Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten horen

Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten voor 4, 5 en 14 mei horen

Stadsdichter Dean Bowen en jeugdstadsdichter Vienne Lisa Haagoort presenteren in de maand mei drie nieuwe stadsgedichten. Ze klommen in hun pen en schreven gedichten voor de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en voor de viering van 75 jaar vrijheid. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zijn deze evenementen geannuleerd, en daarom zijn de gedichten via YouTube te beluisteren.

De stadsgedichten worden dit jaar niet live voorgedragen tijdens de herdenkingen in de stad, maar luisteren naar de gedichten vanuit huis kan wel. Op 4, 5 en 14 mei zijn de video’s voor iedereen te zien. Stadsdichter Dean Bowen over herdenken in deze tijd: “Er is heel veel wat we niet weten, maar wat we wel weten is dat het belangrijk is om stil te blijven staan bij momenten die we belangrijk vinden”.

4 mei

Op 4 mei herdenken we in Nederland en in Rotterdam de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogssituaties en vredesmissie nadien. Op deze dag zou stadsdichter Dean Bowen traditiegetrouw zijn stadsgedicht voordragen tijdens de herdenking in de Laurenskerk en op Plein1940. Nu is zijn gedicht De details online te bekijken. Jeugdstadsdichter Vienne is deze dag wel te zien met haar gedicht tijdens de online editie van de Nationale Jongerenherdenking.

5 mei

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Vienne zou haar stadsgedicht voor de viering hiervan voordragen op verschillende evenementen zoals het Vertelfestival in de bibliotheek en het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Haar tweede officiële stadsdgedicht, Verandering, is in plaats daarvan op 5 mei wel online te bekijken. Ondanks de vrijheid die is ingeperkt door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zegt Vienne: “Dit is een dag waar we allemaal een beetje meer stilstaan bij wat we allemaal hebben en wat we allemaal mogen en waar we allemaal mogen gaan”.

14 mei

Voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 schreef de stadsdichter Advies voor bij het vallen. Midden op de dag vielen de bommen op meer dan 30.000 woningen en panden in Rotterdam-Centrum, Kralingen en  Rotterdam-Noord. Normaal gesproken draagt de stadsdichter het gedicht voor tijdens de herdenking op Plein1940, maar dit jaar zal Dean zijn gedicht voordragen tijdens een online herdenking vanuit de Laurenskerk. Daarnaast is de video van het gedicht online te bekijken.

Lees meer: Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten horen

Nieuw stadsgedicht voor het Vergeten Bombardement

Stadsgedicht Vergeten Bombardement

Middenin de Tweede Wereldoorlog, op 31 maart 1943, verwoestte een bombardement ‘per ongeluk’ het leven van duizenden mensen. Dit bombardement op Rotterdam-West staat ook bekend als het Vergeten Bombardement. Stadsdichter Dean Bowen schreef voor de herdenking een stadsgedicht.

Het Vergeten Bombardement

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. We vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Op 31 maart staan we echter stil bij een verschrikkelijke gebeurtenis die tijdens deze Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden: het Vergeten Bombardement. Na het bombardement van14 mei 1940 is dit het hevigste bombardement op Rotterdam. Op 31 maart 1943 vielen er door een fout bommen op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Door het slechte weer en inschattingsfouten bombardeerden Amerikaanse bommenwerpers niet het doelwit scheepswerf Wilton-Fijenoord, maar duizenden huizen.

Residu

In de voorbereiding van het schrijven van het gedicht heeft Dean mogen spreken met Nico Sannes en Jan de Grauw, die allebei het Vergeten Bombardement overleefd hebben overleefd. Lees het stadsgedicht Residu op de pagina van de stadsdichter.

De herdenking die jaarlijks plaatsvindt in Park 1943 is in verband met de maatregelen tegen het coronavirus geannuleerd. Dean zou zijn gedicht daar hebben voorgedragen.

Lees meer: Nieuw stadsgedicht voor het Vergeten Bombardement

Stadsdichter schrijft gedicht ter ere van Jules Deelder

Stadsdichter schrijft gedicht ten ere van Jules Deelder

De Rotterdamse dichter Jules Deelder (1944) overleed op 19 december 2019. Stadsdichter Dean Bowen schreef het stadsgedicht Meneer Deelder is dood uit eerbetoon voor Jules; schrijver, dichter, muzikant, performer én nachtburgemeester van Rotterdam.

Meneer Deelder is dood.

wat anders had je kunnen zijn
dan een scherpte tegen het gehemelte aangedrukt
als iets Rotterdams
gespeld met de -R geleend van Rouwen

hoor ‘m eindigen: ‘de dood is kut’

en het is waar
een lichaam is geen open einde gegund
meneer Deelder is dood
en met hem valt er iets stil in de stad

niet alle leegte hoeft opnieuw gevuld
laat het met rust
laat het (vooral) met rust

we weten welke rituelen
om hem aan te roepen
weten welke gevels voor de trilling van z’n stem
meneer Deelder is dood
meneer Deelder is dood
en iets van deze stad ging met hem

 

Lees meer: Stadsdichter schrijft gedicht ter ere van Jules Deelder

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

In zijn eerste stadsgedicht van dit jaar, Exodus, reageert Dean Bowen kritisch op het woonbeleid dat wordt gevoerd in Rotterdam. Van Exodus is een korte film gemaakt, die in première gaat op 24 januari tijdens de RTM-dag van het IFFR.

Rotterdam is hip en happening. De ene na de andere achterbuurt transformeert in een wijk met koopwoningen, koffiezaken, galeries en bio-winkels. In Exodus (uittocht) beschrijft Dean de uittocht van de minderbedeelde medemens en een gedachtegoed dat deze medemens is vergeten. Rotterdam is divers en juist deze diversiteit maakt onze stad eigen. Als we vergeten voor hen op te komen, verliezen we onze stad, aldus stadsdichter Dean Bowen.

Exodus

Exodus werpt een kritische blik op de Rotterdamwet, een wet die het sinds 2006 mogelijk maakt om in specifieke wijken bewoners onder een bepaald inkomens- of opleidingsniveau te weigeren. Deze gentrificatie – de sociologische term voor de economische opwaardering van buurten die tenslotte leidt tot verdringing van mensen met lagere inkomens – is zo ver gevorderd dat de stad langzamerhand onherkenbaar wordt. Hij verwijt daarin niet alleen Rotterdam die haar inwoners vergat, maar legt ook blaam bij hemzelf, de inwoners van de stad en de kijker.

Première tijdens IFFR

Van het gedicht is een korte film gemaakt die onderdeel is van de serie Tussen de zinnen in; een poëtische dramareeks waarin de stadsgedichten van de Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen tot leven komen. Op 24 januari gaat de korte film Exodus op het IFFR in première tijdens de RTM-special: Rauwkost-Collective. Naast Exodus wordt ook 14.05 altijd een soort vooruit vertoond, de eerste korte film uit de serie. Tijdens beide filmvertoningen draagt Dean Bowen live voor. De toegang is gratis.

Vanaf 25 januari is Exodus ook op de zender van OPEN Rotterdam, online en in de Centrale Bibliotheek te zien.

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Het gedicht lezen

Lees meer: Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.