Nieuwe cursussen digitale vaardigheden

Steeds meer zaken regel je tegenwoordig digitaal en dat is soms best lastig. In het najaar starten nieuwe, gratis cursussen en projecten die je digitale vaardigheden verbeteren.

Het valt soms niet mee om de ontwikkelingen op digitaal gebied bij te houden. En juist nu moet iedereen steeds meer zaken digitaal regelen. In de bibliotheek zijn regelmatig cursussen of workshops die helpen. In het project digitale inclusie 55+ brengt de bibliotheek samen met partners activiteiten samen die bijdragen aan het versterken van de digitale vaardigheden van met name senioren. De cursussen vinden plaats in een van de vestigingen van Bibliotheek Rotterdam of bij onze partners in de wijk.

Dagelijks digitaal uit de voeten

Robot Maatje geeft les in WhatsApp is een training waarbij een robotje (Smartrobot Solutions) lesgeeft aan mensen met een eigen smartphone, maar zonder ervaring in WhatsApp. Op deze manier leren zij omgaan met deze chatdienst. De cursus in november in IJsselmonde is uitgesteld. De cursus in december in het Huis van de Wijk Delfshaven wordt indien mogelijk verplaatst naar een andere locatie.

Met de training Digitale Weerbaarheid leren deelnemers waar ze op moeten letten bij het gebruik van het internet, hoe ze veilig aan de slag kunnen en hoe ze onveilige situaties kunnen herkennen en oplossen. Deze training kan weer gegeven worden als de maatregelen versoepelen. Via de onlinepresentatie Internetbankieren (Rabobank) maken deelnemers kennis met de mogelijkheden van internetbankieren en leren ze ook hoe ze veilig hun dagelijkse bankzaken kunnen regelen. Dit was eerst een training op locatie maar is vanwege corona aangepast, en nu online.

Heel handig is het gratis Digicafé waar mensen terecht kunt met korte vragen over de digitale wereld. ‘Hoe leen ik een e-book’ bijvoorbeeld, of ‘Hoe kan ik via e-mail een foto versturen’. Het Informatiepunt Digitale Overheid helpt mensen de weg te vinden op websites van de Overheid.

Nieuwe projecten: videobellen of digitaal revalideren

Met Videobellen met de huisarts maken deelnemers kennis met beeldbellen en kunnen ze ermee oefenen. Zo blijft de zorg toegankelijk wanneer iemand door fysieke beperkingen of lockdowns niet de deur uit kan. Deze maand worden de coaches (WMO-radar) getraind (Bureau Zorginnovatie). Het oefenen voor senioren start in december bij een aantal huisartsenpraktijken in Delfshaven. Meer informatie hierover staat binnenkort op deze pagina.

Bij Digitaal Revalideren (WMO-radar) krijgen mensen die een valpreventie-programma volgen bij een fysiotherapeut, ondersteuning via een thuis oefen App op een leen-tablet. Op de tablet wordt een programma gestart waarbij het oefenen voor valpreventie de katalysator is voor meer digitale vaardigheden en het gebruik van de tablet. Meer informatie via WMO-radar.

Cultuur sensitieve Digicoaches

Bij dit pilotproject Cultuur sensitieve Digicoaches wordt een jongere met een niet-Nederlandse culturele achtergrond gekoppeld aan een senior met een digitale hulpvraag. Jongeren met een migratie-achtergrond worden deze maand getraind (Buro Strakz, Netwerk Nieuw Rotterdam en NOOM) om senioren met dezelfde achtergrond te helpen hun digitale vaardigheden te verbeteren. De jonge digicoaches worden begeleid door een gebiedscoördinator (UVV). Meer informatie kunt u opvragen bij Irene de Kruijff van Unie Van Vrijwilligers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Spelenderwijs leren

In verschillende Huizen van de Wijk worden zodra de coronamaatregelen weer versoepelen ook laagdrempelige digitale activiteiten georganiseerd waar senioren kennis maken met de digitale mogelijkheden. Na een Digi-testje kunnen senioren vervolgens doorverwezen worden naar een passende training in de buurt om meer te leren. Meer informatie volgt nog.

Kijk voor de data, locaties en informatie op onze agenda.
Meer weten over het project Digitale Inclusie 55+ en onze partners in de wijk? Kijk op www.bibliotheek.rotterdam.nl/netwerkdigitaleinclusie.