10 boeken die je ook kunt gebruiken tijdens de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur! Tien titels zijn uitgekozen voor de Prentenboek top 10. In dit artikel geven wij je nog eens 10 extra boekentips, zodat je extra veel keuze hebt! En natuurlijk zijn deze boeken ook na de Nationale Voorleesdagen ideaal om voor te lezen in de groep of in de klas. 

Kikker is Kikker van Max Velthuijs

Wie kent Kikker niet? De boeken over Kikker en zijn vriendjes zijn tijdloos. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Kikker is Kikker’. Kikker voelt zich nutteloos, omdat hij vindt dat hij niet zulke bijzondere dingen kan als zijn vrienden. Gelukkig denken zijn vrienden daar anders over. Een fijn boek om na het voorlezen in gesprek te gaan over waarom iedereen bijzonder is.

Ga aan de slag met de lesbrieven rondom Kikker, download ze hier. Of vraag (als de bieb weer open is) de vertelplaten van Kikker is Kikker aan en lees het verhaal voor met behulp van het vertelkastje.

Kikker is Kikker van Max Velthuijs, vanaf 4 jaar. 

Altijd dichtbij van Mark Janssen

Babu mist zijn overleden oma heel erg. Ze had hem beloofd, dat ze altijd dichtbij zou zijn als hij verdrietig was. Maar waar is oma dan? Wil je het in je groep hebben over verlies en wat het betekent om iemand te missen? Lees dan dit boek voor en ga er daarna over in gesprek. 

Download via deze link een kleurplaat met een geweldige prent uit Altijd dichtbij.

Altijd dichtbij van Mark Janssen, vanaf 5 jaar. 

De kusjeskrokodil van Jozua Douglas & Loes Riphagen

Tim kan niet slapen. Hij hoort en ziet enge beesten in zijn kamer. Maar gelukkig blijken ze minder eng dan Tim dacht. 

Dit prentenboek is het perfecte voorleesverhaal om met kinderen te praten over naar bed gaan en slapen.

De kusjeskrokodil van Jozua Douglas & Loes Riphagen, vanaf 4 jaar.  

Het kleurenmonster van Anna Llenas

Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.

Bij dit boek zijn ook veel lesbrieven van gemaakt, je vindt er onder andere een aantal via Pinterest.

Het kleurenmonster van Anna Llenas, vanaf 3 jaar. 

Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak

‘Het boek zonder tekeningen’ is echt een moderne klassieker. Hoe vaker je het voorleest, hoe geweldiger het wordt! Een boek zonder tekeningen saai? Echt niet! Met gekke woorden die je voor MOET lezen, omdat ze nou eenmaal in het boek staan, is dit boek hilarisch. Een woord als ‘poepiescheet’ blijft een succes, zeker als kinderen weten dat het eraan komt. De kracht van woorden…

Het boek zonder tekeningen van J.B. Novak, vanaf 4 jaar.

Hond op hakken van Paula Metcalf

Philip is tot over zijn flaporen verliefd op Penelope. Ze heeft flonkerende ogen, een kwispelende staart en een STRALENDE glimlach. Maar er is een klein probleempje ... Philip is veel te klein om haar een nat neusje te geven! Kan hij zichzelf GROTER maken?

Spoileralert: uiteindelijk blijkt Penelope ook kort te zijn en doet zich ook groter voor dan ze is. Er zit een heel leuk flapje bij waarop hij zijn liefde aan haar verklaart, maar als hij het raam openzet, blijft er een tekst achter die haar heel verdrietig maakt.

Hond op hakken van Paula Metcalf, vanaf 5 jaar. 

Dokter Diertje van Yoko Heiligers

Dokter Diertje staat klaar om alle zieke dieren in het bos beter te maken. Nadat hij Merel, Eekhoorn en Pissebed heeft geholpen, komt ineens een spoedgeval: Hert heeft egelstekels in zijn poot. Maar hoe zou het dan met Egel zijn?

Lees ook het andere deel: Dokter Diertje & de zielige zwijntjes

Dokter Diertje & het hinkende hert van Yoko Heiligers, vanaf 4 jaar.

Zoek Momo van Andrew Knapp

Fotograaf Andrew en Bordercollie Momo reizen samen de wereld rond. Op de plaatsen waar Momo zich verstopt maakt Andrew een foto. Op elke foto zie je een mooie plek waar Momo verstopt zit. Soms vind je hem snel, soms moet je flink zoeken. Prachtig zoekboek voor jonge kinderen.

Zoek Momo van Andrew Knapp, vanaf 4 jaar.

AAA-WOE! Wie maakt dat geluid? van Jonny Lambert

De dieren in het bos schrikken ’s nachts wakker van een eng geluid. Geen enkel dier maakt zo’n geluid. Is er soms een monster in het bos?

AAA-WOE! is een lekker spannend boek, waarbij je het zelf nog veel spannender kan maken door je stem hoog/laag en hard/zacht te laten klinken.

AAA-WOE! Wie maakt dat geluid? van Jonny Lambert, vanaf 4 jaar.

Wat komt er uit die hoed? van Satoshi Kitamura

‘Wat komt er uit de hoed?’ is een interactief prentenboek, waarbij peuters moeten raden welk dier er nu weer tevoorschijn zal komen. Bij ieder nieuw dier dat uit de hoed wordt getoverd zie je eerst een klein stukje uit de hoed steken: de oortjes van de poes, de staart van de eekhoorn en de slurf van de olifant. Welk dier zal het zijn?

Download hier een gratis lesbrief bij dit boek.

Wat komt er uit de hoed? van Satoshi Kitamura, vanaf 3 jaar. 

Wil je nog meer tips? Lees dan ook eens de blogs Leestips van leesconsulenten voor groep 1 en 2 (deel 1 en deel 2) en Leestips van leesconsulenten voor peuters. Veel voorleesplezier!

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.