Wethouder Judith Bokhove leest voor in het Bibliotheektheater

In het kader van de Nationale Voorleesdagen las wethouder Judith Bokhove (portefeuille Mobiliteit, jeugd en taal) vandaag in het Bibliotheektheater voor uit het Prentenboek van het jaar 2020: ‘Moppereend’.

Wethouder Judith Bokhove zet zich graag in voor de promotie van het voorlezen, omdat het zo belangrijk is. Zelf las ze haar kinderen vaak voor uit ‘Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt. Dat deed ze toen haar kindjes klein was, maar ook toen ze zelf al konden lezen. ‘Blijven voorlezen als kinderen ouder zijn is goed voor de woordenschat van kinderen, goed voor het begrijpen van een verhaal en het prikkelt kinderen om zelf ook te lezen’, aldus wethouder Judith Bokhove. ‘Ook kun je beter vertellen wat je vindt en hoe je voelt’. Ze is inmiddels ook oma geworden en kan niet wachten om haar kleinkindje voor te lezen uit het boek ‘Monkie’.

Voorlezen is belangrijk

Bibliotheek Rotterdam is het helemaal eens met het belang van voorlezen en zet zich hier structureel voor in. Niet alleen tijdens de Nationale Voorleesdagen, maar ook als dit voorbij is. Zo staan er iedere week voorleeshalfuurtjes op het programma en kunnen ouders en verzorgers van baby’s aanschuiven bij de Boekstartbijeenkomsten ‘Slimme Baby’s’. Hier wordt voorgelezen, gezongen en krijgen ouders voorleestips en informatie over de Boekstart-collectie. Een speciale collectie voor baby’s.

Verder heeft Bibliotheek Rotterdam een educatief programma voor pedagogische medewerkers in de Kinderopvang om ze op weg te helpen met voorlezen: ‘Boekstart in de Kinderopvang’. Ook zet de bibliotheek in nauwe samenwerking met het Centrum van Jeugd en Gezin Boekstartcoaches in. Dit zijn bibliotheekmedewerkers die ouders tijdens hun bezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin informeren over het belang van voorlezen vanaf drie maanden en ze wegwijs maken in de wereld van ‘voorleesboeken’.

Voorleesactiviteiten

De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met 1 februari en er staan nog diverse activiteiten op het programma in de bibliotheken om het voorlezen extra te promoten. Denk aan voorleesontbijten, voorstellingen en extra voorleeshalfuurtjes. Ook is er een leuke actie voor alle kinderen tot en met 5 jaar die lid worden van Bibliotheek Rotterdam. Ze krijgen een vingerpoppetje gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar 2020 van cadeau (zolang de voorraad strekt). Lid worden is gratis tot 18 jaar.

Wat is Boekstart?

Boekstart is een leesbevorderingsprogramma ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. Doel: ouders met baby’s aanmoedigen om samen te genieten van het lezen van boeken en stimuleren om naar de bibliotheek te gaan.

Over de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze landelijke campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 5 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. De tijd die ouders van 0- tot 6-jarige kinderen in 2018 aan voorlezen uit boekjes besteden, ligt op gemiddeld 27 minuten per dag. Dit is evenveel als in 2017, maar 14 minuten minder dan in 2016 (een daling van 34%). Daarom zijn, juist nu, De Nationale Voorleesdagen zo belangrijk. Ieder jaar staat het Prentenboek van het Jaar centraal.