De magie van 26 letters

De magie van het lezen begint allemaal bij het ontdekken van de 26 letters van ons alfabet. Al vanaf de 15e eeuw worden er boekjes gemaakt om kinderen het alfabet te leren. Uit vroeger jaren ken je misschien wel het boekje van Rie Cramer dat begint met A is een aapje, dat eet uit zijn poot. Onderstaande boeken geven aan dat ook nu nog veel interessante boeken uitkomen waarin de letters centraal staan. Sommige echt voor beginnende lezers, maar ook voor de bovenbouw valt aan het schrift nog veel te ontdekken.

ABZzz… een slaapverwekkend alfabet van Isabel Minhós Martins

Ik doe weleens een alfabetje als ik niet kan slapen: meisjesnamen, beroepen of plaatsnamen. Het alfabet in dit boek gaat helemaal over slapen. Dus de G van gapen of de W van winterslaap. Het boek is kleurrijk en grappig vormgegeven. Kijken wie er bij de Z nog wakker is! Vanaf ca. 3 jaar

Alfabet van Charlotte Dematons

Inmiddels al best bekend maar mag toch niet ontbreken in dit lijstje. Elke dubbele pagina staat vol getekend met voorwerpen, dieren, planten en personen beginnend met een letter. Met de bijbehorende website kan je zien of je er geen gemist hebt. Bijvoorbeeld de broccoli in bikini op de bloemetjesbank. Als genomineerde van de Woutertje Pieterse Prijs zijn er lessuggesties bij gemaakt. De leeftijd is echt vanaf want zoals je op de website van leesbevordering in de klas kan zien kan je er in groep 7 en 8 ook veel mee. En wat dacht je van je collega’s in de lunchpauze? Vanaf ca. 4 jaar.

V = de vos van Daan Remmerts de Vries

Het leuke van dit alfabet is dat alle letters de basis vormen van een tekeningetje. Zo staat er d = dik en zie je een mannetje met een dikke buik gemaakt van de letter d. Een kort versje over dat dikke mannetje maakt dat kinderen het niet snel zullen vergeten. Behalve de letters van het alfabet zijn ook de tweeklanken opgenomen. Vanaf ca. 5 jaar.

Aap leest een letter van Isabelle Gielen

In de korte verhaaltjes in dit boek maakt de beginnende lezer kennis met alle letters van het alfabet en de tweeklanken. De letter waar het om gaat wordt steeds dikgedrukt. Kijk hier voor tips en spelletjes bij dit boek.
Vanaf ca. 6 jaar.

Mooi boek van Joke van Leeuwen

Echt een superleuk boek met grappige verhaaltjes, tekeningen, versjes en stripjes. Een ontdek-, leer-, kijk-, lees- en zoekboek in één. Maar ook met wonderlijke alfabetten: bijvoorbeeld het toevallige ABC met foto’s van de dingen om je heen waar je opeens letters in ziet, een moderne versie van A is een aapje en hoe je met z’n tweeën alle letters kan vormen met je lijf. Samen bekijken, lezen, uitproberen en door fantaseren vanaf ca. 6 jaar.

Alle kinderen: een ABC van gemene versjes van Anke Kuhl

Zelden zo’n gemeen boek gelezen. Voor elke letter van het alfabet staat er een versje en een grappige maar ook gemene illustratie. Alle kinderen doen iets of vinden iets leuk behalve één pechvogel. Dorothee die ziek is van de zee, Steven die voor zijn leven rent en Vic die te dik is. Om van de ironische humor te kunnen genieten moet je wel ouder dan 6 jaar zijn.

Het dikke alfabetboek van Frank Landsbergen

Ook als je alle letters al lang geleerd hebt blijft het alfabet en het schrift interessant. Dit is echt een handboek vol leuke weetjes en grappige illustraties om door te bladeren en hier en daar iets uit te pikken om voor te lezen. Hoe schrift is ontstaan, hoe taal veranderd, wat voor andere alfabetten er zijn, over geheimschrift, emoji en computerschrift en nog veel meer. Laat de kinderen zelf er mee aan de slag gaan door bijvoorbeeld een geheimtaal te bedenken of hun naam in het Japans te schrijven. Door zo meer te ontdekken over taal krijgen ze er echt plezier in. Vanaf 9 jaar.

Zoek je nog meer prentenboeken met het alfabet kijk dan op de site van alleswatikmooikanvinden.org.  Veel plezier met deze talige boeken!

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.