Skip to main content

Boekentip: Heel de wereld wordt wakker

Begin 2023 met gedichten! Elke dag een gedicht. Ergens in de ochtend, of tijdens de pauze, om heel de dag over na te kunnen denken. Of niet, ook niet erg, dan is er morgen weer een dag met weer een gedicht. Weet je nou niet waar je moet beginnen? Bekijk dan eens Heel de wereld wordt wakker

Jaap Robben heeft deze bloemlezing samengesteld, het boek is geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck en het is dé aanvulling voor elke schoolbibliotheek. Het boek bevat de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. En bevat gedichten van Akwasi, Bette Westera, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin, Toon Tellegen, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen en nog vele anderen.

Waarom poëzie?

De vraag waarom poëzie nou zo fijn is om te gebruiken is in de klas, wordt door Robben beantwoord in de inleiding:

Poëzie kan je helpen herinneren aan iets wat je allang vergeten was. Ze kunnen je ook troosten, laten voelen dat je niet alleen bent, laten grinniken, laten hikken van het lachen, laten schateren. Andere gedichten laten je net op een nieuwe manier door het raam naar buiten kijken. Naar het uitzicht dat je zo goed kent, maar dat door het gedicht ineens nieuw voelt.

De beste gedichten kunnen je ook laten knikken, bijna onzichtbaar. Omdat je denkt: ‘Ja, ja, die dichter heeft gelijk. Zó voelt het.’ En er zijn ook gedichten die je hoofd laten schudden met zo’n ietsje opgetrokken neus. Omdat je ze niet begrijpt. Of omdat ze je irriteren. Ook dat kunnen de beste gedichten doen.

Jaap Robben, inleiding Heel de wereld wordt wakker

Het boek is opgedeeld in vier delen: ‘je leerde lezen, letter, woord, gedicht’, ‘de woorden vinden jou’, ‘lees nu eens enkel het wit’, en ‘woorden die elke afstand kleiner kunnen maken’. Je kan het boek openslaan en het eerste gedicht dat je ziet lezen, maar je kan ook bij het begin beginnen. Het boek is namelijk zo opgebouwd dat het met je meegroeit. Dat heeft volgens Robben niet zozeer met je leeftijd te maken, ‘want goede gedichten zijn geschikt voor alle mensen’. ‘Maar gaandeweg het lezen zul je ontdekken dat de gedichten een beetje met je meegroeien. Hopelijk doen ze dat je leven lang’.

Neem hier alvast een kijkje. En reserveer het boek hier, of ga naar je lokale boekhandel om het boek aan te schaffen voor in de schoolbieb!

Meer lezen