Schrijver in de spotlight: Mike Lowery

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat Mike Lowery, auteur én illustrator. In 2021 kwam zijn nieuwste boek Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens uit bij uitgeverij de Fontein. Dit boek is een voorbeeld van hoe informatieve boeken anno 2021 (volgens mij) horen te zijn. Bomvol met informatie, grapjes én natuurlijk de tofste illustraties.

Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren

Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren is het eerste deel in de “Alles wat cool is”-serie. Alles wat je altijd al wilde weten over je favoriete uitgestorven reptiel en de wereld waarin hij leefde in één boek. Dit boek barst uit zijn voegen van de handige overzichtjes, foute dinograppen en rare feiten.

Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren, vanaf 8 jaar.

Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens

Een simpele werkvorm is de boekenquiz, ideaal om te doen met zo’n leuk informatieboek. Want hoe groot is de grote hamerhaai? (p. 114) Slapen haaien eigenlijk? (p. 35) Waarom heet een kathaai een kathaai? (p. 41) Welke vis is de giftigste vis op aarde? (p. 80)

Achterin het boek staan ook nog stap voor stap tekenlessen. Dus zo leer je makkelijk een witte haai, octopus of narwal teken. Belangrijk om nog even te vermelden: volgens de auteur lukt het tekenen stukken beter als je tijdens het tekenen haaiengeluiden maakt en er woest bij kijkt. Zeker als je in een stille omgeving met veel mensen zit! (p.104)

Bekijk hier de boektrailer.

Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens, vanaf 8 jaar.

De Goudvisjongen

Lowery is zoals eerder gezegd niet alleen auteur, maar vooral ook illustrator. Zo maakte hij illustraties bij het boek ‘de Goudvisjongen’. Hierin wordt het verhaal verteld van de 12-jarige Matthew, hij lijdt aan OCD. Hij schrobt zijn handen keer op keer, is doodsbang voor bacteriën en is al weken niet naar school geweest. Zijn eigen kamer durft hij nauwelijks uit. Om de tijd te doden kijkt hij uit zijn slaapkamerraam en maakt hij aantekeningen over de dagelijkse beslommeringen van zijn buren. Niet veel bijzonders. Tot op een dag een peuter, Teddy, vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien.

De Goudvisjongen van Lisa Thompson, vanaf 10 jaar.

Mac B. Geheim agent

Ook bij het boek ‘Mac B. Geheim agent’ maakte Lowery de illustraties. En deze zitten door het hele boek heen. Het hilarische verhaal wordt ondersteund en nog grappiger door de illustaties. Het verhaal gaat over de schrijver zelf. Hij is nu schrijver, maar voordat hij schrijver was, was hij kind. En als kind was hij een spion. Het ene moment ben je zomaar een kind en het volgende moment ga je op onderzoek uit voor de koning van Engeland.

Mac B. Geheim agent van Mac Barnett, vanaf 7 jaar.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.