Skip to main content

Landelijke campagnes

Op deze pagina vind je een overzicht van de landelijke campagnes rondom leesbevordering en digitale geletterdheid.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Voor alle leerlingen in de basisschoolleeftijd staan diverse boeken centraal. 

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. In het begin van het nieuwe schooljaar gaat de volgende editie van De Nationale Voorleeswedstrijd van start. Alle basisscholen krijgen tegen die tijd automatisch een gratis deelnamepakket opgestuurd. 

Nederland Leest junior

Lees in de maand november met de hele groep het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest junior. Wissel leeservaringen uit met de kinderen en ga aan de slag met het bijbehorende lesmateriaal. 

Week van de Mediawijsheid

Veel scholen zien het als hun opdracht om leerlingen mediawijs te maken. De Week van de Mediawijsheid in november is daarom het uitgelezen moment om extra aandacht te besteden aan het online gedrag en mediagebruik van leerlingen. 

Nationale Voorleesdagen

Onder het mom ‘Voorlezen maakt je leuker!’ zijn er in januari de Nationale Voorleesdagen. Het ideale moment om je groep of klas onder te dompelen in (prenten)boeken. Ieder jaar wordt er een boek uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast is er een prentenboek top 10. De campagne van De Nationale Voorleesdagen is gericht op kinderen van 0-6 jaar. 

Poëzieweek

In de Poëzieweek - eind januari - staat poëzie in de spotlight. De Poëzieweek is het ideale moment om in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Kijk vanaf december op de website voor diverse lessuggesties. 

Geef een prentenboek cadeau!

De campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.

Geef een boek cadeau!

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven! Voor een heel klein bedrag is er elk jaar een boek te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Voor het onderwijs zijn speciale lessuggesties gemaakt. 

Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. 

Jeugdkrakercompetitie

De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 – spelenderwijs - beter worden in het zoeken op internet. De speelperiode is vijf weken en begint eind mei. De bibliotheek plaatst tijdens de speelperiode wekelijks vijf pittige zoekvragen online. Door het antwoord te zoeken op internet verbeteren leerlingen hun informatievaardigheden.

Kinderjury

Kritisch lezen zorgt voor beter lezen en ook voor meer plezier in het lezen. Daarom is er de Kinderjury, waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen.  Alle kinderen van Nederland vormen samen de Kinderjury en brengen hun stem uit op het beste boek.