een enorme klap op de deurmat. Ik had er al een tijdje naar uit gekeken en toen het er eindelijk was scheurde ik nieuwsgierig de envelop open.
In de envelop trof ik een boek aan vol met ideeën om dingen te maken en te ontdekken, bedoeld voor kinderen en ook een beetje voor hun ouders en andere volwassenen. Soms moeilijke, soms vieze en zelfs een paar ideeën die best een beetje gevaarlijk zijn. Maar dat maakt dit boek zo leuk: Het grote zomer thuisblijf klooiboek.

Het leuke van Het grote zomer thuisblijf klooiboek is, dat je er mee kunt doen wat je zelf wilt.
Er staan geen echte opdrachten in, maar wel heel veel leuke ideeën. En welke je kiest bepaal je helemaal zelf. Ga, het liefst samen, aan de slag en ontdek wat je kunt met touw, tape, ijzerdraad, een haaknaald, een vergrootglas en aardappelen. Maak stickers, taper een muur, maak een blauwdruk, een minifilm, een robotarm of een apenvuist… Het laatste noemden we, toen ik nog als koksmaat meevoer op een groot zeilschip, een apenkloot. Maar dat terzijde.

 

Zolang de voorraad strekt, kun je het boek voor € 5,- bestellen bij Uitgeverij Pica.
Vanaf ongeveer 15 juli 2020 is het op de website lekkersamenklooien.nl gratis te downloaden.

Klooien

Klooien is niet zomaar een beetje knutselen. Als je klooit maak je dingen, ontdek je hoe dingen werken en leer je verschillende gereedschappen te gebruiken. Daarom begint Het grote zomer thuisblijf klooiboek met 50 gereedschappen die kinderen ooit een keertje moeten hebben uitgeprobeerd. En wij ook! Heb jij wel eens een haaknaald gebruikt, of een (hand)boor, of een breadboard?  Hout gehakt met een bijl, gefotografeerd met een echte fotocamera, gezaagd, gekleid, geboord, gebakken, gesnoeid? Ik wel. ;o)

In het Het grote zomer thuisblijf klooiboek kun je de door jou gebruikte gereedschappen afvinken.
Maar je kunt de 50 gereedschappen ook als poster downloaden, printen en boven je bed hangen.

makersmaken lidwoorden 1024x724

Tapenen, woest haken en wild plakken

Tapenen

Misschien ben je ze de afgelopen maanden ergens tegengekomen? Grote mozaïeken op stoepen, gemaakt met tape en stoepkrijt.
Heb je geen idee? Bekijk dan de Facebookpagina van De beweegkalender. In een filmpje leggen ze uit hoe je deze mozaïeken maakt.

Maar ...  met tape zelf kun je ook tekenen, tapenen. Zonder verf maak je graffiti op de stoep of tegen een muur. Binnen, maar vooral buiten! Lekker tekenen met afplakband. In het boek staan hele grappige voorbeelden, maar leuker nog is als je je eigen plakgraffiti maakt.
Wel vragen of het mag!
En wil je een echte tapeprofessional worden? Bekijk dan hier de handleiding uit de klooikoffer tapenen.
Is je tapening af, maak een foto en deel hem op Twitter, Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #taperen.

Woest haken

Haken doe je met wol of katoen en een haaknaald. Heb je het nog nooit gedaan? In Het grote zomer thuisblijf klooiboek wordt uitgelegd hoe het werkt. Een beetje oefenen met verschillende steken en dan zelf aan de slag. Met  plastic, gras, touw of gekookte spaghetti. En de haaknaald kun je dan van de 50 gereedschappen afvinken. Geen haaknaald in de buurt? Probeer je het toch met je vinger.
Mocht je een nieuwehobby hebben ontdekt, kijk dan is in de bibliotheek. We hebben best veel haakboeken.

plasticzak 1024x256

Wild plakken

KnipselLijm, je hebt het in alle soorten en maten. Papierlijm om te knutselen, de beroemde pritstift bijvoorbeeld. Maar ook houtlijm, secondelijm  of solutie voor het plakken van fietsbanden. Je hebt vast wel een paar soorten lijm in huis. Nee! Geen probleem want met gelatine (of agar agar), poedersuiker en water maak je heel eenvoudig zelf lijm.
Als je op een vel papier met watervaste stiftten tekeningen maakt (vergeet de stippellijntjes niet voor het uitknippen) en aan de andere kant het vel insmeert met je eigen lijm (wel goed laten drogen) en de tekeningen uitknipt… hopla, je eigen stickers. Gewoon de lijmlaag met je tong nat maken en plakken maar.

Niet kopen, zelf maken

Mijn favoriet, als koksmaat, gaat over 50 dingen die je kunt kopen, maar ook zelf kunt maken.
Afgelopen weekeind heb ik zelf chips met een dipsaus gemaakt. Daarvoor heb ik eerst, met het recept uit Het grote zomer thuisblijf klooiboek, mayonaise gemaakt. Door de mayonaise heb ik voorzichtig in beetje kerriepoeder geroerd. Net genoeg om de mayonaise een smaakje te geven. Met de kaasschaaf heb ik dunne schijfjes van een vastkokende aardappel gesneden en die schijfjes voorzichtig in de olie gefrituurd. Helaas ben ik vergeten een foto te maken. Gelukkig staat ook het recept voor chips in Het grote zomer thuisblijf klooiboek.

nietkopenzelfmaken

Lekker samen klooien

De maker van het boek, Astrid Poot, is samen met Peet Sneekes, de grondlegger van Stichting Lekkersamenklooien:

Stichting Lekkersamenklooien zet zich in voor het hervinden van de juiste plek van maken in ons leven en onderwijs. We schrijven blogs, geven lezingen, adviseren onderwijsinstellingen, musea en anderen en ontwikkelen producten. (Boeken, publicaties, maak-sets als de Klooikoffers en meer.) Lekkersamenklooien heeft geen winstoogmerk en maakt haar uitingen gratis beschikbaar via de website Lekker Samen Klooien.

Alles wat op de website Lekker samen klooien staat, kun je downloaden en uitprinten. Zoals het Dikke Boek over Gereedschap dat hoort bij de poster met 50 gereedschappen. In de verschillende hoofdstukken, met zus en broer Ro en Max in de hoofdrol, gaan over verschillende gereedschappen. De ontstaansgeschiedenis en de mooie verhalen die er bij horen.

4posters 1024x614Zelf word ik heel blij van de Minimaakcursussen.
Tot nu toe heeft Astrid er vier gemaakt:

 • Het afbreekmes;
 • Het lijmpistool;
 • Elektronica;
 • De soldeerbout.

Met de laatste, de soldeerbout, heb ik zelf leren solderen! Het is de bedoeling dat van alle 50 gereedschappen een minimaakcursus komt.

En verder...

Cover Bo bouwt een bootLeen het boek Bo bouwt een boot in de bibliotheek. De opa van Bo woont aan de andere kant van de rivier, maar de brug wordt gesloopt. Samen met Mees bouwt Bo een boot voor opa. Met klustips. Vanaf ca. 10 jaar.
Bo bouwt een boot is inmiddels uitverkocht. Wel kun je het lenen in de bibliotheek. Het gereedschapskatern kun je gratis downloaden bij Lekkersamenklooien.

Studio Het Klokhuis10384.w1220.r450 173.76f8caf is het creatiefste gedeelte van de Klokhuiswebsite! Je vindt hier van alles om zelf te maken en te doen. Van proefjes tot baksels. Experts geven je tips om nog handiger te worden en je kunt mee doen aan wedstrijden! Je kunt thuis lekker aan de slag, maar op school is het natuurlijk ook een feest! Speciaal voor scholen hebben we ook docent accounts, en een pdf met alle stappen om te printen!

124x151Koop of leen het boek Maken in de klas. Het boek geeft antwoord op belangrijke vragen: waarom maakt maken gelukkig? Hoe past het in de klas en in de les? Hoe ga je om met de verschillen tussen kinderen?

