• Home
  • Nederland Leest

Nederland Leest 2021: Over de grens

Kom naar een van onze vestigingen tijdens Nederland Leest en krijg het boek De wandelaar van Adriaan van Dis van ons cadeau! In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Je kunt dit boek de hele maand november gratis ophalen in de bibliotheek.

Het thema van Nederland Leest is dit jaar 'Over de grens'. In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen, andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens over gaan. 

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis, wie kent hem niet? Hij is bekend van zijn vele romans, non-fictiewerken en als presentator van het boekenprogramma Hier is … Adriaan van Dis. Zelf woonde hij ruim zeven jaar in Parijs, waar hij veel inspiratie opdeed voor onder andere De wandelaar.

Hieronder vind je naast De Wandelaar ook de andere boeken van Adriaan van Dis. Allemaal te leen bij de bibliotheek.

  • Bert Nienhuis

Boeken van Adriaan van Dis

010-Actueel: Grand Hotel Rotterdam met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer

Rotterdam is populair onder binnen- en buitenlandse toeristen. Tot voor kort profiteerden hotels, attracties en bedrijven volop van de toenemende populariteit. Maar ook de Maasstad lijdt onder het het massatoerisme. Huizenprijzen stijgen tot grote hoogtes, oorspronkelijke bewoners verlaten de stad en de infrastructuur kan de grote bezoekersstromen nauwelijks aan. 

Onder leiding van Marjolein Nieuwdorp (dagvoorzitter en politiek junkie) gaat Ilja Leonard Pfeijffer in gesprek met Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners (het bureau voor City Marketing), Arna Mačkić, architect/kunstenaar Studio LA en prof. dr. Monique Kremer, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam.
Dit 010-Actueel gesprek wordt georganiseerd door Bibliotheek Rotterdam & LOKAAL.

Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme.

Over de grens in de 17e eeuw

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om over de grenzen van je land of continent te reizen. Het kan snel, veilig en vaak ook nog goedkoop. In het verleden was dat wel anders: reizen was vooral oncomfortabel en gevaarlijk. De meeste mensen verkeerden bovendien niet in de luxepositie om te kunnen reizen: ze konden kostbare werkuren en inkomen niet missen. Dit verklaart waarom reisverhalen zo populair waren in de 17de en 18de eeuw. Mensen kenden vooral hun eigen wereld en waren gefascineerd door spannende verhalen van zeelieden die het gevaar wel trotseerden.

Onze conservator John Tholen schreef een blog over het bekende reisverhaal van Bontekoe: Journael of gedenkwaerdige Beschryvinge van de Agtjarige en zeer Avontuerlyke Reyze.

Meer 'Over de grens' in de bibliotheek

In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen, andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens over gaan. 

Bij Bibliotheek Rotterdam vind je:

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.