In deze blog hebben we websites verzameld waar je informatie kunt vinden over het mediagebruik en de mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar.

Eén tip vooraf…

Als je jonge kinderen een tablet of smartphone geeft, swipen ze in no time naar hun favoriete filmpje of app. Het lijkt wel of de kennis en vaardigheden zijn aangeboren. Maar niets is minder waar. Kinderen, en in het bijzonder dreumesen, peuters en kleuters hebben bij hun digitale ontdekkingstocht veel begeleiding van volwassenen nodig. 

Digitaal aanbod

Jeugdbibliotheek*

Neem eens een kijkje op de website van de Jeugdbibliotheek. Hier staat veel online aanbod, zoals voorleesfilmpjes, luisterboeken, e-books en nog veel meer bij elkaar. Klik op 0-6 jaar en je ziet alles wat geschikt is voor kinderen van deze leeftijd.

E-books en luisterboeken (in de app)*

Net als voor volwassenen staan er ook voor de kleintjes een hoop e-books en luisterboeken klaar in de Online Bibliotheek. Lees ze via de computer of de online bibliotheek-app. Kijk hier voor de e-books voor 0-6 jaar en luisterboeken voor 0-6 jaar.

De Voorleeshoek*

De Voorleeshoek is een website waar je voorgelezen kinderboeken vindt voor kinderen van 0-10 jaar. Met meer dan 700 voorleesfilmpjes is er voor ieder kind wel een passend voorleesfilmpje te vinden. Kijk wanneer je maar wilt op telefoon, tablet, computer of televisie. Lees meer…

Bereslim voor thuis*

Met Bereslim ga je interacief aan de slag met boeken. Kinderen spelen leuke en leerzame spelletjes en bekijken prachtige prentenboeken. Een aantal titels is er in meerdere talen en alle boeken hebben een gewone versie en een versie met vragen. Als je lid bent van de bibliotheek, kan je gratis gebruik maken van Bereslim. Geschikt voor kinderen van 3-7 jaar.

WePboek

Geanimeerde prentenboeken zorgen ervoor dat peuters spelenderwijs hun taalvaardigheid ontwikkelen. Deze WePboeken stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Op deze website van WePboek 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken.

Fundels

Fundels brengt verhalen en prentenboeken tot leven! Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Geniet in Fundels van meer dan 120 prenten-en leesboeken, waarbij in elke activiteit het verhaal en het boek centraal staan. Fundels is beschikbaar voor mobiele toestellen en computers.

* Hier heb je een Bibliotheekaccount voor nodig.

Mediaopvoeding en mediagebruik

Toolbox Mediaopvoeding | Media? Gewoon opvoeden!

Ouders hebben veel vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Beroepskrachten, zoals docenten en pedagogisch medewerkers, kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden en het mediawijs maken van hun kind. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft hiervoor de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld. De toolbox bevat factsheets en tipsheets voor professionals en tips die je kunt geven aan ouders. De informatie is verdeeld in leeftijdscategorieën zoals 0-2 jaar, 3-5 jaar.
De toolkit maakt deel uit van het dossier mediawijsheid met informatie over mediaopvoeding, actuele informatie, cijfers, FAQ, een quiz, eventuele scholing en publicaties.

MediaDiamant

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en kinderen kunnen er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Ouders willen hun kind goed begeleiden maar weten niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

MediaNest, een Vlaamse website over mediaopvoeding voor ouders

MediaNest is een initiatief van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, in samenwerking met meer dan 20 partners. Zij ontwikkelde een website om ouders aan antwoord te bieden op hun vragen over media en hun kinderen van 0 tot en met 18 jaar. MediaNest vertrekt vanuit een positieve invalshoek op media en opvoeding, met de nodige aandacht voor de risico’s. Door de communicatie tussen ouders en kinderen te stimuleren zet MediaNest in op samen beleven en genieten van media in het gezin.

Mediasmarties

Mediasmarties is een online mediagids waar je objectieve en betrouwbare informatie

kunt vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten voor kinderen tussen de 1.5 - 12 jaar. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van een kind? Je kunt zoeken op leeftijd, onderwerp en soort media, TV & film, games, websites, boeken en apps.