Maken in de klas staat boordevol voorbeelden van leraren die in prachtige projecten maken succesvol koppelen aan taal, techniek, kunst en natuurwetenschappen en het zo een goede plek in het curriculum geven. Verder vind je in het boek inspirerende tekeningen, foto's en verhalen van experts, die elke leraar helpen om concreet met maakonderwijs aan de slag te gaan op een manier die bij haar of hem past.

Ten slotte

Zomaar beginnen met met maken of klooien is best lastig. Eigenlijk hebben kinderen gewoon een duwtje in de goede richting nodig. Dus ga samen aan de slag met Het grote zomer thuisblijf klooiboek. Samen spelen, dingen doen en uitproberen.

Vind je het toch lastig om te beginnen? In de zomervakantie kunnen kinderen van 9 tot en met 12 jaar terecht bij Maakplaats010. Kinderen kunnen luchtkastelen bouwen in VR, stop motion met klei en de iPad of stadstekeningen maken in 3D. Kijk hier voor de data, tijden en kosten. Je moet wel reserveren! Je vindt Maakplaats010 op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110, tegenover de Markthal in het centrum van Rotterdam.

PS
Alle illustraties in deze blog zijn gemaakt door of voor Astrid Poot.

Meer lezen

Lees verder

Kinderboeken voor volwassenen

Kinderboeken voor grote mensen

Ida van der Linden

Wat bof ik toch dat mijn werk ook mijn hobby is! Om op de hoogte te blijven moet ik natuurlijk heel veel kinderboeken lezen. Om mij heen merk ik dat andere volwassenen nooit kinderboeken lezen. Heel soms is er een kinderboek dat wel door volwassenen gelezen wordt. Zo verbaasde ik me enorm over de Harry Potter-rage twintig jaar geleden. Stond er opeens een zakenman vol in pak in zijn lunchpauze aan mijn balie om Harry Potter te reserveren. Enkele jaren geleden was Lampje opeens een hit onder volwassenen. Juist nu is kinderboeken lezen een heerlijke afwisseling! 

Er wordt soms zelfs neerbuigend gedaan over de kwaliteit van literatuur voor kinderen. Zo’n kinderboek schud je toch zo uit je mouw. Iemand die het daar zeker niet mee eens is, is Katherine Rundell. Zij schreef het boekje Waarom je kinderboeken moet lezen zelfs al ben je oud en wijs. Daarin stelt zij dat fictie voor kinderen zo gedestilleerd moet worden dat het op zijn best hoop, honger, vreugde en angst in zijn puurste, oorspronkelijkste vorm weergeeft. Kinderen hebben geen geduld voor slap geklets of schrijvers die blij zijn met zichzelf. Je trekt als kind vol verwondering door het onbekende land van het boek. Een echt mooi kinderboek geeft moed en troost.

Dus heb je behoefte aan een prachtig kinderboek om je helemaal aan over te leveren en deze ingewikkelde corona wereld even te vergeten? Wil je reizen naar verre streken, andere tijden en in je fantasie? Dan heb ik hier een aantal tips uit de recente jeugdliteratuur om mee te beginnen.

PS voorlezen aan een kind mag natuurlijk ook!

Lampje van Annet Schaap

Sprookjesachtig verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter. Zo beeldend geschreven, zo’n andere wereld en tegelijk zo herkenbaar. Ik raad jullie ook aan de luisterversie te proberen, want de schrijfster Annet Schaap leest haar eigen boek zo goed voor!

Read more

Lepelsnijder van Marjolijn Hof

Janis woont met de oude Frid op een berg, ver weg van de bewoonde wereld. Wanneer Frid niet terugkeert van een ruiltocht voor eten gaat Janis naar hem op zoek, voor het eerst de berg af.

Read more

Feo en de wolven van Katherine Rendell

Een dapper meisje dat met wolven leeft in een koud en onherbergzaam Rusland. Steek de kachel aan en ga lekker lezen.

Read more

Ons kasteel aan zee van Lucy Strange

Twee meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in een vuurtoren aan de Engelse kust komen er alleen voor te staan. Zo’n spannend verhaal dat ik aan het ontbijt alweer zat te lezen.

Read more

Het mysterieuze horloge van Davide Morosinotto

Vier kinderen in het zuiden van de Verenigde Staten in 1904. Allemaal met een ander karakter en andere achtergronden. Maar samen op een missie in deze echte road novel.

Read more

Het werkstuk van Simon van der Geest

Eva weet wat het “biologische” onderwerp wordt voor haar werkstuk: haar vader die ze nooit ontmoet heeft. Daarvoor moet ze afreizen naar de binnenlanden van Suriname. Ik ben daar nooit geweest maar zag het helemaal voor me.

Read more

De veger van Jonathan Auxier

Dickens-achtig verhaal over een arm weesmeisje dat als schoorsteenvegertje bij een gemene man in dienst is. Bijzondere mix van historisch verhaal in het 19e-eeuwse Engeland en heel veel fantasie.

Read more

Adres onbekend van Susin Nielsen

Felix is dakloos en leeft met zijn moeder in een bestelbusje. Hij doet er alles aan om dat verborgen te houden omdat hij zich rot schaamt. Klinkt als een probleemboek maar met zoveel humor en gevoel geschreven dat je er toch vrolijk van wordt.

Read more

Het verlangen van de prins van Marco Kunst

Lode komt op een schip terecht waar hij nooit meer af kan komen. Alle bemanningsleden zijn in de macht van een mysterieuze prins en lijden onder zijn woede-uitbarstingen. Om moedeloos van te worden. Ik zag opeens allemaal verwijzingen naar deze moeilijke tijd. Natuurlijk gaat Lode met zijn vrienden op zoek naar een uitweg.

Read more

Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken

Heel ontroerend boek over een Belgisch meisje dat met haar gezin moet vluchten in de Eerste Wereldoorlog. De taal is zo puur dat het recht naar je hart gaat en nog lang onder je vel blijft zitten.

Read more

Meer lezen

Lees verder

Weer naar school: lezen, kijken, luisteren en doen

Lezen | Kijken | Luisteren | Doen
Weer naar school

Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

Mijn schooltijd ligt ver achter me. Ik zat nog op de lagere school, leerde lezen met aap, noot, mies en in de klas zaten we twee aan twee, achter elkaar, in rijen. Tussen de middag ging ik naar huis om een boterhammetje te eten en om vier uur zat mijn moeder thuis klaar met een kopje thee.
Mijn moeder kwam me zelden halen. Ik huppelde alleen naar huis door de stad in wederopbouw. Ik groette iedere dag Zadkine, keek in de bouwput van de metro en als ik thuis kwam was er geen middagtelevisie. 

Maar toen ik naar de middelbare school ging heette het eerste jaar gewoon de brugklas en uiteindelijk haalde ik, met mijn hakken over de sloot, mijn havodiploma.

En, ieder jaar, als de nieuwe schoolspullen in de winkels liggen, komt dat gevoel weer terug. Die eerste dag naar school… met in je tas een nieuwe agenda, een etui met een vierkleurenpen en je boeken strak gekaft.

Dat het komende schooljaar er anders uit zal zien, dat bewijzen de laatste maanden van het afgelopen schooljaar. Les op afstand, elkaar lang niet zien, afstand houden van je leerkracht. Voor iedereen die terug verlangt naar gewoon, maakte ik de 'Weer naar school'-lijst met hele beroemde juffen, meesters en leerlingen. Niet alleen boeken om te lezen, maar ook films om te kijken, of een museum om te bezoeken.

 • Meester Kikker van Paul van Loon met tekeningen Hugo van Look

  Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Op een dag vertelt meester Frans de kinderen zijn supergeheim. ‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’ Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…
  Paul van Loon de schrijver van Meester Kikker is ook bekend door zijn boeken over de Griezelbus en over Dolfje Weerwolfje.

  LEZEN
  Meester Kikker het boek 
  LUISTEREN
  Meester Kikker het luisterboek

  Meester Kikker filmKIJKEN
  Meester Kikker de film
  Je kunt de film ook op Netflix zien.
  Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer.

