De beste voorlezer van de provincie Zuid-Holland is Zahra de Kwant!

Na een spannende voorleesfinale heeft Zahra de Kwant van de Johannes Calvijnschool uit Krimpen aan den IJssel de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2022 gewonnen.
Vierenveertig winnaars werden in de provinciale finale beoordeeld op de door hen ingestuurde voorleesvideo’s. Iedere voorlezer las hierin een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Een flinke klus voor de jury, die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. De jury bestond uit Wieneke Icke, directeur van Bureau Bousa, Ilse van der Caaij, adviseur bij Stichting Lezen & Schrijven, en Dennis Koopman, zingende (tekst)schrijver en copywriter.
Zahra las een fragment voor uit 'IJsbarbaar' van Rob Ruggenberg.

Dit jaar meer dan 440 deelnemers in Zuid-Holland
Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Zahra het moeten opnemen tegen meer dan 440 schoolkampioenen uit de provincie. Eerst in de lokale voorronde en daarna tijdens de provinciale finale.

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat al 29 jaar!
Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd en in totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Roald Dahl de populairste kinderboekenschrijver is. 'Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russel was net als de vier afgelopen jaren het meest gekozen boek waaruit werd voorgelezen.

Landelijke finale
Op woensdag 25 mei zal Zahra de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Zahra neemt het op tegen de andere elf provinciale finalisten. De finale is een feestelijke ochtend in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury van prominente kinderboekliefhebbers, waaronder de nieuwe Kinderboekenambassadeur die in april bekend wordt gemaakt, een leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2022’ noemen. Daarnaast wordt de Nationale Voorleeskampioen voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 29ste keer gehouden en is een campagne van Stichting Lezen, die samen met de bibliotheken wordt uitgevoerd. De lokale, regionale en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.