Bibliotheek Rotterdam ten minste tot en met 6 april gesloten

Het kabinet heeft naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus een aantal extra maatregelen genomen. Bibliotheek Rotterdam heeft als gevolg van deze maatregelen moeten besluiten om ten minste tot en met 6 april alle vestigingen – dus inclusief de Centrale Bibliotheek en de servicepunten - voor publiek te sluiten.

Wat betekent dit voor onze leden en bezoekers?

• Boeken en andere materialen kunnen alleen via de inleverbus van de Centrale Bibliotheek worden ingeleverd. Je kunt de materialen ook thuis houden, er wordt geen boete over berekend.

• Het is niet langer mogelijk om boeken te reserveren;

• Alle activiteiten tot en met 1 juni zijn geannuleerd. Heb je een kaartje gekocht voor een van onze geannuleerde activiteiten? Dan kun je je geld terugvragen;

• Je kunt zoals altijd gebruik maken van de online bibliotheek.

Veelgestelde vragen over de sluiting

Abonnementen en lidmaatschap

Kan ik nog lid worden van de bibliotheek?

Ja, het is mogelijk om online lid te worden. Ga hiervoor naar de pagina Word lid.

Als je de inschrijving hebt afgerond, ontvang je een tijdelijk pasnummer waarmee je gebruik kunt maken van alle online diensten van de bibliotheek. Je kunt je bibliotheekpas ophalen bij een van onze vestigingen zodra we weer open zijn. Het tijdelijke pasnummer blijft actief tot dat moment.

Kan ik nu een abonnement afsluiten/verlengen met de Rotterdampas-korting?

Op dit moment kun je  alleen je abonnement verlengen met de Rotterrdampaskorting.

Online lid worden met de Rotterdampaskorting kan vanwege de sluiting niet.

Verlengen kan door een e-mail te sturen naar onze klantenservice (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met daarin de volgende informatie:

• Naam en pasnummer (rechts op de leenpas);
  • Rotterdampas-nummer (geldig voor 2020-2021).

Er wordt dan gecontroleerd of de korting gegeven kan worden. Als dit het geval is, neemt onze klantenservice contact op en kun je het resterende bedrag overmaken via iDEAL of via een overboeking.

Geleende materialen, reserveren en boetes

Ik heb geleende boeken thuis. Krijg ik een boete als ik ze nu niet inlever?

Nee, er wordt geen boete berekend over de periode dat we gesloten zijn.

Je kunt boeken wel inleveren via de inleverbus van de Centrale Bibliotheek.

Ik heb een boek gereserveerd. Moet ik een boete betalen als ik het boek niet ophaal?

Nee. Op dit moment is het niet mogelijk om de reserving op te halen. De boete voor het niet ophalen van materialen wordt daarom kwijtgescholden.

Kan ik boeken of andere materialen reserveren?

Nee, omdat op dit moment alle vestigingen gesloten zijn, is het niet mogelijk om materialen te reserveren.

Zodra dit verandert laten we dit via de website weten.

Online bibliotheek

Welke online opties biedt mijn abonnement?

Met een Basis- of Plusabonnement kun je gebruik maken van veel online diensten. Je kunt bijvoorbeeld e-books en luisterboeken lenen of oefenen voor de Cito-toets. Kijk hier voor meer informatie.

Hoe log ik in bij Junior Einstein?

Je kunt bij Junior Einstein inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord voor Mijn Menu.

Heb je nog nooit ingelogd in Mijn Menu? Of log je in via de app? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan door op wachtwoord vergeten te klikken.

Hoe leen ik e-books?

Voor alle vragen over e-books kun je terecht op de website van de online bibliotheek.

Hoe zet ik een e-book op mijn apparaat?

Hoe maak ik gebruik van de LuisterBieb?

Voor alle vragen over luisterboeken kun je terecht op de website van de online bibliotheek.

Activiteiten

Ik heb een kaartje gekocht voor een geannuleerde activiteit. Kan ik mijn geld terugvragen?

Ja, dat kan. Stuur hiervoor een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld daarin in ieder geval de volgende informatie:

• Naam;
  • Naam van het evenement;
  • IBAN-nummer + tenaamstelling rekeninghouder;
  • De kosten van het ticket.
Ik heb een afspraak gemaakt voor hulp bij mijn belastingaangifte. Wat gebeurt er nu?

De belastingafspraken gaan helaas niet door. Het is niet waarschijnlijk dat de afspraken op een andere datum worden ingehaald. Onze excuses voor het ongemak.

Wat kun je thuis met je abonnement?

De bibliotheek is dicht, maar dat betekent niet dat je geen toegang meer hebt tot mooie literatuur of handige sites voor kinderen.Denk aan e-books, luisterboeken en oefeningen voor de basisschool.

We zetten alle online diensten voor je op een rijtje.

#heldenmoed

Oud-stadsdichter Derek Otte schreef een gedicht om de hardwerkende zorgverleners te eren. Bibliotheek Rotterdam onderschrijft deze boodschap. Beluister het gedicht en bekijk de mooie beelden op YouTube.