  Read more

 • Superjuffie! door Janneke Schotveld met illustraties van Annet Schaap

  Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Als er een dier in nood is, verandert ze namelijk in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden. Juf Josje probeert haar gave te verbergen voor de kinderen op haar nieuwe school, maar dat lukt niet lang. Gelukkig beloven ze niets te vertellen tegen de strenge directeur. Want het kan natuurlijk niet, een juf die halverwege een dictee zomaar wegvliegt. Samen verzinnen ze steeds allerlei uitvluchten als juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de Stadsdierentuin. Lukt het Superjuffie en de kinderen om de dierentuin van de ondergang te redden?

  LEZEN
  Superjuffie! het boek
  Superjuffie! dyslexie uitgave Speciaal voor kinderen die lezen lastig vinden is er de
  Andere Superjuffie delen:

  LUISTEREN
  Van bijna alle titels kun je ook een luisterboek op daisy rom lenen. Deze kun je afluisteren op een zogenaamde daisy-speler. Heb je die niet dan kun je op de website van het Makkelijk lezen Plein ontdekken, hoe je dan toch naar Superjuffie! kunt luisteren.

  KIJKEN
  Helaas hebben we niet de DVD in de bibliotheek. Jammer, maar je kunt de film wel op Netflix bekijken of de dvd kopen. Nieuwsgierig, bekijk hier de trailer van de film.
  Superjuffie heeft ook een eigen website. Met een oud dagboek van Superjuffie en veel gestelde vragen, Je vindt de pagina op de website van Janneke Schotveld, de schrijver van het boek. Superjuffie heeft zelfs haar eigen Facebookpagina.

  DOEN
  Ben je een echte fan van Superjuffie dan kun je urensuperjuffie spelen met Het grote Superjuffie doeboek. Het is een boek vol verhalen, puzzels, spelletjes, tekenworkshops, recepten, knutselopdrachten, quizjes, en allerlei weetjes en feitjes over Superjuffie, zodat je nog meer van haar komt te weten en jezelf een echte Superjuffie-kenner mag noemen!  Je kunt Het grote Superjuffie doeboek helaas niet in de bibliotheek lenen dus als je het wilt hebben, moet je het kopen. Er zijn twee delen. Het grote Superjuffie doeboek en Het nieuwe grote Superjuffie doeboek

  Read more

 • Mees Kees van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas

  Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar

  Mees Kees is stagiair, dus hij weet nog niet goed wat een meester allemaal moet doen.
  Maar gelukkig heeft hij een klas vol experts! De kinderen leren hem dat je bij Nieuws uit de Natuur best naar Spiderman mag kijken, want een spin is ook natuur. En het is veel handiger om de sommen even over te schrijven als één iemand ze al gemaakt heeft.
  Over Mees Kees zijn tien delen én twee omnibussen verschenen. Daarnaast zijn er over de populaire stagiair en zijn klas een aantal films, een televisieserie én een televisiequiz gemaakt.

  LEZEN
  Mees Kees bestaat uit 10 delen:

  1. Een pittig klasje
  2. Op de kast
  3. De rekenrap
  4. Op kamp
  5. De sponsorloop
  6. In de gloria kinderboekenweekgeschenk
  7. Gaat verhuizen
  8. Bloedjelink
  9. Op de planken
  10. Hoppa!

  Buiten de lijntjes Mees Kees als stripboek

  LUISTEREN
  Een pittig klasje als luisterboek

  KIJKEN
  Mees Kees de serie te zien op Zapp
  Mees Kees de quiz
  Helaas, de dvd’s van de films zijn niet te lenen. Die moet je kopen of bekijken op Netflix. Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer

  DOEN
  Ga naar de Mees Kees website en kleur, puzzel of maak: 
  Kleurplaat
  Moppen en raadsels
  Woordzoeker
  Zelf maken
  Kruiswoordpuzzel
  Of gebruik de Boekbesprekingspakket Mees Kees Hoppa

  Read more

 • Meester Jaap door Jacques Vriens met illustraties van Annet Schaap

  Om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar maar ook erg leuk om voor te lezen

  Meester Jaap is de allerleukste meester van Nederland. In zijn klas is het nooit saai: hij deelt spekkies uit, haalt een kip in de klas en begint een appelmoesfabriek. Maar ook bij minder leuke dingen probeert meester Jaap op zijn manier te helpen. Meester Jaap zorgt er ook voor dat er niet gepest wordt en dat de kinderen respect hebben voor elkaars achtergrond.

  LEZEN
  Meester Jaap de bundel
  Als losse delen zijn de volgende titels nog beschikbaar:

  'Meester Jaap doet het weer' en 'Meester Jaap gaat nooit verloren' kun je helaas niet meer lenen.
  Als je lid bent van de bibliotheek kun je wel alle titels als e-book lezen

  LUISTEREN
  Jacques Vriens leest Meester Jaap voorgelezen door Jacques Vriens zelf.

  KIJKEN EN LUISTEREN
  Op YouTube staat een playlist met 25 verschillende Meester Jaap voorgelezen door Jacques Vriens.

  Read more

 • Matilda door Roald Dahl met tekeningen van Quentin Blake vertaald door Huberte Vriesendorp

  Vanaf ca. 10 jaar

  Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.
  Matilda is een kinderboek van schrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Matilda werd succesvol verfilmd door en met Danny DeVito.

  LEZEN
  Matilda het boek

  LUISTEREN
  Matilda als luisterboek

  KIJKEN
  Matilda de film

  DOEN
  Matilda als bladmuziek
  Voor echte diehard fans is de website van Roald Dahl een aanrader

  Read more

 • Kees de jongen van Theo Thijssen (1879-1943)  

  Theo Thijssen was onderwijzer, politicus en schrijver. Zijn bekendste boeken zijn naast Kees de jongen het in dagboekvorm geschreven tweeluik 'Schoolland 'en De gelukkige klas.

  Kees Bakels is een jongen die eind 19e eeuw opgroeit in Amsterdam als zoon van een schoenverkoper. Het boek beschrijft de lagereschooltijd van Kees, zijn eerste liefde (voor Rosa Overbeek) en zijn vriendschappen. Hij is ogenschijnlijk een gewone jongen aan het begin van de puberteit, al ziet hij zichzelf, zoals het hoort, als bijzonder. Die bijzonderheid uit zich vooralsnog echter vooral in zijn levendige fantasie. Over hoe alles zou kunnen gaan 'als'.

  Beroemd is de De zwembadpas, een speciale manier van lopen die Thijssen beschrijft in Kees de jongen. Het gaat hierbij om een manier om je snel te kunnen verplaatsen. Daarbij is het de kunst om te lopen alsof je voorover valt, terwijl je met je armen heen en weer zwaait. De zwembadpas is een begrip geworden in de Nederlandse literatuur. Het wordt weleens gebruikt in gedichten, zo heeft Freek de Jonge er een liedtekst over geschreven, waar Boudewijn de Groot muziek voor componeerde en het ook opnam.

  LEZEN
  Kees de jongen het boek
  Kees de jongen Literatuur voor beginners geschreven door Marian Hoefnagel Kees de jongen
  Kees de jongen strip van Dick Matena

  KIJKEN
  Kees de Jongen de film

  LUISTEREN
  Kees de Jongen 17 liedjes uit de rockmusical

  DOEN
  Een bezoek aan het Theo Thijssen museum
  museumEerste Leliedwarsstraat 16
  1015 TA Amsterdam
  Tel. 020-420 71 19
  Openingstijden
  Vanaf 1 augustus 2020: Donderdag en zondag van 12:00 - 17:00 (max. 3 personen)
  Vrijdag en zaterdag op afspraak (max. 3 personen):
  Toegang * 
  Volwassenen €3
  Kinderen €2
  Wandelingen €7,50
  * Tijdens de coronapandemie graag ter plekke overmaken via internet bankieren, of (bij het maken van een afspraak) van te voren overmaken.

