Skip to main content

De Bibliotheek op school  

Bibliotheek Rotterdam wil alle Rotterdamse jongeren motiveren om te lezen en om plezier te beleven aan taal. Ook willen we jongeren digitaalvaardiger en mediawijzer maken. Om dit te bereiken werken we graag samen met onderwijsinstellingen. We hebben een aanbod van diverse activiteiten en delen onze expertise met onderwijsprofessionals. 

Ben jij op zoek naar manieren om leesbevordering, digitale geletterdheid en burgerschap een plek te geven op jouw school? Bekijk dan ons aanbod op deze pagina.

Heb je vragen over ons aanbod voor het vo en mbo? Neem dan contact op met onze accountmanager Eser Yilmaz. 

Ons aanbod

Kennismaken met de bibliotheek

Meerdere vestigingen | 45-60 minuten | gratis

De leerlingen krijgen een rondleiding van een bibliotheekmedewerker op de gekozen vestiging. 

Geschikt voor alle leerlingen van het vo, mbo, hbo en wo. 

Boekenroof

Rondleiding Centrale Bibliotheek of Zuidplein | 60 minuten | €95

Tijdens dit bezoek aan de bibliotheek gaan leerlingen in groepjes op zoek naar tien ‘zeldzame’ boeken. Ze verbeteren spelenderwijs hun zoekvaardigheden en leren de catalogus te gebruiken.

Bekijk hier de trailer voor Boekenroof. 

De Kaft Voorbij

Op school | 1 lesuur, inclusief collectie | €130

Als je niet van lezen houdt, heb je nog niet het goede boek gevonden. De leesconsulent gaat samen met de leerlingen op zoek naar de leesvoorkeuren en promoot de meegenomen wisselcollectie. Zo wordt lezen een stuk toegankelijker! Een collectie van 30 boeken blijft twee maanden op school.

Geschikt voor alle leerlingen van het vmbo.

BiebEscape

Rondleiding Centrale Bibliotheek of Zuidplein | 95 minuten | €95,-

De leerlingen brengen een spannend bezoek aan de bibliotheek, dat lijkt op het ontsnappen uit een escaperoom. Ze moeten door samenwerking zo snel mogelijk de kluis kraken. De teams zoeken in de catalogus van de bibliotheek en in boeken naar informatie om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. 

Geschikt voor leerlingen van het vo en mbo.

B/slash

Op school | 5 lesuren | €130

Iedere leerling leest een boek waar een spelelement aan toe is gevoegd. B/Slash maakt lezen aantrekkelijker en is een fris alternatief voor het traditionele boekverslag. Een collectie van 50 boeken blijft twee maanden op school. De eerste les wordt verzorgd door een leesconsulent vanuit de bibliotheek.

Geschikt voor leerlingen vanaf het derde leerjaar vo en het mbo.

Schrijver op bezoek

Wisselcollectie voor op school | €50,-

Wanneer de school een schrijver wil uitnodigen via de schrijverscentrale, bestaat de mogelijkheid om een collectie met meerdere boeken van die auteur te lenen. Deze collectie van 30 boeken blijft drie maanden op school. Beschikbare collecties: Khalid Boudou, Chinoek Thijssen, Buddy Tegenbosch, Gideon Samson (met lesbrief) en Tanja de Jonge (alleen voor vo). 

Geschikt voor leerlingen op het praktijkonderwijs, vo en het mbo.

Boekenbuffet/voorlichting op maat

Op school/bibliotheek | 90 minuten | vanaf €195,-

Het boekenbuffet is een interactieve presentatie over leesonderwijs en laaggeletterdheid. Hoe is de stand van zaken nu? En welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van leesonderwijs. Onder het genot van een hapje en drankje kan deze presentatie een inspirerende invulling zijn voor een teamvergadering. 

Geschikt voor onderwijsprofessionals vo, mbo en hbo. Vanaf €195,- exclusief catering.

Spoken Word 'Erasmus en ik'

Centrale Bibliotheek | 100 minuten | €350,-

Tijdens de spoken word-workshop ‘Erasmus en ik’ gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven van hun eigen tekst. Ze maken kennis met de brieven van Erasmus waarin vriendschap een belangrijk thema is en als inspiratiebron dient. Uiteindelijk schrijft iedereen zijn eigen tekst, gedicht of rap waarin Erasmus’ gedachtegoed verwerkt is.

Geschikt voor alle leerlingen van het vo en mbo.

Doe je digiding

Online | 6 modules van 100-120 minuten | gratis

Stichting Digisterker leert je leerlingen in zes modules hoe ze zelfstandig hun financiële zaken kunnen regelen. Ze leren hoe de digitale overheid werkt, ontwikkelen betere digitale informatievaardigheden en kunnen zelfstandig hun digitale overheidszaken regelen.

Geschikt voor alle leerlingen van 16 jaar en ouder.

Mentoren met LEF

Gastlessen | gratis

Lessenreeks over burgerschap, diversiteit en goede doelen. De module 'Mentoren met LEF' wordt geleverd met een LEF-kist. De kist bevat een reader met 35 lessuggesties, het geheimenspel, het diversiteitsspel en een collectie boeken die eigendom wordt van de school. Schiedams LEF  verzorgt ook een docententraining “diversiteit bespreekbaar maken” en zes gastlessen in de klas over bijvoorbeeld pesten, anders zijn en lef hebben.

Boekenweek (voor jongeren)

In de bibliotheek | 120 minuten | €3000,- voor 300 leerlingen

Tijdens de Boekenweek in maart en de Boekenweek voor Jongeren in september, organiseren we schrijversbezoeken en workshops in het thema van de Boekenweek. Tijdens de Boekenweek voor jongeren staat de verhalenbundel 3Pak centraal. 

