Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten voor 4, 5 en 14 mei horen

Stadsdichter Dean Bowen en jeugdstadsdichter Vienne Lisa Haagoort presenteren in de maand mei drie nieuwe stadsgedichten. Ze klommen in hun pen en schreven gedichten voor de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en voor de viering van 75 jaar vrijheid. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zijn deze evenementen geannuleerd, en daarom zijn de gedichten via YouTube te beluisteren.

De stadsgedichten worden dit jaar niet live voorgedragen tijdens de herdenkingen in de stad, maar luisteren naar de gedichten vanuit huis kan wel. Op 4, 5 en 14 mei zijn de video’s voor iedereen te zien. Stadsdichter Dean Bowen over herdenken in deze tijd: “Er is heel veel wat we niet weten, maar wat we wel weten is dat het belangrijk is om stil te blijven staan bij momenten die we belangrijk vinden”.

4 mei

Op 4 mei herdenken we in Nederland en in Rotterdam de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogssituaties en vredesmissie nadien. Op deze dag zou stadsdichter Dean Bowen traditiegetrouw zijn stadsgedicht voordragen tijdens de herdenking in de Laurenskerk en op Plein1940. Nu is zijn gedicht De details online te bekijken. Jeugdstadsdichter Vienne is deze dag wel te zien met haar gedicht tijdens de online editie van de Nationale Jongerenherdenking.

5 mei

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Vienne zou haar stadsgedicht voor de viering hiervan voordragen op verschillende evenementen zoals het Vertelfestival in de bibliotheek en het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Haar tweede officiële stadsdgedicht, Verandering, is in plaats daarvan op 5 mei wel online te bekijken. Ondanks de vrijheid die is ingeperkt door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zegt Vienne: “Dit is een dag waar we allemaal een beetje meer stilstaan bij wat we allemaal hebben en wat we allemaal mogen en waar we allemaal mogen gaan”.

14 mei

Voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 schreef de stadsdichter Advies voor bij het vallen. Midden op de dag vielen de bommen op meer dan 30.000 woningen en panden in Rotterdam-Centrum, Kralingen en  Rotterdam-Noord. Normaal gesproken draagt de stadsdichter het gedicht voor tijdens de herdenking op Plein1940, maar dit jaar zal Dean zijn gedicht voordragen tijdens een online herdenking vanuit de Laurenskerk. Daarnaast is de video van het gedicht online te bekijken.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.