Het architectenbureau uit Amersfoort onderscheidde zich echter het meest door hun volledig circulaire aanpak. “We zien het als onze taak het interieur te ontwerpen met elementen uit het bestaande gebouw. Ontbrekende elementen worden via de circulaire (bouw)markt aangeschaft.” zegt architect Maaike Westinga. Voor de inrichting van de tijdelijke vestiging gebruiken we straks dus alleen bestaande meubels en materialen. Zo zorgen we ervoor dat er geen nieuwe middelen gemaakt hoeven te worden die we maar een paar jaar zouden gebruiken. Wel zo duurzaam.
De tijdelijke vestiging wordt ook een proeftuin. Voor nieuwe samenwerkingen bijvoorbeeld. Die proberen we op de tijdelijke locatie alvast uit, zodat we in de nieuwe Centrale Bibliotheek gelijk goed van start kunnen. “De Centrale Bibliotheek komt tijdelijk in een totaal ander gebouw. Dat levert uitdagingen op, maar ook de kans om eens door een andere bril te kijken.” ligt Maaike Westinga toe. “Daardoor kunnen nieuwe inzichten en ideeën ontstaan die straks in de nieuwe Centrale Bibliotheek een plek kunnen krijgen.”
Komend jaar werkt TenBrasWestinga aan het ontwerp van de tijdelijke Centrale Bibliotheek. Daarna wordt de ruimte aan de Librijesteeg verbouwd, zodat de tijdelijke vestiging vanaf 2026 open kan. Aansluitend start de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Als deze eind 2028 klaar is, verhuist de bibliotheek weer terug. De meest actuele informatie vind je altijd op www.nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl.
© 2019 - Bibliotheek Rotterdam