Skip to main content

Ben jij op de hoogte?

Wat doe je als je op de hoogte wilt blijven van de jeugdliteratuur? Veel lezen natuurlijk!

Maar er worden zo veel boeken uitgegeven en jouw tijd is ook beperkt. Gelukkig zijn er andere fanatiekelingen die veel lezen en daarvan websites, blogs, socials en podcasts bijhouden.

Ga niet alles volgen maar kies wat het beste bij jou en je groep past. Zeker weten dat je dan ook weer vaker een jeugdboek pakt omdat je zo nieuwsgierig bent geworden. Zo blijf je toch steeds op de hoogte!

Boekstart

Werk je in de kinderopvang of in groep 1/2? Dan kan je bijBoekstart terecht. Ook een goede om door te geven aan ouders met kleine kinderen. Instaleer je de gratis Boekstart Voorleesapp, dan krijg je daarin de nieuwste boekentips. Volgen via Facebook, Instagram of Pinterest kan ook.

De prentenboekencast

Twee dames die gezellig babbelen over prentenboeken. Elke aflevering worden een aantal prentenboeken voor verschillende leeftijden, een versjesboek en een klassieker besproken. Te beluisteren in Soundcloud of Spotify. De besproken boeken zijn te volgen op Instagram.

Alles wat ik mooi kan vinden

Speciaal voor leerkrachten van groep 1/2 die op de hoogte willen blijven van alle nieuw uitgebrachte  prentenboeken en poëziebundels voor kleuters. Regelmatig halen zij de pareltjes uit de enorme berg boeken die nieuw bij de boekhandel liggen. Je kunt ook themagericht zoeken op deze website. Als je je abonneert op hun nieuwsbrief blijf je helemaal bij.

De waanzinnige podcast

Dit vind ik echt een waanzinnig leuke podcast. Gemaakt voor en door kinderen. Kinderen zelf raden boeken aan, lezen stukjes voor en vertellen wat een boek met hen deed. De afleveringen zijn kort en zitten goed en vlot in elkaar met grappige geluidsfragmentjes. Bij de behandelde boeken wordt ook steeds een lesbrief gemaakt. Met deze podcast leer je samen met je groep steeds meer boeken kennen. Aanmelden voor hun nieuwsbrief en/of volgen via Facebook of Instagram is heel handig.

Boekwijzer

Bij Boekwijzer kan je een abonnement op boekenpakketten nemen maar ook zonder abonnement kan je haar nieuwe boekentips volgen via Facebook of Instagram. Veel sfeervolle plaatjes van kinderen die lekker verdiept zijn in mooie boeken.

Boekenbingo

Elk jaar in december begint de Boekenbingo. Er wordt zorgvuldig een lijst voor je samengesteld met 60 nieuwe kinderboeken; 20 per bouw. Je kunt een poster uitprinten en dan zo veel mogelijk lezen om te kunnen afstrepen op je bingokaart. Er zijn zelfs prijzen te winnen, net als bij de echte Bingo. Maar de grootste prijs is natuurlijk dat je heel veel mooie nieuwe boeken leert kennen. Erg leuk om samen met je klas te doen of om het team leerkrachten van je school mee uit te dagen! Volg ze op Facebook om te zien hoe andere scholen dat aanpakken.

De grote vriendelijke podcast

Jaap Friso en Bas Maliepaard zijn boekrecensenten en maken al een tijd deze super-informatieve podcast. In de reguliere afleveringen interviewen zij een schrijver of illustrator. Elke maand is er nu ook een grote vriendelijke update met boekentips en al het kinderboekennieuws van die maand. Deze podcast is gericht op volwassenen.

Het kinderboekenjournaal

Blogs over actuele thema’s en recensies geschreven door leerkrachten met veel enthousiasme voor boeken. Zo nu en dan verschijnen ook blogs met boeken over een bepaald thema. Niet heel diepgravend maar lekker praktisch. Ook te volgen op Facebook en Instagram.

Langlevelezen

Anne van Mechelen is docent Taal bij de pabo van Hogeschool Utrecht en schrijft recensies van jeugdboeken voor alle verschillende leeftijden. Het leuke is dat ze echt de pareltjes eruit pikt en heel persoonlijk vertelt wat het verhaal met haar doet. Je kunt haar ook volgen op LinkedIn en Instagram. Als je liever luistert zijn haar dagopeningen van 2,5 minuut ideaal, ook te beluisteren in postcastapps.

Jeugdbieb

Hier vind je tips van de LeesTippers, dit zijn kinderen die boeken aanraden voor hun leeftijdsgenootjes. Natuurlijk krijg je dan veel populaire boeken maar er zitten ook speciale titels tussen. Laat de kinderen daar eens één van uitkiezen om te bestellen in de webshop van dBos. Ook te volgen op Twitter en Instagram.

Hebban

Bij deze community kan je bijhouden welke boeken je leest en recensies schrijven. Erg handig om bij te kunnen houden wat je gelezen hebt en kunt gebruiken in de klas. Vind je dat te veel werk dan kan je alleen anderen volgen. Verschillende schrijvers kan je hier ook volgen. Met een bovenbouwgroep kan je een account aanmaken bij Hebban in de klas waar de kinderen met elkaar en jou kunnen delen wat ze lezen en een challenge kunnen aangaan.

Leesbevordering in de klas

Geef je les in de bovenbouw, dan is deze website helemaal fijn. Femke Ganzeman schrijft recensies, blogs over actuele thema’s en geeft tiplijsten. Wil je bijvoorbeeld boeken gebruiken bij wereldoriëntatie lessen dan vind je hier tiplijsten over allerlei onderwerpen. Ook kan je er terecht voor goede voorleesboeken in de bovenbouw.

Meer lezen