Schrijver in de spotlight: Pieter Koolwijk

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is Pieter Koolwijk aan de beurt. Deze schrijver heeft al veel prachtige, fantasierijke boeken op zijn naam staan. Eigenlijk te veel om in deze blog op te noemen. Bijvoorbeeld Prutje, een prachtig verhaal over Hens en zijn verstandelijk beperkte broertje Walm. Ze lopen samen weg van huis, op zoek naar een betere wereld. En Baas van de wereld, één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2021. Lees verder voor meer tips!

Bens boot

Bens boot is een boek over Ben. En over Giel, zijn jongere broertje. Ben leeft niet meer, op een dag keek hij niet naar links (of naar rechts). Ben is begraven in de achtertuin en op zijn graf staat een houten zeilboot. Giel en zijn ouders vinden het fijn dat Ben nog zo dichtbij is. De buren vinden het niet zo leuk en doen er alles aan om het graf weg te krijgen.

Een kort en mooi verhaal en prima geschikt om het in de klas te hebben over dood en rouwen. Heb het bijvoorbeeld eens over de vraag: mag je nog blij en gelukkig zijn als iemand is overleden? “Je mist je broer, daar mag je best verdrietig om zijn. Het betekent alleen niet dat je geen plezier mag hebben” (p. 30).

Bens Boot, voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Gozert

Eerder schreef ik op ons Instagramaccount al een lovende recensie over Gozert (lees hier de hele post). Natuurlijk mag dit boek in dit rijtje dan ook niet ontbreken. Het boek Gozert gaat over Ties. Ties heeft een probleem. Volgens zijn ouders dan. Zelf vindt hij het eigenlijk geen probleem. Hij beleeft namelijk de leukste en spannendste avonturen met zijn vriend Gozert. Alleen… Niemand ziet Gozert, behalve hijzelf. En Gozert en Ties komen nog weleens in de problemen…

Gozert is een heel mooi boek om voor te lezen in de klas. (Of gewoon om stiekem zelf te lezen en het dan weg te leggen met een zucht en af en toe nog eens over na te denken.) Een mooi boek over anders zijn en dát is natuurlijk altijd een goed onderwerp om in de klas te bespreken.

Gozert werd bekroond met een Zilveren Griffel door de griffeljury in de leeftijdscategorie 9 - 12 jaar. Gozert, vanaf 10 jaar.

Luna

Het nieuwste boek van Pieter Koolwijk heet Luna en sluit aan op Gozert. Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol en daar ontmoet ze Ties én Gozert. Maar dan haalt haar moeder haar daar weg en neemt haar mee naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel… Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten… 

Een verhaal over zijn wie je bent, de relatie met je ouders én Dias de los Muertos. Luna, vanaf 10 jaar.

 

In de 7de aflevering van de podcast Leesbeesten en Luistervinken staat Pieter centraal. Bij deze podcast maakte Cubiss een lesbrief vol leuke en leerzame opdrachten voor in de klas. En klik hier om naar de catalogus te gaan en alle boeken van Pieter Koolwijk te bekijken.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.