Nieuwe aanpak voor het World Library and Information Congress (WLIC)

Er is nieuws en duidelijkheid rondom het WLIC van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA).

De COVID-19-pandemie zorgt voor grote ontwrichting over de hele wereld, maar tevens ook voor versnelling van digitalisering. Dit laatste biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor het vormgeven en organiseren van het WLIC. Vanwege onzekerheid over de gezondheids-, economische en reissituatie is een congres in de oorspronkelijke vorm in 2021 niet realistisch. Het 2021-congres zal virtueel plaatsvinden, met ondersteuning van het Nederlands Nationaal Comité. De fysieke conferentie die in 2021 gepland was in Rotterdam, verhuist naar 2023. Dit wordt een hybride congres, een combinatie van fysieke en online elementen. In het tussenliggende jaar - 2022 – vindt de conferentie plaats in Dublin, Ierland.

Het Nationaal Comité bouwt mee aan een nieuw type WLIC waarbij de thema’s digitale transformatie, inclusie en duurzaamheid voor ons leidend zijn. Doel is om een programma en format te ontwikkelen dat de beste aspecten van de traditionele conferentie combineert met de mogelijkheden die de digitale wereld ons biedt. We kijken er naar uit om dit met elkaar mogelijk te maken!

Theo Kemperman, voorzitter Nationaal Comité IFLA WLIC 2021/2023

Het Nationaal Comité IFLA/WLIC wordt gevormd door Bibliotheek Rotterdam, de KB nationale bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en de bibliotheek van Erasmus Universiteit Rotterdam.