   

 • De Luizenmoeder - een televisieserie van avro tros

  De Luizenmoeder is een comedyserie met als toneel één van de meest herkenbare arena’s van Nederland: de dwaze wereld van de basisschool. Deze satire richt zich vooral op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. 
  Basisschool Klimop in Dokkum is het strijdtoneel voor Hannah - gespeeld door Jennifer Hoffman - en dochter Fleur om een frisse start te maken na een scheiding. Hannah probeert zich staande te houden in de absurdistische wereld van hangouders, moedermaffia, overblijfregels, gezonde verjaardag traktaties en ouderparticipatie.
  De serie speelt met stereotypen en vooroordelen. Met een vleugje ongemakkelijke humor worden thema’s zoals pesten en racisme aan de kaak gesteld.

  KIJKEN
  Seizoen 1 op dvd
  Seizoen 2 op dvd
  DOEN
  Quiz Hoe goed ken jij De Luizenmoeder

 • 100 dagen voor de klas - een documentaire van de vpro

  Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Een portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Je kunt de serie hier terugkijken.

   

 • Nationaal Onderwijsmuseum

  Burgemeester de Raadtsingel 97
  3311 JG Dordrecht

  Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 390.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie.
  Voor een bezoek aan het museum kun je op de website kaarten reserveren.

  Openingstijden:

  • Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur
  • Op maandag zijn het museum en het museumcafé gesloten.
  • In de schoolvakanties (regio Midden) is het museum wél op maandag geopend (van 10.00 tot 17.00 uur). 
  • Het museum is gesloten op Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag.

Meer lezen

Lees verder

Opgroeien met boeken

Opgroeien met boeken

Karin Buik, BoekStartcoach

Weet jij nog door wie je vroeger het leukste werd voorgelezen? Grote kans dat je dat zeker nog wel weet! Dit kan natuurlijk je vader of je moeder zijn of misschien je opa of oma.

In mijn geval was het de meester op de basisschool. Gewéldig zoals hij voorlas. Ik durf te zeggen dat juist zijn manier van voorlezen de liefde voor het lezen bij mij (verder) heeft aangewakkerd. Ik heb deze herinnering meegenomen en nog steeds noem ik één van de door hem voorgelezen (en daarna door mij nog vele malen stukgelezen) boeken mijn allermooiste jeugdboek: ‘De gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren. Maar ook de boeken van Paul Biegel waren zijn, en later mijn, favoriet. Zoals deze meester je kon meenemen in die prachtige, sprookjesachtige, onbekende werelden, zo neem ik mezelf nog steeds mee op reis wanneer ik nu zelf een mooi boek lees.

Voor even in een andere wereld

Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat je als kind leert hoe mooi en leuk het is om te verdwalen in een verhaal. Natuurlijk: al die dingen zoals verbetering van de taal- en algemene ontwikkeling en verhoging van de concentratie zijn een enorm belangrijk voordeel als je kind voorgelezen wordt. Maar juist ook het aspect van het even kunnen ‘verdwijnen’, het wegduiken in de bladzijden, waardoor leven in een fantastische wereld even jouw werkelijkheid wordt… het is zó waardevol. Tegen dit soort ontspanning kan geen yogales op! Wanneer je dit als jong kind meekrijgt, pluk je daar op allerlei gebieden je hele leven lang de vruchten van.

Boeken versus games

Nu hoor ik je al denken: mijn kind kan zich ook heel goed vermaken en ontspannen in de wereld van de Nintendo, tablet of mobiele telefoon. Hij hoort niets, ziet niets en heeft zich helemaal teruggetrokken. Het is prima hoor, het hoort bij deze tijd, is ook een onderdeel van de ontwikkeling en we hoeven het zeker niet te verbieden. Blijf je daarbij wel steeds het volgende afvragen: leert mijn kind zich in die digitale wereld ook te verplaatsen in een ander? Draagt deze wereld werkelijk iets bij aan zijn of haar algemene en cognitieve ontwikkeling (taal, kennis, denken, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie)? Waarom zou je je kind niet beide aanbieden? The best of both worlds, zo je wilt.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: begin zo vroeg mogelijk met voorlezen, het liefst als je baby nog maar heel klein is. Want opgroeien tussen al die mooie verhalen die gewoon voor het grijpen liggen….er is niets fijners dan dat!

Meer blogs

Lees verder

Praten met de baby in je buik

Praten met de baby in je buik

Door de BoekStartcoaches Özlem Cetin en Karin Buik

Voorlezen aan je baby is super leuk en heel goed voor de ontwikkeling van je kind, we hebben het al vaak gezegd, maar: wist je dat als je tijdens je zwangerschap begint met praten, liedjes zingen en voorlezen aan en voor de baby in je buik, je de taalontwikkeling al enorm stimuleert?

De baby in je buik kan de stem van zijn of haar moeder al heel snel horen en herkent haar uit duizenden. Als je 24 weken zwanger bent, dan is je kindje zelfs actief naar je aan het luisteren! Als je je hier bewust van bent kun je er een beetje mee gaan spelen door te praten, liedjes te zingen en/of kleine rijmpjes of verhaaltjes voor te lezen. Erg leuk om te doen, want je zult merken dat je baby op je stem reageert. Als je dezelfde liedjes en verhaaltjes vaak herhaalt, is het zelfs zo dat als de baby eenmaal geboren is, hij of zij deze zal herkennen en deze ook het liefst zal horen. Hoe bijzonder is dat!

Een heel fijne bijkomstigheid is dat je kind op deze manier al gewend raakt om actief te luisteren. En mocht het zo zijn dat het later, als het geboren is, wat huilerig is of prikkelbaar, dan zal het luisteren naar hetzelfde liedje, rijmpje of verhaaltje hem of haar rustiger maken. Juist door de herkenning en het fijne gevoel dat daarbij hoort.

Praten, zingen en voorlezen tijdens je zwangerschap: daarmee prikkel je de taalontwikkeling van de baby in je buik, je kunt het taalknopje dan dus al aanzetten. Wat een goede start voor jouw kind!

Boekentips

Hieronder vind je onze boekentips. Leuk om uit voor te lezen/zingen. Tijdens en ná de zwangerschap.  

 • Rijmpjes

  Negen gedichtjes en bewegingsspelletjes over vooral baby's, die de taalontwikkeling stimuleren. Interactieve hardkartonnen uitgave met kleurenillustraties. 

  Read more

 • Kleertjes uit, pyjamaatjes aan

  Verhalenbundel met ruim veertig verhalen, versjes en liedjes voor baby's en peuters. Met veel kleurenillustraties. 

In Holland staat een huis

Teksten van twintig bekende, soms iets aangepast of met variaties, kinderliedjes als Hokie Pokie, Duimelot en In Holland staat een huis. Met liedjes op cd, tips voor bewegen en grappige kleurenillustraties.

Read more

Bijt-ie in je bil!

Teksten van de 25 populairste liedjes in kinderdagverblijven. Met gestileerde tekeningen in wit en oranje. Met cd, waarop de liedjes worden (voor)gezongen.

Read more

Lees verder

Spieter, spetter, spater: doen!

Spieter, spetter, spater, dingen doen met water

Judith Pietersma, specialist media & media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om (voor) te lezen, een spannende film voor een regenachtig dag, een luisterboek voor onderweg en handige websites en apps voor op mijn telefoon.

De lijst werd langer en langer en langzaam ontstond het idee om mijn lijst met jullie te delen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de lijst in drieën gedeeld. In deze blog vind je leuke dingen om in, op en rond water te doen. Geen zin om dingen te doen?
Kijk dan bij de tips om te kijken en te luisteren en de tips om boeken te lezen.

Heb jij nog een leuke tip? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld.  En… veel plezier in, met en rond het water!

Leuke dingen doen met kinderen

 • Kids Marina

  Stap aan boord van een van de door een elektromotor aangestuurde modelboten en voel je een echte kapitein. Kinderen kunnen de boten helemaal zelf  besturen en voor € 15,- een kwartier in de Leuvenhaven rondvaren. Met de Rotterdampas mag je één keer gratis varen.
  Je moet wel reserveren. Stuur een whatsappbericht naar 06 81 80 67 09 met je achternaam, de datum en tijd.
  Kids Marina is in de vakanties iedere dag open van 11:00 uur - 18:00 uur. Geen vakantie? Dan zijn ze op zaterdag, zondag en op feestdagen open van 11:00 uur - 18:00 uur.

