Skip to main content

Zomer, vakantie... zomervakantie
Tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Het is zomer…

Tijd om vrij te zijn en vakantie te vieren… ver weg ergens in een buitenland of juist heel dicht bij op Balkonia.

Tijd om buiten naar buiten te gaan… naar het strand, met je voeten in het hete zand of de koele zee. Of verkoeling zoeken in een bos of on eentuin of park om de hoek.

Tijd om te doen waar je zin in hebt...  misschien kun je wel wat ideeën gebruiken? Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Heb jij leuke ideeën of een gouden tip, stuur ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet lees je ze in deze blog terug.

Fijne zomer!

Vervelen

Zo overleef je de schoolvakanties van Verity Davidson

Best fijn… niks doen… lekker voor je uit staren. Je gewoon een beetje vervelen. Mocht je daar niet goed tegen kunnen dan is dit je redding. een boek vol activiteiten voor binnen en buiten voor kinderen van 5 tot 16. Je kunt het boek kopen bij je plaatselijke boekhandel of gewoon lenen in de bieb. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of niet bij jou in de buurt aanwezig? Gewoon reserveren!

Vind je het wel fijn om heerlijk voor je uit te staren, zet dan eens een luisterboek op. Als je lid bent van de bieb kun je ze gratis lenen bij de online bibliotheek. Of stel een lijst samen met fijne muziek en droom lekker weg.


Sterrenkijken

Sterrenkijken van Gerard Janssen

Ben je op een plek met weinig lichtvervuiling, kijk dan eens, als het donker is, naar boven en verbaas je over de sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig waar je naar kijkt, leen dan het boek Sterrenkijken van Gerard Janssen. In dit boek ontdek je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel. Sterrenkijken is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

Wat ook leuk is? Een app voor je tablet of telefoon downloaden. Er zijn in
de appstore verschillende apps te stervinden, maar de gratis app SkyView® heeft
een extraatje. Hij gebruikt de camera van de tablet of smartphone Als je naar de hemel kijkt krijg je ook de informatie van de app. . Zo zie je waar de Grote Beer is. Of het ruimtestation ISS.
Google Play of de App store.


Koken

Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in één door Marjolein de Vlaam

Maak een wereldreis in de keuken en kom op plekken waar je nog nooit geweest bent.  Lees de verhalen en ontdek dingen over landen. Maar met verhalen en weetjes alléén kom je er niet. Je moet ook het eten uit de landen proeven. Nasi goreng uit Indonesië, risotto uit Italië en couscous uit Marokko. In het receptenschrift staan 30 recepten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.  Het boek is voor kinderen van 4 -12 jaar en hun ouders. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren! Bij het boek horen naast het receptenschrift twee paspoorten en landenstickers. Wil je die zelf hebben, koop dan het boek bij je plaatselijke boekhandel.

24Volgend chef Hugo Kennis horen ook kinderen in de keuken! Op het televisiekanaal 24Kitchen neemt hij in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!


Hutten bouwen

Huttenbouwen van Gerard Janssen

Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In het boek Huttenbouwen vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Met uitleg van sjorringen , knopen en over zagen en timmeren en het gereedschap dat je nodig hebt. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. Huttenbouwen is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

waanzinnige boomhutEn als je eigen hut dan klaar is, lees dan alle delen van De waanzinnige boomhut...



Op avontuur

Expeditie natuur van Sarah Devos

en je gek op buiten zijn of kom je moeilijk uit je stoel? In allebei de gevallen is Expeditie Natuur echt een boek voor jou! Een boek met 52 (nu ja 51, want eentje moet je zelf verzinnen) speurtochten om buiten zijn nog leuker te maken. Bijvoorbeeld; de Jakkiebakkietocht, noteer alle vieze dingen die je ziet op straat en daar niet horen of ga op Kriebeldiertjessafarie.Vind je niet alles  terug in de natuur? Geen probleem, zolang je maar even buiten bent geweest. Er zijn wel een paar dingen die je niet mag doen: zeuren, punten of cijfers geven en de natuur beschadigen. Zo blijft het voor iedereen leuk. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar. Het boek is gloednieuw en alleen te leen in de Centrale Bibliotheek. Gewoon reserveren dus. Kun je niet zo lang wachten, koop het boek dan bij je plaatselijke boekhandel.


In de bibliotheek

Vakantiepaspoort en Vakantielezen

Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. In veel vestigingen wordt voorgelezen. Er is wekelijks iets te doen in Maakplaats010.

Heb je een vakantiepaspoort? Kom naar de bibliotheek bij jou in de buurt, los het letterraadsel op en verdien een stempel voor in je Jeugdvakantie Paspoort! Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee met Vakantielezen en reis mee door Rotterdam. Al lezend kom je langs de Erasmusbrug, de Markthal, Rotterdam The Hague Airport, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de Bibliotheek. Welke sportieve, griezelige en sprookjes avonturen maak jij allemaal mee? Meer weten? Kijk op onze website.


Nog zestig dingen om te doen

Als je alles hebt gedaan, of je wilt toch iets anders? Download en print dan de lijst met 60 (!) activiteiten voor jong en oud uit, samengesteld door Manon en Denise van Mediasmarties.

 


Wij wensen jullie een fijne vakantie vol sterren, hutten, recepten, avonturen en andere leuke dingen!

Meer lezen