Webinar de Nationale Voorleesdagen 2022

Op woensdag 12 januari 2022 vond het Webinar “de Nationale Voorleesdagen" plaats.
Tijdens deze bijeenkomst werden pedagogisch medewerkers, leerkrachten en bibliotheekmedewerkers geïnspireerd door de kinderboekenschrijvers Erik van Os en Janneke Schotveld.

Erik van Os

Foto door Lot van Os

Schrijver Erik van Os vertelde ons over het ontstaan van het prentenboek Heertje en Meneertje. Zo kwamen wij er achter dat het boek al 10 jaar geleden is geschreven, maar vorig jaar pas is uitgebracht. We kregen tips hoe je het prentenboek het beste kan lezen, de illustraties in de boeken kunnen het verhaal vertellen en zijn erg belangrijk.
Erik van Os vertelde ons over zijn gedichtenbundel Haren vol Banaan, hoe je bijvoorbeeld met een banaan aan de slag kan gaan. Een leuke activiteit voor in de klas.

• Lot van Os

Janneke Schotveld

Foto door Lot van Os

De tweede lezing was van Janneke Schotveld, bekend van de kinderboekenseries Superjuffie en Botje en vele andere boeken. Janneke Schotveld gaf een prachtige lezing van een uur aan de hand van de 5 onderstaande punten van het Ministerie ter Bevordering van Leesplezier.

regels ministerie van leesplezier 002

Janneke Schotveld vind diversiteit in kinderboeken erg belangrijk, en dit kwam dus ook ruim aan bod. Verder bespraken we Praten over boeken en zeker het vergelijken van aanbod, het afschaffen van boekbesprekingen en natuurlijk kon Aidan Chambers niet ontbreken in haar lezing. Ook werden we geïnspireerd met enorm veel (voor)leestips, zoals Planeet Omar

De lezing terugkijken

Wil je de lezing van Janneke Schotveld terugkijken? Klik dan hier. De lezing blijft twee maanden online staan.

• Keke Keukelaar