  Leuvehaven 1A
  3011 EA Rotterdam
  telefoon: 06 81 80 67 09

  Read more

 • Plaswijckpark

  Naast een grote speel- en dierentuin heeft Plaswijckpark ook een waterspeeltuin waar de kids heerlijk kunnen plonsen, spetteren en spelen. De grote waterton die om de zoveel tijd wordt leeggekiept maakt de waterspeelpret compleet! Ook kun je in het park waterfietsen en aan boord van een rondvaartboot stappen. Een bezoek aan het park is niet gratis, maar wel voor houders van een Jeugd Vakantiepaspoort of Rotterdampas.
  Wil je Plaswijckpark bezoeken, dan moet je altijd vooraf je ticket online reserveren. Kijk dan gelijk even bij de  meeneemlijst, de huisregels of bij de veelgestelde vragen zodat je tijdens je bezoek niet voor verrassingen komt te staan.

  Ringdijk 20
  3053 KS Rotterdam
  010- 4181836

  Read more

 • Recreatiepark Binnenmaas

  Spetteren in het kleuterbad, heerlijk plonzen van de duikplank, baantjes zwemmen of glijden van de verschillende glijbanen en bij mooi weer zonnebaden op de uitgestrekte ligweiden. Het is bij Openluchtzwembad Binnenmaas allemaal mogelijk.
  De baden zijn tot een aangename temperatuur van 22 ºC verwarmd.
  Geen zin meer om te zwemmen? Dan ga je toch gewoon naar de speeltuin of de kinderboerderij.
  Je kunt varen met elektrische bootjes, rijden op politiemotoren, in een formule-1 wagen toeren, lekker skelteren , botsen in één van de disco bootjes of een balletje slaan op onze 18-holes midgetgolfbaan met verschillende hindernissen.
  Een dagkaart voor de speeltuin of het park (zwembad + speeltuin) is niet gratis en moet je online reserveren. Toegang tot de kinderboerderij is wel gratis, zonder reserveren. Kijk hier voor de openingstijden en tarieven.inderen!

  Vrouwehuisjesweg 1
  3271 LX Mijnsheerenland
  Speeltuin en Openluchtzwembad: 0186-601858  (tijdens openingstijden)
  Kinderboerderij: 0186-603834 (tijdens openingstijden)

  Read more

 • Project 7 Cablepark

  In de Zevenhuizerplas bij Nesselande kun je waterskiën en wakeboarden aan de kabelskibaan! Val je, dan zwem je terug en probeer je het gewoon opnieuw. Kinderen tot en met15 jaar moet toestemming hebben van een volwassen begeleider. De tarieven zijn inclusief het gebruik van standaard waterski’s en een zwemvest.
  1,5 uur € 23,50
  3 uur € 34,00
  wetsuit €   5,00
  wakeboard € 10,00
  obstacle board € 20,00
  Als je wilt waterskiën en wakeboarden reserveer je online een ticket.

  Kosboulevard 35
  3059 XZ Rotterdam
  010 - 2600 110

  Read more

 • Zwemmen en strandjes van Kidsproof Rotterdam

  Website met leuke tips voor uitjes met kinderen in en om Rotterdam. Je kunt je keuze filteren op thema, leeftijd, binnen/buiten en locatie.  Ze hebben ruim dertig waterideeën. Je kunt kiezen uit zwembaden, stranden en strandjes, speeltuinen en (avonturen)parken voor eindeloos veel waterplezier en verkoeling. Op de website vind je uitgebreide informatie over je bestemming en een link naar de website.

  Read more

 • Ouders van nu

  Op de website van Ouders van nu tien waterspelletjes. Vooral fijn als de temperatuur oploopt en er geen zwembad in de buurt is. Trek je badpak of zwembroek maar aan, want je gaat nat worden met sponzentikkertje, waterballonnen meppen en waterestafette. Van ieder spelletje wordt uitgelegd hoe het moet, soms met een filmpje, en wat je er voor nodig hebt.

  Read more

 • Zwemmen en varen

 • Rotterdam Zwemt-app

  Wanneer kan ik vrij zwemmen, is het zwembad open met Pasen, welke activiteiten zijn er en wat kost het? De antwoorden op deze vragen vind je allemaal in de Rotterdam Zwemt-app; de app met àlle informatie over àlle zwembaden in Rotterdam.De Rotterdam Zwemt app is gratis en heeft handige informatie over de 15 Rotterdamse zwembaden. Zwemmen is leuk en er zit altijd wel een zwembad bij jou in de buurt.  Download de app in de App store of in de Google play store, kies je eigen zwembad en blijf op de hoogte van alles wat er in jouw zwembad afspeelt. Wil je informatie over een ander zwembad? Log dan uit en kies het andere bad. Vervolgens kun je tussen de baden switchen.
  Vergeet niet een ticket te reserveren voor je zwembad!

  Read more

 • Zwemwater-app

  Zwemmen in natuurwater, waar kun je zwemmen en is het schoon en veilig? Download deze app in de App store of in de Google play store en je hebt een overzicht van meer dan 800 buitenzwemplekken in Nederland. De app geeft informatie over de kwaliteit en de veiligheid van officiële buitenzwemplekken tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober). Alle gegevens van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat zijn verzameld op één plek. Zo beschikt je altijd over de meest actuele informatie. Via de zwemwaterkaart of de makkelijke zoekfunctie kun je meteen de kwaliteit en veiligheid checken van zwemwater bij jou in de buurt. Bovendien zie je meteen welke voorzieningen er op deze locatie aanwezig zijn.

  Read more

 • Vaarroutenetwerk

  Heb je een boot of er een gehuurd? Op de website Vaarroutenetwerk vind je een routeplanner en vaarroutes. Keuze genoeg.
  Of download de app in de App store of in de Google play store onder de naam Sloepennetwerk.

  Read more

 • Fietsen of wandelen langs het water?

  Dan kun je op de website van de ANWB terecht: 
  ANWB fietsroutes langs het water 
  ANWB wandelroutes langs het water

  Read more

 • Nog meer tips

  Rotterdam Tourist Information
  Op de website van Rotterdam Tourist information vind je alle leuke waterplekken in Rotterdam

  Dagje weg 
  Zin in een rondvaart in de buurt van Rotterdam? Kijk op de website van Dagjeweg.nl

  Read more

Meer lezen

Lees verder

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Door Özlem Cetin

Het lijkt alweer zó lang geleden dat ik fijn met mijn speciale collectie BoekStart-boeken, bonnen en koffertje ouders kon informeren en gezellige gesprekken kon voeren over het belang van voorlezen aan de allerjongsten. Het coronavirus kwam voor niemand verwacht en heeft zijn tol geëist op ons algehele gevoel van veiligheid en gezondheid, maar ook op onze dagindeling, ons ritme en structuurgevoel. Dat geldt zeker niet alleen voor ons als volwassenen, maar zeker ook van onze peuters, kleuters en oudere kinderen. Nu is het zaak om er samen het beste van te maken. Vooral om als ouders deze periode thuis zo fijn en leerzaam mogelijk door te brengen met de kinderen en met elkaar.

Sinds ik de kindjes en hun ouders niet meer op locatie kan zien en spreken, moet ik vaak aan ze denken: hoe zou een thuiswerkdag eruitzien voor deze ouders met één, twee, drie of soms nog meer kinderen? Met één peuter de dag doorkomen zonder tandenknarsen, elkaar verdrietig te maken of vreselijk boos worden is al een hele uitdaging. Vooral geduldig zijn en begrip hebben voor je kleintje is soms al uitzonderlijk moeilijk, laat staan een 100% productieve werkdag! Als ik daar nog een kind van twaalf en, laten we zeggen, nog eentje van zes bij zou moeten schetsen in het fantasierijke gedeelte van mijn brein, word ik al behoorlijk neurotisch. Maar hoe doe je dat nou; het leuk houden voor en met elkaar in deze tijd?

