Bibliotheekcollege: De strijd om Vliegveld Waalhaven

Van 16:00 tot 17:00 | Bibliotheektheater | Gratis, Bibliotheekcollege, Kaartverkoop

Bibliotheekcollege: De strijd om Vliegveld Waalhaven

25 mei

Jan Gooijer geeft aan de hand van  historische foto’s en inkijkje in de bezetting van Vliegveld Waalhaven op 10 mei 1940.

Als men denkt aan de Tweede Wereldoorlog en Rotterdam associeert men dat vaak met de strijd om de Maasbruggen, de inzet van de mariniers en het verwoestende bombardement van 14 mei. Daar waar er veel geschreven is over de gevechten bij de vliegvelden rond Den Haag is de strijd om de militair Vliegveld Waalhaven in de regel vaak onbekend.

Het vliegveld was tijdens de mobilisatie periode door defensie gekocht en fungeerde als de thuisbasis voor de 3e Jachtvlieg Afdeling. Het vliegveld zelf werd verdedigd door een bataljon Jagers. Voor een succesvolle operatie binnen Vesting Holland was voor de Duitsers de bezetting van het militaire vliegveld Waalhaven voor logistieke doeleinden van cruciaal belang. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 wordt vliegveld Waalhaven totaal onverwacht gebombardeerd en in de nabije omgeving springen er 550 Duits parachutisten direct gevolgd door luchtlandingstroepen. Deze troepen binden meteen de strijd aan met de verdedigers van het vliegveld en geven daarmee het startsein voor bloedige gevechten.

Jan Gooijer is werkzaam voor Strijd om de Maasbruggen. De organisatie organiseert historische oorlogswandelingen en fietstours door Rotterdam en heeft als streven de geschiedenis rond de strijd in mei 1940 levend te houden en toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Dit bibliotheekcollege staat in het teken van de Expo World War Today.

• Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Toegang: Gratis, wel reserveren aan de balie of via onderstaande button