Regelmatig nieuws van Mediasmarties ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Mediaopvoeding | Mediawijsheid.nl

Op de website Mediawijsheid.nl vind je een dossier over Mediaopvoeding. Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden. Naast digitale media, moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen. Hoe kun je je kind daarbij helpen?
De website biedt informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Per thema laten ze zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.

Mediaopvoeding

Op de website Opvoeden.nl van Opvoedinformatie Nederland vind je informatie over mediaopvoeding voor baby’s en peuters. Bijvoorbeeld Adviezen over mediagebruik van baby's, over beeldschermtijd van peuters, tips over baby-media, geschikte media voor peuters en nog veel meer.

Tips en weetjes over mediagebruik kinderen 0 tot 5 jaar | Ouders online

Steeds vaker zitten we met zijn allen op ons scherm te turen. Of de tv staat aan of we kijken op een tablet of telefoon. Overal in huis zijn schermen te vinden. Wat is de impact van het mediagebruik op kinderen van 0 tot 5 jaar?

Op de website Ouders Online kunt u terecht voor informatie over kinderen krijgen en kinderen hebben. De site heeft een forum, tips, columns, artikelen en een vraagbaak.

Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen (jaarlijks eind maart begin maart) wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. We geven antwoord op vragen, zoals: hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?

Apps, games of films voor kinderen van 0-6

Het aanbod van apps, games en filmpjes voor jonge kinderen is onuitputtelijk. Hoe beoordeel je dan of iets geschikt is voor kinderen van 0-6 jaar? Daarvoor kun je de checklist van Probiblio gebruiken.
Ook handig voor ouders.

Veiligheid

Kijkwijzer

Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsaanduiding. Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden. De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent niet dat een televisieprogramma of film geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Daarover doet Kijkwijzer geen uitspraak. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het advies 'Alle Leeftijden', omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. De film kan echter toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat de inhoud te moeilijk is.

Ouderlijk toezicht | Kijkwijzer

In een medialandschap waarin vrijwel alles 24/7 digitaal beschikbaar is, kan het lastig zijn om als ouder te weten wat je kind allemaal ziet. Kijkwijzer heeft een overzicht gemaakt van alle apparaten, diensten en platforms waar je ouderlijk toezicht op kan instellen: van games (op consoles en smartphones) en apps tot Video On Demand en televisie. Via de 'parental control'-systemen kun je de toegang tot sommige games, websites, functies of films en programma's beperken (en zelfs blokkeren).

Internetrichtlijnen voor kinderen jonger dan 5 jaar

Peuters kopen per ongeluk dure apps in de App Store, baby’s kijken kinderfilmpjes op YouTube, en kleuters kunnen met gemak een spelletjesapp gebruiken om zich dik te vermaken. Het is dus zelfs al vóór de basisschool nodig om je kind online te beschermen. Hoe doe je dat? Wanneer kan een kind het beste beginnen met het gebruiken van een scherm? Hoe zorg je dat er van begin af aan een goede balans is tussen media en het echte leven? In een artikel op de website van VPNGids.nl worden deze vragen beantwoord.

Veilig internet voor kind en jeugd

Als ouder, leerkracht of pedagogisch professional wil je er alles aan doen om kinderen veilig te houden. Online is dat nog best een uitdaging: de ontwikkelingen gaan razendsnel en dat is vaak lastig bij te benen. In het dossier Kind en jeugd van VPNGids.nl worden manieren besproken om kinderen bescherming te bieden terwijl ze gebruikmaken van het internet.

Je tablet geschikt maken voor kinderen

De Consumentenbond heeft op een rijtje gezet hoe je je tablet geschikt kunt maken voor kinderen door beperkingen in te stellen zoals schermtijd, het voorkomen van in-app aankopen, maar ook toegang tot je agenda, contacten en camera kunt afschermen. Je vindt beschrijvingen voor de iPad, Android-tablet en  Windows 10-tablet /-pc.

Tabletproof voor kinderen | Cinekid

Met ouderlijk toezicht zorg je dat kinderen bepaalde apps en functies niet mogen gebruiken. In onderstaande handleidingen lees je hoe je dit het beste kunt doen en vind je handige tips om je tablets beschermen en fysiek te beschermen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.