Boekenweek voor jongeren in september is geschikt voor bovenbouw vo, mbo.

Boekenweek in maart is geschikt voor mbo,hbo,wo.

Read2Me!

Landelijk programma, regionale voorronde in theater Islemunda | 4x per jaar | gratis

Read2Me! helpt jongeren betere lezers te worden. Het initiatief van Stichting Lezen laat eerstejaars het plezier in lezen ontdekken zodat ze uitgroeien tot blijvende lezers. Inschrijven kan in het najaar bij de bibliotheek. Een leesconsulent kan de leerlingen voorbereiden op de leeswedstrijd die de school organiseert. De workshop 'Hoe word je een voorleeskampioen' kan met of zonder wisselcollectie worden afgenomen.

Geschikt voor brugklassers vo.

Advies over collectie

Op school | vanaf 60 minuten | €65,- per uur

Er vindt een analyse plaats van de huidige schoolbibliotheek. Op basis daarvan wordt er in samenspraak een vervolg besproken voor het optimaliseren van de collectie. Dit kan zowel een eenmalig advies als een uitgewerkt plan van aanpak zijn.

Maakplaats voor mij

Centrale Bibliotheek | 90 minuten | €150,-

Op de maakplaats010 in de Centrale Bibliotheek bieden we een workshop poëzie aan, gecombineerd met maakonderwijs. De leerlingen maken spelenderwijs kennis met het schrijven van een haiku. Deze haiku wordt vervolgens op de maakplaats door de leerlingen zelf op een tasje gedrukt met plakplastic. Zo verlaten ze de bibliotheek trots met hun zelfgemaakte product.

Interesse? Neem contact met ons op!

Teamuitje

Centrale Bibliotheek | prijs op aanvraag

Docenten zijn van harte welkom om kennis te maken met het cultureel erfgoed van de bibliotheek. Tijdens het bezoek zijn er drie onderdelen die jullie kunnen bekijken en beleven. Je maakt kennis met het gedachtengoed van Desiderius Erasmus op de Erasmus Experience, je krijgt een rondleiding in de kluis van de bibliotheek waar bijzondere boeken worden bewaard en jullie maken ten slotte kennis met het programma Beeldkraken. 

Vergaderruimte en catering optioneel bij te boeken. 

Interesse? Neem contact met ons op!

Erasmus Experience

Centrale Bibliotheek | gratis

De Erasmus Experience is een vaste tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek. Aan de hand van het werk van denker en humanist Desiderius Erasmus van Rotterdam worden leerlingen actief aan het denken gezet over zichzelf en de wereld om hen heen. De tentoonstelling is gratis. Kijk op erasmushoudtjescherp.nl en meld je klas aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan zorgen wij voor een enthousiaste gids die jullie rondleidt.

Er was eens... (Passionate Bulkboek)

€17,50 per student | 7 lesuren

Er Was Eens combineert lees- en schrijfonderwijs en laat studenten op een actieve manier kennismaken met (jeugd)literatuur. Studenten lezen met elkaar een boek dat aansluit op hun belevingswereld. Het boek dient als inspiratiebron voor hun eigen verhaal.

Deelname omvat een leesboek voor alle studenten in de klas, digitaal lesmateriaal, een gastles van een schrijver op school en een bundel waarin alle ingezonden verhalen worden gepubliceerd. Kijk hier voor meer informatie.

Write now! (Passionate Bulkboek)

Gratis | 1 lesuur

Write Now! is dé schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar. De vorm van de inzending is vrij, want alle genres zijn toegestaan.  De eersteprijswinnaar gaat door naar de grote finale, evenals vijf tweede- en/of derdeprijswinnaars die zich plaatsen met een wildcard.

Kijk hier voor meer informatie. 

Praten over boeken volgens Aiden Chambers

Op locatie en in de bibliotheek | €195 | 90 minuten

Auteur en leesbevorderaar Aidan Chambers stelt dat de eigen leeservaring centraal staat bij de leesontwikkeling van jongeren.Al pratend brengen de studenten elkaar op meer begrip, ideeën en mogelijkheden en breiden zo hun leeservaring verder uit wat leidt tot meer leesmotivatie. Chambers’ aanpak om over boeken te praten is bekend onder de naam ‘Vertel eens’.  In deze workshop ervaar je de beginselen van de ‘vertel eens’ aanpak zodat je deze kunt toepassen in jouw klas.

Geschikt voor docenten. Minimaal 6, maximaal 15 deelnemers. 

Interesse? Neem contact met ons op!

Training Leesplezier in het MBO (Passionate Bulkboek)

€327,- per docent | 3 middagen van 2,5 uur

Lezers maken is maatwerk. Tijdens deze training krijgen docenten in drie middagen van 2,5 uur een belevingsroute aangereikt, die laat zien hoe leesbevordering een vaste plek in de lessen krijgt. Na het volgen van deze training ben je bekend met diverse werkvormen om studenten plezier in lezen te doen ervaren!

Kijk hier voor meer informatie.

Dag van het Literatuuronderwijs (Passionate Bulkboek)

€275,- per docent | 1 dag op locatie van het symposium

De Dag van het Literatuuronderwijs is hét eendaagse symposium waar elke twee jaar docenten, schrijvers, letterkundigen, wetenschappers in educatie en media- en bibliothecarissen elkaar ontmoeten met een gezamenlijk doel: kennis vergaren en delen rond actuele thema’s in het literatuuronderwijs. De eerstvolgende editie vindt plaats in 2024. 

Kijk hier voor meer informatie. 

Contact 

Heb je interesse in een van onze producten? Of heb je een vraag? Neem dan vrijblijvend contact op met onze accountmanager Eser Yilmaz. 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.