Bibliotheek Rotterdam helpt Oekraïners

Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen gevlucht naar het buitenland. Ook in Rotterdam worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Bibliotheek Rotterdam is er voor alle Rotterdammers, dus ook voor de vluchtelingen in onze stad.

Oekraïners kunnen bij ons terecht voor het lezen en lenen van Oekraïense boeken, online nieuwsmedia, voorleesactiviteiten, jongerenactiviteiten, hulp bij vragen over de overheid en hulp bij het leren van de Nederlandse taal. De meeste activiteiten zijn gratis.

Flyer 'Bibliotheek Rotterdam helpt' in het Oekraïens

Oekraïense boekencollectie en abonnementen

Bibliotheek Rotterdam is druk bezig met het opbouwen van een Oekraïense boekencollectie, zodat Oekraïners in de bibliotheek boeken kunnen lezen en lenen in hun eigen taal. We kopen boeken in en vragen Rotterdammers of zij Oekraïense boeken willen doneren. Heb je nog een boek in het Oekraïens liggen dat je kan missen? Lever het dan in bij de receptie van de Centrale Bibliotheek.

Iedereen kan onze boeken lezen in onze vestigingen. Wil je boeken mee naar huis nemen, dan moet je lid worden. Twee abonnementsvormen zijn gratis:

  • Kinderen en jeugd tot 18 jaar krijgen een gratis basislidmaatschap. Hiermee kun je een onbeperkt aantal boeken per jaar lenen en gebruikmaken van onze voorzieningen.

  • Volwassen vluchtelingen krijgen een gratis startlidmaatschap voor 1 jaar. Hiermee kun je gratis gebruikmaken van onze wifi, computers en online informatiebronnen (zoals Pressreader waar 13 Oekraïense kranten en 92 Oekraïense tijdschriften in staan). Tegen betaling kun je onze printers en kopieerapparaten gebruiken. Ook kun je per jaar 6 boeken lenen voor 3 weken. Je hebt je Oekraïense paspoort nodig om lid te kunnen worden. Vluchtelingen uit andere landen hebben naast hun paspoort een tijdelijke verblijfsvergunning nodig.

Verder zijn er nog diverse betaalde abonnementen, waarmee je als volwassene meer boeken kan lenen, zie www.bibliotheek.rotterdam.nl/word-lid. Inschrijven kan tijdens bemande uren op al onze vestigingen.

Activiteiten in de bibliotheek

Taal en hulp

Taalcafés

Op verschillende vestigingen van Bibliotheek Rotterdam zijn taalcafés waar anderstalige volwassenen hun Nederlands met elkaar kunnen oefenen. Voor Oekraïners die nog helemaal geen Nederlands spreken, organiseren verschillende organisaties in Rotterdam een laagdrempelige variant op het taalcafé. Bij de bibliotheek heet dit initiatief Bibliotheek Ontmoet. Vanwege grote belangstelling is er bij de bibliotheek geen plek meer voor nieuwe deelnemers, maar bij andere aanbieders mogelijk nog wel. Kijk in het overzicht ‘Andere taalactiviteiten in Rotterdam’ onderaan deze pagina.

Voorleesactiviteiten

Jonge kinderen en hun ouders kunnen aansluiten bij bestaande activiteiten als Slimme baby’s, Peutervoorlezen en Boekplezier, zie onze overzichtspagina. Daarnaast wordt er een aantal extra voorleesactiviteiten georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Zo gaan vrijwilligers naar de opvanglocaties om voor te lezen aan de kinderen.

Hulp en informatie

Met vragen over de overheid kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de Centrale Bibliotheek en op locatie Zuidplein.

Heb je vragen over waar je terecht kunt om (beter) Nederlands te leren of je digitale vaardigheden te verbeteren? Dan kun je terecht bij ons Taalinformatiepunt op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Ontspanning

Maakplaats010

Elke donderdagmiddag kan iedereen zonder afspraak terecht bij het Maakcafé in de Centrale Bibliotheek. Maakplaats010 heeft 3D-printers, een krachtige lasersnijder, een vinylsnijder, naaimachines, borduurmachine, hittepers en hardware met een brede selectie aan ontwerpsoftware. Kijk op www.maakplaats010.nl voor meer informatie over het Maakcafé en andere activiteiten, zoals textiel bedrukken, 3D-modellen maken en printen en Virtual Reality.

Spelletjesavond voor jongeren

Tijdens de spelletjesavonden kun je in een relaxte sfeer allerlei gezelschapsspellen spelen met andere jongeren. Iedere vrijdag ben je welkom van 16:00 tot 20:00 uur in de Centrale Bibliotheek. Behalve spellen spelen kun je ook op de Maakplaats terecht voor workshops textielprinten of VR-brillen (de VR-brillen zijn beschikbaar gesteld door de Cultuurschool). Vanaf 6 april kun je iedere woensdag van 17:00 tot 21:00 uur terecht in vestiging Zuidplein. Naast gezelschapspellen zijn er ook enkele Playstations waarop je kunt gamen. Deze zijn beschikbaar gesteld door Sportbedrijf Rotterdam. Aanmelden is niet nodig.

Gratis online boeken en informatie

Er zijn online diverse e-books, luisterboeken, lesmaterialen en ander materiaal in het Oekraïens beschikbaar.

Gratis e-books voor kinderen
App Ukraine Unlimited Learning (e-books en luisterboeken)
  • een gratis app met onder andere duizenden Oekraïense e-books en luisterboeken. Geen limiet aan het aantal downloads, beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek en Odilo.
  • je vindt de app in de App Store en Google Play Store. Maak na het downloaden een account aan en bevestig dit via de link in de bevestigingsmail. Daarna kun je inloggen en leesboeken en luisterboeken downloaden.
Luisterboeken, apps en tools (Jeugdbieb)
  • pagina met informatie over en links naar onder andere luisterboeken, praatkaarten en lesmateriaal via de Jeugdbieb (in het Oekraïens en Nederlands)

Andere taalactiviteiten in Rotterdam

Naast de taalcafés en Bibliotheek Ontmoet van Bibliotheek Rotterdam, zijn er ook op andere plekken in de stad taalactiviteiten die geschikt zijn voor nieuwkomers in Nederland. Hieronder vind je er een aantal. Meer weten? Kom dan langs bij het Taalinformatiepunt in de Centrale Bibliotheek.

Vragen of meer weten?

Neem contact op met onze klantenservice:

  • +31 (0)10 281 6100 
    maandag t/m zaterdag van 09:00-17:00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.