Skip to main content

Op zoek naar De Baas Op Internet

Heb jij je wel eens afgevraagd wie de baas is op internet?

Denk jij dat het de grote techbedrijven zijn, die veel geld verdienen zoals Google of Microsoft?
Of vind jij dat we het zelf zijn? We delen namelijk zonder problemen informatie via blogs, vlogs, websites en social media. Het kan ook dat je van mening bent dat de overheid bepaalt en controleert wat we kunnen vinden en plaatsen en wat niet?

Het antwoord op de vraag wie de baas is van het Wold Wide Web is best lastig en de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

In de klas

Als deze vraag voor ons al lastig te beantwoorden is, dan is dat voor kinderen nog ingewikkelder. Daarom vinden Waag | technology & society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie dat het voor kinderen belangrijk is om over deze vraag en andere ingewikkelde vraagstukken na te denken. Samen ontwikkelende zij De Baas Op Internet zodat leerlingen van groep 7 en 8 samen met hun leerkracht kunnen ontdekken wat data zijn, hoe SnapChat werkt en wat een cookie is. De leerlingen ontwerpen een escape room, bouwen het internet na en ontwerpen een zelfrijdende auto. Spelenderwijs vergroten ze met de opdrachten hun digitale geletterdheid.

Praktisch

De Baas Op Internet bestaat uit zes lesmodules die je gratis kunt downloaden. Iedere module kost je ongeveer 1,5 uur. De lessen hebben een technische insteek en er wordt bijna geen gebruik van computers gemaakt. De lessen kunnen in willekeurige volgorde worden gebruikt of je maakt een keuze. Iedere module bestaat uit een uitgebreide leerkrachtinstructie en werkbladen voor de leerlingen. Uiteraard vraagt het voorbereiding, maar de instructies zijn helder en uitgebreid. Je kunt er zo mee aan de slag.

Meer achtergrondinformatie nodig? Waag biedt trainingen aan voor leerkrachten die dit onderwerp graag samen voorbereiden.

De modules

  • 1. Encryptie

    Op elk slot past een sleutel! Hoe veilig is het internet? Je leert wat cryptografie vandaag de dag is: hoe bescherm je jezelf?

  • 2. Geheimtaal

    De code is altijd te kraken! Hoe bewaar je een geheim? Bouw een escaperoom.

  • 3. Wie mag alles van me weten?

    Via het internet staan we in contact met de hele wereld. Mag iedereen alles van je weten? Wat deel je met wie?

  • 4. Internet

    Is het internet overal? Het internet is vrij onzichtbaar: We hebben bijna overal een internetverbinding en merken niet wanneer we online zijn. Zijn we altijd online? Waar begint het internet? En waar eindigt het? Bouw met de groep het internet na.

  • 5. Datasporen

    Baas boven baas? Welke informatie laat je achter? Wat mag er van jou bewaard worden? Je leert dat heel veel opgeslagen wordt, met een nader te bepalen doel.

  • 6. Algoritmes

    Internet weet het beter! Waar mag het internet over beslissen?

Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de website De Baas Op Internet . Vragen stellen of ervaringen delen … Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer lezen