Skip to main content

Laaggeletterdheid

“De rol van ouders in de taalontwikkeling van kinderen is cruciaal. Zij leggen vanaf de geboorte de basis voor later. Als ouders een laag taalniveau hebben, kan dat grote invloed hebben op de taalontwikkeling van kinderen. Deze kinderen hebben een veel grotere kans om op latere leeftijd laaggeletterd te worden. Jij kunt een sleutelrol vervullen in het stimuleren van ouders om hun eigen taalniveau te verhogen.”*

Lees verder voor meer informatie over laaggeletterdheid en wat jouw school kan doen.  

Gemeente Rotterdam

Voorkomen is beter dan genezen. De activiteiten uit het taalbeleid van Gemeente Rotterdam helpen te voorkomen dat ouders taalachterstanden doorgeven aan hun kinderen. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te signaleren of ouders moeite hebben met taal. Ouders kunnen dan extra ondersteuning krijgen van de gemeente. Bijvoorbeeld in de vorm van een taalcursus. Lees meer…

Samenwerken met ouders

Het belang van taalstimulering (zoals veel praten met je kind, voorlezen) is algemeen erkend. Omdat het voor veel laaggeletterde ouders lastig is om deze activiteiten uit te voeren, bestaat het risico dat laaggeletterdheid wordt overgedragen van ouder op kind. Klik hier voor handvatten om met ouders en laaggeletterdheid aan de slag te gaan.

Stichting Lezen en Schrijven

Kinderen in taalarme gezinnen lopen een groter risico om op te groeien tot laaggeletterde volwassenen. Ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Kijk op de pagina ‘Gezin en preventie’ om meer te lezen over het bestrijden van laaggeletterdheid in gezinnen.

Thuis in Taal

Het promotieonderzoek Thuis in Taal levert beproefde handvatten op over wat werkt om de samenwerking met ouders in de VVE te versterken en als leraar bij te dragen aan een taalrijke omgeving voor jonge kinderen. Deze handvatten zijn samengevat in zeven stappen. Lees hier hoe je als leerkracht in 7 stappen samen met ouders een taalrijke omgeving stimuleert.

VoorleesExpress

Stichting VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang gaat een vrijwilliger met hen, en hun ouders, aan de slag met taal en (voor)lezen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Lees meer…

Meer lezen