Genoeg mogelijkheden, wees creatief en laat los

Sommige dagen beginnen zonder chaos, heerlijk in alle rust met een kop koffie, de kleine z'n warme melk en hup naar 'onze' werkplek. Papa werkt niet thuis, dus mijn pettenfanfare begint zo rond het laatste slokje koffie uit mijn mok. Pet 1: mama, pet 2: BoekStartcoach, pet 3: vrouw des huizes/desinfectie-dienst (corona*&$#@), pet 4: you name it.

Andere dagen zijn weer een beetje meer van dit of een beetje minder van dat. Hoe dan ook zitten we met z’n allen in hetzelfde schuitje en niemand schiet er iets mee op door het elkaar moeilijker te maken dan het al is. Dus wees creatief; neem je kids mee in je werkindeling. Verdeel je werktijd bijvoorbeeld over een langer tijdsbestek van 10:00 tot 20:00 met meerdere pauzes ertussen. Ga in die pauzes samen spelen of een stukje wandelen, even losgaan op de trampoline werkt ook. Wees niet te streng in schermtijd. Een verlenging van een halfuurtje kan soms minder kwaad dan met slippers en frustratie je kids najagen in het huis. In ieder geval wens ik iedereen een wijze, leerzame maar ook gezellige periode thuis.

Tips

Een van de activiteiten die wij thuis graag uitvoeren is krijten in de tuin. Met mooi weer het allerleukst natuurlijk, maar zelfs in de regen een leuke activiteit!
Extra tip: Zet met het krijt een aantal cijfers op het tuinhek en probeer een zo hoog mogelijke score vast te leggen met behulp van waterballonnen. Natuurlijk kan dit spelletje ook binnen gespeeld worden. Maak mooie schilderijtjes van de cijfers en hang ze op aan de muur bijvoorbeeld. Je zou dan punten kunnen verzamelen door met klei te gaan gooien. Plezier gegarandeerd!

Zó ziet loslaten er vaak uit

Lees verder

Kinderboekenweek 2020: De Middeleeuwen

Kinderboekenweek 2020: De Middeleeuwen, kastelen en ridders

Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam  in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer een meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen in en met de middeleeuwen.

Lezen voor kinderen tot 9 jaar

 • Het geheim van de jongste ridder door Martine Letterie

  Een dappere ridder die alle toernooien wint. Dat wil Berend later worden. Een ridder met een zwaard en een schildknaap. En met een eigen valk. Stiekem oefent Berend elke dag met Falco, een van de valken van zijn vader. Mocht hij Falco maar hebben! Maar zijn vader vindt Berend veel te jong voor een eigen valk. Is dat wel zo? Als de roofridder van Wisch de hele wintervoorraad probeert te stelen, kan Berend eindelijk laten zien wat hij waard is.

  Read more

 • Ridders door Suzan Boshouwers

  Hoe werd je in de middeleeuwen een ridder? En wat deden ze allemaal? Lees hoe een jongetje uit onze tijd van alles ontdekt over ridders. Prentenboek met een knutseltip, quiz, dubbele uitklappagina en veel kleurenillustraties.

  Read more

 • Vandaag ben ik ridder! door Thijs Goverde en Tineke Meirink

  Wat wil jij zijn? Een ridder of een prinses? Ridders zijn dapper en prinsessen zijn lief. Of lijkt dat maar zo?
  Lekker dikke verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan!

  Read more

 • Schrijversbezoek: Thijs Goverde (5-9 jaar)

  Thijs Goverde komt op 3 oktober 2020 van 10:30 uur tot 11:30 uur naar vestiging Hoek van Holland. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je voor het Schrijversbezoek: Thijs Goverde wel online een plekje reserveren.

  Read more

 • Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje door Michael Ende, Wieland Freund en Regina Kehn

  Hummel is ervan overtuigd dat er een stoere ridder in hem schuilt. Daarom wil hij in de leer bij de meest gevreesde schurk van het land: roofridder Rodrigo de Ruige. Hummel weet alleen niet dat Rodrigo zich het liefst in zijn kasteel schuilhoudt, omdat hij in werkelijkheid een bangerik is. Het laatste wat hij kan gebruiken is een nieuwsgierig jongetje dat met hem op avontuur wil! Om van Hummel af te komen, daagt de ridder hem uit voor een dapperheidstest. Had hij dat nou maar niet gedaan…

  Read more

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

 • De schelmenstreken van Reinaert de Vos door Koos Meinderts

  Terwijl Reinaert de Vos tijdens het monopoly-spelen met zijn kinderen stiekem een briefje van duizend uit de bank jatte en zich te goed deed aan een kipkluifje, verklaarde Koning Nobel in de paleistuin de jaarlijkse Hofdag voor geopend.
  Met de opening van de Hofdag opent ook de fonkelende bewerking die Koos Meinderts maakte van het bekendste epos uit de Middelnederlandse literatuur: Van den Vos Reynaerde. In achttien hoofdstukken verhaalt Meinderts over de belevenissen van de geslepen vos Reinaert en zijn beklagenswaardige tegenspelers, waaronder Tibeert de Kater, Bruun de Beer en Cuwaert de Haas.
  Elk hoofdstuk werd geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator.

 • Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders door Sarah Devos

  Professor Kleinbrein en zijn konijn vertellen je alles wat je nog niet wist over de ridders. Van de wapens die ze gebruikten tot de kastelen waar ze woonden, van toernooien en steekspelen tot bedevaarten en kruistochten, van feesten tot doodgewone werkdagen. Wie mocht ridder worden en wie niet. Hoe zag een veldslag er precies uit? En een hofhouding? Wist je dat ridders een kommetje water op de grond zetten om te achterhalen of er tunnels onder het kasteel werden gegraven? Waarom draaien wenteltrappen in kastelen altijd naar rechts?

  Read more

 • De middeleeuwen door Jonathan W. Stokes

  Zin om de middeleeuwen te bezoeken? Ga op tijdreis via Chrono BV. en trek met je ezelkar door Europa om de Goten en Hunnen te zien vechten of met de Vikingen op rooftocht te gaan. Zou je het overleven? Reisgids met veel grappige weetjes en stripachtige illustraties.

  Read more

 • Kasteel in zicht! door Ida Schuurman en Irene Goede

  Echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen. Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen.
  Lees over hun geschiedenis en hun bewoners, zoals stoere ridders en kasteelvrouwen, machtige graven en gravinnen. En natuurlijk zitten er ook spookverhalen in dit boek! Alle kastelen in dit boek kun je zelf bezoeken, je vindt ze op de kaart achterin.

  Read more

E-books voor kinderen tot 9 jaar

 • Ridder Lot en ridder Lans door Han van der Vegt en Jan Jutte

  Ridder Lot en ridder Lans door Han van der Vegt en Jan Jutte
  Ridder Lot en ridder Lans is een rijk geïllustreerd AVI-boek over de grenzeloze fantasie van kinderen Hoe word je een ridder? Je moet een harnas hebben, en een paard. En je moet dapper zijn. Want als je niet dapper bent, ben je een ridder van niks. Lot en Lans weten dat. Zus en broer spelen graag riddertje en beleven in hun fantasie de spannendste avonturen. Hun ridderwereld is een bizarre plek vol rare wezens, zoals een raadselachtige reiger en een kwade keeshond. Voor die keeshond moeten ze oppassen, want zijn wraak zal knisperen...
  Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen.

 • Verroest, een zwaard! Door Daniëlle Schothorst

  De klas van meester Simon gaat naar het bos om paddenstoelen te zoeken. Maar Brian vindt iets heel anders: 'Verroest, een zwaard!', roept hij. Van wie zou dat zwaard kunnen zijn? Na school gaan Brian en Casper terug naar het bos. Daar komen ze Roelof tegen. Hij is verdwaald en op zoek naar zijn zwaard... Het lijkt wel of Roelof niet van deze tijd is. Maar waar komt hij dan vandaan?
  Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen

  Read more

 • Ridders en kastelen door Arend van Dam en Alex de Wolf

  Overal in Europa staan kastelen. Vroeger werden die kastelen bewoond door ridders en jonkvrouwen. Soms maakten de ridders ruzie met elkaar. Dan probeerden ze elkaars kastelen af te pakken en werd er hard gevochten. Spectaculaire verhalen over deze ridders en kastelen die eerder in de succesvolle voorleesboeken Lang geleden... , In een land hier ver vandaan... en Overal en ergens... zijn verschenen, zijn nu in dit boek bijeengebracht.
  Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek.

