De Hoek in Zicht: Truus Wijsmuller en de Kindertransporten

Van 11:00 tot 12:00 | Hoek van Holland | Gratis, Kaartverkoop

De Hoek in Zicht: Truus Wijsmuller en de Kindertransporten

07 Sep

In de serie De Hoek in Zicht komt er van alles aan bod wat voor inwoners van De Hoek interessant kan zijn. Deze bijeenkomst gaat over: Truus Wijsmuller en de Kindertransporten.

Op de Koningin Emmaboulevard staat het Kindermonument ‘Channel Crossing to Life’. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal hierachter? Na de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 wordt in Europa een heel netwerk van vrijwilligers opgezet om zoveel mogelijk Joodse kinderen uit Duitsland, Polen, Oostenrijk en Tsjechoslowakije naar het veilige Engeland te laten reizen. Vanuit Nederland is de bankiersvrouw Truus Wijsmuller-Meijer een belangrijke spil in het geheel. Als de oorlog uitbreekt heeft zij 10.000 kinderen gered, waarvan velen via Hoek van Holland reisden. Toch kent bijna niemand haar naam. Mirjam Visser vertelt je in deze bijeenkomst wie zij was en hoe ze dit voor elkaar kreeg.

Over Mirjam Visser
Mirjam Visser is secretaris van het Historisch Genootschap en tevens vrijwilliger bij de bibliotheek in Hoek van Holland. Zij doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Hoek van Holland en schrijft hierover op haar website. Ze heeft o.a. als medewerker informatievoorziening in de bibliotheek van het Legermuseum te Delft gewerkt en als digitaliseringsmedewerker in de Koninklijke Bibliotheek.

• Toegang: gratis (incl. koffie of thee), maar reserveer wel een plekje via onderstaande button
  • Locatie: Bibliotheek Hoek van Holland