Skip to main content

Iedereen die leest kent ze wel, de stripboeken over Donald Duck, Suske en Wiske en Van Nul tot Nu. Maar wist je dat er ook hele andere stripboeken zijn? Ik laat je graag kennismaken met een aantal. Ik begin met twee fantasieseries, geschreven in stripvorm.

Fantasie

Het dagboek van Cerise

De eerste serie is Het dagboek van Cerise. Deze stripboeken beginnen allemaal in de vorm van een dagboek, een beschrijving van het leven van Cerise. Het dagboek is als een gewoon boek geschreven, met veel plaatjes ter ondersteuning. De belevenissen van Cerise, haar vriendinnen en haar moeder zijn in de vorm van een strip. Het dagboekdeel en het stripverhaal wisselen elkaar af. Deze afwisseling maakt het leuk om te lezen. Je ‘stapt’ echt even vanuit het dagboek de ‘echte’ wereld in en je stapt er weer uit door het dagboek te lezen, om vervolgens nieuwsgierig te zijn naar wat er verder gaat komen. In deze serie zijn inmiddels 5 stripboeken verschenen. 

De muziekdoos

De tweede serie is De muziekdoos. In deze reeks maken we kennis met Nola. Nola's moeder is overleden en ze krijgt van haar vader de muziekdoos die van haar moeder is geweest. Deze muziekdoos blijkt echter magisch te zijn en een deur te bevatten naar een ander land genaamd Pandoria. In Pandoria blijkt een gezin te wonen waarvoor de moeder van Nola heel belangrijk was. Maar Nola moet nog ontdekken waarom dit zo was. Door allerlei spannende avonturen komt Nola steeds meer te weten over de achtergrond van de muziekdoos en het volk in Pandoria. In deze serie zijn inmiddels 4 boeken verschenen. Het vijfde boek wordt begin februari verwacht. 

Luchtvaarders, ruimtevaarders, wetenschappers en uitvinders

Visuele geschiedenis

Totaal anders zijn de boeken over de Visuele geschiedenis. Deze reeks bestaat uit vier boeken, met alle vier een eigen onderwerp. Er is een boek over de pioniers van de luchtvaart en de ruimtevaart, grote uitvinders en grote wetenschappers. Voorin ieder deel staan de namen en pagina’s genoemd van de mensen die beschreven worden. Leuk om te gebruiken bij geschiedenis, of om kinderen aan te raden die van geschedenis houden.

Stripgedichten

Edward van de Vendel & Floor de Goede

Schrijver Edward van de Vendel schreef samen met striptekeneaar Floor de Goede drie verschillende stripgedichten.

  • In 2008 verscheen het eerste deel: Opa laat zijn tenen zien, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel.
  • In 2010 kwam Draken met stekkers,  bekroond met een Vlag en Wimpel en met de Stripschappenning voor Stripalbum van het Jaar (voor de Jeugd).
  • Het derde en afsluitende deel van de serie stripgedichten is De zombietrein en andere stripgedichten.

Geschiedenis

Anne Frank

Het jeugdboek van 2022 van de campagne Geef een boek cadeau is Het Achterhuis van Anne FrankVanaf 11 februari is het voor € 2,99 te koop in de boekhandel. Geef een boek cadeau’ Het Achterhuis is een boek dat iedereen raakt en dat uitnodigt tot een gesprek in de klas, bijvoorbeeld rond 4 en 5 mei. Heb jij een klas waar het boek zelf best pittig is, dan zou het ook kunnen met een stripverhaal. Zoals Het leven van Anne Frank; de grafische biografie van Sid Jacobson en Ernie Colónen en Het Achterhuis / Anne Frank; in de bewerking van Ari Folman en David Polonsky zijn twee boeken die hiervoor geschikt zouden kunnen zijn.

Meer lezen