  Read more

 • Ridderfeest op het Muiderslot door Arend van Dam

  Samen met haar vader Berend woont Froukje op het Muiderslot. Ridder Berend zoekt een page die hij kan opleiden tot schildknaap. Hij denkt aan Diederik, de zoon van een graaf. Maar Froukje is het er niet mee eens. Waarom krijgt alleen die verwende Diederik een kans, en niet Roeland, de zoon van de speelman? Of de jongens uit het dorp? Ze haalt haar vader over om een ridderfeest te organiseren. Een groot feest met een wedstrijd boogschieten, een valkenjacht en een moeilijke opdracht: wie redt het snelst een jonkvrouw uit de torenkamer? De winnaar wordt misschien wel de nieuwe page!

  Read more

Luisteren voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, voorgelezen door Menno Bentveld

  De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen.
  Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden.
  Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat…
  10 compactdiscs (11 uur, 25 minuten)

  Read more

 • Kruistocht in spijkerbroek

  Zestien liedjes uit de musical waarin Dolf Wega (15) door een tijdmachine in de Kinderkruistocht van 1212 belandt.
  1 compact disc (46.09 min.) + 1 tekst

  Read more

 • Je kunt Kruistocht in Spijkerbroek ook als boek lenen als je lid bent van de bibliotheek.
  Je kunt via de bibliotheek ook de film Kruistocht in spijkerbroek lenen. Deze wordt tegen leengeld voor je gereserveerd bij de Filmbieb.

Kijken voor kinderen tot 9 jaar

Merlijn de tovenaar

De keukenjongen Wart krijgt verbazingwekkende levenslessen van de tovenaar Merlijn, die hem verandert in een vis, een vogel en een eekhoorn. Deze lessen helpen de jongen het gouden wonderzwaard weg te halen, dat muurvast zit in de grote steen. Hierdoor zal Wart worden gekroond tot Arthur, de koning van Engeland! De briljant uitgevoerde film Merlijn de Tovenaar vormt een unieke combinatie: een legende én een Disney classic.

Read more

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Kruistocht in spijkerboek verfilming van het boek van Thea Beckman

  De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen de verschrikkelijke bergen te trotseren, infectieziekten te overwinnen en rovende ridders te bevechten. Langzaamaan begint Dolf zich te realiseren dat het echte gevaar niet schuilt achter de volgende bergtop,maar dat het gevaar in de kruistocht zelf zit. Dolf verdenkt de charismatische leider van de kruistocht, vader Anselmus, ervan hem in te zetten als een pion in zijn verschrikkelijke plannen...

  Je kunt de film Kruistocht in spijkerbroek via de bibliotheek lenen. Deze wordt tegen leengeld voor je gereserveerd bij de Filmbieb.

  Read more

 • Ridders en kastelen op Schooltv

  De Middeleeuwen zijn de tijd van ridders, jonkvrouwen en kastelen. Een spannende tijd, maar soms ook gevaarlijk!

  • Floris de Vijfde Ridder uit de Middeleeuwen
  • Kasteel de Haar: Het grootste kasteel van Nederland
  • Een slingerblijde Een middeleeuwse katapult
  • Archeologie Vondsten uit de Middeleeuwen
  • Ridder in dienst van een heer
  • Naar de markt in de Middeleeuwen Kopen en verkopen
  • Een aanval op een kasteel Klinkt spannend... maar hoe ging dat eigenlijk?
  • Leven in een kasteel Als in een sprookje?
  • Het ontstaan van kastelen Dikke muren, kleine vensters, een slotgracht en een ophaalbrug
  • Valkenier op het Muiderslot Vliegen met uilen en valken
  • Middeleeuwen Quiz over ridders en kastelen

  Read more

 • Serie over de middeleeuwen op Schooltv

  Serie over de middeleeuwen op Schooltv

  Aflevering 1. Het platteland
  Een middeleeuwse stad in Vlaanderen omstreeks 1350. De eerste tekenen van de pest zijn zichtbaar. Een veertienjarig meisje, Lyntje, is op de vlucht en vraagt asiel in een klooster. Ze wordt ervan beschuldigd een kostbaar sieraad te hebben gestolen. In dit klooster met z'n hospitium, de apotheek en het scriptorium wordt Lyntje ondervraagd. Zal ze mogen blijven?

  Aflevering 2. Het kasteel
  De kasteelheer verleent gratie aan Geerten, die bij deze gelegenheid het huwelijk aankondigt van zijn zoon Godfried met de Vlaamse Lidewey. Het hele dorp moet diensten verrichten voor het feest. Lidewey verstopt het gestolen sieraad in de amulet van Lyntje. Als Lyntje van diefstal wordt beschuldigd gaat ze op zoek naar Godfried.

  Aflevering 3. De stad
  Lyntje zwerft rond in de stad. Een zwerfster ontfermt zich over haar. Ze belanden in een gasthuis en vertoeven op een kerkhof. Ze trekken langs winkeltjes van ambachtslieden, doen navraag bij de stadspoort en het gildehuis. Daar wordt Lyntje door Lidewey ontdekt. Lyntje vlucht.

  Read more

 • De brief voor de koning film naar het boek van Tonke Dragt

  Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

  Read more

Leuke dingen doen

 • Rijksmuseum Muiderslot
  Herengracht 1
  1398 AA Muiden
  Niet ver van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland.  Een plek vol verhalen. En een levendige plek waar veel bezoekers komen genieten.
  Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
  Reserveer hier jouw bezoek.

 • Kasteel de Haar
  Kasteellaan 1
  3455 RR Haarzuilens
  Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland! Het middeleeuwse kasteel kenmerkt zich door de rijke en extravagante geschiedenis en de vele bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan. Kasteel de Haar geeft een uniek inzicht in het flamboyante leven van de familie van Zuylen in de 20ste eeuw.
  Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
  Reserveer hier jouw bezoek.

 • Slot Loevestein
  Loevestein 1
  5307 TG Poederoijen
  De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. De meest markante gebeurtenis in de geschiedenis van het slot is ongetwijfeld de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot. Een dagje Slot Loevestein bezoeken is leuk voor jong en oud.
  Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
  Reserveer hier jouw bezoek.

 • Een ander kasteel bezoeken
  Je kunt best veel kastelen in nederland bekijken.
  Je vindt ze op de website Kasteel bezoeken

 • Quiz over ridders en kastelen van Schooltv
  Wat weet jij over de Middeleeuwen? Start de quiz, bekijk de video's en beantwoord de vragen.

 • Hoe maak je een ridderlans? van Schooltv
  Ringsteken als een ridder. Met een stok, een isolatiebuis en gekleurd plakband maak je je eigen ridderlans. Daarmee kan je ringsteken. Wie weet de meeste ringen aan zijn lans te verzamelen?

 • Carcassonne
  In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Heb je het spel zelf niet? Er zijn vast een buren, familie of vrienden die het wel in de kast hebben liggen.

Kinderboekenweek activiteiten in Bibliotheek Rotterdam

Natuurlijk hebben we in de bibliotheek ook allerlei leuke activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

Meer lezen

Lees verder

Spieter, spetter, spater: kijken en luisteren

Spieter, spetter, spater, kijken en luisteren over water

Judith Pietersma, specialsist onderwijs en media

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de twintig graden komt, krijg ik altijd behoefte aan water. Water om naar te kijken, water om in te zwemmen, water om met de motor of de fiets langs te rijden.

