Dean Bowen is de Stadsdichter van Rotterdam in 2019 en 2020. Dat maakte wethouder Said Kasmi op woensdag 30 januari 2019 bekend in het Bibliotheektheater. 

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel Bokman en dat leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddinghprijs. Eerder publiceerde hij al in diverse literaire tijdschriften, zowel online als offline, en gaf hij performances in binnen- en buitenland. Door zijn bevlogen voordrachten won hij in 2015 de Van Dale SPOKEN Award, categorie poëzie.

Een belangrijk en terugkerend thema in het werk van Bowen is identiteit. Zo stelt hij zichzelf vaak de vraag uit welke aspecten onze identiteit bestaat en in welke mate we hier zelf invloed op hebben. Het gedicht gebruikt hij als instrument om mensen inzicht te geven in de rol die identiteit speelt in onze maatschappij. Naast schrijven en optreden is hij ook actief als literair programmeur, workshopdocent en zit hij in verscheidene cultuur-gerelateerde adviescommies en raden.

Dean heeft veel zin om de rol van stadsdichter op zich te nemen, en borduurt graag door op de erfenis die de vorige stadsdichter, Derek Otte, heeft achtergelaten. Beide stadsdichters hebben hun sporen verdiend in spoken word, maar zien graag dat de grenzen tussen spoken word en poëzie vervagen. Er zijn ideeën genoeg voor de komende twee jaar, waarbij Dean het gesprek met de stad aan wil gaan en de stem van de individuele wijken van Rotterdam wil ontdekken. Ook wil hij heel graag een jeugd-stadsdichter in het leven roepen om poëzie onder de jeugd te promoten en kinderen toegang te geven tot werelden die normaal gesproken misschien wel te ver van hen afliggen.

Volg de stadsdichter van Rotterdam op Instagram via @stadsdichter010.