Filosofie in Schiebroek: Heb ik een vrije wil?

Van 10:00 tot 12:00 | Schiebroek | erasmus, workshop, filosofie

Filosofie in Schiebroek: Heb ik een vrije wil?

20 Nov

Filosofeer samen met anderen over belangrijke onderwerpen uit je dagelijks leven.

Kom op woensdagochtend naar de bibliotheek. De interactieve workshopserie Filosofie in Schiebroek: Houd jezelf scherp! laat je nadenken over belangrijke onderwerpen uit het dagelijkse leven: werk, vriendschap en liefde.

Samen met Filosofiegroep Rotterdam worden van 23 oktober 2019 tot en met 22 april 2020 workshops over levenskunst en filosofie georganiseerd in vestiging Schiebroek. Verruim je geest door uiteenlopende filosofische thema’s te bespreken. Leer nadenken over de belangrijkste onderwerpen uit het dagelijkse leven. We dagen je uit om mee- én tegen te denken, om in gesprek te gaan en vooral nieuwsgierig te zijn naar de ander. Filosofeer je mee?

Cultuurhistoricus dr. Jan de Bas begeleidt de workshops. Na zijn inleiding volgt een open (socratisch) gesprek met creatieve opdrachten.

Elke editie is los te volgen.

Heb ik een vrije wil? Socratisch gesprek

Erasmus schreef in de 16e eeuw een verhandeling over de vrije wil. Dick Swaab schreef vier eeuwen later over de mens als brein, zonder wil. Hoe zit het met onze eigen wil? Bestaat deze? Is er soms sprake van een wereld wil zoals Arthur Schopenhauer beweerde? Bepalen systemen onze wil? Wij voeren een socratisch gesprek met elkaar (en met Erasmus als onzichtbare deelnemer) over de vraag hoe het staat met onze zelfbeschikking.

De andere edities hebben de titels ‘Wat is schoonheid?’ (23 oktober 2019), ‘Hoe kan ik het onzegbare zegbaar maken?’ (15 januari 2020), ‘Hoe tolerant ben ik? Socratisch gesprek’ (26 februari 2020) en ‘Bewegen om beter te leven? Sport als levenskunst’ (22 april 2020).

• Tickets: €10,- voor leden, €12,50 voor niet-leden
  • Aanmelden: Via onderstaande button of aan de balie van de bibliotheek.