Vakantie zit er dit jaar niet in, dus voor mijn staycation ging ik op zoek naar informatie over water in de buurt van Rotterdam en iets verder. Leuke boeken om (voor) te lezen, een spannende film voor een regenachtig dag, een luisterboek voor onderweg en handige websites en apps voor op mijn telefoon.

De lijst werd langer en langer en langzaam ontstond het idee om mijn lijst met jullie te delen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de lijst in drieën gedeeld. In deze blog vind je tips om te kijken en luisteren over water.  Geen zin om te kijken en te luisteren? Kijk dan bij  leuke dingen doen of boeken lezen.

Heb jij nog een leuke tip? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet wel Spieter, spetter, spater in de onderwerpveld.  En…. veel plezier in, met en rond het water.

Kijken voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

 • Peppa Pig gaat zwemmen

  Varkentje Peppa gaat met haar vader en moeder en kleine broertje George naar het zwembad. Voor George is het de eerste keer, dus hij is nog een beetje bang. Maar als even later ook Kelly Konijn met haar moeder en broertje Karel in het water komen, hebben George en Karel al snel de grootste pret. Peppa en Kelly laten zien hoe goed zij al kunnen zwemmen.
  Vanaf ca. 3 jaar te bekijken op YouTube.

  Read more

 • Kikker en de warme dag van Max Velthuijs

  Het is warm, het is vreselijk warm en het liefst gaan Varkentje, Eend en Kikker zwemmen. Behalve Haas... die gaat nooit in het water. en dan blijkt dat Haas bang is voor water. Kikker krijgt een superidee als hij hout ziet liggen. De vriendjes helpen hem over de angst heen.|
  Tekenfilm  voor ca. 4 jaar te bekijken op YouTube.

  Read more

 • nijntje en nina op het strand van Dick Bruna

  Opa en oma Pluis nemen Nijntje mee naar het strand. Toen zij jong waren, maakten zij zandkastelen dus dat gaat Nijntje ook doen. Met Nina speelt ze met de bal. Ze raken niet verdwaald omdat ze door het zandkasteel weten waar ze moeten zijn. Maar het wordt vloed en het kasteel is al snel verdwenen.
  Tekenfilm te bekijken op YouTube.

  Read more

 • nijntje aan zee van Dick Bruna

  Vader Pluis neemt Nijntje voor een dagje naar het strand en de zee.
  Ze bouwt een zandkasteel, verzamelt schelpen en gaat zwemmen in de zee.
  Tekenfilm te bekijken op YouTube.

  Read more

 • Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • De kleine zeemeermin

  Musical over Zeemeermin Elise die diep in de zee woont. Tijdens een hevige storm redt ze een knappe mensenprins van een zinkend schip. Elise geeft haar stem aan de heks, maar zal ze haar prins ooit terugzien?
  dvd te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

  Read more

 • De zomer

  Quiz over alles wat met zomer te maken heeft.
  De zomer betekent voor veel kinderen vakantie, zwemmen en ijsjes eten. Maar hoeveel weet jij van de zomer? Test je kennis van de zomer en ontdek of jij er helemaal klaar voor bent!
  Te bekijken op de website van Schooltv

  Read more

 • Kijken voor kinderen vanaf 12 jaar 

  102636

 • Hoe ontstaan eb en vloed? 

  Dankzij de zwaartekracht van de maan
  Aan het strand maak je het vaak mee. Eerst komt het zeewater ver het strand op, en een paar uur later is het strand weer helemaal droog. Dit zijn de getijden van de zee. Bij hoog water is het vloed en bij laag water is het eb.
  Te bekijken op de website van Schooltv.

  Read more

 • Kijken vanaf 18 jaar 

 • Sous le sable

  Marie (Charlotte Rampling) en Jean (Bruno Cremer) zijn al vele jaren getrouwd als hun jaarlijkse vakantie aan zee op een drama uitloopt. Tijdens een dagje aan het strand gaat Jean zwemmen, om vervolgens niet meer terug te keren. De kustwacht kan niet bevestigen of ontkennen dat Jean is verdronken omdat zijn lichaam niet wordt gevonden. Wat volgt is een knap staaltje pschychologische manipulatie van regisseur François Ozon.
  dvd te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

  Read more

 • Luisteren voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar

 • Alles in de wind van Mies van Hout

  Twaalf bekende kinderliedjes als 'Alles in de wind' 'Zeg, ken jij de mosselman?' en 'Daar was laatst een meisje loos'.
  Prentenboek met kleurenillustraties en liedjes op cd.
  Vanaf ca. 2 t/m 5 jaar boek met cd te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

  Read more

Meer lezen

Lees verder

De Digitale Voorleestas

De Digitale Voorleestas

Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de bibliotheek nog steeds dicht? Vanaf nu vind je elke week nieuwe prentenboeken op deze pagina - in de vorm van de Digitale Voorleestas. Elke tas bevat een link naar de prentenboeken en bijhorende opdrachten die je samen met je kind kunt doen. Zo maak je het lezen nog leuker!

Waarom voorlezen?

 • Je hebt samen plezier;

 • Je oefent en speelt met taal;

 • Je neemt elkaar mee in jullie eigen kijken op de wereld.

Hoe krijg je toegang tot het online prentenboek?

 • Stap 1: Volg deze link naar het inlogscherm van de online bibliotheek;

 • Stap 2: Kies voor Bereslim of voor de Voorleeshoek. In de pdf met de opdrachten staat altijd waar je het boek kunt vinden.

 • Stap 3: Klik op ‘log in met je Bibliotheekaccount’. Vul het pasnummer/mailadres en wachtwoord van je kind in.

 • Stap 4: Klik op ‘wachtwoord onthouden’. Zo kom je de volgende keer vanuit de pdf direct bij het juiste boek. Nu ben je ingelogd en kun je het voorleesfilmpje bekijken.

De Digitale Voorleestassen

 • #8: Oenny bouwt een huisje

  De zon schijnt en Oenny en Marcel willen samen buiten spelen. Ze bouwen samen een huisje in de tuin. Ineens gaat het regenen. Nu kunnen ze fijn schuilen! Prentenboek met eenvoudige, kleurrijke illustraties. Vanaf 3 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en de bijhorende opdrachten.

  Read more

 • #7: Een taart voor kleine beer

  De verjaardagsvisite van Kleine Beer vindt dat je eerst moet proeven van de taart die je wilt geven. Stel je voor dat die niet lekker is! Maar de taart van Varkentje is erg lekker… Vanaf circa 4 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en de bijhorende opdrachten.

  Read more

 • #6: Kleine muis zoekt een huis

  De appel die Kleine Muis vindt, past niet in zijn holletje en daarom gaat hij op zoek naar een groter huis. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #5: Knuf is vies

  De knuffel van Pip valt in de zandbak en is helemaal vies. Moeder heeft een goed idee: Pup en Knuf gaan samen in bad. Prentenboek met kleurige illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.

  Klik hier voor het prentenboek en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #4: Rikki en Mia de kip

  Rikki en kip Mia zijn vriendjes. Op een dag komt Mia niet naar hun vaste plekje. Ze heeft belangrijk werk te doen. Rikki houdt haar gezelschap. Prentenboek met paginagrote schilderingen in warme kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #3: Gonnie en Gijsje

  De gansjes Gonnie en Gijsje zijn vriendinnen en trekken altijd samen op, totdat Gijsje ineens haar eigen weg gaat. Prentenboek met eenvoudige, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #2: Rupsje Nooitgenoeg

  Een rupsje eet zich vol tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten gaatjes in het papier. Groot formaat prentenboek met kleurrijke, voelbare collages en tekst in braille. Vanaf circa 3 jaar.

  Klik hier om het prentenboek te beluisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

 • #1: Wij gaan op berenjacht

  Vier kinderen gaan met hun vader op berenjacht. Ze trotseren moedig de natuur, maar dan staan ze opeens tegenover een echte beer! Prentenboek met paginagrote aquarellen, afwisselend in zacht gekleurde en in grijze tinten. Vanaf circa 4 jaar.

  Klik hier om naar het prentenboek te luisteren en hier om de bijhorende opdrachten te downloaden.

  Read more

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.